Obavijesti

Sport

Komentari 227

Pao svjetski rekord na 400m, Golubićev protivnik predao je meč za brončanu medalju

Pao svjetski rekord na 400m, Golubićev protivnik predao je meč za brončanu medalju

Jedriličarski program je završio, vaterpolisti odmaraju do polufinala, a drugi hrvatski taekwondoaš zapeo je u četvrtfinalu. Večer donosi finala na 200 metara i 110 metara prepone

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 13. dan ,
Sortiranje događaja
STOLNI TENIS

 Nakon što su kineske stolnotenisačice izborile finale ekipnog dijela natjecanja na Olimpijskim igrama, isto su učinile Japanke koje su s 3-1 bile bolje od Njemačke.

Favorizirana Kina je s 3-0 nadigrala Južnu Koreju te će u Parizu loviti peto uzastopno zlatno odličje u ekipnom dijelu natjecanja. U Parizu su Kineskinje u istom sastavu kao i prije tri godine kada su dominirale u Tokiju.

Japanski par Hayata i Hirano je svladao njemačku kombinaciju Xiaona i Wan s 3-1 (11-3, 11-3, 6-11, 11-8). Njemačku je u igru vratila Annett Kaufmann koja je s uvjerljivih 3-0 (11-9, 11-8, 11-8) nadigrala Miwu Harimoto.

Prave neizvjesnosti nije bilo jer u iduća dva susreta Japan nije izgubio ni jedan set. Miu Hirano je svladala Yuan Wan s 11-7, 11-6, 11-9, dok je Miwa Harimoto bila bolja od Shan Xiaone s 11-8, 11-5, 11-0.

Mečevi za odličja će biti odigrani u subotu, onaj za broncu će započeti u 10 sati, a za zlato u 15 sati. 

LJESTVICA MEDALJA

Hrvatska je pala s 20. na 22. mjesto na ljestvici osvajača medalja Olimpijskih igara u Parizu.

24sata
PREGLED DANA

Trinaestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 22 sporta, a u njih 12, atletici, biciklizmu, boksu, dizanju utega, hokeju na travi, hrvanju, jedrenju, kajak/kanuu na mirnim vodama, plivanju, skokovima u vodu, sportskom penjanju i tekvondou, dijelile su se medalje.

Iza nas je još jedna sjajna atletska večer s još jednim svjetskim rekordom.

Američka atletičarka Sydney McLaughlin-Levrone osvojila je zlatnu medalju na 400 metara s preponama na Olimpijskim igrama u Parizu istrčavši novi svjetski rekord 50.37. Braniteljica olimpijskog zlata iz Tokija je za 28 stotinki sekunde popravila svoj i svjetski rekord koji je istrčala u lipnju ove godine u Eugeneu. Treće je to njezino olimpijsko zlato nakon tokijskog i pariškog slavlja na 400m s preponama, te pobjede u štafeti 4x400 u Tokiju.

Srebro je osvojila Amerikanka Anna Cockrell sa 51.87, dok je aktualna svjetska prvakinja Nizozemka Femke Bol bila treća s rezultatom 52.15, osvojivši novu broncu nakon što je u ovoj disciplini bila treća i u Tokiju.

Bocvanski atletičar Letsile Tebogo novi je olimpijski pobjednik u utrci na 200 metara. Tebogo je slavio s novim afričkim rekordom 19.46 ispred Amerikanca Kennetha Bednareka (19.62) i Noaha Lylesa (19.70). Mladi Bocvanac je postao peti najbrži čovjek u ovoj disciplini, sa 27 stotinki sekunde sporijim rezultatom od svjetskog rekordera Jamajčanina Usaina Bolta (19.19).

Za 21-godišnjeg Teboga to je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na posljednjem SP-u u Budimpešti bio drugi na 100m i treći na 200m. Bednarek je bio drugi i u Tokiju, baš kao što je Lyles ponovo treći.

U utrci na 110m s preponama pobijedio je Amerikanac Grant Holloway s rezultatom 12.99. Holloway je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023), međutim u Tokiju je osvojio srebro ispustivši pobjedu za pet stotinki sekunde. No u Parizu je "dojurio" do medalje koja mu ne dostaje. Drugi je bio njegov sunarodnjak Daniel Roberts (13.09), a broncu je s osvojio Jamajčanin Rasheed Broadbell (13.09).

U bacanju koplja s novim olimpijskim rekordom pobijedio je Pakistanac Arshad Nadeem bacivši koplje 92.97m. Dosadašnji rekord držao je Norvežanin Andreas Thorkildsen koji je 2008. u Pekingu zabilježio rezultat 90.57.

Srebro je osvojio branitelj iz Tokija Indijac Neeraj Chopra sa 89.45, dok je bronca pripala Andersonu Petersu s Grenade (88.54).

U ženskom dalju zlato je osvojila Amerikanka Tara Davis-Woodhall skočivši 7.10 metara. Druga je bila Nijemca Malaika Mihambo sa 6.98, dok je broncu osvojila Amerikanka Jasmine Moore sa 6.96m.

Nogometaši Maroka osvojili su brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu nakon što su u "malom finalu" u Nantesu deklasirali Egipat sa čak 6-0 (2.0).

Bronca je marokanskoj reprezentaciji uvjerljivo najveći uspjeh na olimpijskim igrama. Do Pariza su nastupili na OI u Barceloni (1992), Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Londonu (2012) i nikada nisu prošli skupinu.

Napadač Betisa Abde Ezzalzouli doveo je Maroko u vodstvo u 23. minuti, a samo tri minute kasnije Soufiane Rahimi je povećao prednost. Veznjak Genka Bilal El Khannouss je u 51. minuti zabio za 3-0, da bi Rahimi u 64. minuti postigao svoj drugi gol na utakmici. Za napadača Al Aina bio je to već osmi pogodak na turniru i uvjerljivo je najbolji strijelac. Do kraja susreta za Maroko su zabili i Akram Nakach (73) i kapetan Achraf Hakimi (87). U finalu se u petak sastaju Francuska i Španjolska.

Nizozemka Sharon van Rouwendaal osvojila je u četvrtak zlatnu medalju u plivačkom maratonu za žene na 10 km. Srebro je osvojila Australka Moesha Johnson, a Ginevra Taddeucci iz Italije broncu. Brazilka Ana Marcela Cuhna, aktualna olimpijska pobjednica, završila je tik uz postolje.

Za nizozemsku polivačicu ovo je treća olimpijska medalja nakon što je u Rio de Janeiru osvojila zlato na 10 km, a u Tokiju srebro.

Zlatne medalje su na Olimpijskim igrama tijekom četvrtka u dizanju utega osvojili Indonežanin Rizki Juniansyah i Kineskinja Shifang Luo.

Pritom su oboje zlatnih oborili i olimpijske rekorde, Juniansyah u kategoriji do 73kg, a Luo do 59kg.

Dizač utega iz Indonezije ukupno je podigao 354 kilograma te je nadmašio srebrnog, 20-godišnjeg Weeraphona Wichuma s Tajlanda, koji je ostvario rezultat od 346kg. Treće mjesto i bronca pripala je Bugarinu Božidaru Andrejevu koji je ukupno podigao 344kg.

Kod djevojaka je Shifang Luo slavila ukupno podigavši 241kg. Pet kilograma manje ostvarila je Kanađanka Maude Charron koja se morala zadovoljiti srebrom. Prije tri godine Charron je u Tokiju osvojila zlato u kategoriji do 64kg. Broncu je osvojila Hsing Chun Kuo s Tajvana uz podignutih 235kg.

Hokejaši Nizozemske osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u Parizu nakon što su u finalu nakon raspucavanja porazili Njemačku. Susret je završio 1-1 nakon što je Nizozemska povela u 46. minuti golom Thieryyja Brinkmana, a izjednačio je Thies Prinz u 50. minuti.

Pitanje pobjednika je na koncu razriješeno izvođenjem kaznenih udaraca, a Nizozemci su slavili sa 3-1. Nizozemcima je to treće olimpijsko zlato nakon 1996. i 2000.

Treće mjesto zauzeli su hokejaši Indije koji su pobijedili Španjolsku sa 2-1. Španjolska je povela golom Marca Mirallesa u 18. minuti, no Indija je okrenula rezultat s dva gola kapetana Harmanpreeta Singha (30, 33). Ova pobjeda donijela je Indiji drugu uzastopnu brončanu medalju u nizu, te ukupno 13 medalju. Indija je nekoć bila dominantna sila u ovom sportu što potvrđuje i osam zlatnih olimpijskih medalja, pri čemu šest uzastopnih o 1928. do 1956. godine.

Francuz Benjamin Thomas novi je olimpijski pobjednik u biciklističkoj disciplini omnium. Ominum se sastoji od više događaja (scratch race, tempo race, elimination race, points race) tijekom kojih biciklisti osvajaju bodove, a ukupni pobjednik je biciklist s najviše bodova.

Thomas je slavio sa 164 boda, srebro je osvojio Portugalac Iuri Leitao sa 153 boda, dok je treći bio Belgijanac Fabio van den Bossche sa 131 bodom. Za 28-godišnjeg Francuza ovo je druga olimpijska medalja nakon što iz Tokija ima srebro u disciplini madison.

Novozelanđanka Ellesse Andrews osvojila je zlatnu medalju u biciklističkoj disciplini keirin.

Keirin je u muškoj konkurenciji na programu Olimpijskih igara od Sydneyja 2000. godine, dok se djevojke natječu od Londona 2012. godine. U utrci nastupa šest do devet vozača ispred kojih vozi motocikl (zec) koji nakon 2.5 kruga napušta stazu. Biciklisti nastavljaju u sprintu do cilja, a pobjednik je onaj koji prvi prođe kroz cilj.

Andrews je pobijedila sa 0.062 sekunde ispred Nizozemke Hetty van de Wouw, dok je treća bila Britanka Emma Finucane sa 0.092 sekunde zaostatka. Andrews, doprvakinja iz Tokija, naslovu svjetske prvakinje koju je osvojila prošle godine u Glasgowu dodala je tako i olimpijsko zlato.

Britanska jedriličarka Eleanor Aldridge osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u disciplini formula kite. Britanka je dojedrila do zlata u ženskoj disciplini zmaja postavši prvi olimpijski pobjednik u ovoj disciplini. Aldridge u četvrtak slavila u obje finalne serije nakon što je jednu pobjedu donijela iz polufinala.

Najbolja iz polufinala Francuskinja Lauriane Nolot trebala je u finalu jednu pobjedu, ali nije uspjela, pa je na koncu bila druga. Nolot, dvostruka i aktualna svjetska prvakinja, bila je blizu Aldridge u prvoj utrci, ali je Britanka prošla kroz cilj sa četiri sekunde ispred.

Nizozemka Annelous Lammerts bila je treća na temelju njezine kombinacije bodova iz finalne serije. Muško finale je odgođeno za petak zbog nedostatka vjetra.

Australac Matt Wearn osvojio je olimpijsko zlato, član splitskog Mornara Cipranin Pavlos Kontides srebro, a Peruanac Stefano Peschiera je uzeo broncu u klasi ILCA 7, u kojoj je Filip Jurišić završio kao 19. Ovo je druga zlatna medalja za Australca koji je trijumfirao u muškom laseru u Tokiju 2020.

Tri godine su prošle od Olimpijskih igara u Tokiju, ali za kineske skakače u vodu Xiea Siyija i Wanga Zongyuana ništa se nije promijenilo, jer su i na Igrama u Parizu završili na dva najviša mjesta pobjedničkog postolja u disciplini skokova sa daske (3 m).

Xie je obranio naslov olimpijskog pobjednika skupivši u šest skokova 543,60 bodova. Wang je ponovno osvojio srebro, a za sunarodnjakom je zaostao za nešto više od 13 bodova (530,20).

Razlika je nastala u petom skoku, u kojem je Wang napravio pogrešku i zaradio samo 70,20 bodova, a Xie 88,80. 

Jedina promjena u odnosu na rasplet u Tokiju 2021. dogodila se na trećem mjestu, na kojem je Britanca Jacka Laughera, koji je u Parizu završio finale na sedmom mjestu, zamijenio 20-godišnji Meksikanac Osmar Olvera Ibarra (500,40). On je jedini uz kineske skakače uspio skupiti najmanje 500 bodova za svojih šest finalnih skokova.

Njemački kajakaši drugi put zaredom osvojili su zlatnu olimpijsku medalju u utrci kajaka četverosjeda na 500 m, a u istoj disciplini su olimpijske pobjednice postale novozelandske kajakašice. 

Njemačka posada je pretrpjela samo jednu izmjenu u odnosu na onu koja je osvojila zlato na Igrama u Tokiju pa su Max Rendershmidt, Max Lemke i Tom Liebscher-Lucz ponovili ono što su napravili prije tri godine, dok je svoje prvo olimpijsko zlato osvojio Jacob Schopf, koji iz Tokija ima srebro u dvosjeda na 1000 m.

Nijemci su za pobjedu postigli vrijeme 1:19.80 minuta te su za četiri stotinke nadmašili australsku posadu koja je u polufinalu postavila novo najbolje vrijeme u povijesti olimpijskih igara (1:19.22), ali nije to uspjela ponoviti u finalu. Broncu je osvojio španjolski četverosjed (1:20.05).

Uzbudljivo je bilo i u utrci ženskih četverosjeda, u kojoj su Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett i Tara Vaughn Novom Zelandu donijele još jedno zlatno olimpijsko odličje. Za 35-godišnju Carrington ovo je šesti olimpijski naslov, ali prvi u četverosjedu.

Novozelanđanke su u finalu do cilja stigle za 1:32.20 minuta. Drugoplasirane Njemice su bile sporije za 42 stotinke (1:32.62), a broncu je osvojila mađarska posada (1:32.93).

Indonežanin Veddriq Leonardo u četvrtak je postao prvi olimpijski pobjednik u brzinskoj disciplini sportskog penjanja.

Penjački sprint je prije tri godine u Tokiju bio jedna od tri discipline penjačkog programa u kojem su se rezultati zbrajali, a bio je podijeljen samo jedan set medalja.

No, od Pariza je brzinska disciplina izdvojena, a u kombinaciji za drugi set medalja su "bouldering" i "lead".

Leonardo, koji je tri godine zaredom (2021. - 2023.) pobjednik Svjetskog kupa u brzinskom penjanju, tako nije imao šansu za osvajanje olimpijskog odličja u Tokiju, ali je u Parizu iskoristio svoju priliku postavljajući iz nastupa u nastup osobne rekorde.

U polufinalu je stijenu svladao za 4.78 sekundi, što je u tom trenutku bio i novi svjetski rekord, a pobijedio je Iranca Rezu Alipoura Shenazandifarda (4.84). U drugom polufinalu je Kinez Wu Peng (4.85) bio bolji od Amerikanca Sama Watsona (4.93).

Watson je u Pariz došao kao svjetski rekorder i očekivao je dvoboj za zlato, ali je došao do brončanog odličja, čije je osvajanje začinio i novim svjetskim rekordom, koji sada iznosi 4.74 sekundi.

Leonardo je u velikom finalu bio stotinku sporiji od Amerikanca (4.75), ali dvije stotinke brži od Kineza Wua (4.77) i tako osvojio prvu zlatnu olimpijsku medalju za Indoneziju u nekom drugom sportu, osim badmintona.

Uzbekistanski boksač Hasanboy Dusmatov osvojio je zlatnu olimpijsku medalju porazivši u kategoriji do 51 kg Francuza Billala Bennama jednoglasnom odlukom sudaca.

Za Dusmatova je to drugo olimpijsko zlato nakon što je u Rio de Janeiru bio najbolji u kategoriji do 49 kg.

Brončane medalje osvojili su Junior Alcantara iz Dominikanske Republike, te Daniel Varela de Pina sa Zelenortskih Otoka.

U ženskoj kategoriji do 54 kg zlato je osvojila Kineskinja Yuang Chang pobijedivši u finalu jednoglasnom odlukom sudaca Turkinju Hatice Akbas.

Bronce su osvojile Sjevernokorejska boksačica Pang Chol-mi, te njezina kolegica iz Južne Koreje Im Ae-ji.

Ulugbek Rašitov iz Uzbekistana osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 68kg na tekvondo natjecanju na Olimpijskim igrama, u dijelu gdje je nastupao i hrvatski reprezentativac Marko Golubić.

Golubić je ispao u četvrtfinalu od Britanca Sindena, a kasnije nije dočekao šansu da se kroz repesaž bori za brončano odličje.

Rašitov je u finalnom susretu svladao Jordanca Zaida Kareema po rundama s 2-0 (6-4, 5-1) čime je obranio zlatnu medalju od prije tri godine iz Tokija. Kareem je krivac što Golubić nije dobio šansu kroz repesaž jer je Jordanac u polufinalu svladao Britanca Sindena.

Zbog ozljede Sinden se nije ni borio za broncu koja je tako pripala Kinezu Yushuai Liangu, a do bronce je stigao i Brazilac Edival Pontes koji je pobijedio Španjolca Javiera Pereza s 2-1.

Djevojke su nastupile u kategoriji do 57kg, a zlatom se okitila 23-godišnja Yu Jin Kim iz Južne Koreje. U finalu je Korejka bila bolja od Iranke Kiani Nahid s uvjerljivih 2-0 (5-1, 9-0). Brončane su medalje osvojile Bugarka Kimia Alizadeh i Kanađanka Skylar Park.

U hrvačkom dijelu natjecanja ovog četvrtka na Olimpijskim igrama zlatne su medalje osvojili Iranac Saeid Esmaeili, Bugarin Semen Novikov i Japanka Akari Fujinami.

U finalnoj borbi grčko-rimskim stilom do 67kg Iranac Esmaeili je pobijedio Parviza Nasibova, Ukrajinca koji je i prije tri godine poražen u finalnom meču. Brončane medalje su osvojili Hasrat Jafarov iz Azerbajdžana i Kubanac Luis Orta koji je na posljednjih Igrama u Tokiju osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 60 kilograma.

U kategoriji grčko-rimskim stilom do 87kg slavio je Bugarin Semen Novikov koji je u finalu bio bolji i jači od Iranca Alireze Mohmadija. Bronce su pripale Dancu Turpalu Bisultanovu i Ukrajincu Žanu Belenjuku koji je na prošlim Igrama u ovoj kategoriji bio zlatni.

Djevojke su nastupile u kategoriji do 53kg slobodnim stilom. Najbolja je bila Japanka Akari Fujinami, srebrom se okitila Lucia Yepez iz Ekvadora, dok su brončane bile Hyo Gyong Choe iz Sjeverne Koreje i Kineskinja Qianyu Pang.

BOKS

Uzbekistanski boksač Hasanboy Dusmatov osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u Parizu porazivši u kategoriji do 51 kg Francuza Billala Bennama jednoglasnom odlukom sudaca.

Za Dusmatova je to drugo olimpijsko zlato nakon što je u Rio de Janeiru bio najbolji u kategoriji do 49 kg.

Brončane medalje osvojili su Junior Alcantara iz Dominikanske Republike, te Daniel Varela de Pina sa Zelenortskih Otoka.

U ženskoj kategoriji do 54 kg zlato je osvojila Kineskinja Yuang Chang pobijedivši u finalu jednoglasnom odlukom sudaca Turkinju Hatice Akbas.

Bronce su osvojile Sjevernokorejska boksačica Pang Chol-mi, te njezina kolegica iz Južne Koreje Im Ae-ji.

HRVANJE

U hrvačkom dijelu natjecanja ovog četvrtka na Olimpijskim igrama zlatne su medalje osvojili Iranac Saeid Esmaeili, Bugarin Semen Novikov i Japanka Akari Fujinami.

U finalnoj borbi grčko-rimskim stilom do 67kg Iranac Esmaeili je pobijedio Parviza Nasibova, Ukrajinca koji je i prije tri godine poražen u finalnom meču. Brončane medalje su osvojili Hasrat Jafarov iz Azerbajdžana i Kubanac Luis Orta koji je na posljednjih Igrama u Tokiju osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 60 kilograma.

U kategoriji grčko-rimskim stilom do 87kg slavio je Bugarin Semen Novikov koji je u finalu bio bolji i jači od Iranca Alireze Mohmadija. Bronce su pripale Dancu Turpalu Bisultanovu i Ukrajincu Žanu Belenjuku koji je na prošlim Igrama u ovoj kategoriji bio zlatni.

Djevojke su nastupile u kategoriji do 53kg slobodnim stilom. Najbolja je bila Japanka Akari Fujinami, srebrom se okitila Lucia Yepez iz Ekvadora, dok su brončane bile Hyo Gyong Choe iz Sjeverne Koreje i Kineskinja Qianyu Pang.

Komentari 227