Obavijesti

Sport

Komentari 29

Brazilke senzacionalno razbile svjetske prvakinje. Evo gdje je Hrvatska na ljestvici medalja

Brazilke senzacionalno razbile svjetske prvakinje. Evo gdje je Hrvatska na ljestvici medalja

Utorak je donio nešto manje nastupa naših sportaša nego proteklih dana. No akcije nije nedostajalo. Sandra Elkasević primila je petu hrvatsku medalju u Parizu, Vorobjeva za odličje plovi u srijedu, Pravdica je deveti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 11. dan , Pariz, Francuska
Sortiranje događaja
PREGLED DANA

 Jedanaestog dana natjecanja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 19 sportova, a u njih osam, atletici, biciklizmu, hrvanju, skatebordu, preponskom jahanju, biciklizmu, skokovima u vodu i boksu, su se dijelile medalje.

Prva zvijezda dana bio je neuništivi Mijain Lopez Nunez, 41-godišnji kubanski hrvač, koji je ostvario nevjerojatan i povijesni rezultat, osvojio je peto zlato na petim Igrama u nizu. U finalnoj borbi grčko-rimskim stilom do 130kg Lopez Nunez je nadjačao Čileanca Yasmanija Acostu Fernandeza sa 6-0 te je osvojio novu zlatnu medalju u sjajnoj karijeri.

Prvim zlatom se okitio na Igrama u Pekingu kada je nastupao do 120kg, a sve je ponovio četiri godine kasnije kada je London bio domaćin olimpijskim igrama. Potom je u iduća tri slučaja nastupao u preoblikovanoj kategoriji do 130kg, a navike osvajanja zlatnih medalja su ostale iste. Najbolji je bio u Rio de Janeiru, Tokiju i sada u Parizu.

Time je Lopez Nunez postao prvi sportaš u povijesti koji je u istoj disciplini osvojio pet zlatnih medalja. Dosad su četiri zlata u istoj disciplini imali američki atletičar Carl Lewis u skoku u dalj, američki plivač Michael Phelps na 200m mješovito, američka plivačica Katie Ledecky na 800m slobodno, Danac Paul Elvstrom u jedrenju, Amerikanac Alfred Oerter u disku te Japanac Kaoir Icho u hrvanju.

Brončana su odličja u ovoj kategoriji u Parizu osvojili Iranac Amin Mirzazadeh i Kinez Linzhe Meng.

Američki atletičar Cole Hocker osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u utrci na 1500 metara na OI u Parizu, a u finalu je trčao vrlo brzih 3:27.65 minuta što je novi olimpijski rekord i njegov najbolji rezultat u karijeri. Hocker je uspio izdržati vrlo brzi ritam kojega je nametnuo branitelj naslova Norvežanin Jakob Ingebrigtsen (23), koji je time želio "slomiti" konkurenciju. No, umjesto da slomi suparnike, Ingebrigtsen je tim tempom slomio sebe, upravo je on popustio u završnici te ciljem prošao kao četvrti, u zadnjih 100 metara uz Hockera pretekli su ga i srebrni Britanac Josh Kerr i Amerikanac Yared Nuguse.

Grk Miltiadis Tentoglou (26) obranio je naslov u skoku u dalj osvojen prije tri godine u Tokiju sa 8.48m. Natjecanje je bilo visoke kvalitete, aktualni svjetski i europski prvak te sada i dvostruki olimpijski pobjednik Tentoglou je imao vrlo jaku konkurenciju u Jamajčaninu Wayneu Pinnocku (23) te Talijanu Mattiji Furlaniju (19). Pinnock je do srebra stigao sa 8.36m, a Furlani do bronce sa 8.34m.

Amerikanka Gabrielle Thomas (27) opravdala je ulogu velike favoritkinje i osvojila naslov olimpijske pobjednice na 200 metara na OI u Parizu. Thomas je jedina u finalu trčala ispod 22 sekunde, ciljem je prošla u vremenu 21.83, odnosno 25 stotinki brže od srebrne Julien Alfred (23) iz Svete Lucije, koja je u subotu osvojila zlato na 100 metara, dok je do bronce stigla još jedna Amerikanka Brittany Brown (29) sa 22.20.

Kanađanka Camryn Rogers (25) naslovu svjetske prvakinje u bacanju kladiva pridodala je i onaj olimpijske pobjednice u ovoj disciplini. Rogers je do zlata u Parizu stigla hicem od 76.97 metara iz pete serije kojim je pretekla dotada vodeću Annette Nneka Echikunwoke (28), rođenu Nigerijku koja nastupa za SAD, kojoj je u konačnici hitac od 75.48m osigurao srebro, dok je do bronce stigla mlada Kineskinja Jie Zhao (21) sa 74.27m.

Rođena Kenijka koja nastupa za Bahrein Winfred Yavi (24) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u utrci na 3000 metara sa zaprekama. Aktualna svjetska prvakinja je do olimpijskog zlata stigla u vremenu novog olimpijskog rekorda od 8:52.76 u završnom sprintu nadmašivši braniteljicu naslova iz Tokija Uganđanku Peruth Chemutai (25), koja je stigla do srebra sa 8:53.34, dok je broncu osvojila mlada Kenijka Faith Cherotich (20) sa 8:55.15.

U hrvanju, u kategoriji do 60kg grčko-rimskim stilom, zlato je osvojio Japanac Kenichiro Fumita koji je na prošlim Igrama u svom Tokiju bio drugi. Ovaj put je srebro pripalo Kinezu Liguo Caou, dok su brončani bili Kirgistanac Zholaman Šaršenbekov i Ri Se Ung iz Sjeverne Koreje.

Američka hrvačica Amit Elor osvojila je premijernu medalju na olimpijskim igrama, okitila se zlatom u Parizu, slobodnim stilom do 68kg. U finalnoj borbi Elor je bila bolja od reprezentativke Kirgistana Merim Zhumanazarove koja je prije tri godine u Tokiju u ovoj kategoriji osvojila brončanu medalju. U Parizu su borbe za broncu dobile Turkinja Buse Cavusoglu Tosun i Japanka Nonoka Ozaki.

Irkinja Kellie Harrington (34) obranila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 60 kilograma osvojen prije tri godine, ona je u finalu OI u Parizu svladala Kineskinju Wenlu Yang (33) podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1. Bila je ovo prva finalna borba na Igrama u Parizu, a brončane medalje u ovoj kategoriji osvojile su Tajvanka Shih Yi Wu i Brazilka Beatriz Iasmin Soares Ferreira.

Kontrovderzna Alžirka Imane Khelif, čiji je nastup u ženskoj konkurenciji sporan zbog povišene razine testosterona, plasirala se u finale kategorije do 66kg, ona je u polufinalu jednoglasnom odlukom sudaca svladala Tajlanđanku Janjaem Suwannapheng.

Nijemac Christian Kukuk s grlom Gelding Checkerom osvojio je olimpijsko zlato u pojedinačnom preponskom jahanju potvrdivši njemačku dominaciju u ovom sportu u Parizu. Četvrta je to njemačka zlatna medalja u Parizu u konjičkom spotu nakon što su Jessica von Bredow-Werndl i Michael Jung slavili u pojedinačnoj dresuri, a djevojke u ekipnoj dresuri, 

Švicarac Steve Guerdat osvojio je srebro s konjem Dynamix de Belheme, dok je treći bio Nizozemac Maikel van der Vleuten s konjem Beauville Z.

Kao i prije tri godine na Igrama u Tokiju, tako su i u Parizu Kineskinje Hongchan Quan i Yuxi Chen osvojile zlatnu i srebrnu medalju u skokovima u vodu, s tornja 10 metara. Kineske skakačice ponovno su potpuno nadmašile konkurenciju. Zlatna Quan je ukupno osvojila 425.60 bodova, dok je drugoplasirana Chen na kraju imala 420.70 bodova. O dominaciji najbolje govori da je brončana Mi Rae Kim iz Sjeverne Koreje za drugoplasiranom Chen zaostala skoro 50 bodova.

Arisa Trew, 14-godišnja Australka, osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u skateboardingu, nakon sjajne izvedbe u posljednjem trećem nastupu. Osam finalistica imalo je ispred sebe tri nastupa te se za ukupni redoslijed uzimala u obzir najbolja izvedba. Australska 14-godišnjakinja uz oduševljenje publike dobila je ocjenu 93.18 u svom posljednjem pokušaju čime je skočila na prvo mjesto gdje je i ostala do kraja natjecanja.

Najbolje ocjene su u zadnjim nastupima ostvarile i srebrna 15-godišnja Japanka Cocona Hiraki (92.63), koja je bila najbolja u kvalifikacijama te brončana 16-godišnja Britanka Sky Brown (92.31).

Nizozemska muška biciklistička reprezentacija osvojila je naslov olimpijskog pobjednika u momčadskom sprintu postavivši u finalu novi svjetski rekord. Nizozemci u sastavu Roy van der Berg, Harrie Lavreysen i Jeffrey Hoogland su na stazi francuskog Nacionalnog velodroma u Saint-Quentin-en-Yvelinesu u finalu ostvarili vrijeme od 40.949 sekundi te tako postali prva postava u povijesti koja se spustila ispod 41 sekunde. Srebrna je bila reprezentacija Velike Britanije, a brončani Australci.

LJESTVICA MEDALJA

Hrvatska se nakon 11 dana natjecanja nalazi na 19. mjestu s pet medalja. Već u srijedu ta brojka može ići na sedam.

24sata
NOGOMET

Nogometašice Brazila izborile su u Marseilleu treće finale u povijesti na olimpijskim igrama, u polufinalu su svladale aktualne svjetske prvakinje Španjolke s 4-2 (2-0).

U subotnjem finalu u Parizu Brazil će igrati protiv reprezentacije SAD-e. Amerikanke su ranije u polufinalu nakon produžetaka pobijedile Njemačku 1-0.

U polufinalu su stvari za Španjolsku krenule nizbrdo već u šestoj minuti kada je vlastitu mrežu pogodila Paredes, a novi šok za Španjolke je uslijedio u nadoknadi prvog dijela kada je Gabi Portilho postigla pogodak za 2-0. Neizvjesnost je nestala u 71. minuti kada je Adriana zabila za 3-0.

U završnici susreta su postignuta još tri pogotka, a Španjolska je ublažila poraz uz dva gola Salme Paralluelo. Još je jedan pogodak za Brazil postigla Kerolin.

Brazil će tako po treći put imati priliku osvojiti premijernu zlatnu medalju na olimpijskim igrama. Finala su Brazilke gubile i osvajale srebra 2004. i 2008. godine. Španjolke još nikada nisu osvojile olimpijsku medalju i šansu će za to imati u petak, u ogledu za treće mjesto protiv Njemačke.

Amerikanke su rekorderke na Igrama s četiri naslova pobjednica, dok su Njemice najbolje bile u Rio de Janeiru 2016. godine.

Olimpijske igre, polufinale nogometašica:

Brazil - Španjolska 4-2 (Paredes 6-ag, Gabi Portilho 45+4, Adriana 71, Kerolin 90+1 / Paralluelo 85, 90+12)

SAD - Njemačka 1-0 produžeci 0-0 (Smith 95)

KOŠARKA

SAD očekivano glatko ide u polufinale, konačan je rezultat protiv Brazila 122-87, na kraju je razlika 35 koševa. A sad, Jokiću i društvo, pazite se. Najbolji strijelac utakmice bio je Bruno Caboclo s 28 koševa, a nitko od Amerikanaca nije iznad 20. Ali su zato šestorica bili dzovnamenkasti, Booker 18, Edwards 17, Embiid 14, Davis 13, LeBron 12 i Durant 11.

RUKOMET

Na iznimno uvjerljiv način su rukometašice Norveške izborile polufinale na Olimpijskim igrama, u četvrtfinalu su nadigrale Brazil 32-15 (12-5).

Sa šest golova prvo ime Norveške bila je Marit Jacobsen, pet je postigla Camilla Herrem, dok su po četiri dodale Veronica Kristiansen i Sanna Solbeerg-Isaksen. Na drugoj strani po tri su gola za Brazil dale Bruna de Paula i Giulia Guarieiro.

Nakon sedam minuta Norveška je vodila 5-1. Na poluvremenu je bilo 12-5 pa je nastavak utakmice bilo samo odrađivanje posla u kojem su Norvežanke dodatno nadigrale suparnice.

U polufinalu će Norvežanke igrati protiv Danske koja je kao prva izborila proboj među četiri najbolje ekipe ovog utorka. Danska je s 29-25 (11-10) bila bolja od Nizozemske i nakon 20 godina ponovno došla do polufinala. Dankinje su od Atlante 1996. do Atene 2004. triput zaredom bile olimpijske pobjednice.

U drugom polufinalu će igrati domaćin Francuska i Švedska. U četvrtfinalu je Francuska pobijedila Njemačku 26-23 (13-10). Braniteljice naslova iz Tokija do pobjede je sa sedam pogodaka predvodila 28-godišnja Tamara Horaček, igračica rođena u Požegi, čija je majka Vesna bila hrvatska reprezentativka. Po četiri pogotka su postigle Laura Flippes i Estelle Mze Minko.

Rukometašice Švedske svladale su Mađarsku nakon produžetaka 36-32, 29-29 (16-15). Nina Koppang je za Švedsku postigla sedam golova, dok su po šest dodale Linn Blohm, Nathalie Hagman i Elin Hansson. Vratarka Johanna Bundsen je imala čak 22 obrane. Kod Mađarske je uvjerljivo najbolja bila Katrin Klujber s 11 pogodaka.

Polufinala su na rasporedu u četvrtak, a utakmica za treće mjesto i finale u subotu.

Olimpijske igre, četvrtfinale rukometašica:

Norveška - Brazil 32-15 (12-5)

Švedska - Mađarska 36-32, produžeci 29-29 (16-15)

Danska - Nizozemska 29-25 (11-10)

Francuska - Njemačka 26-23 (13-10)

Komentari 29