Obavijesti

Sport

Komentari 35

Japanka je osvojila premijerno zlato u breakingu, Amerikanci diskvalificirani u štafeti 4x100m

Japanka je osvojila premijerno zlato u breakingu, Amerikanci diskvalificirani u štafeti 4x100m

Jedan nastup imali su hrvatski sportaši 14. dana Olimpijskih igara u Parizu. Vaterpolisti su izborili četvrti finale ovog natjecanja. Španjolci su osvojili nogometni naslov, Nijemci i Danci igrat će za rukometno zlato

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 14. dan ,
Sortiranje događaja
SAŽETAK 14. DANA

Četrnaestog dana natjecanja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 23 sporta, a u njih 17, atletici, biciklizmu, boksu, breakdanceu, dizanju utega, hokeju na travi, hrvanju, kajak/kanuu na mirnim vodama, nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ritmičkoj gimnastici, skokovima u vodu, sportskom penjanju, stolnom tenisu i tekvondou, dijelile su se medalje.

Nakon što je slavila u utrci na 5 km, kenijska atletičarka Beatrice Chebet osvojila je olimpijsko zlato u Parizu i na dvostruko dužoj dionici, dok je na 400m s preponama slavio Amerikanac Rai Benjamin. Svjetska rekorderka Chebet je pobijedila s rezultatom 30:43.25 koji je skoro dvije minute slabiji od njezinog svjetskog rekorda.

Druga je bila Talijanka Nadia Battocletti sa 30:43.35, dok je broncu osvojila Nizozemka Sifan Hassan koja je trčala 30:44.12. Hassan, koja je u Tokiju bila zlatna na 5 i 10 km, u Parizu je u ove dvije discipline osvojila dvije bronce.

Odličnu utrku vidjeli smo i na 400 m s preponama u kojoj je Amerikanac Rai Benjamin pobijedio svjetskog rekordera, branitelja zlata iz Tokija i trostrukog svjetskog prvaka Norvežanina Karstena Warholma uzvrativši mu za poraz iz Tokija. Benjamin je osvojio zlato sa 46.46, Norvežanin je bio drugi sa 47.06, dok je broncu, baš kao i u Tokiju, osvojio Brazilac Alison dos Santos sa 47.26.

Na 400 metara zlato je osvojila Dominikanka Marileidy Paulino nakon što je u Tokiju bila druga. Paulino je pobijedila s rezultatom 48.17 što je novi olimpijski rekord. Dosadašnji je držala Francuskinja Marie-Jose Perec koja je 1996. u Atlanti trčala 48.25. Srebro je osvojila Salwa Eid Naser iz Bahreina s rezultatom 48.53, dok je treća bila Poljakinja Natalia Kaczmarek sa 48.98.

U bacanju kugle slavila je njemačka atletičarka Yemisi Ogunleye bacivši kuglu u posljednjoj, šestoj seriji točno 20 metara. Njemica je "prebacila" Novozelanđanku Maddison-Lee Wesche za 14 centimetara, dok je broncu osvojila Kineskinja Song Jiayuan sa 19.32m. Za sve tri medaljašice to su prve olimpijske medalje.

Belgijanka Nafissatou Thiam osvojila je treće uzastopno olimpijsko zlato u sedmoboju sa 6.880 bodova. Thiam je bila najbolja u Rio de Janeiru, Tokiju, a sada i Parizu što nije uspjeli niti jednoj sedmobojki. Srebro je osvojila svjetska prvakinja Britanka Katarina Johnson-Thompson sa 6.844 bodova, dok je bronca pripala Belgijani Noor Vidts sa 6.707 bodova.

U troskoku je zlato osvojio Kubanac sa španjolskom putovnicom Jordan Diaz skočivši 17.86 metara. Za Diaza je ovo drugo zlato u svega nekoliko mjeseci nakon što je slavio i na nedavnom Europskom prvenstvu u Rimu. Drugi je bio "zlatni" iz Tokija Portugalac Pedro Pichardo sa dva centimetara slabijim rezultatom, dok je broncu osvojio Talijan Andy Diaz (17.64).

Na 4x100 za atletičarke slavile su Amerikanke Melissa Jefferson, Twanisha Terry, Gabrielle Thomas i Sha'carri Richardson s rezultatom 41.78 ispred Velike Britanije (41.85) i Njemačke (41.97).

U muškom finalu slavili su Kanađani (Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney, Andre de Grasse) s rezultatom 37.50 osvojivši drugo zlato uz ovoj disciplini nakon 1996. godine.

Srebro su osvojili Južnoafrikanci sa 37.57, dok je treće mjesto pripalo Britancima koji su trčali 37.61. Američka štafeta je diskvalificirana zbog pogrešne izmjene.

Završen je nogometni turnir. Nakon što su seniori osvojili Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, sjajno ljeto španjolskog nogometa upotpunila je i olimpijska reprezentacija osvojivši zlato u Parizu. U sjajnom finalu igranom na Parku prinčeva španjolska reprezentacija je pobijedila domaćina Francusku nakon produžetaka sa 5-3.

Španjolcima je to drugo olimpijsko zlato nakon slavlja 1992. u Barceloni. Počelo je sjajno za domaćine, veznjak Stuttgarta Enzo Millot je u 11. minuti doveo Francusku u vodstvo. Međutim, "Furija" je u idućih 17 minuta okrenula rezultat s tri gola. Napadač Barcelone Fermin Lopez je izjednačio u 18. minuti, a isti je igrač u 25. minuti zabio i drugi gol. Samo tri minute kasnije veznjak Villarreala Alex Baena je doveo Španjolsku do 3-1 prednosti.

Francuska je bila korak do smanjenja zaostatka u 57. minuti, no Manu Kone je pogodio prečku. U 78. minuti Francuska je smanjila, a pogodak je zabio Maghnes Akliouche. U trećoj minuti nadoknade domaćin je uspio izjednačiti iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Jean-Philippe Mateta. Brazilski sudac Ramon Abatti je dosudio jedanaesterac zbog prekršaja Turrientesa na Kalimuendu. Španjolska je do nove prednosti stigla u 100. minuti golom napadača Raya Vallecana Sergija Camella, a sve dvojbe oko pitanja pobjednika razriješio je Camello u 120. minuti.

U susretu za 3. mjesto Maroko je u četvrtak u Nantesu deklasirao Egipat sa čak 6-0. Bronca je marokanskoj reprezentaciji uvjerljivo najveći uspjeh na olimpijskim igrama. Do Pariza su nastupili na OI u Barceloni (1992), Sydneyju (2000), Ateni (2004) i Londonu (2012) i nikada nisu prošli skupinu.

Kontroverzna Alžirka Imane Khelif (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 66 kilograma na OI u Parizu.

Khelif, čiji je nastup početkom Igara podigao mnogo prašine zbog njene povišene razine testosteroma, u finalu je jednoglasnom odlukom sudaca svladala aktualnu svjetsku prvakinju Kineskinju Lu Yang (32). Bronce su osvojile Tajlanđanka Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin (27).

U kategoriji do 50kg svjetska prvakinja Kineskinja Wu Yu (29) postala je i olimpijska pobjednica, ona je u finalu podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1 svladala Turkinju Buse Naz Cakiroglu (28). Za Cakiroglu je ovo drugo olimpijsko srebro, prije tri godine je u finalu izgubila od Bugarke Stojke Krasteve. Bronce su osvojile Filipinka Aira Villegas (29) i Kazahstanka Nazim Kizaibaj (30).

U oba finala u muškoj konkurenciji održana u petak zlato su osvojili predstavnici Uzbekistana koji su jednoglasnim odlukama sudaca svladali svoje suparnike. 

Asadhudža Mujdinhudžajev (23) je u u kategoriji do 71kg naslovu svjetskog prvaka pridodao i onaj olimpijski. Tijekom čitavog turnira Mujdinhudžajev je bio dominantan, a tu je svoju dominaciju potvrdio i u finalu protiv Meksikanca Marca Verdea (22) koji može biti presretan sa srebrom. Bronce su osvojili Amerikanac Omari Jones (21), svjetski doprvak u ovoj kategoriji iz 2021., te Britanac Lewis Richardson (27).

Lazizbek Mulodžonov (25) je bronci sa lanjskog SP-a održanog u Taškentu pridodao olimpijski naslov, u finalu je u bez problema svladao bivšeg poluteškaša, predstavnika Azerbajdžana rođenog na Kubi Lorena Alfonsa (29). Bronce su osvojili Španjolac Emmanuel Reyes (31) i Tadžik Davlat Boltajev (25).

Japanka Ami Yuasa osvojila je premijernu zlatnu medalju u breakdanceu na Olimpijskim igrama u Parizu. Breakdance je novi olimpijski sport u kojem se natjecatelji bore jedan na jedan uz glazbu koju pušta DJ.

Natjecanje u breakingu se održava na Place de la Concorde, gdje su održana i BMX natjecanja i skateboarding. U ženskoj konkurenciji je nastupilo 16 djevojaka, a suci su ocjenjivali šest kriterija: kreativnost, osobnost, tehniku, raznovrsnost, performativnost i muzikalnost. Na koncu je Japanka Yuasa "Ami" pobijedila Litvanku Dominiku Banević "Nicku" sa 3-0. U borbi za broncu slavila je Kineskinja Liu Qingyji "671" pobjedom 2-1 protiv Indijke Sardjoe "India".

Na programu olimpijskog turnira u slobodnom hrvanju bile su tri kategorije, do 57 i 86 u muškoj, te do 57 kg u ženskoj kategoriji.

U ženskom finalu do 57 kilograma pobijedila je Japanka Tsugumi Sakuraiji koja je sa 6-0 bila bolja od Moldavke Anastasije Nichite. Japanka je tri puta bila svjetska prvakinja u ovoj kategoriji (2021, 2022, 2023), a sada je stigla i do najvećeg uspjeha u karijeri. Bronce su osvojile Amerikanka Helen Maroulis i Kineskinja Hong Kexin.

Bugarin Magomed Ramazanov, koji je do 2019. nastupao za Rusiju je u finalu kategorije do 86 kilograma pobijedio Iranca Hassana Yazdanija sa 7-1. Za Iranca je to treće olimpijsko odličje nakon zlata iz Rio de Janeira u kategoriji do 74 kg, te tokijskog srebra do 86. kg. Bronce su osvojili Amerikanac Aaron Brooks i Grk Dauren Kuguglijev.

U kategoriji do 57 kg najbolji je bio Japanac Rei Higuchi koji je u finalu sa 4-2 bio bolji od Amerikanca Spencera Leea. Za Japanca je ovo druga olimpijska medalja, ima i srebro iz Rija. Treće mjesto su osvojili Indijac Aman Sehrawat i Uzbekistanac Gulomjon Abdullajev.

Mađarska tekvondašica Viviana Marton osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u kategoriji do 67 kg. Marton je u finalu sa 2-0 (7-1, 4-2) pobijedila Srpkinju Aleksandru Perišić. Brončane medalje osvojile su Belgijanka Sarah Chaari i Amerikanka Kristina Teachout. Amerikanka je bila bolja od Kineskinje Jie Song sa 2-0 (9-1, 3-0), dok je Chaari bila bolja od Uzbekistanke Ozode Sobirjonove sa 2-1 (2-16, 3-2, 5-4).

U kategoriji do 80 kg slavio Tunižanin Firas Katoussi koji je u finalu bio bolji od Iranca Mehrana Barkhordarija sa 2-0 (4-2, 5-1). Talijan Simone Alessio je u borbi za broncu porazio Amerikanca CJ Nikolasa sa 2-0 (3-3, 2-1), a broncu je osvojio i Danac Edi Hrnic pobjedom 2-0 (15-2, 11-8) protiv Koreanca Geonwoa Seoa. 

Amerikanka Olivia Reeves (21) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u dizanju utega u kategoriji do 71 kilograma u Parizu.Reeves, brončana s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Rijadu, odlučujuću je prednost ostvarila u trzaju kada je podigla 117 kilograma.

U izbačaju je Reeves podigla još 145kg te slavila s ukupnim rezultatom od 262kg. Iznenađujuće srebro osvojila je 32-godišnja Kolumbijka Mari Leivis Sanchez, kojoj je dosadašnji najbolji rezultat bilo šesto mjesto s domaćeg SP u Bogoti prije dvije godine, ona je ukupno podigla 257kg, 112 u trzaju i 145 u izbačaju. Do bronce je stigla aktualna svjetska doprvakinja, 23-godišnja Ekvadorka Angie Paola Palacios sa 256kg, 116 u trzaju i 140 u izbačaju.

Nizozemska ženska reprezentacija u hokeju na travi osvojila je naslov olimpijskih pobjednica nakon što je u finalu boljim izvođenjem kaznenih udaraca svladala Kinu. Nakon 60 minuta igre bilo je 1-1 (0-1, 0-0, 0-0, 1-0), Kineskinje su povele golom Yi Chen (6), a na 1-1 izjednačila je Yibbi Jansen (51), da bi pri izvođenju kaznenih udaraca Nizozemke bile uspješnije sa 3-1.

Nizozemska je tako osvojila oba zlata u hokeju, u četvrtak su muškarci u svom finalu također nakon raspucavanja svladali Nijemce. Broncu su osvojile Argentinke koje su u dvoboju za treće mjesto svladale Belgijanke s ukupnih 5-3. Nakon 2-2 u 60 minuta, u rspucavanju su uspješnije bile Argentinke koje sada ukupno u povijesti imaju tri srebra i tri bronce. Belgijanke ostaju i dalje čekati premijernu olimpijsku medalju.

Nizozemac Harrie Lavreysen (27) potvrdio je titulu najbržeg biciklista na pisti obranivši naslov olimpijskog pobjednika u sprintu. Lavreysen je u finalu pojedinačnog natjecanja sprintera sa 2-0 svladao Australca Matthewa Richardsona (25). Za "letećeg Nizozemca" ovo je drugo zlato na ovogodišnjim Igrama, bio je i članom zlatne nizozemske reprezentacije u momčadskom sprintu te je time ponovio uspjeh otprije tri godine iz Tokija kada je također osvojio zlata i u momčadskoj i u pojedinačnoj konkurenciji.

Uz četiri olimpijska zlata Lavreysen ima i 13 naslova svjetskih prvaka, od toga pet uzastopnih u pojedinačnom sprintu. Broncu je osvojio Britanac Jack Carlin (27) koji je u dvoboju za treće mjesto sa 2-1 svladao Nizozemca Jeffreyja Hooglanda.

Naslov olimpijskih pobjednica u madisonu za biciklistice osvojile su Talijanke Chiara Consonni i Vittoria Guazzini koje su u kaotičnom finalu sakupile 37 bodova, 17 u sprintovima i 20 zbog preticanja konkurencije za jedan krug. Srebro su osvojile Britanke Neah Evans i Elinor Barker koje su svojih 31 bodova osvojile isključivo u sprintovima, dok su brončane Maike van der Duin i Lisa van Belle sa 28 bodova, osam u sprintovima i 20 za preticanje konkurencije. Četvrte su ostale Amerikanke sa 18 bodova, a pete Francuskinje sa 17.

Muška odbojkaška reprezentacija SAD-a osvojila je brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, Amerikanci su u susretu za treće mjesto svladali Talijane sa 3-0 (25-23, 30-28, 26-24).

Aaron Russell sa 15 poena predvodio je Amerikance, dok su Alessandro Michieletto i Yuri Romano postigli po 17 poena za Talijane. U finalu će u subotu od 13 sati igrati domaćini i branitelji naslova iz Tokija otprije tri godine Francuzi te aktualni europski prvaci Poljaci.

Brazilke Ana Patricia Silva Ramos i Eduarda Santos Lisboa Duda osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u odbojci na pijesku, one su u finalu sa 2-1 (26-24, 12-21, 15-10) svladale Kanađanke Melissu Humana-Paredes i Brandie Wilkerson.

Ovo je prvo zlato za Brazil u odbojci na pijesku u ženskoj konkurenciji još od Atlante 1996. kada je ovaj sport imao olimpijsku premijeru, dok je Kanada stigla do svog prvog odličja u povijesti u ovom sportu. Brončane medalje osvojile su Švicarke Tanja Hueberli i Nina Brunner koje su u dvoboju za treće mjesto sa 2-0 (21-17, 21-15) svladale Australke Mariafe Artacho del Solar i Taliquu Clancy.

Tek 17-godišnja Njemica Darja Varfolomejev osvojila je naslov olimpijske pobjednice u ritmičkoj gimnastici na OI u Parizu te je tako svjetskom naslovu osvojenom lani u Valenciji pridodala i olmpijsko zlato.

Za svoje četiri vježbe s rekvizitima (kolut, lopta, čunjevi, traka) u finalu Varfolomejev je dobila ukupno 142.850 bodova, 2.250 više od srebrne Bugarke Borjane Kalein, zlatne iz Valencije u ekipnoj konkurenciji, dok je broncu osvojila Talijanka Sofia Raffaeli (20), svjetska prvakinja iz Sofije 2022., sa 136.300 bodova.

Kineska muška stolnoteniska reprezentacija zadržala je nepobjedivost u momčadskom natjecanju na olimpijskim igrama, Kinezi su u finalu OI u Parizu svladali Šveđane sa 3-0.

Iako konačni rezultat sugerira uvjerljivu pobjedu Kineza u finalu, to ustvari nije bilo tako jer su u sva tri meča pobijedili sa 3-2 u setovima. Prvo su Long Ma Chuqin Wang svladali Antona Kallberga i Kristiana Karlssona sa 3-2 (8-11, 11-4, 11-3, 6-11, 11-7), potom je Zhendong Fan u "reprizi" finala pojedinačnog dijela nadigrao Trulsa Moregaardha sa 3-2 (10-12, 11-8, 11-9, 11-13, 11-5), da bi u zadnjem meču Chuqin Wang bio bolji od Kristiana Karlssona sa 3-2 (11-9, 11-5, 10-12, 10-12, 11-2).

Momčadsko natjecanje u stolnom tenisu u program OI uvedeno je 2008. godine u Pekingu te je svih pet dosadašnjih zlata osvojila Kina. Švedskoj je ovo prvo srebro. Ranije u petak je broncu osvojila Francuska koja je sa 3-2 svladala Japan. Francuska je time osvojila premijernu medalju u momčadskom dijelu na Igrama te drugu u stolnom tenisu u Parizu.

U skokovima u vodu, ovaj put s daske od 3m, nastavljena je kineska dominacija u ovom sportu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Kineskinje su ovog petka osvojile zlato i srebro te su u ženskoj konkurenciji osvojile zlata u sve četiri discipline. Ukupno su kineske skakačice u vodu u Parizu osvojile četiri zlata, jedno srebro i jednu broncu. Kina je ukupno u ovom sportu dosad osvojila sedam zlata uz dva srebra i jednu broncu na Igrama u Francuskoj.

S daske od tri metra uvjerljivo je najbolja bila Yiwen Chen koja je skupila čak 376.00 bodova. Više od 30 bodova za njom je zaostala srebrna Australka Maddison Keeney, dok je kinesku dominaciju upotpunila brončana Yani Chang. Četvrta je na kraju bila Talijanka Pellacani.

Austrijski jedriličar Valentin Bontus osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u disciplini formula kite, u moru ispred Marseillea. Finalna utrka ove discipline trebala se održati u četvrtak, ali je odgođena za petak zbog nedostatka vjetra. Ni odgoda nije omela Austrijanca koji je dominantno osigurao najsjajnije olimpijsko odličje.

Srebrom se okitio Slovenac Toni Vodišek, koji je time Sloveniji donio drugu medalju na Igrama u Parizu. Slovenac je inače svjetski prvak u ovoj disciplini od prije dvije godine. Treći je bio tek 17-godišnji Singapurac Maximilian Maeder. Prva je to  medalja za singapurski sport na Igrama u Parizu.

Novi veliki uspjeh ostvarila je 35-godišnja novozelandska kajakašica Lisa Carrington koja je ovog petka na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila ukupno sedmu zlatnu medalju na Igrama u karijeri.

Sa svojom partnericom, jedanaest godina mlađom Alicijom Hoskin, uvjerljivo je slavila u finalnoj utrci kajaka dvosjeda na 500 metara. Novozelanđanke su slavile s vremenom 1:37.28 što je bilo za dvije sekunde brže vrijeme od onoga koje su ostvarile srebrne Mađarice Csipes i Gazso.

Carrington sada ukupno ima sedam zlata i jednu broncu u karijeri s olimpijskih igara, a ona i Hoskin su već ranije osvojile jedno zlato u Parizu jer su bile dio postave četverosjeda Novozelanđanki koje su također pobijedile. Carrington je od ranije  najuspješnija olimpijka Novog Zelanda u povijesti.

U kanuu dvokleku naslov olimpijskih prvakinja iz Tokija su obranile Kineskinje Shixiao Xu i Mengyja Sun. Pobijedile su dominantno s vremenom 1:52.81 ispred drugoplasiranih Ukrajinki Lužan i Ribačok te Kanađanki Mackenzie i Vincent.

Nakon brojnih medalja na svjetskim i europskim prvenstvima premijernu medalju na olimpijskim igrama osvojio je 31-godišnji Čeh Martin Fuksa koji je dominirao u kanuu jednokleku na 1000 metara. Pobjedničko vrijeme je iznosilo 3:43.16, a iza njegovih leđa se vodila velika borba za preostale medalje. Srebro je na kraju dohvatio Brazilac Isaquias Queiroz, a broncu Moldavac Sergej Tarnovschi.

U muškom kajaku dvosjedu na 500 metara pobijedili su Nijemci Schopf i Lemke ispred Mađara Nadasa i Totke te australskih kajakaša Van der Westhuyzena i Greena.

Britanac Toby Roberts osvojio je u petak zlatnu medalju u sportskom penjanju u boulder disciplini na Olimpijskim igrama u Parizu. Sa samo 19 godina, Roberts je završio 3. u bloku (63,1 bod) prije nego što je postigao vrlo dobru težinu (92,1 bod, također 3.) da bi završio na 155,2 boda, ispred srebrnog Japanca Sorato Anrakua (145, 4) i brončanog Austrijanca Jakoba Schubert (139,6).

Britanac je tako naslijedio prvog olimpijskog pobjednika u povijesti u toj disciplini na Igrama u Tokiju, Španjolca Alberta Ginesa Lopesa, koji je u finalu Pariza bio sedmi.

Mađar Kristof Rasovszky olimpijski viceprvak iz Tokija i svjetski prvak, osvojio je u petak zlatnu medalju u muškom plivačkom maratonu na 10 km na Olimpijskim igrama u Parizu.

Rasovszky je slavio u napetoj utrci s vremenom 1 sat 50 minuta i 52 sekunde, a 22-godišnji Nijemac Oliver Klemet do srebra je stigao s 2,1 sekundu sporijim vremenom (1:50:54.8), dok je bronca pripala još jednom Mađaru Davidu Betlehemu (1:51:09.00).

Aktualni olimpijski pobjednik, Nijemac Florian Wellbrock, koji je uz Rasovszkog vodio veliki dio utrke, na kraju je zaostao u posljednjim krugovima i završio tek na 8. mjestu.

ODBOJKA NA PIJESKU

Brazilke Ana Patricia Silva Ramos i Eduarda Santos Lisboa Duda osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u odbojci na pijesku, one su u finalu sa 2-1 (26-24, 12-21, 15-10) svladale Kanađanke Melissu Humana-Paredes i Brandie Wilkerson.

Ovo je prvo zlato za Brazil u odbojci na pijesku u ženskoj konkurenciji još od Atlante 1996. kada je ovaj sport imao olimpijsku premijeru, dok je Kanada stigla do svog prvog odličja u povijesti u ovom sportu.

Brončane medalje osvojile su Švicarke Tanja Hueberli i Nina Brunner koje su u dvoboju za treće mjesto sa 2-0 (21-17, 21-15) svladale Australke Mariafe Artacho del Solar i Taliquu Clancy.

KOŠARKA

U finalu olimpijskog turnira košarkašica igrat će baš kao i kod muškaraca, reprezentacije SAD i Francuske.

Francuska je u polufinalu nakon produžetaka porazila Belgiju sa 81-75, dok su Amerikanke u prvom polufinalu pobijedile Australiju sa 85-64.

Ogled između Francuske i Belgije bio je prepun obrata. Francuska je u drugoj četvrtini vodila sa 11 razlike, dok je Belgija u trećoj dionici imala +15. U posljednjoj četvrtini domaće igračice su bile bliže pobjedi, ali je Emma Meesseman tricom osam sekundi prije kraja izborila produžetak (66-66).

U dodatnom periodu Francuskinje su bile bolje dobivši taj dio igre sa 15-9.

Francusku su do pobjede predvodile Gabby Williams sa 18 i Valeriane Ayayi sa 17 koševa, dok je na belgijskoj strani najefikasnija bila Meesseman sa 19 koševa.

Amerikanke su rekordnih devet puta bile olimpijske pobjednice pri čemu posljednjih sedam OI u nizu.

Do zlata nisu stigle tek 1992. kada su bile treće, te 1976. kada su zauzele drugu poziciju. Oba puta zaustavile su ih Ruskinje. U Montrealu 1976. u finalu, a 1992. u Barcelonu u polufinalu.

Australke su tek u prvoj četvrtini držale rezultatski priključak izgubivši taj dio igre sa 16-20, no Amerikanke su do poluvremena pobjegle na +18 (45-27), a na kraju trećeg perioda imale su i 26 koševa razlike (66-40). U posljednjoj četvrtini "spustile su nogu s gasa" pa je na koncu završilo 85-64.

SAD su do pobjede predvodile Breanna Stewart sa 16 koševa, te Jackie Young sa 14 koševa.

Kod Australki istaknule su se Isobel Borlase sa 11 i Tess Madgen sa 10 koševa.

BOKS

Kontroverzna Alžirka Imane Khelif (25) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u boksu u kategoriji do 66 kilograma na OI u Parizu.

Khelif, čiji je nastup početkom Igara podigao mnogo prašine zbog njene povišene razine testosteroma, u finalu je jednoglasnom odlukom sudaca svladala aktualnu svjetsku prvakinju Kineskinju Lu Yang (32). Bronce su osvojile Tajlanđanka Janjaem Suwannapheng (23), aktualna svjetska doprvakinja, te Tajvanka Chen Nien-chin (27).

U kategoriji do 50kg svjetska prvakinja Kineskinja Wu Yu (29) postala je i olimpijska pobjednica, ona je u finalu podijeljenom odlukom sudaca sa 4-1 svladala Turkinju Buse Naz Cakiroglu (28). Za Cakiroglu je ovo drugo olimpijsko srebro, prije tri godine je u finalu izgubila od Bugarke Stojke Krasteve. Bronce su osvojile Filipinka Aira Villegas (29) i Kazahstanka Nazim Kizaibaj (30).

U oba finala u muškoj konkurenciji održana u petak zlato su osvojili predstavnici Uzbekistana koji su jednoglasnim oflukama sudaca svladali svoje suparnike. 

Asadhudža Mujdinhudžajev (23) je u u kategoriji do 71kg naslovu svjetskog prvaka pridodao i onaj olimpijski. Tijekom čitavog turnira Mujdinhudžajev je bio dominantan, a tu je svoju dominaciju potvrdio i u finalu protiv Meksikanca Marca Verdea (22) koji može biti presretan sa srebrom. Bronce su osvojili Amerikanac Omari Jones (21), svjetski doprvak u ovoj kategoriji iz 2021., te Britanac Lewis Richardson (27).

Lazizbek Mulodžonov (25) je bronci sa lanjskog SP-a održanog u Taškentu pridodao olimpijski naslov, u finalu je u bez problema svladao bivšeg poluteškaša, predstavnika Azerbajdžana rođenog na Kubi Lorena Alfonsa (29). Bronce su osvojili Španjolac Emmanuel Reyes (31) i Tadžik Davlat Boltajev (25). 

RUKOMET

Danska je teže od očekivanog pobijedila Sloveniju 31-30 u drugom rukometno polufinalu. Zadnji je gol zabila šest i pol minuta prije kraja za 31-27, primila potom još tri, ali Slovenci nisu uspjeli zabiti još jedan koji bi im omogućio produžetke.

Komentari 35