Obavijesti

Sport

Komentari 128

UŽIVO Olimpijske igre: Pao novi svjetski rekord za kraj plivanja

UŽIVO Olimpijske igre: Pao novi svjetski rekord za kraj plivanja

Deveti dan Olimpijskih igara je završio. Dok je Filip Pravdica u skoku u dalj izborio finale, Benović je u preskoku ostao kratak za medalju. Rukometaši su za dlaku ostali bez četvrtfinala

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
9. dan Olimpijskih igara , Pariz, Francuska
Sortiranje događaja
SAŽETAK DANA

Devetog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 23 sporta, a u njih 12, atletici, badmintonu, biciklizmu, gimnastici, golfu, konjičkom sportu, mačevanju, plivanju, stolnom tenisu, streličarstvu, streljaštvu i tenisu, dijelile su se medalje.

Za nas je svakako najzanimljivije bilo finale preskoka u kojem je nastupio hrvatski gimnastičar Aurel Benović.

Usprkos dvama odličnim skokovima, 24-godišnji Osječanin je dobio ocjenu 14.900 te je zauzeo peto mjesto, a od medalje ga je dijelilo 0.049 bodova. Brončani Britaanc Harry Hepworth je imao ocjenu 14.949. Zlato je osvojio 24-godišnji Filipinac Carlos Edriel Yulo s ocjenom 15.116. Za Yula je ovo drugo zlato u Parizu, u subotu je bio najbolji u vježbi na parteru. Do srebra je sa 14.966 stigao Armenac Artur Davtjan (31), svjetskom prvaku u ovoj disciplini otprije dvije godine ovo je drugo olimpijsko odličje, prije tri godine u Tokiju je bio brončani.

U nedjelju su održana još dva finala po spravama, na karikama kod gimnastičara, odnosno na dvovisinksim ručama kod gimnastičarki.

Karike su protekle u znaku Kineza koji su osvojili zlato i srebro, kao i prije tri godine u Tokiju zlatni na toj spravi je Yang Liu (29) koji je za svoju izvedbu u finalu dobio ocjenu 15.300, njegov sunarodnjak Jingyuan Zou (26) je srebrni sa 15.233, dok je Grk Eleftherios Petrounias (33, zlatni iz Rija prije osam godina, stigao do bronce sa 15.100. Time je Petrounias ponovio rezultat iz Tokija kada je također bio brončani.

Dvovisinske ruče protekle su u dominaciji 17-godišnjakinja koje su osvojile zlato i srebro. Sjajna je u finalu bila Alžirka Kaylia Nemour s ocjenom 15.700, pa se Kineskinja Qiyuan Qiu morala zadovoljiti srebrom sa 15.500. Do bronce je sa 14.800 stigla Amerikanka Sunisa Lee (21) kojoj je ovo treća medalja u Parizu, nakon ekipnog zlata i bronce u višeboju.

U jednom od vrhunaca olimpijskih igara svjetski prvak na 100 metara Amerikanac Noah Lyles osvojio je i olimpijsko zlato. Lyles je u neizvjesnom finalu slavio u foto finišu s rezultatom 9.79 (9.784) izborivši pobjedu za pet tisućinki sekunde ispred Jamajčanina Kishanea Thompsona (9.79), dok je broncu osvojio Amerikanac Fred Kerley sa rezultatom 9.81 nakon što je u Tokiju bio drugi.

Ovo je prva zlatna medalja za SAD u glavnoj utrci Olimpijskih igara od 2004. godine i pobjede Justina Gatlina. Branitelj naslova iz Tokija Talijan Marcell Lamont Jacobs je bio peti (9.85) sa svojim najboljim rezultatom sezone.

U skoku u vis zlato je osvojila svjetska rekordera Ukrajinka Jaroslava Mahučih s rezultatom od dva metara spojivši tako olimpijski i svjetski naslov. Ukrajinska atletičarka je 7. srpnja u Parizu postavila novi svjetski rekord preskočivši 2.10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Ovoga puta nije bila toliko raspoložena. Visine 1.95, 1.98 i 2.00 je preskočila iz prvog pokušaja. Potom je dva puta rušila 2.02, a jednom 2.04m što je bilo dovoljno za zlato nakon što je u Tokiju bila treća. Druga je, baš kao i u Tokiju, bila  Australka Nicola Olyslagers koja je također preskočila dva metra, ali iz više pokušaja. Broncu su podijelile Australka Eleanor Patterson i Ukrajinka Irina Geraščenko s preskočenih 1.95m.

U bacanju kladiva olimpijsko zlato je osvojio aktualni svjetski prvak Kanađanin Ethan Katzberg s rezultatom 84.12. Kanađanin je taj rezultat ostvario već u prvoj seriji, potom je imao četiri kriva pokušaja, te dužinu 82.28. Drugi je bio Mađar Bence Halasz sa 79.97m, dok je broncu osvojio Ukrajinac Mihajlo Kokhan sa 79.39.

Zanimljivo je bilo i na plivačkim natjecanjima.

Prva zvijezda nedjeljnog, ujedno i posljednjeg plivačkog dana na OI u Parizu, bio je Amerikanac Bobby Finke koji je na 1500 metara slobodno osvojio zlatnu medalju i srušio svjetski rekord, a naknadno su i njegove sunarodnjakinje srušile svjetski rekord na 4x100 mješovito.

U cilj je ušao s vremenom 14:30.67 što je novi svjetski rekord. Prijašnje najbolje vrijeme, ono Kineza Sun Yanga od 14:31.02, otišlo  je u povijest nakon osam godina. Drugi je bio Talijan Gregorio Paltrinieri (14:34.55), a treći Irac Daniel Wiffen (14:39.63).

Od početka do kraja bila je napeta štafetna utrka na 4x100 mješovito u kojoj su slavili Kinezi s vremenom 3:27.46. Ogroman posao za Kineze je obavio Zhanle Pan koji je kao posljednji plivao slobodnim načinom i prestigao dotad vodeće Francuze. Domaćina Igara su prestigli i Amerikanci koji su osvojili drugo mjesto s vremenom 3:28.01. Za Francuze je fantastičan na leptiru bio Maxime Grousset, ali je domaćin na kraju s vremenom 3:28.38 bio treći

Novu zlatnu olimpijsku medalju na 50 slobodno osvojila je 30-godišnja Šveđanka Sarah Sjoestroem. Najbrža je bila u Tokiju, a s vremenom 23.71 je pobijedila i u Parizu. Time je došla do sedme olimpijske medalje, ima četiri zlata, dva srebra i jednu brončanu medalju.Druga  na 50 slobodno je bila Australka Meg Harris s vremenom 23.97, dok je broncu osvojila Kineskinja Yufei Zhang (24.20) koja je za jednu stotinku nadmašila Amerikanku Walsh.

Plivačka natjecanja okončana su na najbolji mogući način, novim svjetskom rekordom. Amerikanke su na 4x100 mješovito odradile sjajnu utrku te su pobijedile s vremenom 3:49.63 što je novi svjetski rekord. I prethodni su držale Amerikanke kada  su 2019. godine isplivale 3:50.40. Zlatne i rekordne Amerikanke su Regan Smith, Lilly King, Gretchen Walsh i Torri Huske, dok su iza njenih leđa, u velikoj i izjednačenoj borbi, do srebra doplivale Australke (McKeown, Strauch, McKeon, O.Callaghan), a do bronce Kineskinje (Wan, Tang, Zhang, Yang).

Zlato kod tenisača osvojio je srpski tenisač Novak Đoković koji je sa 7-6 (3), 7-6 (2) pobijedio Španjolca Carlosa Alcaraza. Dosad je imao osvojenu broncu u Pekingu 2008. godine .Dan ranije brončanu medalju na teniskom turniru osvojio je Talijan Lorenzo Musetti koji je svladao Kanađanina Felixa Auger Aliassimea 6-4, 1-6, 6-3.

Talijanske tenisačice, 37-godišnja Sara Errani i devet godina mlađa Jasmine Paolini, osvojile su zlatnu olimpijsku medalju u ženskim parovima. U finalnom susretu su Errani i Paolini pobijedile Ruskinje Dianu Shnaider i Miru Andrejevu sa 2-6, 6-1, 10-7.

Ranije tijekom nedjelje brončanu medalju su u ženskim parovima osvojile španjolske tenisačice Sara Sorribes Tormo i Cristina Bucsa. Španjolske, osme nositeljice turnira, svladale su sa 6-2, 6-2 Čehinje Karolinu Muchovu i Lindu Noskovu.

Amerikanka Kristen Faulkner iznenađujuća je pobjednica cestovne biciklističke utrke na Olimpijskim igrama u Parizu. Faulkner je 158 km dugačku dionicu prošla za tri sata 59 minuta i 23 sekunde.

Ova 31-godišnjakinja s Aljaske postala je prva Amerikanka koja je pobijedila na olimpijskoj cestovnoj utrci nakon Connie Carpenter 1984. godine kada se događaj prvi put pojavio na Igrama.

Faulkner je zajedno s Belgijankom Lotte Kopecky, 3.5 km prije cilja uhvatila vodeće Nizozemku Marianne Vos i Mađaricu Blanke Vas, a potom tri kilometara prije cilja krenula u jaki napad koje njezine suparnice nisu uspjele pratiti. Na koncu je slavila sa 58 sekundi prednosti ispred Vas, Vos i Kopecky koje su se u završnom šprintu borile za preostale dvije medalje. Na koncu je srebro osvojila Nizozemka Vos, dok je broncu osvojila Belgijanka Kopecky.

Trenutačno prvi golfer svijeta Scottie Scheffler osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u Parizu. U konačnici je Scheffler osvojio zlato s ukupnim rezultatom od 19 udaraca ispod "para" kroz četiri dana natjecanja, jedan udarac više imao je srebrni Britanac Fleetwood, dok je do bronce stigao Japanac Hideki Matsuyama s rezultatom od 17 udaraca ispod "para".

Reprezentacija Japana prvi put u povijesti osvojila je momčadsko zlato u floretu na Olimpijskim igrama u Parizu. Japanci su u finalu porazili Italiju sa 45-36.

Italija je vodila 20-18, te 25-23, no Japan je okrenuo rezultat dobivši 14 od zadnjih 12 poena u meču. Za Japan je to bilo prvo, povijesno momčadsko zlato u floretu, a osvojili su ga Takahiro Shikine, Kazuki Iimura, Yudai Nagano te Kyosuke Matsuyama. U susretu za broncu Francuzi su pobijedili SAD sa 45-32.

Yang Lee i Chi Lin Wang, par iz Tajvana, obranio je zlatnu medalju iz Tokija u badmintonu. U finalnom meču Lee i Wang su s 2-1 (21-17, 18-21, 21-19) u setovima pobijedili kinesku kombinaciju Weikeng Lianga i Chang Wanga. Prije tri godine u Tokiju par iz Tajvana je također nadigrao Kineze u borbi za zlato, tada je u dva seta bio bolji od Junhui Lija i Yuchen Liua.

Kao i u Tokiju tako su i u Parizu brončanu medalju osvojili Maležani Aaron Chia i Soh Wooi Yik. Oni su do bronce došli preokretom i u iznimno napetom meču u kojem su svladali dansku kombinaciju Kim Astrup i Anders Skaarup Rasmussen s 2-1 (16-21, 22-20, 21-19).

Čileanka Francisca Crovetto Chadid (34) osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u skeetu nakon dramatične sedme serije raspucavanja. Francisca Crovetto Chadid je tako postala prva Čileanka u povijesti koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Do sada su zlata za Čile osvojili samo tenisači Nicolas Massu u singlu, te u paru sa Feernandom Gonzalezom u Ateni 2004.

Chadid je finalu pobijedila Britanku Amber Rutter nakon sedme serije dodatnog raspucavanja sa 7-6 nakon što je finale završilo rezultatom 55-55. Činilo se da je 26-godišnjakinja Britanka u sedmoj seriji pogodila obje svoje mete, ali su joj suci dodijelili samo jedan bod. Zanimljivo, Britanka je osvojila srebro samo četiri mjeseca nakon poroda. Broncu je osvojila Amerikanka Austen Jewell Smith.

Kinez Zhendong Fan (27) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u stolnom tenisu u pojedinačnoj konkurenciji, on je u finalu sa 4-1 (7-11, 11-9, 11-9, 11-8, 11-8) nadigrao najugodnije iznenađenje turnira Šveđanina Trulsa Moregardha (22).

Svjetski prvak iz Durbana prošle godine i trenutačno drugi igrač svijeta tako je u Parizu napravio korak dalje u odnosu na prošle Igre prije tri godine u Tokiju kada je bio srebrni.

Brončanu medalju osvojio je tek 17-godišnji Francuz Felix Lebrun koji je u susretu za treće mjesto sa 4-0 (11-6, 12-10, 11-7, 11-6) svladao Brazilca Huga Calderana (28).

Woo-jin Kim (32) iz Južne Koreje osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u streličarstvu u pojedinačnoj konkurenciji nakon što je u dramatičnom finalu sa 6-5 svladao Amerikanca Bradyja Ellisona (35).

Kim je tako natjecanje u Parizu okončao s maksimalna tri zlata jer je bio članom korejske muške reprezentacije kao i mješovite reprezentacije.

Ukupno je u karijeri sada na pet olimpijskih zlata jer je bio članom zlatnih muških ekipa i u Rio de Janeiru 2016. i u Tokiju 2021. U Parizu je ponovio uspjeh svoje partnerice iz mješovite ekipe Si-hyeon Lim koja je također uzela tri zlata - pojedinačno, ekipno i u mješovitoj ekipi. Broncu je osvojio Woo-seok Lee (26) iz Južne Koreje koji je s maksimalnih 6-0 svladao Nijemca Floriana Unruha (31).

Njemačka dresurna jahačica Jessica von Bredow-Werndl zadržala je u nedjelju svoju olimpijsku titulu u pojedinačnoj dresuri, ispred svoje sunarodnjakinje Isabell Werth, koja je osvojila 14. medalju na Olimpijskim igrama.

Von Bredow-Werndl, svjetski broj jedan u disciplini i zlatna u Tokiju 2021., rasplesala je publiku tijekom svog slobodnog stila programom koji uključuje odlomke iz nekoliko pjesama Edith Piaf ("Non, je ne regrette rien", "La Vie en Rose", "Padam, padam"). Sa svojom TSF kobilom Dalera BB osvojila je i žiri dobivši konačnu ocjenu 90,093.

Zahvaljujući ocjenu 89,614, Isabell Werth, na svojoj kobili Wendy, osvojila je srebrnu medalju. Pobjedničko postolje upotpunila je Britanka Charlotte Fry (88,971) u paru s konjem Glamourdaleom.

MAČEVANJE

Reprezentacija Japana prvi put u povijesti osvojila je momčadsko zlato u floretu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Japanci su u finalu porazili Italiju sa 45-36. Italija je vodila 20-18, te 25-23, no Japan je okrenuo rezultat dobivši 14 od zadnjih 12 poena u meču.

Za Japan je to bilo prvo, povijesno momčadsko zlato u floretu, a osvojili su ga Takahiro Shikine, Kazuki Iimura, Yudai Nagano te Kyosuke Matsuyama.

U susretu za broncu Francuzi su pobijedili SAD sa 45-32. U Tokiju su zlatni bili Francuzi ispred Rusa i Amerikanaca.

RUKOMET

Hrvatska je izgubila od Španjolske 32-31 i ispala s Olimpijskih igara već u skupini. Dvije pobjede i tri poraza nije bilo dovoljno za prolazak među najboljih osam. Za ulazak u polufinale razigravat će Danska - Švedska, Njemačka - Francuska, Španjolska - Egipat i Slovenija - Norveška.

ATLETIKA

Svjetski prvak na 100 metara Amerikanac Noah Lyles osvojio je i olimpijsko zlato na "stotki", dok je svjetska rekorderka Ukrajinka Jaroslava Mahučih nova olimpijska pobjednica u skoku u vis.

Lyles je u neizvjesnom finalu slavio u foto finišu s rezultatom 9.79 (9.784) izborivši pobjedu za pet tisućinki sekunde ispred Jamajčanina Kishanea Thompsona (9.79), dok je broncu osvojio Amerikanac Fred Kerley sa rezultatom 9.81 nakon što je u Tokiju bio drugi.

Ovo je prva zlatna medalja za SAD u glavnoj utrci Olimpijskih igara od 2004. godine i pobjede Justina Gatlina.

Branitelj naslova iz Tokija Talijan Marcell Lamont Jacobs je bio peti (9.85) sa svojim najboljim rezultatom sezone.

Zanimljivo, prvi put u povijesti rezultat ispod deset sekundi nije osiguravao mjesto u finalu. Čak četvorica atletičara koja su trčala ispod deset sekundi nisu ušla u finale. Južnoafrikanac Benjamin Richardson je trčao 9.95, Japanac Abdul Hakim Sani Brown je imao 9.96, Britanac Louie Hinchliffe je ostvario vrijeme 9.97, a Kanađanin Andre de Grasse 9.98.

U skoku u vis zlato je osvojila svjetska rekordera Ukrajinka Jaroslava Mahučih s rezultatom od dva metara spojivši tako olimpijski i svjetski naslov.

Ukrajinska atletičarka je 7. srpnja u Parizu postavila novi svjetski rekord preskočivši 2.10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu.

Ovoga puta nije bila toliko raspoložena. Visine 1.95, 1.98 i 2.00 je preskočila iz prvog pokušaja. Potom je dva puta rušila 2.02, a jednom 2.04m što je bilo dovoljno za zlato nakon što je u Tokiju bila treća.

Druga je, baš kao i u Tokiju, bila  Australka Nicola Olyslagers koja je također preskočila dva metra, ali iz više pokušaja.

Broncu su podijelile Australka Eleanor Patterson i Ukrajinka Irina Geraščenko s preskočenih 1.95m.

U bacanju kladiva olimpijsko zlato je osvojio aktualni svjetski prvak Kanađanin Ethan Katzberg s rezultatom 84.12.

Kanađanin je taj rezultat ostvario već u prvoj seriji, potom je imao četiri kriva pokušaja, te dužinu 82.28.

Drugi je bio Mađar Bence Halasz sa 79.97m, dok je broncu osvojio Ukrajinac Mihajlo Kokhan sa 79.39.

HOKEJ NA TRAVI

U nedjelju su odigrani četvrtfinalni dvoboji olimpijskog turnira u hokeju na travi, a polufinalni parovi su Argentina - Indija i Nizozemska - Španjolska.

Iznenađenje su u četvrtfinalu napravili Španjolci koji su s 3-2 bili bolji od Belgije, reprezentacije koja je prije tri godine u Tokiju osvojila zlatnu medalju. U polufinalu neće zaigrati ni Australija, koja je na posljednjim Igrama bila srebrna. Od Australije su u četvrtfinalu bolji bili Nizozemci s 2-0.

Nakon raspucavanja i ukupnih 4-2 protiv Velike Britanije u polufinale se plasirala Indija koja je na prošlim Igrama osvojila brončanu medalju. Suparnik Indije u polufinalu bit će Njemačka koja je s 3-2 svladala Argentinu.

Argentinci su zlatni bili na OI u Rio de Janeiru 2016. godine, dok Nijemci imaju zlata iz Londona i Pekinga.

Olimpijske igre, hokej na travi (četvrtfinala, muški):

Njemačka - Argentina 3-2
Indija - Velika Britanija 1-1, raspucavanje 4-2
Nizozemska - Australija 2-0
Španjolska - Belgija 3-2

Komentari 128