Obavijesti

Sport

Komentari 205

Srušio Šapinu i otišao do kraja: Salimi osvojio zlato na OI-ju! Albanci slave povijesnu medalju

Srušio Šapinu i otišao do kraja: Salimi osvojio zlato na OI-ju! Albanci slave povijesnu medalju

Hrvatska je danas mogla osvojiti dvije medalje. I u finalu bacanja koplja i u borbi za broncu u taekwondou ostala je kratkih rukava. Sara Kolak i Ivan Šapina završili su četvrti, medalje su im izmakle za dlaku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 15. dan ,
Sortiranje događaja
POVIJEST ZA ALBANIJU

Uzbekistanski hrvač Razambek Žamalov osvojio je zlatnu medalju u slobodnom stilu do 74kg na Olimpijskim igrama u Parizu.

U finalnom susretu Žamalov je pobijedio Japanca Daichija Takatanija s 5-0, ali glavna zvijezda ove kategorije bio je albanski hrvač Chermen Valijev. U borbi za brončano odličje Valijev je sa 6-2 svladao Viktora Rasadina iz Tadžikistana čime je Albaniji donio prvu olimpijsku medalju u povijesti. Uz Albanca Valijeva broncom se još okitio Amerikanac Kyle Douglas Dake.

U kategoriji do 125kg slobodnim stilom zlato  je osvojio Gruzijac Geno Petriašvili koji je u napetom finalnom dvoboju s 10-9 bio bolji od Iračanina Amira Hosseina Zarea.

Gruzijac Petriašvili je na Igrama u Rio de Janeiru bio brončani, u Tokiju srebrni, a u Parizu je nastavio svoj konstantni put za jedan korak prema naprijed. Bronce su u ovoj kategoriji osvojili Turčin Taha Akgul i Giorgi Mešvildišvili iz Azerbajdžana.

Djevojke su u subotu nastupale slobodnim stilom do 62kg, a najbolja je bila Japanka Sakura Motoki. Ona je u finalu s uvjerljivih 12-1 svladala Ukrajinku Irinu Koliadenko koja je u Tokiju bila brončana.

Ovaj put su bronce osvojile Norvežanka Grace Jacob Bullen i Aisulu Tinibekova iz Kirgistana.

SALIMI NA KRAJU UZEO ZLATO

Iranski tekvondo borac Arian Salimi, koji je u polufinalu kategorije iznad 80kg pobijedio Hrvata Ivana Šapinu, osvojio je zlatnu medalju u Parizu.

U finalnoj borbi Salimi je po rundama s 2-1 (3-6, 9-1, 6-3) svladao Britanca Cadena Cunninghama. Salimi je time osvojio premijernu olimpijsku medalju u karijeri.

U borbi za broncu hrvatski borac Šapina je poražen od Kubanca Rafaela Albe koji je tako uzeo broncu baš kao i prije tri godine u Tokiju. Uz Albu do bronce se domogao i Cheick Sallah Cisse iz Obale Bjelokosti koji je s 2-1 (5-4, 5-6, 5-3) bio bolji od Meksikanca Carlosa Sansoresa. Cisse je na Igrama u Riju osvojio zlatnu medalju.

Kod djevojaka su aktivne bile natjecateljice u kategoriji iznad 67kg, a francusko slavlje bilo je potpuno zbog zlatne medalje Althee Laurin, koja je prije tri godine osvojila olimpijsku broncu. U finalnom meču u Parizu Laurin je s 2-0 (3-0 3-3) svladala Uzbekistanku Svetlanu Osipovu.

Brončane su medalje u ovoj kategoriji osvojile Južnokorejka Da Bin Lee i Turkinja Kus Nafia.

SAD OSVOJIO ZLATO U KOŠARCI

Muška košarkaška reprezentacija SAD-a u uzbudljivom finalu olimpijskog turnira pobijedila je domaćina Francusku 98-87. Amerikanci su slavili u Bercy Areni osvojivši peto uzastopno olimpijsko zlato.

SAD je do pobjede predvodio Stephen Curry koji je u drugom poluvremenu ubacio u brzinu više pa s ukupno 24 poena srušio Francuze. Devin Booker je dao 15, Kevin Durant je dodao 15 koji je, ujedno, ušao u povijest s četvrtom zlatnom olimpijskom medaljom. LeBron James je zabio 14 poena uz 10 asistencija i četiri skoka.

Francuze je predvodio Victor Wembanyama. Ubacio je 26 poena i imao sedam skokova. Drugi najefikasniji kod domaćina bio je Guerschon Yabusele s 20 poena.

SAD VODI U KOŠARKAŠKOM FINALU

Trentuno se u Bercy Areni igra finale košarkaškog olimpijskog turnira. Reprezentacija SAD-a vodi protiv domaćina Francuske 49-41 na poluvremenu, a najefikasniji strijelac američke reprezentacije u prvom poluvremenu bio je Devin Booker koji je ubacio 13 poena.

Yabusele i Wembanyama predvode Francuze, prvi je dao 15, a drugi 13 poena. No to nije bilo dovoljno za vodstvo nakon prve dionice.

AMERIKANCI IZDOMINIRALI

Ženska i muška američka štafeta 4x400 metara osvojile su naslove olimpijskih pobjednika, čime su završena atletska natjecanja na Stade de Franceu, 

Prvi su to učinili američki atletičari, a štafeta Bocvane je natjerala Christophera Baileyja Vernona Norwooda, Brycea Deadmona i Raia Benjamina na postavljanje novog olimpijskog rekorda od 2:54.43 minute, koji je za gotovo sekundu bolji od prijašnjeg rekorda američke štafete koja je osvojila zlato na OI 2008. u Pekingu.

Četvorka iz Bocvane je imala samo desetinku lošije vrijeme (2:54.53) od pobjednika i time postavila novi rekord Afrike, dok su broncu osvojili Britanci s novim europskim rekordom (2:55.83).

Američke atletičarke su ostale desetinku od olimpijskog, ali i svjetskog rekorda (3:15.17 minuta), postavljenog još u prošlom stoljeću, na Igrama u Seulu 1988. Postavila ga je štafeta tadašnjeg SSSR-a.

Shamier Little, Sydney McLaughlin-Levrone, Gabrielle Thomas i Alexis Holmes su s novim rekordom Sjeverne Amerike (3:15.27) bile uvjerljive pobjednice.

Femke Bol je Nizozemkama donijela olimpijsko srebro i novi nacionalni rekord (3:19.50), tako što je ponovno u briljantnom finišu prestigla štafete Velike Britanije (3:19.72) i Irske (3:19.90). Irkinje su u tom raspletu ostale bez odličja.

Komentari 205