Obavijesti

Sport

Komentari 111

Fantastična večer: Dvaput rušili olimpijski rekord u finalu diska!

Fantastična večer: Dvaput rušili olimpijski rekord u finalu diska!

Završio je 12. dan na Olimpijskim igrama u Parizu. Lena Stojković osvojila je brončanu medalju, finale je ulovila zlatna iz Rija Sara Kolak, vaterpolisti su izbacili Španjolsku za polufinale, Vorobjeva nije uspjela do bronce

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 12. dan ,
Sortiranje događaja
SAŽETAK DANA

Dvanaestog dana natjecatenja na XXXIII. Olimpijskim igrama u Parizu održala su se natjecanja u 20 sportova, a u njih 10, atletici, biciklizmu, boksu, dizanju utega, hrvanju, jedrenju, skateboardu, sportskom penjanju, tekvondou i umjetničkom plivanju, dijelile su se medalje.

Dvanaestog dana OI, Hrvatska je stigla do novog odličja, šestog pariškog.

Hrvatska tekvondoašica Lena Stojković osvojila je broncu svladavši u dvije runde Turkinju Merve Dincel Kavurat u kategoriji do 49 kg. Splićanka je bila dominantna tijekom cijele borbe i nijednog trenutka osvajanje odličja nije dolazilo u pitanje. Na putu do bronce u kategoriji koja je viša od one u kojoj je Lena Stojković dvostruka svjetska i trostruka europska prvakinja, svladala je u osmini finala kanadsku Hrvaticu Josipu Kafadar (2-0), a u četvrtfinalu je bila bolja (2-1) od Tunižanke Ikram Dhahri. U polufinalu joj se ispriječila Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit.

Upravo je Wongpattanakit obranila je naslov olimpijske pobjednice, a svoje prvo olimpijsko zlato osvojio je Korejac Park Taejoon u kategoriji do 58 kg. 

Za svoje drugo uzastopno zlato, a ukupno treću olimpijsku medalju, 26-godišnja Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit, koja je u polufinalu svladala hrvatsku osvajačicu bronce Lenu Stojković, u finalu je u tri runde bila bolja od Kineskinje Guo Qing. Tajlanđanka je dobila prvu i treću rundu (6-3, 6-2), a Kineskinja je bila bolja u drugoj (3-2).

Uz Lenu Stojković, broncu je u ovoj kategoriji osvojila i Iranka Mobina Nematzadeh svladavši Dunyu Ali M Abutaleb iz Saudijske Arabije.

Park Taejoon je do svog prvog naslova olimpijskog pobjednika u kategoriji do 58 kg došao izrazito nadmoćnom pobjedom protiv azerbajdžanskog borca Gašima Magomedova. Predstavnik Južne Koreje je prvu rundu osvojio sa 9-0, a u drugoj je uslijedio prekid kod 13-1 za Parka, jer se Magomedov ozlijedio.

I Tunižanin Mohamed Khalil Jendoubi je bio uvjerljiv u borbi za broncu protiv Španjolca Adriana Vicentea Yunte, dok je Francuz Cyrian Ravet do svog odličja došao bez borbe, jer je Talijan Vito Dell'Aquila morao odustati.

Za medalju se borila i hrvatska jedriličarka Jelena Vorobjeva koja je zauzela šesto mjesto u klasi ILCA 6 u Marseilleu, nakon što je u plovu za odličja završila kao deveta. Nizozemka Marit Bouwmeester je već je i prije finalne regate osigurala naslov olimpijske prvakinje, postavši najuspješnija jedriličarka u povijesti OI s dva zlata, te po jednim srebrom i broncom, dok je Dankinja Anne-Marie Rindom također ranije bila neuhvatljiva u borbi za srebro. Bronca je pripalo Novežanki Lise Fleme Hoest.

Vorobjeva sa šestim mjestom ima najbolji plasman od svih hrvatskih jedriličara na ovim Igrama. Braća Šime i Mihovil Fantela bili su deveti u klasi 49er, Filip Jurišić je završio kao 19. u klasi ILCA 7, a Palma Čargo u jedrenju na dasci bila 12.

Iza nas je još jedan sjajan atletski dan.

Španjolska je u srijedu na Olimpijskim igrama u Parizu po prvi put pobijedila u mješovitoj štafeti u brzom hodanju. Alvaro Martin i Maria Perez (svaki po dvije štafete) završili su stazu za dva sata 50 minuta i 31 sekundu ispred Ekvadoraca Briana Pintada i Glende Morejon (2:51:22) i para iz Australije Rhydian Cowley i Jemima Montag (2:51:38).

Jamajčanin Roje Stona postao je senzacionalni olimpijski pobjednik u bacanju diska, a do zlatne medalje je stigao bacivši disk na točno 70 metara, što je dužina novog olimpijskog rekorda. 

Stona je taj hitac izveo u četvrtoj seriji i tako s trona i pozicije novog olimpijskog rekordera skinuo Litavca Mykolasa Aleknu, koji je u drugoj seriji postigao daljinu od 69,97 m. Tim je nadmašio rekord koji je prije 20 godina u Ateni postavio njegov otac Virgilijus Alekna, dvostruki olimpijski pobjednik (2000. i 2004.). Do bronce je na Stade de Franceu stigao Australac Denny Matthew (69, 31 m).

Amerikanac Quincy Hall vratio je u američko vlasništvo naslov olimpijskog pobjednika na 400 m. U sjajnom je finišu postavio osoban rekord (43.40 sekundi) i za četiri stotinke nadmašio Britanca Matthewa Hudson-Smitha (43.44) koji je postavio novi europski rekord. Broncu je osvojio Zambijac Muzala Samukonga (43.74) s novim nacionalnim rekordom.

Marokanac Souifane El Bakkali (8:06.05 minuta) obranio je naslov olimpijskog pobjednika osvojen u Tokiju u utrci na 3000 m sa zaprekama. U iznimno uzbudljivoj završnici je uspio prestići Amerikanca Kennetha Rooksa (8:06.41) koji je postavio osoban rekord i senzacionalno dotrčao do srebrnog odličja sa samo šest stotinki boljim vremenom od Kenijca Abrahama Kibiwota (8:06.47).

Atletičarke su se u srijedu borile samo za jedan komplet odličja, onaj u skoku motkom, a nova olimpijska pobjednica je Australka Nina Kennedy koja je preskočila 4,90 m i ostvarila svoj najbolji rezultat u ovoj sezoni. Na 4,85 m zaustavila se Amerikanka Katie Moon, najveća favoritkinja uoči finala, a isti je rezultat ostvarila i trećeplasirana Kanađanka Alysha Newman koja je time postavila i novi nacionalni rekord.

Američke biciklistice i australski biciklisti osvojili su zlatna odličja u ekipnoj dohvatnoj utrci na pisti, u natjecanjima koja se održavaju u Nacionalnom velodromu u predgrađu Pariza.

Amerikanke su u finalnom natjecanju nadmašile Novozelanđanke za nešto više od pola sekunde. Pobjedničko vrijeme Jennifer Valente, Lilly Williams, Chloe Dygert i Kristen Faulkner bilo je 4:04.306 minuta, dok su njihove suparnice Ally Wollaston, Bryony Botha, Emily Shearman i Nicole Shields iz Novog Zelanda ciljem prošle u vremenu 4:04.927.

Broncu su za Veliku Britaniju osvojile Elinor Barker, Josie Knight, Anna Morris i Jessica Roberts koje su u borbi za broncu ostvarile vrijeme 4:06.382 minuta i nadmašile Talijanke (4:08.961).

U američkom sastavu su sve osim Faulkner bile osvajačice brončanog odličja u ovoj disciplini prije tri godine u Tokiju, a Dygert i Valente imaju i srebro iz Rio de Janeira 2016. te su ovim zlatom popunile cijelu kolekciju olimpijskih odličja.

Australci, koji su na putu do finala postali svjetski rekorderi (3:40.730), u dvoboju za zlato nadmašili Britance. Pobjedničko vrijeme Olivera Bleddyna, Sama Welsforda, Conora Leahyja i Kellanda O'Briena bilo je 3:42.067 minuta, dok su drugoplasirani Ethan Hayter, Daniel Bigham, Charlie Tanfield, Ethan Vernon i Oliver Wood ciljem prošli u vremenu 3:44.394.

Pobjednici iz Tokija, Talijani Simone Consonni, Filippo Ganna, Francesco Lamon i Jonathan Milan, morali su se na ovim Igrama zadovoljiti brončnom medaljom za koju su pobijedili dansku momčad.

Australac Keegan Palmer (21) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u skateboarding parku. Palmer je u Tokiju bio premijerni pobjednik u parku, jednoj od skateboarding disciplina, a tri godine kasnije obranio je zlato u Parizu. Ova disciplina se sastoji od izvođenja zračnih figura u praznom 'bazenu' ispunjenom reljefnim neravninama.

Palmer, koji je rođen u SAD-u u San Diegu, ali se preselio u Australiju, slavio je s ocjenom 93.11, ispred Amerikanca Toma Schaara (92.23), dok je treći bio Brazilac Augusto Akiao sa 91.85.

U boksu su na rasporedu bila dva finala. Kubanski boksač Erislandy Alvarez osvojio je olimpijsko zlato u kategoriji do 63.5 kg, dok je u kategoriji do 80 kg slavio Ukrajinac Oleksandr Khižniak.

Alvarez je u finalnom susretu podijeljenom odlukom sudaca sa 3-2 porazio Francuza Sofianea Oumiha koji je osvojio drugo olimpijsko srebro nakon što je poražen u finalu u Rio de Janeiru.

Bronce su osvojili Kanađanin Wyatt Sanford i Gruzijac Lasha Guruli.

U finalu kategorije do 80kg Ukrajinac Oleksandr Khižnika je u sjajnom meču podijeljenom odlukom sudaca (3-2) porazio Kazahstanca Nurbeka Oralbaja.

Za ukrajinskog boksača ovo je druga olimpijska medalja nakon što je u Tokiju bio drugi. Bronce su osvojili Dominikanac Cristian Pinales i Kubanac Arlen Lopez. Podsjetimo, hrvatski boksač je u četvrtfinalu izgubio od "brončanog" Pinalesa.

Kinez Fabin Li (31) obranio je naslov olimpijskog pobjednika u dizanju utega u kategoriji do 61 kilograma.

Li je ostvario veliku prednost u trzaju u kojem je podigao 143 kilograma, što je novi olimpijski rekord, a ujedno je i 11kg veći rezultat od najbližeg konkurenta Tajlanđanina Theeraponga Silachaija (20). Stoga je Liju dovoljno za zlato bilo podići 167kg u izbačaju da stigne do novog zlata s ukupnim rezultatom od 310kg.

Srebro je osvojio Silachai sa 303kg (132+171), a broncu Amerikanac Hampton Morris (20) sa 298kg (126+172).

Poljakinja Aleksandra Miroslaw (30) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u brzinskom sportskom penjanju, disiciplini koja je u Parizu imala svoju premijeru na OI.

Miroslaw, koja je u kvalifikacijama postavila i novi svjetski rekord uspevši se za 6.06 sekundi, u finalu je ponovno morala biti na razini svog najboljeg rezultata. Do zlata je stigla s vremenom od 6.10 sekundi, samo osam stotinki zaostala je srebrna Kineskinja Lijuan Deng (24). Deng je čak i brže krenula u finalni dvoboj, bila u prednosti do pred sam kraj, ali na Miroslaw je u završnim metrima ipak opravdala status prve favoritkinje.

Brončanu medalju osvojila je još jedna Poljakinja Aleksandra Kalucka (22) koja je u dvoboju za treće mjesto uvjerljivo bila brža od Indonežanke Rajiah Sallsabilah. Sallsabilah je svoju priliku za medalju propustila u polufinalu kada je za samo tri stotinke izgubila od Deng.

KOŠARKA

Američke košarkašice lakoćom su svladale reprezentaciju Nigerije sa 88-74 (26-17, 26-16, 24-15, 12-26) i postale posljednje polufinalistice olimpijskog turnira u Parizu.

Amerikanke su tako zadržale stopostotan učinak kad su u pitanju plasmani u polufinale.

U dvoboju protiv Nigerije A'ja Wilson je imala 20 koševa i 11 skokova, 15 poena je ubacila Jackie Young, a 13 Breanna Stewart. Promise Amukamara je predvodila nigerijsku reprezentaciju sa 19 koševa. Amy Okonkwo je ubacila 17, a Ezinne Kalu 16 poena.

Američke košarkašice će za svoje osmo uzastopno finale, a ukupno deseto na olimpijskim turnirima, igrati protiv Australije, koja se do polufinala probila uvjerljivom pobjedom 85-67 protiv Srbije.

Za drugo mjesto u finalu borit će se reprezentacije Francuske i Belgije. Francuskinje su svladale Njemice sa 84-71, a aktualne europske prvakinje su do svog prvog olimpijskog polufinale došle pobijedivši Španjolke sa 79-66.

Polufinala će biti odigrana u petak, 9. kolovoza: SAD - Australija od 17.30 sati, a Francuska - Belgija u 21 sat. 

BOKS

Kubanski boksač Erislandy Alvarez osvojio je olimpijsko zlato u kategoriji do 63.5 kg, dok je u kategoriji do 80 kg slavio Ukrajinac Oleksandr Khižniak.

Alvarez je u finalnom susretu podijeljenom odlukom sudaca sa 3-2 porazio Francuza Sofianea Oumiha koji je osvojio drugo olimpijsko srebro nakon što je poražen u finalu u Rio de Janeiru.

Bronce su osvojili Kanađanin Wyatt Sanford i Gruzijac Lasha Guruli.

U finalu kategorije do 80kg Ukrajinac Oleksandr Khižnika je u sjajnom meču podijeljenom odlukom sudaca (3-2) porazio Kazahstanca Nurbeka Oralbaja.

Za ukrajinskog boksača ovo je druga olimpijska medalja nakon što je u Tokiju bio drugi.

Bronce su osvojili Dominikanac Cristian Pinales i Kubanac Arlen Lopez. Podsjetimo, hrvatski boksač je u četvrtfinalu izgubio od "brončanog" Pinalesa.

Večeras je nastupila i Tajvanka Lin Yu-ting, jedna od dviju boksačica u središtu rodnog spora na Olimpijskim igrama u Parizu. Lin se približila naslovu olimpijske prvakinje nakon što je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Turkinju Esru Yildiz u polufinalu perolake kategorije.

Lin i alžirska boksačica Imane Khelif u središtu su pozornosti na Olimpijskim igrama nakon što im je zabranjen nastup na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu nakon što su DNK testovi pokazali prisustvo muškog XY kromosoma.

Međunarodna boksačka federacija (IBA) ih je suspendirala, međutim u Parizu su dobile dozvolu za natjecanje jer boksački program vodi Međunarodni olimpijski odbor nakon što je 2023. suspendirao IBA zbog pitanja upravljanja i financija. MOO je osporio metode koje koristi IBA potvrdivši ispravnost svojih propisa.

Lin je bivša dvostruka svjetska prvakinja, a za olimpijski naslov borit će se protiv Poljakinje Julie Szeremet.

Finale je ranije izborila i Khelif koja će se u finalu velter kategorije boriti protiv Kineskinje Yang Liu.

TAEKWONDO

Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit obranila je naslov olimpijske pobjednice u tekvondou u kategoriji do 49 kg, a svoje prvo olimpijsko zlato osvojio je Korejac Park Taejoon u kategoriji do 58 kg. 

Za svoje drugo uzastopno zlato, a ukupno treću olimpijsku medalju, 26-godišnja Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit, koja je u polufinalu svladala hrvatsku osvajačicu bronce Lenu Stojković, u finalu je u tri runde bila bolja od Kineskinje Guo Qing.

Tajlanđanka je dobila prvu i treću rundu (6-3, 6-2), a Kineskinja je bila bolja u drugoj (3-2).

Uz Lenu Stojković, broncu je u ovoj kategoriji osvojila i Iranka Mobina Nematzadeh svladavši Dunyu Ali M Abutaleb iz Saudijske Arabije.

Park Taejoon je do svog prvog naslova olimpijskog pobjednika u kategoriji do 58 kg došao izrazito nadmoćnom pobjedom protiv azerbajdžanskog borca Gašima Magomedova. Predstavnik Južne Koreje je prvu rundu osvojio sa 9-0, a u drugoj je uslijedio prekid kod 13-1 za Parka, jer se Magomedov ozlijedio.

I Tunižanin Mohamed Khalil Jendoubi je bio uvjerljiv u borbi za broncu protiv Španjolca Adriana Vicentea Yunte, dok je Francuz Cyrian Ravet do svog odličja došao bez borbe, jer je Talijan Vito Dell'Aquila morao odustati.

RUKOMET

Nakon Španjolske, Njemačke i Danske, rukometaši Slovenije izborili su plasman u polufinale Olimpijskih igara nakon što su u četvrtfinalnom ogledu porazili Norvešku sa 33-28 (16-12).

Sloveniji je to prvo rukometno olimpijsko polufinale u povijesti. Do sada su najdalje stigli do četvrtfinala 2016. u Rio de Janeiru.

Komentari 111