Obavijesti

Sport

Komentari 22

Vitalija pitali o Gattusu, Bilić uskočio: 'To je bio lapsus. Puno toga sam ja rekao nespretnog'

Vitalija pitali o Gattusu, Bilić uskočio: 'To je bio lapsus. Puno toga sam ja rekao nespretnog'

Veliki je izazov raditi u velikom klubu, Hrvatska je vrlo važna nogometna zemlja, Hajduk također s velikom poviješću, s fantastičnom atmosferom. Počet ću učiti hrvatski, rekao je Francois Vitali, novi sportski direktor

VIDEO

Na Poljudu su konačno dočekali nekoliko dana mira nakon turbulentnog prošlog tjedna u kojem je smijenjen Nikola Kalinić. On je, pak, na press konferenciji otkrio brojne probleme u Hajduku i podignuo buru u javnosti. Uz njega su stali igrači i trener Gennaro Gattuso koji je nakon pobjede nad Dinamom rekao da predsjednik Ivan Bilić laže i da mjesec dana nisu razgovarali.

Pokretanje videa...

Bilogora - Hajduk 0-4 (sažetak) 01:38

Mnogi su očekivali odlazak Bilića nakon cijele sapunice, ali situacija se ipak primirila posljednjih dana, pogotovo nakon slavlja u najvećem hrvatskom derbiju. Dobili su malo mira na Poljudu pa su u tim okolnostima, nakon nekoliko dana čekanja, odlučili predstaviti novog sportskog direktora Francoisa Vitalija. Riječ je o Francuzu s dugogodišnjim iskustvom u sportskom sektoru, radio je u Lilleu, Troyesu, a sada će pokušati ostaviti trag u splitskom klubu.

Prvo ga je predstavio predsjednik Bilić.

- Zadovoljstvo mi je predstaviti novog direktora nogometnih operacija Francoisa Vitalija. Potpisali smo trogodišnji ugovor. Dolazi s dugogodišnjim iskustvom, bi je voditelj skauta, radio je u akademiji i bio sportski direktor u klubovima. Ima 25 godina iskustva. Kad smo mu predstavili naše ideje i strategiju, razvijanje mladih igrača, a on je odgovorio da ili postoji razvojna platforma ili nogometni klub. Mi smo nogometni klub i prioritet je rezultat a s njim ćemo pokušati ostvariti i tranziciju mladih igrača u prvu momčad. Strategija je pobjeđivati, razvijati se i biti samoodrživ. Momčad je pokazala koheziju, trener radi jako dobar posao i jako nam je da postoji mir u prvoj momčadi i u klubu. Vjerujemo da će nam on u tome pomoći. Kratkoročni plan je da u skladu s mogućnostima da u zimskom prijelaznom roku dovedemo nekoliko igrača. Izrada individualnog i planskog rada s mladim igračima. Isto tako moramo propitati suradnju s klubovima partnerima i to bi trebali unaprijediti i pomoći da se sagradi skauting koji će dovoditi kvalitetne mlade igrače koji će klub kasnije prodavati. Mi ćemo uskoro, do kraja godine prezentirati strategiju - rekao je predsjednik Hajduka Ivan Bilić, a onda je riječ preuzeo novi sportski direktor.

- Hvala čelnicima kluba, predsjedniku na prilici. Veliki je izazov raditi u velikom klubu, Hrvatska je vrlo važna nogometna zemlja, Hajduk također s velikom poviješću, s fantastičnom atmosferom, sretan sam zbog ovog poteza. Moj cilj je kao što je predsjednik objasnio da moje iskustvo podijelim s kolegama i da čujem njihova mišljenja. Sretan sam što mogu participirati u ovom projektu samoodrživog kluba - rekao je Vitali.

Ivan Bilić

Pitanje za predsjednika Bilića. O čemu ste pričali s Gattusom?

-  Razgovor je bio dobar. Ono što je on rekao, svatko bi trebao raditi svoj posao. Ne bih puno o tome, prenio sam mu podršku mene i kluba, treba nam mir, u zadnjim utakmicama je pokazana dobra situacija, on radi dobar posao i željeli bismo da tako i nastavi. Iz poštovanja prema novom čovjeku ne želim pričati toliko o prošlosti, mi smo gledali i tražili profesionalca za mjesto u Upravi za sport, ali sada je preuzeo ovu funkciju. 

Hoćete li uspostaviti suradnju s Dugopoljem?

- Nemamo planova u tom smjeru, oni su izrazili želju da kvalitetnije surađujemo. Moramo analizirati i surađivati. Lani smo imali situaciju sa Solinom, ali ni ta suradnja nije bila najkvalitetnija. Moramo to popraviti ako ćemo ićči u tom smjeru. Teško je drugoligašu primiti naših pet – šest igrača, a da ih mi povlačimo, cijeli aspekt suradnje moramo propitati. 

Je li vam Vitali predstavio svoj program, što je u njemu, i što znači direktor sportskih operacija?

- Tijekom telefonskih razgovora predstavio ej svoj program, ali i kasnije fizički, postojalo je jako puno komponenti, ticale su se skautinga i akademije i mi bismo voljeli da on to unese i kod nas. Bitno je da analizira situaciju, mi vjerujemo da akademija kvalitetno radi, ne znači da će unijeti mnogo promjena... On ima jako dobre odnose s francuskim, belgijskim i engleskim tržištem, neke naše igrače je kupovao i to nam je jako bitno. Što se tiče naziva, Hrvatska za sportskog direktora traži Uefa Pro licencu, a on ima Uefa B licencu i to je razlog - rekao je Bilić.

Split: Francois Vitali novi je sportski direktor HNK Hajduk

Jedan od dijelova posla je izlazni transfer, koliki je pritisak da se nekoga proda?

- Ideja je da prodamo jednog ili dva igrača koji su ljetos trebali biti prodati. Postoji mogućnost da se dogodi neka prodaja kao Vušković, da mi prodamo igrača a da ostane s nama. Nema drugih informacija, postoji interes za niz naših mladih igrača, ali posao gospodina Vitali će biti da odradi taj posao - rekao je Bilić.

Kakav će biti budžet?

- Uskoro krećemo s budžetiranjem, mi ćemo pokušati spariti prihode i što planiramo potrošiti i on će biti dio toga. Sačekajmo skupštinu. 

Nakon istupa Nikole Kalinića i vašeg demantija, trener Gennaro Gattuso je potvrdio njegove riječi i da vi ne govorite istinu. Što imate o tome reći danas, tko govori istinu, a tko ne?

- Sastanak je trajao par sati, bio je pozitivan, ne bih ulazio u detalje, svi smo govorili u emotivnom stanju. Dio sastanka koji me radovao je da je trener fokusiran na momčad i kroz taj proces je podigao jako timski duh, napravio je i konsolidirao momčad koja je iznimno spremna i to će pokazati. Ne bih u detalje što je rečeno, mislim da to neće pomoći održavanju mira.

Kako ste izabrali gospodina Vitalija, je li to vaša odluka i je li bilo više kandidata?

- Sudjelovalo je nekoliko ljudi, jedna bitna osoba iz sportske komisije, a ja sam ga odabrao nakon intervjua i razgovora. Bilo je i drugih kandidata, neki su i dalje kandidati za poziciju člana uprave za sport, ali to je neka malo dalje budućnost o kojoj će odlučivati i Nadzorni odbor.

Francois Vitali 

Hajduk ima jako puno mladih igrača koji nemaju priliku na terenu?

- Radio sam dugo u Lilleu, osvojili smo naslov, igrali Ligu prvaka, nije lako treneru uvijek imati dvostruku ulogu i rezultat i razvoj. Ključno za klub je to, ali i kompleksno jer Hajduk ima povijest, kao i mnogi klubovi u kojima sam radio i kompleksnost suradnje. Ja sam zadovoljan strategijom, moramo vidjeti kako ćemo to razvijati, kako ćemo pobjeđivati i kako ćemo razvijati igrače u suradnji s drugim klubovima partnerima...

Jeste li imali priliku sastati se s trenerom?

- Jučer sam stigao i imao sam sastanak s predsjednikom i trenerom. Meni je čast raditi s njim, on je vrlo poznat igrač, automatski ima iskustva koja može prenijeti svima. Ja tu suradnju vidim kao win – win. Njegovo i moje iskustvo može rezultirati suradnjom na dobrobit kluba. Čuo sam dosta dobrih stvari iz utakmice s Dinamom, ja  vjerujem u progres ove momčadi. Prvi dojam je jako dobar. 

Split: Francois Vitali novi je sportski direktor HNK Hajduk

Koje će biti vaši prvi koraci?

- Moj kratkoročni cilj je da se upoznam s funkcioniranjem kluba i akademije. Prva momčad je krucijalna, ali i akademija je, moja je ideja da shvatim kako klub funkcionira, kako funkcioniraju kolege, pa u suradnji s predsjednikom da vidimo kako ćemo to unaprijediti. 

U Lilleu ste bili fokusirani na afričko tržište, hoćete li u zimskom prijelaznom roku isto pokušati i kad je Hajduk u pitanju?

- Nećemo biti fokusirani samo na Afriku, volimo i Belgiju koja je blizu Lillea. Ima talenata svugdje, u svim zemljama, Južna Amerika, Europa, ideja predsjednika je da izgradi jaku strukturu skauta. Mislim da Afrika može biti bio toga, ali i Hrvatska. Povijest hrvatskog nogometa pokazala je da je to zona koja može dati dosta dobrih igrača. 

Što vas je privuklo u Hajduk?

- Za vas je prirodno da je Hajduk važan klub, ali i kod nas u Francuskoj je prepoznat kao takav, koji želi pobjeđivati u svakoj utakmici. Kao i reprezentacija koja je na vrhu svijeta, što znači zemlja. Ja sam znatiželjan, ta me znatiželja vodi. Što se tiče jezika, pričam engleski, pokušat ću pomalo učiti i hrvatski, uzbudljivo je i nije dobro uvijek biti u komfornoj zoni - rekao je Vitali. 

Predsjednik je rekao da nećete imati pravo smijeniti trenera Gattusa, pitanje je koje je dobio sportski direktor, ali odgovorio je na njega predsjednik Bilić. 

- Rekao sam to i to je bio moj lapsus, namjeravao sam reći da je on izražavao podršku prema treneru i kako mu pomoći da radi što bolje. Par stvari sam rekao koje su mi izletjele i htio bih se ispričati.

Što ako se pojačanja koja trener želi ne uklapaju u strategiju?

- I to je posebnost svakog kluba, trener želi desnog beka, a financije kažu da to ne može dobiti. Moja uloga je da pokušam uvjeriti predsjednika da je odluka krucijalna, ali i trenera što je važno. Nikad nije lako na tržištu, ali ja smatram da uz dobro objašnjenje i rad smanjuješ frustracije. Nikad nisam završio neki transfer prozor bez toga - rekao je Vitali. 

S obzirom da jako dobro poznajete francuski nogomet i ligu, možete li nam reći jesu li Moufi i Diallo igrači kakve biste i sami doveli i možemo li očekivati još sličnih prinova u budućnosti?

- Francuska je dobro tržište, nećemo imati 20 igrača iz Francuske zato što sam ja stranac u klubu. Prednost drugih zemamlja je što daju drugačije kvalitete igrača. Recimo, Brazilci daju nešto posebno. Ideal je optimizirati kapacitete, s najboljom mogućom kvalitetom. Nadam se da sam odgovorio. 

Mladi igrači Hajduka koje ste zamijetili?

- Perišića sam primijetio prije nego li je išao u Sochaux. Vuškovića sam zapamtio, bili smo zainteresirani u City grupi za njega, ali je iznos bio jako visok. Vlašić isto, to su jako dobri primjeri. Naš cilj je da proizvodimo više takvih igrača...

S obzirom na činjenicu da puno više osoba s prezimenom Vitali živi u Hrvatskoj nego u Francuskoj, postoji li mogućnost da vaša obitelj vuče korijene iz Hrvatske?

- Dio obitelji je iz Italije, dio iz Francuske, ja sam Francuz....

Split: Francois Vitali novi je sportski direktor HNK Hajduk

Možete li pronaći profil igrača poput Nicolasa Pepea u Lilleu?

- Najvažnije je kako podići rad u svojoj akademiji, kako pronaći igrače koji su iz najbližeg okoliša. Akademija mora biti prvo mjesto za traženje kvalitetnih igrača, a skauti moraju dati nove igrače ne znam odakle i pomoći momčadi da bude što bolja i da pobjeđuje. Moram popričati s Borom Primorcem koji je legenda u mom klubu, koji je radio jako dobar posao. Očekujem dobre odnose s njim, da ćemo podijeliti iskustva i da će mi pomoći da bolje razumijem okoliš i klub. 

U Hajduku se jako puno trenera promijenilo u zadnje vrijeme. Mijenjali su se treneri, strategije, sad imamo disbalans momčadi i trenerovih želja.

- Neću biti Bog, skupa moramo odlučivati. Sretan sam s trenerom, ne želim razmišljati što se dogodilo prije. Nije lako, neke odluke donosimo, ali važno je da pratimo projekt i dugoročnu strategiju. Da se ne promijeni ništa zbog jedne izgubljene utakmice. City je primjer kako se radi s Pepom Guardiolom, koji nije osvojio naslov prvaka, ali ga nisu mijenjali odmah. Trebamo graditi održivu budućnost svi skupa, predsjednik, ja, trener...

Gattuso ima jako dobre odnose s igračima, gdje prestaje prijateljstvo. a počinje profesionalni odnos?

- Guardiola i Klopp imaju empatiju u svom menadžerskom genu. Čuo sam i da Gattuso ima slične osobine. Nekad moraš biti jak, nekad moraš voljeti, pomoći. To je potrebno novim generacijama...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti