LIVE Hajduk predstavio Gattusa: Livaja mi je 'desetka', nema više malog nogometa iza kuće! | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 96

Hajduk predstavio Gattusa: Livaja mi je 'desetka', nema više malog nogometa iza kuće!

Hajduk predstavio Gattusa: Livaja mi je 'desetka', nema više malog nogometa iza kuće!
28

Nisam nikakav "željezni narednik", a najzaslužniji za moj dolazak je Anthony Šerić. Hrvati? Sjećam se Rapaića, samo kava, cigareta..., rekao je Gennaro Gattuso u prvom obraćanju kao novi trener Hajduka

Legendarni Talijan Gennaro Gattuso (46) u utorak je predstavljen kao novi trener Hajduka! Službeno predstavljanje počelo je u 16 sati, prema planiranom, a idućih sat vremena Gattuso je govorio o raznim temama počevši od toga zašto je stigao, zašto je odabrao baš Split, što planira promijeniti i što navijači mogu očekivati. Prisjetio se nekih hrvatskih igrača i anegdota iz vremena kada je bio igrač.

POGLEDAJTE PREDSTAVLJANJE GATTUSA:

- Hvala vam što ste došli, hvala predsjedniku Hajduka i gospodinu Nikoli Kaliniću. Kada me zvao, pružena mi je velika mogućnost da pokažem nogometno znanje, a volim izazove. Hajduk Split je izazov. Nikola i Mister su pričali dosta toga i napravili dobar posao - rekao je Gattuso u prvom obraćanju pa nastavio o sustavu igre:

- U mojoj trenerskoj karijeri imam više od 400 utakmica, najviše volim igrati 4-3-3 ili 4-2-3-1. Vrlo je varijabilno jer igramo četiri puta sa svima u ligi. Bitno je da dođemo do pobjedničkog mentaliteta, a tko će ući ili izaći iz igre to ćemo vidjeti tijekom prvenstva. Moramo respektirati i budžet kluba.

Split: Službeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso

Pričao s igračima Hajduka uoči dolaska

Gattuso će prvi trening s igračima odraditi u srijedu.

- Zbog Eura fale tri igrača, oni će dobiti desetak dana više za odmor. Jedno je vidjeti igrače na videu, a drugo u realnosti. Sutra će biti bolja i jasnija situacija, tko će igrati, a tko ne. To je na meni u narednih par dana.

Prisutne novinare zanimalo je što će Hajduk dobiti s dolaskom Gattusa, on je istaknuo da ga se igrači ne smiju bojati.

- Pustimo moju igračku karijeru, i što sam kao igrač osvojio. Ovdje se radi o meni kao treneru. Već 11 godina treniram, osvojio sam kup Italije i promociju s Pisom u Serie B. Moja najvažnija utakmica će biti ovdje, a to je moja momčad. Moramo izgraditi pobjednički mentalitet, da igrači imaju poštovanja prema grbu na dresu i upravo to ću pokušati sagraditi i natjerati igrače da budu takvi - istaknuo je Talijan pa nastavio:

- Imao sam kontakt s nekoliko igrača prije nego što sam došao, neću o imenima. Pričali smo, ali to će ostati među nama. Nikola je isto bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali to smo riješili oči u oči. U nogometu se mora imati poštovanje prema disciplini i radu. A igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se mene moraju bojati.

Split: Službeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso

Gattuso: Tražit ću lidere u Hajduku

U karijeri je vodio Napoli, Marseille, Valenciju... Sve klubove koji su poznati po velikoj bazi navijača i užarenoj atmosferi za rad.

- Bilo mi je drago doći. Uvijek sam radio u užarenim atmosferama. U Marseilleu i Napoliju. U svakom slučaju, htio sam doći u Split, to mi je bila želja. Imao sam izdašne ponude iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi i po Italiji, ali htio sam doći u užarenu atmosferu kao što je Split. Poljud je infrastrukturalno takav kakav je, ali s time se moramo nositi. Ovdje sam da izgradim mentalitet i oko toga ću se potruditi, ističe novi trener Hajduka.

U Hajduku će tražiti lidere na terenu.

- Morate shvatiti u kojem ambijentu se nalazimo. Ovo je poseban okoliš u kojem se nalazimo, poseban mentalitet. Igrači se nekad osjećaju kao da dres ima 100 kilograma, da lopta ima 100 kilograma, to se mora promijeniti. Moramo pronaći karakteristike lidera. A to će se vidjeti tijekom narednih dana, tko to posjeduje od igrača - ističe nekad beskompromisni borac na terenu.

'Livaja mi neće biti 'devetka''

Gattuso je istaknuo da Hajduk mora biti kao obitelj, već je odradio razgovor sa svima u klubu.

- Naglašavam, pitate me o karakteru, ja kao igrač i kao trener smo dvije različite osobe. Volim imati posjed lopte, kao trener sam drugačiji nego kao igrač. Volim moderan nogomet i moramo se postaviti kao jedna velika obitelj. Obitelj nije samo 25 igrača nego su tu svi. Danas sam imao razgovor sa stožerom, s oružarima, s doktorima, s fizioterapeutima, svi moramo težiti istom cilju, a to je uspjeh. Volim rad i cijenim ga. A da je samo jedan nogometni teren za trening... To je alibi. Za dobiti na igri treba vremena, ali malo ga je. Uskoro nam stiže europska utakmica i taj način igre u ovo malo vremena moramo nekako napraviti i pokrenuti.

Igrao je kao zadnji vezni, kao trener gaji napadački stil igre.

- Moramo biti svjesni da je prioritet prema naprijed. To su krila, lijevo i desno. Moramo vidjeti situaciju s Perišićem, Brekalo je ipak igrač Fiorentine. Vidjet ćemo hoće li ostati. U formaciji 4-2-3-1, koju volim igrati, Marka Livaju vidim kao "desetku", a ne kao "devetku". Na tome ćemo poraditi.

O razlozima dolaska na Poljud.

- Samo se osvrnite, svaki zid ima toliko murala, zastavice su u svim dijelovima grada. Zato sam i odabrao ovo mjesto, kao jedan od razloga. Ovo je za mene izazov, radio sam u velikim europskim klubovima gdje je infrastruktura bila sve, imali su sve. Ovdje mi to fali, nema tolike infrastrukture. To je jedan dodatni izazov, pogledajte gdje sam rođen, u ribarskom mjestu. Bilo je logično da odaberem jedan klub na moru. Došao sam i zbog fanatičnih navijača, upravo zbog toga svega bio je lagan odabir.

Split: Službeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso

Italija igra protiv Španjolske?

- Neka pobijedi bolji.

Šerić ključan u njegovu dolasku

Spomenuo je koju riječ o prvome sastavu, kao i igračima na klupi te tko je bio ključan u njegovoj odluci da dođe u Hajduk.

- Pričao sam s nekim ljudima, s Igorom, ali ključna osoba je bio Anthony Šerić. On je bio odlučujući kliker oko moje odluke i dolaska. I sve kolege koji su bili ovdje... Znam s čime su se susretali. Ne zna se jezik, mora se imati prevoditelj... Svi kažu da mi je nadimak "željezni narednik". Ma to je bilo davno dok sam bio igrač, danas najviše cijenim rad. Ovdje se ne igra tenis, ovo nije pojedinačan sport. Ovo je obitelj i igra se momčadski. Mora se znati tko igra u prvoj, tko sjedi na klupi, a tko sjedi s time se mora pomiriti. Ako netko misli da može igrati mali nogomet s prijateljima ita kuće, nema šanse. Mi smo profesionalci i tako se ne smije ponašati u ovome trenutku.

Uslijedilo je novinarsko pitanje kako se vidi za 15-20 godina u očima navijača Hajduka.

- Ne možemo odmah pričati što bi bilo za 15 godina, nisam ni došao pa mi postavljate to pitanje. Avantura tek treba početi. Želim biti upamćen da sam dao kreativnost igri. Da sam postavio igračima osjećaj pripadnosti. Jer ipak navijači znaju kada igrači daju sve od sebe i ostavljaju srce na terenu - ističe Gattuso.

'Rapaić? Kava i cigareta'

Koji hrvatski igrači Gattusu padnu prvi napamet?

- Boban, Prosinečki, Bokšić, Modrić... Bobana sam prvo gledao na TV-u., a onda smo dijelili svlačionicu. S famoznim Mikijem Rapaićem isto, samo kava, cigareta, duhan... Njega sam gledao i morao sam samo raditi suprotno da bi uspio. To su sve igrači koje se sjetim kada se spomene Hrvatska.

Split: Službeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso

Gattuso ističe da bi mogao sjediti kod kuće i trošiti novac, ali da ga to ne zanima, već strast prema nogometu.

- Nisam glumac, ja sam takav kakav jesam. Volim ostati na terenu, volim miris svježe trave, volim ostati nakon utakmice na terenu. Da to ne volim, ostao bi kući i bio sa svojim psima. Takav sam po karakteru, obožavam svakodnevicu i želim je proživjeti da iskoristim sve. U ovom trenutku jednostavno više volim trenirati momčad nego kada sam bio kao igrač. Mogu ostati kući i trošiti novac, ali ovo radim zbog osjećaja, zbog strasti prema nogometu.

Press konferenciju zaključio je pojašnjenjem zašto se zove Gennaro Ivan Gattuso.

- Moj djed se zvao Gennaro, ja sam drugi Gennaro u obitelji. I da se ne bi miješalo, nazvali su me Ivan. A to nije samo slavensko ime, to ime se često koristi i u Italiji, pojasnio je Gattuso.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
O SVOJEM IMENU

Moj djed se zvao Gennaro, ja sam drugi Gennaro u obitelji. I da se ne bi miješalo, nazvali su me Ivan. A to nije samo slavensko ime, to ime se često koristi i u Italiji, pojasnio je Gattuso zašto se zove mu je prvo ime Gennaro, a drugo Ivan.

To je, ujedno, bilo posljednje pitanje na press konferenciji.

O RAZLOZIMA TRENIRANJA

Nisam glumac, ja sam takav kakav jesam. Volim ostati na terenu, volim miris svježe trave, volim ostati nakon utakmice na terenu. Da to ne volim, ostao bi kući i bio sa svojim psima. Takav sam po karakteru, obožavam svakodnevicu i želim je proživjeti da iskoristim sve. U ovom trenutku jednostavno više volim trenirati momčad nego kada sam bio kao igrač. Mogu ostati kući i trošiti novac, ali ovo radim zbog osjećaja, zbog strasti prema nogometu, rekao je Gattuso.

O BREKALU

Vidjet ćemo, on je igrač Fiorentine i ima ugovor s njima. Njemu se ne žuri. Ovisi puno o njemu, sigurno da ga želimo. Ali sve ovisi o njemu. Ima visok ugovor s Fiorentinom, otom potom, rekao je sportski direktor Kalinić.

O HRVATSKIM LEGENDAMA

Ne možemo odmah pričati što bi bilo za 15 godina, nisam ni došao pa mi postavljate to pitanje. Avantura tek treba početi. Želim biti upamćen da sam dao kreativnost igri. Da sam postavio igračima osjećaj pripadnosti. Jer ipak navijači znaju kada igrači daju sve od sebe i ostavljaju srce na terenu, ističe Gattuso i dodaje:

Koji hrvatski igrači padnu prvi napamet?

- Boban, Prosinečki, Bokšić, Modrić... Bobana sam prvo gledao na TV-u., a onda smo dijelili svlačionicu. S famoznim Mikijem Rapaićem isto, samo kava, cigareta, duhan... Njega sam gledao i morao sam samo raditi suprotno da bi uspio. To su sve igrači koje se sjetim kada se spomene Hrvatska.

GATTUSO PRVI IZBOR

Je li Gattuso bio prvi izbor?

- Bio je, čuli smo se ima mjesec dana. Bilo je i drugih trenera, ali hvala Bogu da je Gennaro danas s nama - rekao je Kalinić.

Njegov dolazak je veliko ohrabrenje i za mene. Ali ja ne gledam sebe nego Hajduk, da mu bude dobro. Htio bih da nam Gennaro uvede što nam je falilo, rad i disciplinu. A to s njim dobivamo. To je temelj, kasnije ćemo ići korak po korak i sigurno je da će i njemu trebati vremena da se navikne na našu ekipu i ligu.

Komentari 96