Obavijesti

Sport

Komentari 229

VIDEO Doček olimpijaca na Trgu bana Jelačića: Pariške junake je pozdravilo nekoliko stotina ljudi

VIDEO Doček olimpijaca na Trgu bana Jelačića: Pariške junake je pozdravilo nekoliko stotina ljudi
40

Na Trgu bana Josipa Jelačića održan je doček hrvatskih olimpijaca koji su osvojili medalje na Igrama u Parizu. Među sudionicima bili su Martin i Valent Sinković, Barbara Matić, Sandra Elkasević i Miran Maričić

Ovu srijedu na Trgu bana Jelačića održao se svečani doček za hrvatske sportaše koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, ali i nekolicinu drugih predstavnika. Program je započeo u 16.30 nastupom DJ-a i Zaprešić Boysa, a sve je kulminiralo izlaskom olimpijaca na pozornicu nešto prije 18 sati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na dočeku su bili veslači Martin i Valent Sinković, džudistica Barbara Matić, brončana atletičarka Sandra Elkasević i strijelac Miran Maričić. Tenisačica Donna Vekić, koja je osvojila srebro, nije prisustvovala zbog drugih obaveza, ali se zato javila videovezom. Uz njih, pozvani su bili i svi ostali hrvatski olimpijci koji su nastupili na Igrama u Parizu i vratili su se u Hrvatsku.

Odaziv navijača nije bio prevelik. Vrijeme godišnjih odmora i velika vrućina u metropoli (32 celzijevca) očito su učinili svoje, ali su oni koji su došli učinili sve da hrvatski olimpijci dobiju zasluženi pljesak. Na Trgu je prema procjenama bilo oko 500-tinjak okupljenih.

S navijačima prije službenog dočeka družila džudistica Barbara Matić koja je podijelila i nekoliko autograma. Posebno su joj se obradovali oni najmlađi.

- Drago mi je da sam pozvana od grada Zagreba, da pozdravim ljude koji su nas podržavali. Otišli smo kući u Split, a ovdje smo došli prije nepunih sat vremena. Bilo je malo gužve, ali stigli smo - kazala je Matić.

Komentirala je i odaziv navijača.

- Da smo to malo bolje organizirali kad su svi olimpijci došli, da smo se pokušali svi naći, sigurno bi bilo više ljudi.

Hrvatska još polaže nade u nove medalje, posebno u taekwondou.

- Ja sam zaista presretna, ekipa je ove Olimpijske igre bila super. Svi su sve pratili, proživljavali, ako nisu mogli gledati barem bi se pratili rezultati. Sad se veselim ostalima, nadam se da će vaterpolisti izboriti finale i da će Lena Stojković uzeti treće mjesto.

- Dojmovi se još nisu slegli, nije prošao dan da se netko nije htio fotografirati sa mnom, da mi nije čestitao... Gledali smo Sandru u finalu i pitao me prijatelj 'jesi li sad svjesna da si ti postigla isto takav uspjeh', odgovorila sam da i dalje nisam svjesna toga. Prije sam kao mala gledala i znam kakav je to osjećaj bio, a još uvijek nisam svjesna da su sada mene tako ljudi gledali i da sam osvojila zlato - zaključila je Matić.

Pred okupljene su neformalno izašli i braća Sinković. Drugi hrvatski zlatni olimpijci medalju su osvojili u infarktnoj završnici utrke u posljednjih 100 metara kada su prestigli favorizirane Britance Olivera Wynee-Griffitha i Toma Georgea. Tim podvigom Sinkovići su postali i najodlikovaniji hrvatski sportaši na ljetnim Igrama s četiri medalje. U svojoj kolekciji imaju tri zlata i jedno srebro.

Hrvatske olimpijce došli su pozdraviti ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved i ministar turizma i sporta Tonči Glavina, a na Trgu se nalazio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Oko 17.40 je stigla i Sandra Elkasević, a dok olimpijci nisu izašli na pozornicu navijače su zagrijavali Zaprešić Boysi pjesmom "Samo je jedno". Ništa nije moglo proći bez hita Baby Lasagne s kojim je natjerao cijelu Europu na ples "Rim Tim Tagi Dim".

- Htjela bih se zahvaliti svima koju su došli u ovako velikom broju. Znam da su mnogi naši navijači van Zagreba i na moru. Presretna sam i znam da vrijedi svaka medalja. Hrvatska je najpoznatija nacija po sportu u svijetu - kazala je Sandra.

Hoće te li nastaviti karijeru?

- Rekla sam već da idem sigurno za LA 2028. 

Što vam znači podrška i energija navijača?

- Jako mi to znači jer sam i ja nekada bila dijete i kad bi došao neki sportaš, moj osobni uzor i kada me je on pogledao, dodirno ili dao autogram bila sam presretna. Zbog toga, ne želim nekog zaobići, pružiti mu ruku, posebno djeci i hvala im svima što stu došli iako je ovako vruće. 

Prvi je na binu izašao Matija Marinić, potom su slijedili Antun i Patrik Lončarić. Slijedio je Miran Maričić, osvajač bronce u streljaštvu. Sandra Elkasević, "kraljica diska", također brončana, posljednja je stigla avionom u Zagreb i odmah se pridružila olimpijcima. Kako je bilo najavljeno, u Zagreb se javila i Donna Vekić, koja je navijače pozdravila putem video-linka.

- Hvala na ogromnoj podršci za vrijeme igara, jedva čekam da se vidimo - poručila je Donna navijačima.

Potom je slijedila Barbara Matić koja je izašla uz pjesmu "Da te ne volim". Posljednji su pred gledatelje izašli braća Sinković. Nakon sportaša navijači su prilikom izlaska na binu pozdravili i trenere bez kojih ovakav uspjeh ne bi bio moguć.

Olimpijci su na pozornici zapjevali sa Zaprešić Boysima pjesmu "Igraj moja Hrvatska", a glavnu su ulogu preuzeli uvijek dobro raspoloženi Sinkovići.

Napad na Igre u LA-u

- Što reći? Nisam navikao na ovako nešto, a jedino što je mirno na Olimpijskim igrama bilo je moje ime... Srce mi je ogromno, nevjerojatno je biti ovdje sa svima vama. Hvala svakom pojedinačno što ste došli zaokružiti jednu lijepu priču naših olimpijaca. Čestitam svim sportašima koji su izborili nastup na Igrama, to je ogroman uspjeh. Čestitam svim finalistima što su izborili finale, a posebno čestitam svim osvajačima medalja. Za jednu Hrvatsku... nevjerojatan uspjeh. Želim sreću i svim sportašima koji su i dalje u Parizu da donesu još jedno odličje u Hrvatsku - rekao je Miran Maričić, koji se prvi obratio okupljenima.

- Teško je riječima opisati koliko mi ova medalja znači. Nakon svih godina, toliko treniranja... imati olimpijsku medalju u kolekciji je nešto nevjerojatno. To je želja svakog sportaša, a sad kad je imam, želim još.

- Jako sam sretna i zadovoljna, hvala svima koji su me bodrili na ovome putu zadnjih osam godina. Svaka vaša riječ, motivacija, vjera mog tima, dovela je do naše treće zajedničke medalje. To nije naš kraj, budite spremni, LA 2028. - dolazimo! - kazala je Sandra Elkasević.

"Kraljica diska" u jednom trenutku spustila se u publiku i potpisala se navijaču na zastavu koju je potom odnijela na pozornicu i prepustila Martinu Sinkoviću koju je njome ponosno mahao.

Donna je doček morala preskočiti jer se nalazi na pripremama.

- Pozdrav svima, jako mi je žao što ne mogu danas biti s vama. Već su mi počele pripreme za Ameriku. Ovim putem bih se htjela još jednom zahvaliti svima na ogromnoj podršci tijekom Igara i jedva čekam da se vidimo kad se vratim iz Amerike - poručila je putem video-linka Donna.

- Ovo je ostvarenje mog sna. Moje treće Olimpijske igre... stvarno sam presretna. Hvala gradu Zagrebu što me pozvao na ovaj doček i želim svima poručiti da vjeruju u sebe, da se trude jer možete puno postići - izjavila je Barbara Matić.

Imali smo vjetar u leđa iz Hrvatske

- Prvo bih htio svima zahvaliti što su došli tu, znamo da je vruće, a nama ovo puno znači, naklon do poda. Moram iskreno reći da si ništa nismo morali reći na utrci, kao da ga znam cijeli život. Znao sam što misli. Kad smo vidjeli da stižemo Britance, krenuli smo u taj "finiš", nisam ni siguran je li rekao da idemo na tu 500 metara ili 300 prije cilja. Ono što znam je da smo se digli i znali smo da ih imamo. Išli smo do kraja, ništa nije trebalo reći - rekao je kroz smijeh Martin Sinković.

- Stvarno je bilo fenomenalno, kao i brat, svima bih se zahvalio na podršci. Imali smo kroz cijelo prvenstvo ogromnu podršku, stalno su nam slali poruke podrške. Imali smo vjetar u leđa iz Hrvatske tako da nas nitko nije mogao pobijediti sigurno. Mi smo u svjetski vrh taman krenuli kad i Sandra, tako da je nećemo sigurno pustiti samu da ide u LA - zaključio je Valent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 229
'Petarda' Reala usred Madrida! Vinicius zabio tri gola Borussiji, Modrić je igrao do 70. minute
LIGA PRVAKA

'Petarda' Reala usred Madrida! Vinicius zabio tri gola Borussiji, Modrić je igrao do 70. minute

Luka Modrić dirigirao je igrom Reala 70 minuta, a njegovi suigrači su nakon nepreciznog prvog poluvremena u nastavku probili čvrstu Borussiju s pet golova!
VIDEO Što radi Vini! Pretrčao je cijeli teren pa strašno pogodio! S tri gola 'najavio' Zlatnu loptu
ODLIČAN POTEZ

VIDEO Što radi Vini! Pretrčao je cijeli teren pa strašno pogodio! S tri gola 'najavio' Zlatnu loptu

Prvi gol uz dosta sreće, čista magija za drugi, a onda još jedan veliki solo prodor za treći gol Viniciusa Juniora (24) u 'reprizi' prošlogodišnjeg finala Lige prvaka protiv Borussije Dortmund