Obavijesti

Sport

Komentari 143

Dalić: Dužan sam pomoći Ivanu Perišiću. Nažalost, više se ne ulazi teško u reprezentaciju

Dalić: Dužan sam pomoći Ivanu Perišiću. Nažalost, više se ne ulazi teško u reprezentaciju

Jakić i Pjaca će pokrivati desnu stranu, a neću nikoga zvati umjesto Mandžukića i Olića u stožer. U HNL-u nema igrača za reprezentaciju izuzev u Dinamu, rekao je izbornik uoči novog okupljanja

VIDEO

Stigla je prva reprezentativna stanka nakon Europskog prvenstva, a izbornik Zlatko Dalić muku muči oko ozljeda igrača pred start Lige nacija i dvoboj protiv Portugala u Lisabonu u četvrtak (20.45), nakon čega slijedi sudar s Poljskom u Osijeku (nedjelja, 20.45). Otpali su desni bekovi Josip Juranović i Josip Stanišić, stoper Martin Erlić i veznjak Lovro Majer uz oproštaje Domagoja Vide i Marcela Brozovića. Upitan je i nastup Duje Ćaleta-Cara. O svemu tome, ali i planovima i pozivu za Ivana Perišića osvrnuo se Dalić na konferenciji za medije u ponedjeljak u HNS-ovu sjedištu u hotelu Hilton u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Dopustite da se osvrnem na par stvari nakon Eura. Olić i Mandžukić napustili su stožer, ovim putem moja zahvala njima na radu, trudu, energiji i znanju koji su uložili u reprezentaciji. Ivica je bio moj suradnik šest i pol godina, sjajna je bila suradnja, morao je prihvatiti priliku da bude izbornik U-21 reprezentaciju, uvjeren sam da će napraviti dobre stvari. Mario se nakon Eura izjasnio i izrazio želju da se bavi nekim drugim stvarima. I njemu želim svu sreću i hvala mu na vremenu koje je proveo s reprezentacijom. I njegove su velike zasluge za dvije medalje. Žao mi je što je tako ispalo, ali tako to ide u životu. Ostali smo i bez dva velikana, Brozovića i Vide. Uvijek je teško kad ti dečki odlaze, ali polako ta generacija odlazi i to je neminovnost. Domagoj nije bio standardan u zadnje dvije godine, ali je pristupom bio velika pomoć u reprezentaciji. Došlo je vrijeme za mlađe. Marcelo mi je rekao odluku još prije Eura, nadao sam da će se to promijeniti, ali nije. Kad se oprosti netko s 99 utakmica, malo je čudno, ali to je njemu svojstveno i to je on. Hvala obojici na nastupima i medaljima.

- Ivan Perišić je na popisu, niti jednog trenutka nije bio upitan. Činjenica je da nije u ritmu, ali HNS ne može i neće zaboraviti ono što je Ivan napravio za reprezentaciju, pogotovo ja kao izbornik. On je jedan od najvećih nogometaša Hrvatske u povijesti, moja je obveza da mu pomognem da se što prije vratim u stanje kakvo je bilo prije. Siguran sam da će u skoro vrijeme biti nositelj hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih igrača. On ima moju punu podršku. Niko Sigur je izabrao reprezentaciju Kanade, razgovarao sam s njim prije objave popisa, on je izrazio želju da igra za njih i rekao sam mu da je to njegov izbor i pravo.

- Liga nacija? Cilj nam je ostati u skupini, ali i biti među prve dvije reprezentacije da izborimo nastavak natjecanja. Imamo dosta ozljeda među igračima, nisam to očekivao na početku sezone. Jako puno igrača je otpalo, vidjet ćemo danas tko je u kakvom stanju. Važan je start, imamo dva dana treninga do Portugala, moramo vidjeti tko će biti spreman, zdrav i tko je uopće u stanju odigrati utakmice u punom ritmu pa ćemo vidjeti hoćemo li slati još poziva ili pretpoziva (u međuvremenu je aktivirao pretpoziv Nikoli Mori).

Jeste li razgovarali s Perišićem, kako se on osjeća nakon svega?

- Jesam, mi smo u kontaktu. Neću o tome što je bilo. Ja kao izbornik imam obvezu pomoći mu da se što prije vrati u formu u kojoj je bio. Neću komentirati to što je bilo. On je jedan od najboljih igrača hrvatske reprezentacije.

Kako riješiti problem desnog beka, jedina je opcija Jakić?

- Da, igrao je to u klubu, nekad i Pjaca kad su bila trojica natrag. Razgovaramo o opcijama, Juranovića i Stanišića nema, moramo naći rješenje za desni bok. Ovaj put probat ćemo s Jakićem i Pjacom, vidjet ćemo hoćemo li nekog stopera staviti desno. Drugi igrači? Morat ćemo veliku pažnju posvetiti tome i znati za iduću akciju koga ćemo još zvati.

Ljetni transferi?

- Erlić i Pongračić otišli su u dobre klubove, i Sosa je promijenio klub i bit će više prilike za minutažu. Možemo biti zadovoljni. Dečki idu tamo gdje im je bolje i traže situaciju. Oni žele sami sebe staviti u bolju situaciju.

Hoćete li popunjavati stožer?

- Zasad ne, ostajemo Ćorluka i ja i ostali. Idemo dalje s istim snagama.

Kako gledate na pomor hrvatskih klubova u Europi, izuzev Dinama?

- Nismo ispali od Talijana, Engleza i Španjolaca, nego od klubova koji su niži rang od nas i to je realnost. Ako tražimo po HNL-u igrače za reprezentaciju, to nije sjajna situacija. To je činjenica. Ako mi tražimo igrača po HNL-a za reprezentaciju, izuzev Dinama, mi smo u problemu. Ne možeš tražiti reprezentaciju, a ispadati u prvim pretkolima. Može se netko ljutiti, to je realnost. Igrači nam odlaze nakon što odigraju dvije utakmice, mladi ništa ne uspijevaju napraviti po Europi, osim iznimki. Prepuni smo stranaca. Nemam protiv stranaca ništa, ali trebaju nam kvalitetni stranci. Prođu posvuda i kad ne prođu, dođu kod nas i to se plaća. Ni struka nema vremena nego se mijenjaju treneri, uvijek se nađe alibi da je trener kriv. Nema kvalitete ni rada. Nadam se boljem i kvalitetnijem, HNL počiva na hrvatskim igračima, a bez dobre hrvatske lige neće biti dobre ni hrvatske reprezentacije.

Očekivanja od Igora Matanovića?

- Imamo četiri napadača, želimo ga probati i vidjeti, dati mu šansu. Trebamo kroz dobru suradnju s U-21 reprezentacijom naći dobrog napadača koji će se nametnuti. Želimo da osjeti reprezentaciju i vidjet ćemo što i kako dalje. Gledali smo ga prošle i ove godine, zabijao je, sad ulazi, hoćemo ga vidjeti.

Hoćete li zvati više novih igrača za Ligu nacija, što ćete mijenjati?

- Moj je moto da se teško ulazi i teško ispada iz reprezentacije, nažalost to više nije tako, lakše se ulazi. Igrači dolaze u reprezentaciju nakon dvije, tri utakmice. Ide to preko medija, treba ovaj ili onaj i to nije dobro. Za reprezentaciju trebaš godinu, dvije ili tri dobrog kontinuiteta. To je silom prilika ispalo drugačije i to nije dobro. Nažalost, ne mogu se držati svojih principa jer je smjena generacija. Moramo napraviti selekciju i opredijeliti se za 20 igrača. Neki će dobiti priliku, otpalo nam je osam ili devet igrača i moraš popuniti. Moraš se dobro pomučiti za reprezentaciju. Sad ćemo imati lagani ulazak pa će neki misliti da je to to. Svaki tjedan netko ide u Austriju, Kanadu i Njemačku. Treba biti čast igrati za Hrvatsku, a ne da te netko zove! Trebaš dobiti svoju šansu. Nije to moj način, igrač mora nešto zaslužiti, ali ako uđem u reprezentaciju nakon tri dobre utakmice, to nije dobro. Osvojili smo broncu u Katru i srebro u Ligi nacija. Neki se nisu ni oznojili, a osvojili su dvije medalje, a ova generacija prije Rusije je 10 godina krvarila! Nema ništa lagano, a čim se malo opustiš dobiješ gol u 90. minuti jer nisi osjetio jad. Kad dođeš do nečega lagano, ne možeš to cijeniti.

Onda nećete puno mijenjati oko sustava?

- Vidjet ćemo što će se dogoditi, probat ćemo neke stvari, ali nemamo kad. Vodit ćemo računa i o rezultatu.

Kako komentirate protivnike Portugal i Poljsku?

- Evo, dobili smo Portugal prije Eura pa nas je to zavaralo, nisu bili zadovoljni rezultatom na Euru ni oni. Ne smijemo podcijeniti ni Poljsku. Uz sve ove probleme oko slaganja sastava moramo gledati i rezultat.

Kakva će sad biti uloga Luke Modrića?

- Dok god je tu, imat će svoju ulogu. Sve ovisi o njemu, razgovarat ćemo, ali moramo gledati igrače koji dolaze, Baturinu, Luku i Petra Sučića koji će dobiti šansu.

Kako će se određivati nositelji u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo?

- Ne može se gledati Fifin ranking zbog specifičnosti Lige nacija, prve dvije reprezentacije će sigurno biti nositelji, a ostale četiri vjerojatno prema rankingu - pojasnio je glasnogovornik Tomislav Pacak.

Je li Mandžukić napustio stožer jer nema više utjecaja?

- To je glupost, on je rekao da ima druge ambicije i želje. Ja to prihvaćam. Žao mi je da to netko piše, a da ne provjeri. Jedina je istina da on ide u drugom smjeru. Sve drugo je badava - zaključio je Dalić.

Popis A reprezentacije (bez ozlijeđenih)

  • golmani: Dominik Livaković, Dominik Kotarski, Nediljko Labrović
  • braniči: Joško Gvardiol, Duje Ćaleta-Car, Borna Sosa, Josip Šutalo, Marin Pongračić
  • vezni: Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Pašalić, Luka Ivanušec, Luka Sučić, Kristijan Jakić, Martin Baturina, Petar Sučić
  • napadači: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Budimir, Igor Matanović, Marko Pjaca
  • pretpozivi: Ivica Ivušić, Borna Barišić, Marco Pašalić, Nikola Moro, Toni Fruk, Robert Ljubičić
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 143

VIDEO

VIDEO Svijet se divi majstoriji Gvardiola! City do preokreta, Liverpool teško kiksao kod kuće
KAKVA PREDSTAVA

VIDEO Svijet se divi majstoriji Gvardiola! City do preokreta, Liverpool teško kiksao kod kuće

Igrao je samo drugo poluvrijeme, no njegovim ulaskom u potpunosti se promijenio Cityjev način igre. 'Građani' su zagospodarili travnjakom, a Joško je briljirao
Attenzione! Gattuso je počastio igrače i stožer s iPhoneima! Za to je dao oko 40 tisuća eura
NAKON POBJEDE U DERBIJU

Attenzione! Gattuso je počastio igrače i stožer s iPhoneima! Za to je dao oko 40 tisuća eura

Trener Hajduka iskeširat će 40.000 eura i počastiti sve igrače i članove stožera novim mobitelima, kao nagradu za dobru igru i pobjedu u derbiju