Obavijesti

Sport

Komentari 32

Umag ostaje na Prpićevoj tituli: Dolgopolov je svladao Čilića

Umag ostaje na Prpićevoj tituli: Dolgopolov je svladao Čilića
10

Marin Čilić nije uspio vratiti Umag Hrvatskoj nakon 21 godine. Prvi hrvatski reket izgubio je u finalu od Ukrajinca Dolgpolova 4-6, 6-3, 3-6 nakon više od dva sata igre

VIDEO

Aleksandar Dolgopolov novi je pobjednik 22. Studena Croatia Opena u Umagu. U finalu je svladao Marina Čilića  6-4, 3-6, 6-3 nakon dva sata i 14 minuta igre.

Prvi hrvatski reket i 31. igrač svijeta nije uspio postati drugi hrvatski pobjednik u Umagu, prvi nakon 1990. i trijumfa Gorana Prpića.

23-godišnji Međugorac u neizvjesnom i iscrpljujućem meču nije uspio naći rješenje protiv raspoloženog vršnjaka Dolgopolova koji je osvojio prvi ATP naslov u karijeri. Nakon što je pomeo dvojicu Talijana Seppija i Fogninija, Čilić je morao priznati da je na drugoj strani mreže imao jačeg protivnika.

- Nije bilo sreće. Neke ključne lopte otišle su na njegovu stranu. A i činjenica je da baš i ne volim igrati pod reflektorima, rekao je razočarani Marin Čilić 

Brojni navijači iz Hercegovine stvorili su sjajnu atmosferu u umaškoj “školjci”. Sva trojica njegove braće maksimalno su ga “gurala” u trećem setu, ali nije išlo, nije to bio njegov dan.

- Mogu reći da je sjajan tjedan iza mene. Mislim da sam na pravom putu povratka među najbolje na svijetu – rekao je 22-godišnji Međugorac kojem je to peti poraz u nizu u finalima na ATP Touru.

Ukrajinac je za naslov dobio ček od 72.000 eura.

- Kako ću se počastiti? Pa bit će nešto za pamćenje – nasmijao se 22-godišnji Dolgopolov i dodao:

- Bili smo obojica malo nervozni, ali vjerujem da je publika bila zadovoljna kvalitetom meča. Dugo ću pamtiti Umag, prvi naslov se nikada neće zaboraviti.

Dolgopolov je krenuo furiozno bez respekta prema domaćem igraču breaknuvši Marina već u prvom gemu meča. S visokim postotkom dobivenih poena na prvom servisu i odličnom igrom s crte Ukrajinac je lakoćom osvojio prvi set 6-3. Međugorac se mučio s prvim servisom koji je bio ispod 50 posto nakon prvog seta.

U drugom setu Marin se probudio, igralo se gem za gem,. Podigao je postotak prvog servisa, a na 4-3 na Ukrajinčevom servisu došao je do prve break šanse nakon sat i 20 minuta igre. Odličnim reternom i dijagonalom breaknuo je za 5-3 i priveo set kraju za 6-3.

Čilić je pokvario dobar dojam na početku posljednjeg seta kad je neforsiranim pogreškama poklonio break Dolgopolovu koji je ekspresno pobjegao na 3-0. No, hrvatski tenisač se vratio re-breakom i izjednačio nakon velike borbe u šestom gemu. No, nije zadržao koncentraciju u ključnim trenucima. Ukrajinac je uzeo još jedan break na 5-3 te je zasluženo došao do prvog naslova u karijeri.

'Obama je na piće dolazio s knjigama'

U Umagu je sjajna atmosfera. Nema baš previše turnira na svijetu koji imaju izbor za Miss hostesa, rekao je Laurent Delanney, predsjednik ATP-a za Europu, koji je prvi puta posjetio Umag.

Kao agent vodio je karijeru Yannicka Noaha, bivšeg pobjednika Roland Garrosa. U studentskim danima bio je jako dobar prijatelj američkog predsjednika Baracka Obame.

- Pohađali smo istu školu u Los Angelesu. Izlazili smo skupa. Danas se družimo nekoliko puta godišnje. Nedavno smo se vidjeli u Londonu na 30 minuta. Bio je jako dobar student, a na piće je redovito dolazio s knjigama - otkrio je 51-godišnji Delanney.

Josipović: Umag je svjetski brend

Sport je sport i teško je predvidjeti tko će pobijediti. Osobno bih volio da to bude naš tenisač Marin Čilić, rekao je Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, uoči finala 22. Izdanja Croatia Opena.

U petak je bio u Umagu, a potom je “skoknuo” do Sarajeva.

- Tamošnji festival I istarski ATP turnir imaju dosta toga zajedničkog. Sarajevo i Umag su brendovi u svijetu filma i tenisa - zaključio je treći hrvatski predsjednik kojem je ovo druga godina pokroviteljstva turnira u Stella Marisu.

Podržao je humanitarnu akciju “Zvijezde Umaga za djecu Umaga”.

- Na takve stvari uvijek se treba odazvati - zaključio je Josipović.

ATP Umag, finale

Dolgopolov - Čilić 6-3, 4-6, 6-3

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne