Obavijesti

Sport

Komentari 42

Tri razloga zašto ćemo navijati za Španjolce i Engleze u finalu

Tri razloga zašto ćemo navijati za Španjolce i Engleze u finalu
11

Nikad nitko nije osvojio EP svim pobjedama u 90 minuta. Reprezentacija pod vodstvom Southgatea nije oduševila na Euru, ali igrat će finale protiv "furije". Protiv najbolje, najljepše, najmodernije selekcije

VIDEO

Od 21 sat Engleska i Španjolska sastaju se u finalu Europskog prvenstva. U Berlinu će 'furija' četvrti put ili gordi Albion prvi put osvojiti pehar.

Pokretanje videa...

Policajac nalik Southgateu koji pjeva serenadu engleskih navijača 00:36

Navijači su diljem svijeta podijeljeni, neki su očarani igrom Španjolaca, neki prizivaju napokon trofej Engleza, a što kažu hrvatski navijači? Ponudili smo vam pogled iz dva kuta...

 

Zašto ću navijati za Španjolsku?

piše Ante Buškulić

Rezultat je ružniji nego što je bio odnos na terenu. Zasluženo su nas pobijedili, kaznili su naše pogreške i nadamo se da ćemo se naći na istom stadionu za mjesec dana, govorili su redom Zlatko Dalić i "vatreni" nakon što su u Berlinu, pred 50.000 Hrvata na Olimpijskom stadionu, izgubili od Španjolske 3-0. Pritom stidljivo guravši podatak da je Hrvatska postala prva reprezentacija nakon 136 utakmica koja je imala veći posjed lopte od Španjolaca.

Već je tada nogometni svijet vidio jednu moćnu momčad u nastajanju, gdje je sve manja uloga Morate, Navasa, Carvajala, Nacha..., a sve veća Pedrija, Nica Williamsa, Ferrana Torresa, Olma... i čuda od djeteta Yamala. U cijelom kadru, među 26 igrača, Luis de la Fuente ima samo sedmoricu koji su zagazili u četvrto desetljeće života. Moćnu i atraktivnu.

Euro 2024 - Semi Final - Spain v France

I dok je nekim našim igračima već i završio odmor i počele su im klupske utakmice, Španjolska je svoj dio posla napravila, ona će igrati u finalu, u nedjelju u Berlinu. I biti veliki favorit. Zašto je koeficijent 2,55, naspram 3,6 na Engleze?

Zato što Španjolska igra najbolje, najljepše, najmodernije, Španjolska ima najviše golova na Euru, najviše ulazaka u završnicu, najviše udaraca na gol... Jedan joj gol nedostaje da sruši Platinijevu Francusku iz 1984. i rekord europskih prvenstava s 14 pogodaka na jednom Euru, a jedna pobjeda dijeli je od rekordne četvrte titule europskog prvaka.

Euro 2024 - Round of 16 - Spain v Georgia

Španjolska nije do finala došla preko Srbije, Slovenije i Slovačke, nego je na tom putu izbacila velesile Hrvatsku, Njemačku i Francusku, a u skupini je pobijedila i Italiju.

Znate li koliko je reprezentacija osvojilo europsko prvenstvo pobijedivši u svim utakmicama u 90 minuta? Nijedna! Ne, ni španjolska tiki-taka iz 2008. (dobila Italiju u četvrtfinalu na penale), ni moćna Nizozemska s Van Bastenom, Gullitom i Rijkaardom 1988. (izgubila u skupini od SSSR-a), ni Platinijeva Francuska 1984. (u polufinalu svladala Portugal u produžetku)... Ova je 'furija' u Njemačkoj šest suparnika nadigrala, svladala je Hrvatsku 3-0, Italiju 1-0, Albaniju 1-0 s rezervnim sastavom, Gruziju 4-1, Njemačku 2-1 jedini put kad joj je trebalo 120 minuta, pa Francusku 2-1.

Euro 2024: Spain - France

Pa kad dodamo faktor Olmo, koji ne zaboravlja spomenuti Dinamo i Hrvatsku kad god govori o svom nogometnom putu, a postao je prvi igrač koji je zabio gol u tri uzastopne utakmice na EP-u, kao i faktor Lamine Yamal, koji sa 16 godina rješava utakmice na najvećoj sceni...

Još nešto: s druge strane stoje bahati Englezi. I Jude Bellingham, koji se nakon gola prima za međunožje. Španjolci to ne rade. Gospoda u kopačkama. Koji igraju najljepše. Zbog svega toga i veći dio nogometnog puka u Hrvatskoj i u svijetu priželjkuje vidjeti pehar u rukama Španjolaca. Nove generacije koja će vladati, i to nogometom za gurmane.

Zašto ću navijati za Englesku?

piše Petar Božičević

Engleska nije oduševila igrama na Europskom prvenstvu, ali igrat će finale protiv Španjolske. Viceprvak Eura 2021. izbacio je Nizozemsku u polufinalu 2-1 golom Watkinsa u 90. minuti, a prije toga je prošao Slovačku (2-1 nakon produžetaka) i Švicarsku (nakon raspucavanja). Iako je većinu simpatija neutalnih osvojila Španjolska atraktivnom igrom, ima i onih koji će u finalu navijati za Englesku. Postoji niz razloga, a ovo su neki od njih.

Da Jude Bellingham, fantastični veznjak Real Madrida, nije zabio škarice u 95. minuti protiv Slovačke, "tri lava" bi odavno bila doma. Na Euru je zabio dva gola (jedan protiv Srbije) i jedan je od najboljih igrača Engleske na turniru.  Već u prvoj sezoni nametnuo se kao ključni igrač momčadi koja je osvojila Ligu prvaka, La Ligu i španjolski superkup, a on je u 42 utakmice zabio 23 gola, uz 13 asistencija. Posebno je impresivna količina golova u zadnjim minutama za pobjedu, pa je tako dvaput zabijao za pobjede protiv Barcelone u prvenstvu (u 91. i 92. minuti), protiv Union Berlina je zabio u 94. za pobjedu, protiv Getafea u 95., a protiv Valencije u 97., iako mu taj gol nije priznat zbog dosuđenog kraja utakmice usred akcije od strane Gila Manzana. Fantastičnu je sezonu odigrao, a radi se o veznom igraču. Prema kladionicama je prvi favorit za dobivanje Zlatne lopte, a osvajanje Eura zacementiralo bi ga dodatno na vrhu.

Euro 2024 - Round of 16 - England v Slovakia

Iako se mnogi sprdaju s nedostatkom trofeja u karijeri Harryja Kanea, zapravo se radi o nogometnoj "nepravdi". Takva igračka klasa zaslužuje više srebrnine, jer ipak se radi o drugom najboljem strijelcu u povijesti Premier lige (213 golova) i igraču koji je vukao Tottenham dugi niz godina. Prošlog ljeta je u potrazi za trofejima prešao u Bayern, ali baš je Bayer Leverkusen odigrao povijesnu sezonu i osvojio Bundesligu i Kup, dok je u Ligi prvaka Bavarce izbacio Real Madrid. Na samom startu sezone, RB Leipzig je pobijedio Bayern 3-0, a Kanea ostavio bez trofeja. S reprezentacijom je najbliže bio na prošlom Euru, na kojem je Italija u finalu nakon raspucavanja pobijedila Englesku. 

Euro 2024 - Semi Final - Netherlands v England

Englezi nisu samo Bellingham i Kane, nego momčad krcata kvalitetom. Iako će mnogi ovaj argument koristiti u kontekstu navijanja protiv Engleza, za mene je količina kvalitete koju Englezi posjeduju zapravo fascinantna. U Bellinghamu, Kaneu, Saki (22) i Fodenu (24) imaju igrače koji su kalibar osvajanja Zlatne lopte, dok su Rice (25) i Walker (34) neupitne svjetske klase, a Kobbie Mainoo (19) zvijezda u nastajanju.

S klupe priliku čekaju Cole Palmer (22) i Ollie Watkins (28), koji su zajedno prošle sezone u Premier ligi zabili 41 gol i 24 puta asistirali. Igrači poput Grealisha, Maddisona i Sancha bili bi ključni igrači u većini drugih reprezentacija na Euru, dok u Engleskoj nisu upali na popis. Enormna je količina kvalitete u reprezentaciji koju vodi Gareth Southgate, iako ju na Euru nisu u potpunosti pokazali. 

Euro 2024 - Semi Final - Netherlands v England
 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne