Obavijesti

Sport

Komentari 1

Ovako je govorio Gabrić: 'Sjajne sam golmane odgojio, a sad besposličarim. Nesretan sam...'

Ovako je govorio Gabrić: 'Sjajne sam golmane odgojio, a sad besposličarim. Nesretan sam...'
3

"Žao mi je da se ne cijeni Tončevo iskustvo, znanje i rezultati. Na stranu klub, ali ne mogu vjerovati da nije dobio priliku u reprezentaciji, čak ni u mladoj. A stalno su branili brane njegovi golmani..." kazao je Pletikosa.

Povodom smrti legendarnog Tončija Gabrića prisjetili smo se intervjua od prije nekoliko godina u kojem je govorio o golmanima koje je odgojio, prije svih Stipi Pletikosi s kojim je i svlačionicu dijelio, a onda i Danijelu Subašiću i Lovri Kaliniću, koji su obilježili cijelo jedno desetljeće hrvatske nogometne reprezentacije.

''Naravno da sam ponosan na činjenicu da su moja dva učenika postali najbolji golmani francuske i belgijske lige, baš kao što sam bio ponosan i na Pletikosu koji je bio najbolji golman Rusije. Ali sam isto tako i malo nesretan. Odgojio sam puno sjajnih golmana, i umjesto da radim i odgajam nove, sjedim kući i besposličarim'' kazao nam je te 2017. godine Tonči Gabrić.

Pokretanje videa...

Preminuo je Tonći Gabrić, legendarni golman hrvatske reprezentacije i Hajduka 00:42

Bez obzira koliko bili dobri i samouvjereni golmani, nikad, ali baš nikad ni Danijel Subašić, ni Lovre Kalinić nisu se gurali u prvi plan, niti govorili kako su bolji od svog prethodnika. Bili su i ostali pristojni, skromni i nesebični, čak i danas kad su najbolji golmani francuske, odnosno belgijske lige..., baš kao što je njihov prethodnik Stipe Pletikosa bio najbolji golman ruske lige 2007. godine.

- Samo neka Plete brani, Bog mu dao zdravlje, ja sam tu ako treba kad on ode u mirovinu – uvijek je uoči okupljanja reprezentacije govorio Danijel Subašić. Njegov primjer slijedi i Lovre Kalinić.

- Suba je vrhunski golman, samo neka on brani, a moje vrijeme će doći kad on ode u mirovinu.

Uvijek su se s puno poštovanja odnosili prema prethodnicima, bez obzira jesu li u pitanju golmani Hajduka ili reprezentacije.

- Sve dođe u svoje vrijeme, samo treba biti strpljiv i ne odustajati. To je krasilo i Pletikosu, i Subašića, i obojica su napravili velike karijere. Valjda ću i ja. Dok sam bio mlad, nisam bio svjestan kroz što su oni sve prolazili, ali kad sam krenuo njihovim putem, osjetio sam to na svojoj koži - kazao je Lovre Kalinić, kome je tad jedna od prvih čestitki za naslov najboljeg golmana belgijske lige stigla od reprezentativnog kolege Subašića.

Brazil

- Nakon samo šest mjeseci Kale je postao najbolji golman lige, to je stvarno super, svaka mu čast. Dizao se i odlično branio iz utakmice u utakmicu, nije to lako kad si novi u klubu, u ligi... Nagrada će mu biti veliki poticaj za dalje, vjerujem da će u skoroj budućnosti otići u još veći klub, u još jaču ligu - smatrao je Subašić.

Vrlo brzo stigla je i čestitka bivšeg trenera Tončija Gabrića.

- Baš sam ponosan, najponosniji, i na Subu i na Kalu, jedino sam nesretan što nemam posla, sjedim kući i razmišljam – nasmijao se tad Tonči i dodao:

- Baš smo Vjekoslav Tomić i ja sjedili kod Kale u Gentu, prisjećali se dana kad su njih dvojica bili na Poljudu. Nedostajao nam je samo Suba, pa da bude kao nekad, kad smo bili na pripremama Hajduka.

Gabrić je rekao da ga uspjesi Subašića i Kalinića nisu uopće iznenadili.

- Uvijek sam vjerovao u njih. Da samo znate koliko sam imao otpora u Hajduku zbog njih dvojice, pogotovo zbog Lovre. Nadam se da će obojica još puno napraviti. Subašić me već dostigao, a Kale će dostići i mene i Subašića, u to sam posve siguran - nasmijao se tad Gabrić kog su mnogi zezali da je spreman kao u dane kad je Hajduk igrao Ligu prvaka.

Croatia v England

Uspjesi Subašića i Kalinića nisu iznenadili ni Stipu Pletikosu.

- Subašić već dugo brani na vrhunskom nivou, baš kao i Kalinić. Uvijek sam govorio da će obojica svoju vrijednost potvrditi tek u jačim sredinama, u jačoj konkurenciji, kad odu u inozemstvo. Ne samo zato što su vrhunski golmani, nego i zato što su pravi karakteri - rekao je Pletikosa i dodao:

- Kvalitetan sportaš prije svega mora biti kvalitetan čovjek, a za to je osim odgoja u obitelji presudan i odgoj u klubu. Imao sam sreću da su me kao golmana i čovjeka odgajali Siniša Jalić, Mladen Pralija, Ivan Katalinić, Tonći Gabrić... koji su inzistirali na pristojnom ponašanju.

Pletikosa, Subašić i Kalinić poštovani su i među protivničkim navijačima, nikad im nisu zviždali ili im pogrdno skandirali ni protivnički navijači.  

- Meni je nevjerojatno što neki igrači sebi dozvoljavaju, vrijeđaju suce, protivničke igrače i trenere, pa i navijače. Sve se to vrati prije ili kasnije. Treba biti sportaš i osoba u svakom trenutku, ne samo prema svojim suigračima, trenerima i navijačima, nego i prema protivnicima i njihovim navijačima.   

UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia

 Pletikosi je bilo nepojmljivo da trener koji je praktično odgojio i njega, i Subašića i Kalinića sjedi besposlen.

- Žao mi je da se ne cijeni Tončijevo iskustvo i znanje, jer iza njegovog rada su ipak ostali rezultati. Na stranu klub u kome se često mijenjaju treneri i stožeri, ali ne mogu vjerovati da nije dobio priliku ni u reprezentaciji, pa čak ni u mladoj. A zadnjih deset - petnaest godina uglavnom brane golmani koje je on trenirao i odgajao - zaključio je Pletikosa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Preminuo je Tonči Gabrić, legendarni golman hrvatske reprezentacije i Hajduka...
U 63. GODINI

Preminuo je Tonči Gabrić, legendarni golman hrvatske reprezentacije i Hajduka...

Gabrić je karijeru započeo u RNK Splitu, igrao je i za Rijeku i PAOK, ali najveći trag ostavio je u Hajduku gdje je odigrao 187 utakmica. Za Hrvatsku je nastupio u prvoj službenoj utakmici protiv SAD-a 1990. godine