Obavijesti

Sport

Komentari 5

Tko su novi Dinamovi klinci? Jakirović ne zna kako zvati tatu, Horvat nekima i sliči na Yamala

Tko su novi Dinamovi klinci? Jakirović ne zna kako zvati tatu, Horvat nekima i sliči na Yamala
10

Mikiću su ovo druge seniorske pripreme, Rajić je golman zbog Kelave. 'Nije mi bilo svejedno startati na Pjacu', kaže Zebić. Leon Jakirović je otkrio: 'Ako tata bude vikao na mene, tužit ću ga mami'

VIDEO

Dinamo i dalje razmišlja o - budućnosti. Baš kako i treba. Sergej Jakirović tako je na pripreme u austrijski Bad Radkersburg pozvao šestoricu mladih talenta iz omladinske škole, najperspektivnije kadete i juniore kluba. Priliku za dokazivanje na pripremama sa seniorskom momčadi tako su dobili 16-godišnjaci Patrik Horvat i Leon Jakirović, te 17-godišnji Noa Mikić, Marko Zebić, Branko Pavić i Antonio Rajić

Pokretanje videa...

Zafrkancija na treningu Dinama 00:41

Dečki su oduševili sve oko sebe, pa čak i svoje starije suigrače. I svima pokazali kako Dinamo ne mora misliti na budućnost, kako u "modrom" inkubatoru kontinuirano rastu veliki talenti. Ovi su dečki u samo 45 minuta razbili CSKA 1948 Sofiju kao "bugarsku skupštinu", zabijali su im Jakirović, Horvat i Mikić, Pavić je oduševio u veznoj liniji. I sad ih nova prilika očekuje u srijedu protiv ukrajinskog Krivbasa. A tko su oni?

VIDEO Petković gađa rašlje, a onda na scenu stupa Ristovski. Pogledajte urnebesnu scenu
VIDEO Petković gađa rašlje, a onda na scenu stupa Ristovski. Pogledajte urnebesnu scenu

- Počeo sam trenirati u Tekstilcu Ravnice kad sam imao pet godina, onda sam prešao u Dubravu, dok sam u Dinamo stigao u pionirima. Krenuo sam kao krilni igrač, kasnije se prebacio u veznu liniju - priča nam Branko Pavić, a na pitanje kakvo bi danas bio krilo ubacio se njegov cimer Noa Mikić i poručio:

- Nikakvo, ha, ha.

Paviću su ovo prve pripreme sa seniorskom momčadi, kakvi su dojmovi?

- Iskreno, mislio sam da će biti malo teže, ali dobro smo se snašli, ispunjavamo sve zadatke naših trenera. Vjerujem da će u budućnosti to biti još bolje. Naši ciljevi ove sezone? Osvojiti sve trofeje i u juniorima i u seniorima.

Bad Radkersburg: Nakon jučerašnjeg oglednog susreta s CSKA 1948 nogometaši Dinama odradili trening

A koji su vam najdraži dinamovci koje pamtite?

- Uh, ima ih dosta. Sasvim sigurno Ademi, Petković i Mišić, a od onih koji više nisu u Dinamu moram izdvojiti Luku Modrića - završio je Pavić.

'Ne znam ni sam kako zvati tatu'

Leon Jakirović ima tek 16 godina, a na prošloj je utakmici zabio svoj prvi gol za seniorsku momčad Dinama. I da, riječ je o sinu Dinamovog trenera Sergeja. Pa kako je trenirati kad vam je otac trener?

- Čudno je, ne znam ni sam kako da ga zovem, ha, ha. Ali naviknuo sam se već, zovem ga trener ili šef - priča nam 'mali Jakir' koji ima zanimljiv plan za svog oca/trenera:

- Ako će puno vikati na mene, tužit ću ga mami. I to je jedna od opcija, ha, ha. Ma šalim se, znam da moram slušati, kako oca, tako i bilo kojeg trenera iz stručnog stožera, nemam s tim nikakvih problema. Sretan sam i zadovoljan na ovim pripremama, a drago mi je što mi mlađi igrači onako dobro reagirali protiv CSKA 1948 Sofije.

Ogiwara za 24sata: Nikad neću zaboraviti feštu na Trgu! I volio bih opet zapjevati s navijačima
Ogiwara za 24sata: Nikad neću zaboraviti feštu na Trgu! I volio bih opet zapjevati s navijačima

Kakva je razlika igrati u juniorima i seniorima?

- Ma velika, jako velika. Ta razlika se osjeti u svakom trenutku. U svakom duelu, tu se treba puno brže rješavati lopte, nema toliko mjesta ni vremena za razmišljanje.

Bad Radkersburg: Nakon jučerašnjeg oglednog susreta s CSKA 1948 nogometaši Dinama odradili trening

Kako je krenuo vaš nogometni put?

- Krenuo sam u Sesvetama kao špica, pa sam stigao u Dinamo s 11 godina. I tu sam prvo bio 'šestica' ili 'osmica', sljedeću sezonu 'šestica' ili bek, pa tek onda prešao na stopera.

'U Dinamu sam od prvog dana'

A koji su vama najdraži dinamovci koje pamtite?

- Mislav Oršić! On mi je uvijek bio drag, baš dobar dečko i top igrač. Kako bi bilo s njim na treninzima. Uh, nezgodno - završio je 'mali' Jakir.

Patrik Horvat je najmlađi Dinamov prvotimac u austrijskom Bad Radkersburgu, riječ je o dečku koji je prije dva mjeseca tek napunio 16 godina. A to se na terenu ni po čemu ne primijeti. Sergej Jakirović za njega kaže kako je po profilu krilni igrač kakav treba Dinamu, a 'Paćo' je oduševio protiv Bugara. Zabio i asistirao. I čini nam se kako je kao najmlađi, definitivno i najotvoreniji. U pozitivnom smislu.

Petković više nije 'na akciji', istekla mu je klauzula, ali to ne mora značiti da ostaje u Dinamu
Petković više nije 'na akciji', istekla mu je klauzula, ali to ne mora značiti da ostaje u Dinamu

- Čim sam došao među seniore, osjetio sam tu razliku između nogometa u seniorima i mlađim kategorijama. Nije to isto. Mislio sam da će mi biti još teže, ali snašao sam se. Igra se puno brže, s vremenom će i nama biti loš lakše - priča nam lijevo krilo Dinama, pa nastavlja:

- U Dinamu sam od prvog dana, još od 2014. godine. Tu sam prošao sve kategorije.

Bad Radkersburg: Trening igrača GNK Dinamo na pripremama u Austriji

Neki su primijetili kako po izgledu podsjeća na Laminea Yamala!

- Ha, ha, puno ljudi to komentira. Yamal je stvarno čudo, rijetko se rađaju takvi igrači. Puno toga se mora posložiti da netko sa 16 godina dođe na taj nivo, pa dobije priliku i iskoristi je maksimalno. I napravi sve što je do sada postigao u karijeri. Mlad je igrač, sjajno se nosi sa svima. Nikad nisam imao prilike igrati protiv njega.

'Sjećam se Yamala s Eura do 17 godina'

Na tu se priču nadovezao Noa Mikić.

- Znamo mi već za njega, sjećam ga se i s Europskog prvenstva do 17 godina. Srećom, tada nije igrao protiv nas, Španjolska je bila u drugoj skupini. Ali tad je uništio Sloveniju i Srbiju. Kakav je bio? Ma doktor, sve isto kao i sad.

Patrik Horvat za razliku od Laminea Yamala igra na lijevoj strani, ali po potrebi može biti i desno. Zanimljivo, Dinamo je na svojim službenim stranicama proteklih dana objavio sliku Patrika Horvata s Ademijem, Pjacom, Soudanijem i Schildenfeldom iz mlađih dana. Horvat se nekad slikao, a danas trenira uz neke od tih igrača.

Kulenović pogodio 'škaricama', Petkovićeva 'vanjska' za knjige. Zagi vikao: Pa šta skida ovaj lik
Kulenović pogodio 'škaricama', Petkovićeva 'vanjska' za knjige. Zagi vikao: Pa šta skida ovaj lik

- Stvarno mi je to sve čudno, pomalo nerealno. Vrijeme je baš proletjelo. I sad sam odjednom ja tu s njima, treniram uz njih. Predivan osjećaj. Kao klinac sam ih toliko puta gledao, sad slušam njihove savjete, gledam njihove poteze. 

'Paćo' nije poput drugih klinaca dugo razmišljao o najdražim dinamovcima.

- To je Soudani! Naš Mr. Derby. I naravno Luka Modrić.

Austrija: Pripremna utakmica GNK Dinamo - CSKA 1948.

Noa Mikić je starosjedioc u ovom društvu, mladi nogometaš je s prvom momčadi već prošao i zimske pripreme u Rovinju.I tad je briljirao, ali onda zbog ozljede nije dobio nijednu minutu u proljetnom dijelu sezone za seniorsku momčad. Leti po desnom boku, po potrebi može pokriti lijevu stranu, pa zaigrati i na desnom krilu. A nas je zanimalo moraju li ga kao 'starosjedioca' slušati i ovi mladi dečki, talenti koji su prvi put na pripremama Dinama?

Zebić bez straha i prema Pjaci

- Moraju, ha, ha - smije se dobro raspoloženi Mikić, pa nastavlja:

- Meni su ovo puno teže pripreme od onih zimskih, valjda i zbog ovakvih vrućina. Bek ili krilo? Mogu igrati na krilu, ali preferiram biti na beku. Moj put? Krenuo sam u Varteksu s četiri godine, pa sa sedam stigao u Dinamo. I tu sam već više od 10 godina, prošao sam sve kategorije još od zagića.

Dinamo prodao 4008 godišnjih ulaznica za nadolazeću sezonu
Dinamo prodao 4008 godišnjih ulaznica za nadolazeću sezonu

Marko Zebić je stoper, zna s loptom, dosta britak na terenu. Proteklih dana jednom je na trening-utakmici oštro krenuo i prema Marku Pjaci, svi su bili u strahu, ali Zebić je klizećim startom čisto izbio loptu ispred hrvatskog reprezentativca. Pjaca se nasmijao, mladom igraču odmah pružio ruku.

Bad Radkersburg: Trening igrača GNK Dinamo na pripremama u Austriji

- A nije mi tu baš bilo svejedno, moraš još više paziti da ne ozlijediš igrača od ne znam koliko milijuna eura. Sve je to bilo u žaru borbe, drago mi je što je dobro prošlo. Sigurno bih malo drugačije, bez toliko straha i respekta išao na ove mlađe dečke, ha, ha - kaže Zebić, pa dodaje:

- Krenuo sam u NK Utrine s četiri godine, pa s osam došao u Dinamo i tu prošao sve uzraste. I ja sam kao Jakir igrao sve, od napadača, krila, bio vezni, pa zadnji vezni, a na kraju završio na stoperu. Pripreme? Ma meni je i dalje nestvarno da sam tu, da treniram s prvom momčadi. I sigurno je sve dosta teže nego u juniorskom nogometu, ali trudimo se, snalazimo se. 

Zagrebello uskoro na natječaj: Dinamo ga želi samo za sebe, tko zna kakvi su planovi HNS-a?
Zagrebello uskoro na natječaj: Dinamo ga želi samo za sebe, tko zna kakvi su planovi HNS-a?

Najdraži dinamovci?

- Gvardiol zbog pozicije i Luka Modrić!

'Postao sam golman zbog Ivana Kelave'

Antonio Rajić je četvrti golman Dinama, po trenutačnoj hijerarhiji ispred njega su Nevistić, Zagorac i Filipović. Opet, Nevistić veći dio austrijskih priprema nije na terenu (zbog problema s leđima više je trenirao u teretani), pa je mladi vratar prošao sve treninge u punom intenzitetu. I dobro osjetio kako šutiraju seniori.

- Ma joj, to je ogromna razlika, ne mogu vam ni opisati. Svaki šut dobro osjetite na rukavicama. Tko ima najjači šut? Teško mi se odlučiti, svi jako udaraju - kaže nam Rajić koji je s četiri godine odlučio biti golman zbog...

Bad Radkersburg: Nakon jučerašnjeg oglednog susreta s CSKA 1948 nogometaši Dinama odradili trening

- Ivana Kelave! Bio sam klinac, imao četiri godine, pratio sam Dinamo i nogomet, a on mi je bio baš drag. Tad je branio za Dinamo, pa sam i ja zbog njega krenuo među golmane. I nikad nisam bio niti na jednoj drugoj poziciji.

Dinamo besplatno pušta talenta Rijeci. Pojačanje stiže u utorak
Dinamo besplatno pušta talenta Rijeci. Pojačanje stiže u utorak

Kako ste vi krenuli u nogometni svijet?

- Stigao sam u otvorenu školu Dinama gdje sam bio do mlađih pionira, pa jednu godinu otišao u Zagreb. Onda sam se vratio u Dinamo, još sam ovdje. Golmanski uzor? Nemam nekog velikog uzora, radim, treniram i trudim se. Najdraži dinamovac? Ma Livaković, ostalih Dinamovih golmana se i ne sjećam baš, ha, ha - završio je Rajić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

UŽIVO Transferi: Barcelona prodala bivšeg igrača Kustošije!
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Barcelona prodala bivšeg igrača Kustošije!

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

VIDEO Dinamo - Gorica 2-1: Kulenović junak uoči najbitnije utakmice sezone kod Qarabaga
HEROJ ULICE

VIDEO Dinamo - Gorica 2-1: Kulenović junak uoči najbitnije utakmice sezone kod Qarabaga

VAR je dugo provjeravao situaciju Pršira, ali na kraju je utvrđeno da nije bilo zaleđa. Bernauer nije odigrao utakmicu za pamćenje, upravo njemu je Pršir pobjegao kod gola gostiju. Ipak, Dinamo je pobijedio...
Rog samo mora ostati zdrav, on je 'avion'! Drugi 'vatreni' nije na razini, a Jakirović ima luksuz
KOMENTAR

Rog samo mora ostati zdrav, on je 'avion'! Drugi 'vatreni' nije na razini, a Jakirović ima luksuz

Plus+ Nakon teških ozljeda koljena veznjak iz Nedeljanca ponovno podsjeća na 'onog starog', a Jakirović si može dopustiti 'teške' rotacije u ligi i traženje 'dijamanata'. Samo je pitanje tko će od četvorice prvi 'zasjati'