Obavijesti

Sport

Komentari 9

Tko prijeti Hrvatskoj? Prodavao je satove da bi preživio. 'Nešto najgore je igrati praznog želuca'

Tko prijeti Hrvatskoj? Prodavao je satove da bi preživio. 'Nešto najgore je igrati praznog želuca'

Giannis Antetokounmpo dvaput je igrao protiv Hrvatske. Prije osam godina izbacili smo Grčku u kvalifikacijama za OI, a prije dvije godine izgubili smo na EuroBasketu

VIDEO

Još samo jedan korak ostao je do plasmana na Olimpijske igre, a on ne može biti teži. Hrvatska se večeras od 20 sati u Pireju bori za mjesto u Parizu među košarkaškom elitom, protivnik nam je domaćin Grčka. Protiv nas će biti 15 tisuća fanatičnih Grka, moćna reprezentacija i jedan od najboljih košarkaša na svijetu, Giannis Antetokounmpo, čovjek oko kojeg se sve vrti. 

Giannis je najbolji igrač i predvodnik nove generacije grčkih bogova košarke. A da bi došao do ovoga što je danas, morao je proći kroz trnovit i izrovan put. Njegovi roditelji došli su trbuhom za kruhom u Grčku iz Nigerije 1993., a tri godine kasnije u Ateni se rodio Giannis Adetokunbo. Obitelj je i dalje živjela u siromaštvu, tamo su smatrani građanima 'drugog reda'. Pa, službeno su bili ilegalni imigranti sve do 2013. kada je Giannis otišao u SAD na draft. 

Giannis i njegova braća prodavali su naočale, satove, CD-ove i više-manje slične stvari po ulicama Atene kako bi preživjeli. Košarku je počeo igrati sa sedam godina zajedno sa starijim bratom Thanasisom, a iako mu je bio najveća podrška, nikada nisu bili u isto vrijeme u igri iz prostog razloga - imali su samo jedne tenisice. 

Kao 16-godišnjak zaigrao je za prvu momčad Filathlitikosa, koji je nastupao u drugoj grčkoj ligi. U prvu ligu nije mogao jer nije imao papire. Tek je dvije godine kasnije, prije odlaska na draft u SAD, Giannis Adetokunbo postao Giannis Antetokounmpo i službeno dobio grčko državljanstvo. 

NBA: Boston Celtics at Milwaukee Bucks

"Teško je igrati na prazan želudac", prisjetio se jednom, pričajući svoju životnu priču.

'Preko bare' je došao mršav kao čačkalica, ali visok kao toranj. A znao je nešto i s loptom. Budući da je još uvijek bio u fazi rasta, Bucksi još nisu znali što će s njime. Hoće li na razigravača? Ili na neku krilnu poziciju? Odgovor su dobili kada je u teretani dobio desetak kilograma mišića i značajno otišao 'u širinu'. Bilo je jasno da mora biti što bliže košu. Šut ga ionako nije najbolje služio. No i taj nedostatak je nadomjestio nevjerojatnim atleticizmom. Sve ostalo je, kako se veli, povijest. Danas je jedan od najboljih na svijetu.

Ali nije samo on Grčka. Momčad sastavljena od eksplozivnosti, snage i agresivnosti koju donose braća Antetokounmpo, ali i iskustva, košarkaškog vica te sjajnih šuterskih sposobnosti koje donose ostali. A tu među 'ostale' spada sjajni playmaker Nick Calathes, Papanikolau, Papapetrou, Mitoglou, Walkup. Ne znaš odakle prijeti veća opasnost.

Naša reprezentacija igrala je dvaput protiv Gannisa, prvi put prije šest godina u Torinu, kada smo se plasirali na Olimpijske igre u Rio, nadigrali smo Grčku u polufinalu. Jasno je svima da to više nije isti igrač.  Puno čvršći, snažniji, defenzivno kompaktniji i napadački nezaustavljiv. U međuvremenu je postao jedan od najboljih na svijetu, MVP i osvojio NBA naslov. Uostalom, tu novu verziju upoznali smo prije dvije godine u prvom kolu EuroBasketa kada su Grci slavili 89-85. Pružili smo sjajan otpor, no rješenja za njega nismo imali. Zabio je 27 koševa. 

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre u Parizu, Grčka - Dominikanska Republika

- Pokušat ćemo ga zaustaviti svim dozvoljenim sredstvima koja su nam na raspolaganju - rekao je Josip Sesar ne pitanje kako mu stati na kraj. 

A kako ga zaustaviti, osim pomoliti se kad primi loptu? Jedna od ideja mogla bi biti da ga čuva naš niži igrač, a to bi prema svemu sudeći trebao biti atletični i agresivni Smith koji nam je puno donio. Može mu parirati brzinom, ali ne i snagom. U slučaju da ga Giannis probije, u reketu će ga dočekati odbor za doček u vidu Šarića i Zupca. Jednostavno, jedini recept jer nitko od naših visokih igrača ne može Antetokounmpou parirati u atleticizmu. A Giannis se ne može pohvaliti nekim maestralnim šutom pa nema potrebe vijati ga po terenu.

Pirej: Kvalifikacijski košarkaški turnir za Olimpijske igre u Parizu, Grčka - Dominikanska Republika

Calathes je najbolji asistent u povijesti Eurolige, mozak ove momčadi. Dalje ni ne moramo o njegovim razigravačkim sposobnostima. Igrač koji je sposoban jednim dodavanjem rastvoriti cijelu obranu. I tu treba biti pametan. Jedan od načina je da obrambeni stane malo niže da ne dobije korak prednosti jer se onda slama obrana i ima prelagan pas za razigrati suigrače. 

Glavni cilj je zaustaviti grčku tranziciju i Giannisa limitirati na što manji broj koševa. Ha, lako reći, ajd ti to napravi. A napad? Naša ideja na ovome turniru bila je niski post i forsiranje lopti na Zupca i Šarića. Ipak, ovaj put će biti drugačije, Grci u obrani imaju atletičnog Giannisa pa će bekovi morati preuzeti veću odgovornost.

Čeka nas pakao u Pireju, ali ovo je prilika za koju su naši košarkaši krvavo radili. Još samo jedna stepenica na putu do Olimpijskih igara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Prijenosi HNL-a opet na HTV-u. Evo koje su utakmice izabrali
BESPLATNO ZA SVE

Prijenosi HNL-a opet na HTV-u. Evo koje su utakmice izabrali

Uz nositelja televizijskih prava MAXSport jednu utakmicu po kolu prenosit će javna televizija na drugom programu. Već u 11. kolu u rasporedu je prvi okršaj klubova iz velike četvorke

Dalić ostao bez Livakovića pa iznenadio odgovorom o odabiru golmana! Posve novi pristup...
TKO ĆE NA GOL?

Dalić ostao bez Livakovića pa iznenadio odgovorom o odabiru golmana! Posve novi pristup...

Plus+ Labrović brani u Bundesligi, Kotarski je najvažnija karika PAOK-a, a Ivušić je i dalje na Cipru. I to mu ne ide u prilog. A pozivu se još nadaju Nevistić, Lučić, pa i Horkaš koji je počeo braniti u španjolskoj Primeri...
FOTO Sutkinja iz seks skandala ima novi posao! Nikad nećete pogoditi koji. Šalimo se. Hoćete
ZAOKRET U KARIJERI

FOTO Sutkinja iz seks skandala ima novi posao! Nikad nećete pogoditi koji. Šalimo se. Hoćete

Elif Karaarslan najavila je tužbu prema Turskom nogometno savezu koji ju je suspendirao nakon što se u javnost probila njezina snimka seksa s starijim turskim delegatom iz svlačionice