Obavijesti

Sport

Komentari 43

Tko je Katarina Krišto? Studira u Travniku i organizira vjenčanja: 'U Hrvatskoj to ne dozvoljavaju'

Tko je Katarina Krišto? Studira u Travniku i organizira vjenčanja: 'U Hrvatskoj to ne dozvoljavaju'
4

Isprobala sam sve sportove, a onda prolazila pokraj judo kluba i pitala mamu mogu li to pa je popustila. Bila sam u grupi judo vrtić, djeca su mi se rugala, ispričala je hrvatska judašica, koja želi biti stomatologinja

VIDEO

Splićanka Katarina Krišto (22) ostvarila je sjajan rezultat, ušla je u završnicu Olimpijskih igara, a da se tome na početku kvalifikacija malo tko uopće nadao. U nevjerojatnom trileru borbe za brončanu medalju izgubila je od Kosovarke Laure Fazliu promjenom sudačke odluke. Suci su prvo pobjedu dodijelili Kaštelanki, no nakon provjere snimke utvrdili da je učinila nedozvoljen potez.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrana na Olimpijskim igrama u Parizu 02:49

Suparnicu je primila za nogu, ispod pojasa, što je zabranjeno. Pa je euforija splasnula u samo nekoliko sekundi i Krišto je od osvajačice bronce ostala bez medalje. Velika šteta, ali nema mjesta tuzi. Ostvarila je fenomenalan uspjeh i može biti ponosna.

Muku mučila s ozljedom

Dugo ju je mučila ozljeda lakta zbog koje je pauzirala šest mjeseci, ali je u narednih šest mjeseci skupila toliko bodova da je osigurala plasman na Igre kao 12. u poretku. No za ovu simpatičnu curu, prvu Kaštelanku koja se ikad plasirala na Olimpijske igre, to nije bilo dovoljno.

- Već sam pobjeđivala cure iz Top 10 u kategoriji 63 kilograma i nema razloga da tako ne nastavim i izborim finale u Parizu. Nadam se da će biti bolje nego na Grand Slamu nedavno, isto u Parizu, kada je sudac "zaboravio naočale" i nije mi priznao jedno bacanje protiv olimpijske pobjednice, sasvim slučajno domaće cure - kazala je Katarina, kojoj judo nije bio prvi sport u karijeri.

Oprobala se u odbojci, atletici, pa čak i u nogometu, ali nijedan sport nije bio dovoljno ozbiljan za nju, odnosno, nije se po njenom mišljenju dovoljno ozbiljno treniralo. I kako to obično biva, u judo je krenula posve slučajno.

- Znate kako je to u maloj sredini, trenira se dva-tri puta tjedno, treneri nisu profesionalci nego rade, a od popodne vode neku mlađu selekciju... Vrlo brzo vidiš da od toga neće biti ništa. Jedan dan sam s mamom išla u poštu, prolazili smo pored judo kluba Dalmacijacement, i tu sam pitala mamu mogu li se upisati. Ona nije bila baš za to, znate kako je, cure i borilački sport.., ja sam joj rekla da sam probala sve i da mi još jedino ovo ostaje...

I na kraju je popustila.

- Od prvoga dana u klubu me dočekao trener Josip Barić, svidjela mi se njegova predanost i ozbiljnost i sve do danas smo skupa - otkrila je Katarina koju je od najmlađih dana pratio glas ozbiljne cure koja sve trenerove zadatke ispunjava bez pogovora.

- Kad sam se upisala s 12 godina bila sam u grupi 'judo vrtić', bilo je tu i djece od šest-sedam godina, za početak smo učili kako padati i ja sam sve maksimalno odrađivala, a djeca bi mi se rugala da sve shvaćam preozbiljno. Uvijek sam bila poslušna, i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam tu gdje jesam, jer sam sve shvaćala ozbiljno, trenerova riječ je za mene bila zakon. Svidjela mi se njegova ozbiljnost, nitko mi se nije posvetio tako ozbiljno kao on i zbog njega sam danas tu gdje jesam.

Katarina je napredovala brzim koracima, radila je naporno, dva puta na dan, jednom tjedno odlazila je na treninge i sparinge s curama iz drugih klubova a u nedostatku jačih sparinga borila se i protiv muških kolega iz kluba. No nije sport jedina obaveza koju Katarina odrađuje. Upravo je završila četvrtu godinu stomatologije, i to na fakultetu u Travniku!?

Judo - Women -63 kg Elimination Round of 16

- Nažalost, nije bilo moguće studirati uz sport u Lijepoj Našoj, koja se zna pohvaliti uspjesima sportaša, ali nam ne omogućava sve potrebne uvjete. Majka mi je stomatologinja i namjeravala sam krenuti njenim stopama, završila sam srednju zubotehničku i planirala nastaviti, no na svim fakultetima su mi kazali da ne mogu paralelno studirati i baviti se vrhunskim sportom, da moram odlučiti... I zbog toga studiram u Travniku na Farmaceutsko-zdravstvenom fakultetu, oni su mi omogućili studij uz treninge i natjecanje - rekla je Katarina i nastavila:

- Bez njihove podrške ne bi bilo ništa od mog akademskog puta ili pak vrhunskog sporta. Nemam dovoljno riječi kojima bih im zahvalila, a ujedno sam žalosna i što takva mogućnost ne postoji i kod nas. Na koncu ću nakon završenog studija morati još dvije godine studirati kod nas da bi mi priznali diplomu - kazala je Katarina, koja osim vrhunskog sporta i studija ima i privatni posao:  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Cro Judo (@cro_judo)

- Suvlasnica sam firme koja ima dvoranu u etno selu Kalada pored Segeta Donjeg, u njoj se organiziraju ekskluzivna vjenčanja, privatne zabave, eventi... Ove godine kalendar je popunjen s 60-ak događanja, punimo već kalendar i za sljedeću... tako da sam i tu angažirana. Uskačem kad mogu, koliko mi obaveze na fakultetu i sportu dozvoljavaju. Planiramo širenje posla u budućnosti, ali ne sada, sad jednostavno nemam dovoljno vremena...

Pored silnih obaveza Katarina nema puno slobodnog vremena, nije tip cure koja sjedi po kavama, voli prošetati, a nakon većih uspjeha voli se počastiti pečenom janjetinom.

- Janjetina i mlada kapulica, i to uglavnom u restoranu Tomislav na Boraji. Nisu mi sponzori da ih reklamiram, ali janjetina je vrhunska...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO