Obavijesti

Sport

Komentari 22

Sve dame Hajduka: Ima nas 33 i držimo 'tri kantuna Poljuda'

Sve dame Hajduka: Ima nas 33 i držimo 'tri kantuna Poljuda'
5

Hajduk zapošljava 85 osoba, od kojih su čak 33 žene. I ne rade kao nekada samo u kuhinji ili praoni, nego i na brojnim rukovodećim radnim mjestima u svim sektorima kluba.

VIDEO

Znate da se kod nas kaže kako žena drži tri kantuna kuće, pa što vam je onda čudno da nas je puno, i da držimo tri kantuna Poljuda, nasmijala se Mladenka Vrzić, dugogodišnja Hajdukova kuharica te najstarija među čak 33 žene koje trenutno rade u Hajduku. 

Nekad su se žene u muškim nogometnim klubovima mogle izbrojati na prste jedne ruke, a slično je bilo i u Hajduku. Tajnica, nekoliko njih u administraciji, kuhinji i u praonici... i to je bilo to. Danas, danas je situacija posve drugačija, Hajduk zapošljava 85 osoba, od kojih su 33 žene. I ne rade samo u kuhinji ili praonici, nego i na rukovodećim radnim mjestima. 

- U Hajduku sam od 1995. godine, a u tih 23 godine kroz kuhinju su prošle tisuće djece i igrača. Više im ne pamtim lica i imena, ali kad me netko u gradu oslovi s ''teta Mladenka'', znam da je taj kao dijete igrao u Hajduku - kaže gospođa Vrzić, koja je djeci često bila poput majke.

- Puno djece dolazilo je iz Slavonije, iz Dubrovnika, Zadra..., uglavnom kad bi krenuli u peti razred. Teško im je bilo daleko od obitelji, znali bi i plakati, pa bi ih trebalo i utješiti, popričati s njima... 

Iako utakmice ne gleda, jer u vrijeme utakmica se kuhaju obroci za igrače i goste, po zvukovima s tribina već prepoznaje kretanje rezultata. 

- Ako grmi s tribina, znamo da je dobro i da naši pobjeđuju. Slično je i za stolom. Ako je mir i tišina, znači da su izgubili, ali ako je pobjeda, onda ne prestaju pričati i šaliti se... Čak i na ručku prije utakmice, osjetim na njima hoće li taj dan biti dobri ili ne... 

Do mirovine je dijele još dvije godine, i ima samo jednu želju. 

- Bio bi red da me u mirovinu isprate s naslovom prvaka. Pamtim brojne fešte, ali nekako mi je u srcu naslov prvaka iz 2001. godine, kada smo ih čekali da se vrate iz Varaždina. To je bila fešta za pamćenje, pun stadion gostiju...

Djeci u Akademiji kontroliraju se školske ocjene

Za razliku od gospođe Mladenke, pedagoginja Petra Nosić u Hajduk je došla prije godinu dana. Kaže da se javila na natječaj jer voli Hajduk, a zanimala ju je i sportska pedagogija.  

- Cijela obitelj navija za Hajduk, a mene je otac vodio na utakmice kao malu, prvi put na utakmicu protiv zaprešićkog Intera. I od tada sam redovito dolazila - otkriva nam simpatična Petra, koja brine o djeci iz Akademije. 

- Posao je dosta različit od onoga što sam radila u školi. Krenuli smo ispočetka, uspostavili novi sustav, način rada, punimo bazu podataka dokumentacijom svih igrača, obilazimo škole, pratimo ocjene... I to sve za 11 kategorija djece, kojima redovito organiziramo i radionice. Hajduk je nogometni klub, ali u Akademiji se puno pozornosti posvećuje razvojnom segmentu djece i njihovim ljudskim kvalitetama. Ne razmišljamo samo o sutra ili prekosutra, nego o tome u kakve će osobe ta djeca izrasti.

A da ima puno žena na Poljudu, Petra ni ne primjećuje. 

- Ne gledam je li netko muško ili žensko, samo kako radi svoj posao. Osobno sam vezana uglavnom uz kolege, ali lijepo je i da ima dosta žena u klubu. Skupa idemo i na utakmice, djeca i zaposlenici kluba uglavnom sjede skupa na tribinama.

Gledamo samo druga poluvremena utakmica

Jedno od lica koje navijači Hajduka najčešće sreću je lice Helene Ramljak, koja već  pet godina radi u Hajdukovom fan shopu. 

- Isprva su me svi živi žicali ulaznice i dresove, pitali o igračima iako ih nisam ni sama raspoznavala, jer u zadnje vrijeme i nisam baš išla na utakmice zbog toga što su mi djeca bila mala. Ali vremenom sam ih sve upoznala - kaže Helena, kojoj su igrači najvjerniji kupci.

Nema dana da netko ne navrati kupiti dres ili suvenir, puno toga oni podijele, a najbolji kupac bio je Ante Erceg, ne znam ni sama koliko je taj dresova kupio i podijelio, ali bilo ih je jako, jako puno...

Kaže da joj posao nije težak, ali, ima jedan nedostatak. 

- Najviše je posla ljeti kad su velike europske utakmice, onda je gužva nemoguća. A kad utakmica počne i svi odu na tribine, mi moramo ostati, popuniti police, srediti dućan, i prebrojati novac, tako da nikad ne stignemo na tribine prije drugog poluvremena. Već smo navikli na to...

Jučer na tribini - danas dogovara međunarodne transfere

Jednu od najodgovornijih funkcija u klubu obavlja Jelena Mikačić, koja je došla u Hajduk kao tajnica i zamjena za legendarnu Vjeročku Mikulandru, koja je nakon 30 godina rada u Hajduku otišla u mirovinu. 

- Bilo mi je stvarno teško, u klubu je bilo dosta financijskih problema, plaće su kasnile po tri mjeseca, a meni je sve bilo novo. Svaki dan sam zivkala tetu Vjeročku u pomoć, jer ona je preko 30 godina bila i više od tajnice, ona je držala ne tri, nego četiri kantuna Poljuda. 

Jelena je u međuvremenu unaprijeđena u voditeljicu ureda Uprave. 

- Prošla sam sve faze, od malih nogu su me tata i stric vodili na stadion, kasnije sam išla sama ili s prijateljima, naravno na sjever. Često sam odlazila i na gostovanja s kolegama iz kluba, bila sam i na finalu Kupa protiv Lokomotive u Maksimiru, to je bio poseban osjećaj. Sjećam se da su istoga dana i naši kadeti u predigri osvojili kup, pa smo se na Poljud vratili s dva trofeja. 

Jelena je profesorica engleskog i talijanskog jezika, aktivno govori i španjolski, pa su joj u opisu radnog mjesta, među ostalim i briga oko stranih igrača, organizacija međunarodnih utakmica, transferi i licenciranje... Posao je zanimljiv, ali i jako stresan. 

- Teško vam je to i opisati, ali recimo, u sred ljeta u splitskim hotelima nema slobodne sobe ni za lijek, svi su na godišnjim odmorima, a nama u goste dolazi Everton, dovršavamo inozemne ulazne i izlazne transfere s više igrača, sređujemo vize za putovanja... I to sve u jednom danu. Kad me pitaju koje mi je radno vrijeme, ne znam što bih odgovorila. Recimo, lani smo trebali putovati na utakmicu protiv Evertona, britanska ambasada u Zagrebu bila je na kolektivnom godišnjem odmoru, a nama trebaju hitno vize za Hamzu, Ohandzu i Ismajlija... Ili transferi Ercega i Ohandze, koji su odlazili na druge kontinente, u zemlje koje su u  drugim vremenskim zonama, pa vam telefon zazvoni u 5 ujutro, ili u 1 po noći...

Jelena kaže da to što je Hajduk muški nogometni klub ne znači da sposobne i visokoškolovane žene ne mogu lako upravljati sa svim procesima u njemu. 

- Hajduk je organiziran na način da je na čelu Uprave kluba jedna osoba, pa je logično i prirodno da je to muška osoba zbog poznavanja nogometa, ali da je u pitanju višečlana uprava, bez problema bi u njoj mogla sjediti i žena. Eto, Hajduk prednjači u mnogo toga, pa i kad je u pitanju broj žena zaposlenih u klubu, a već smo imali i predsjednicu Marijanu Bošnjak. Ima nas u Hajduku svih struka, znanja i iskustava, jer ako netko želi i zna raditi, nije važno je li muško ili žensko. Odnosi su više nego korektni, nema razlika, osim što nas muške kolege ponekad iznenade cvijetom ili čokoladom...

Valjda će ih iznenaditi i danas, na Dan žena!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''