Obavijesti

Sport

Komentari 64

Odluka suda koja će promijeniti nogomet iz temelja! Superliga dobila je tužbu protiv Fife i Uefe

Odluka suda koja će promijeniti nogomet iz temelja! Superliga dobila je tužbu protiv Fife i Uefe

Projekt koji je pokrenut 2021. pa ubrzo propao dobio je pravnu bitku u Luksemburgu, što znači da bi se mogao vratiti na velika vrata. Fifa i Uefa po presudi nemaju pravo monopola na nogometna natjecanja

VIDEO

Europska Superliga dobila je tužbu protiv Uefe na Europskom sudu pravde u Luksemburgu! Pravila Fife i Uefe o odobrenju nogometnim natjecanjima u suprotnosti su sa zakonima Europske unije, stoji u presudi koja je zadala težak udarac krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji. U obrazloženju presude stoji i kako u Fifi i Uefi zlorabe dominantan položaj na tržištu. Prevedeno, ne smiju imati monopol na nogometna natjecanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je krenula Superliga

Pokretanje videa...

Superliga 01:06

Prema ovoj presudi, projekt koji je objavljen u travnju 2021., o natjecanju odvojenom od Uefe u kojem se natječu najbogatiji svjetski klubovi, tako bi se mogao vratiti.

Veliko vijeće Europskog suda pravde presudilo je da su Uefa i Fifa djelovale protiv zakona o tržišnom natjecanju kad su blokirale osnivanje Europske Superlige i tražile sankcije za uključene klubove koji su se postupno povlačili pod velikim pritiskom javnosti i nakon prosvjeda navijača.

"Slično tome, pravila koja Fifi i Uefi daju isključivu kontrolu nad komercijalnim iskorištavanjem prava povezanih s tim natjecanjima takva su da ograničavaju tržišno natjecanje, s obzirom na njihovu važnost za medije, potrošače i televizijske gledatelje u Europskoj uniji."

Ovlasti Fife i Uefe, prema presudi, moraju biti transparentne, objektivne, nediskriminirajuće i proporcionalne kad se potencijalno formiraju nova natjecanja, što nisu bile.

Tvrtka A22 Sports sa sjedištem u Madridu, koja je odgovorna za projekt Superlige, najavila je konferenciju za medije predsjednika uprave Bernda Reicharta u podne.

Što je Super liga?

Europsku Superligu osnovalo je 18. travnja 2021. dvanaest europskih vrhunskih klubova: Real i Atlético iz Madrida, Arsenal, Chelsea i Tottenham iz Londona, mančesterski divovi City i United, Liverpool, Milan i Inter, Juventus i Barcelona. Dan poslije predsjednik Uefe najavio je žestoku kaznu za sve navedene klubove i izbacivanje iz natjecanja, ali od svega toga nije bilo ništa.

Natjecanje koje su zamislili su kao ligu koja bi se igrala sredinom tjedna, slično kao Liga prvaka. U njemu je trebalo biti 20 klubova: Osim 12 osnivača tu su trebala biti tri još neimenovana stalna kluba i pet klubova koji bi se kvalificirali po nepoznatom kriteriju.

Natjecanje bi počinjalo u kolovozu s dvije grupe po 10 klubova koji bi igrali međusobno kući i u gostima. Nakon toga slijede četvrtfinala pi polufinala po nokaut sustavu, također kući i u gostima, te finale na jednu utakmicu. U planu je i bilo natjecanje za ženske ekipe.

Uefa je kao svojevrsnu kompenzaciju uvela novi format Lige prvaka s 36 klubova, što znači više utakmica i - više novca za sve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO