Španjolac s najviše nastupa u HNL-u: Osvojio sam Učku i bit ću učitelj djeci. Uzet ćete bod Furiji | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 3

Španjolac s najviše nastupa u HNL-u: Osvojio sam Učku i bit ću učitelj djeci. Uzet ćete bod Furiji

Španjolac s najviše nastupa u HNL-u: Osvojio sam Učku i bit ću učitelj djeci. Uzet ćete bod Furiji
7

Einar Galilea (30) zamijenio je Istru Málagom i čeka ga doigravanje za drugu ligu. Obožavao je punk koncerte u Puli, naučio hrvatski, a kad završi s karijerom završit će učiteljski fakultet

VIDEO

Ima gotovo dvostruko više nastupa u HNL-u od Danija Olma (26), bivšeg dinamovca koji će u subotu od 18 sati treći put sa Španjolskom biti protivnik hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Nakon osmine finala Eura 2021. u Kopenhagenu i finala Lige nacija, u kojima je slavila "furia", ovu subotu je red, nadamo se, na trijumf "vatrenih" u Berlinu na otvaranju novog Eura.

Sa zanimanjem će je pratiti i Einar Galilea (30), Španjolac s najviše nastupa u HNL-u, 145. Došao je na mala vrata u Rudeš na posudbu iz Alavésa 2018., vratio se u Španjolsku, a godinu potom došao u Istru i zadržao se na posudbi pa nakon transfera još tri i pol godine. Dovoljno da dobije dobru sliku o hrvatskom nogometu, ali i nauči jezik. Godinu je dana u nekad slavnom prvoligašu Málagi koji se u doigravanju bori za ulazak u drugi rang španjolskog nogometa.

POGLEDAJTE VIDEO: Personalizirane kopačke "vatrenih"

Pokretanje videa...

Neuruppin: Personalizirane kopačke Vatrenih 00:57

- Otišao sam iz Pule jako sretan, imao sjajno iskustvo života u Hrvatskoj, upoznao novu kulturu i ljude, stekao prijateljstva. Rastao sam se od Istre mirne duše jer sam dao sve za klub i zahvalio navijačima. Ovo gledam kao novu avanturu i izazov, tražio me velik klub i sad se borimo za ulazak u drugu ligu, što bi bio velik uspjeh - rekao nam je Galilea.

Pitali ga kako španjolska javnost diše uoči subotnjeg spektakla u Berlinu. Einar je tu odgovorio s rezervom jer je on etnički Bask i nema takav osjećaj pripadnosti španjolskom narodu.

- Utakmica je jako važna i osjeti se to među ljudima na jugu zemlje gdje igram. U španjolskoj reprezentaciji došlo je do smjene generacija i puno je mladih igrača, ali su svejedno očekivanja od turnira velika - objašnjava iskusni stoper.

Istra i Varaždin sastali se u 2. kolu SuperSport HNL-a

Galilea: Volio sam ići na punk festival i šetati plažom

S kim je od bivših suigrača ostao najviše u kontaktu?

- U početku najviše s fizoterapeutom Davidom i drugim ljudima iz stožera, a od igrača najviše s Franom Mlinarom, Petrusenkom, Kadušićem, kapetanom Blagojevićem, Hujberom… Čuo sam se i s trenerom Gonzalom Garcíjom koji je imao sezonu pauze i dobio angažman u prvoj portugalskoj ligi (Arouca). To je sjajan izbor za njega i samo će rasti.

Galilea je poprilično aktivan izvan nogometa. Sluša punk, voli planinariti, a želi se posvetiti podučavanju djece.

- Kod Hrvata mi se najviše svidio odnos prema ljudima, koliko su ljubazni i susretljivi. Volio sam šetati plažom, ići na punk festival Monteparadiso u Puli, toga u Málagi nema i nedostaje mi. A loše strane? Jedino mogu izdvojiti daljinu od rodne Vitorije, obitelji i prijatelja. Dugo me tamo nije bilo, ali takav je život profesionalnog nogometaša - rekao je Einar i dodao:

- Volim planinariti, bio sam na Dolomitima, a nisam mogao zaobići ni Učku. Penjao sam se s djevojkom, a onda smo se spustili do Opatije i okupali u moru, prekrasan krajolik.

Dinamo i Istra sastali se u 21. kolu SuperSport HNL-a

Naučio sam hrvatski, morate odati poštovanje zemlji

Kako mu ide hrvatski jezik?

- Nakon četiri i pol godine mogao sam voditi običan razgovor na hrvatskom, ali kad bih ušao u neke dublje teme komunicirao sam na engleskom. Važno je da upoznate i govorite jezik države u kojoj živite jer joj tako odajete poštovanje.

Kad završi s igranjem nogometa, kroz koju godinu, ide u školske klupe.

- Zamrznuo sam učiteljski studij u Vitoriji. Ostalo mi je položiti još šest ili sedam predmeta do diplome, a onda ću podučavati djecu od šest do 12 godina. Imam afinitet prema tjelesnoj kulturi, ali bio bih klasični učitelj razredne nastave, držao i satove jezika.

Pa kad mu već hrvatski dobro ide, ne možemo zamisliti da ne uspije. A kako će završiti utakmica Hrvatske i Španjolske?

- Nažalost, neću je moći gledati jer istu večer mi igramo prvu utakmicu finala doigravanja za drugu ligu s Gimnasticom. Obje reprezentacije igraju dosta otvoreno i moglo bi tu biti golova. Prognoza? Ha, neka bude 2-2 - završio je sa smiješkom Bask s nekadašnjim boravištem na Aldo Drosini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

UŽIVO Transferi: Josip Mišić na meti PAOK-a, Olić pozvao bivšeg 'vatrenog' za pomoćnika u U-21
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Josip Mišić na meti PAOK-a, Olić pozvao bivšeg 'vatrenog' za pomoćnika u U-21

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77: Kakva drama! Protiv Grčke borimo se za Pariz
KVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77: Kakva drama! Protiv Grčke borimo se za Pariz

Hrvatska će igrati u finalu! U teškoj i dramatičnoj utakmici košarkaši su izborili dvoboj s Grčkom u nedjelju od 20 sati. Maestralni Zubac imao je 25 koševa (šut 10-10) i devet skokova