Obavijesti

Sport

Komentari 32

Službeno: Mateo Kovačić novi je nogometaš Manchester Cityja! Ovo su svi detalji velikog posla

Službeno: Mateo Kovačić novi je nogometaš Manchester Cityja! Ovo su svi detalji velikog posla

Nakon Dinama, Intera, Real Madrida i Chelseaja, hrvatski reprezentativac prešao je u još jedan vrhunski klub, aktualnog osvajača Lige prvaka, za 29 milijuna eura uz 5,8 milijuna eura mogućih bonusa

VIDEO

Dok na liniji Manchester - Leipzig traju intenzivni pregovori oko odštete za Joška Gvardiola (21), City je potvrdio transfer drugog hrvatskog reprezentativca, Matea Kovačića (29), dan nakon što je Ilkay Gundogan (32) Etihad zamijenio Barcelonom.

POGLEDAJTE VIDEO: Kovačićeve majstorije

Pokretanje videa...

01:04

Sve je zapravo bilo dogovoreno još u srijedu, a nakon liječničkih pregleda veznjak je potpisao ugovor. Chelseaju, s kojim je imao još godinu dana ugovora, pripast će 29 milijuna eura, a još 5,8 milijuna eura može zaraditi kroz bonuse. Kovačić je potpisao ugovor do lipnja 2027.

Lova će sjesti i Dinamu

Na Kovačićevu transferu profitirat će i zagrebački Dinamo, i to zbog Uefina fonda solidarnosti, pravila o pet posto odštete klubovima koji su razvijali igrača od 13. do 23. godine.  "Modrima" će na ime ovog posla tako u blagajnu sletjeti dva posto, oko 583.000 eura, deset i pol godina nakon što je napustio Maksimir.

Mateo Kovačić je i drugi hrvatski nogometaš svih vremena koji je igrao za četiri vrhunska kluba! Njegov je niz počeo u Interu (97 utakmica), odakle je otišao u Real (109), pa u Chelsea (221), a sad u Manchester City. Ranije je sličan pothvat uspio samo Mariju Mandžukiću (Juventus, Bayern, Atletico, Milan).

Ranije je za City od Hrvata nastupao Vedran Ćorluka, skupio je 47 nastupa od 2007. do 2008. uz jedan gol i tri asistencije, dok Ante Palaversa (23), kojega je City još 2019. kupio od Hajduka za 6,3 milijuna eura, nikad nije nastupio u službenoj utakmici za "građane".

Uvjerljivi hrvatski rekorder

Što se odšteta tiče, Mateo Kovačić je već sad uvjerljivi hrvatski rekorder.  U siječnju 2013. prešao iz Dinama u Inter za 11 milijuna eura, a dvije i pol godine poslije Real Madrid ga je kupio za 38 milijuna eura. Nakon posudbe u Chelsea u ljeto 2018. Londončani ga godinu dana potom otkupljuju za 45 milijuna eura, a sad će preseliti u prvaka Europe za 29 milijuna eura fiksno uz mogućih 5,8 milijuna eura bonusa.

Sve skupa, dakle, radi se o 123 milijuna eura odštete uz moguće bonuse po kojima bi za Kovačića, preračunato u nekadašnju valutu, moglo biti plaćeno milijardu kuna!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Dinamo - Lokomotiva 5-1: Bjelica je startao pobjedom, stoper briljirao s dva gola!
PREKID KRIZE

Dinamo - Lokomotiva 5-1: Bjelica je startao pobjedom, stoper briljirao s dva gola!

Dinamov stoper prvijenac je zabio u 91. minuti, a tri minute kasnije ponovno je bio precizan za konačnih 5-1. Ovo je prva pobjeda "modrih" u prvenstvu nakon 24. kolovoza i Gorice na Maksimiru (2-1)...

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu
TOČI, JOŠKO

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu

Krasno je primio proigravanje Grealisha, Burna driblingom poslao u prošlost pa Tonaliju kroz noge zabio fantastičan gol u drugi kut. Joško Gvardiol opet je briljirao
Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'
NEVJEROJATAN JE

Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'

Napadačke vještine su mu apsolutno sulude za čovjeka koji je i vrhunski obrambeni igrač, jedan je od hvalospjeva na račun hrvatskog reprezentativca koji je zabio spektakularan gol u remiju protiv Newcastlea