Obavijesti

Sport

Komentari 91

Na skupštini Hajduka zatražio ostavke čelnika! 'Raskinite ugovor s Našim Hajdukom'

Na skupštini Hajduka zatražio ostavke čelnika! 'Raskinite ugovor s Našim Hajdukom'
3

Moguće je da ćemo jedan dio sezone igrati bez krova i sa smanjenim kapacitetom zbog skidanja leksan ploča s krova, rekao je član uprave Hajduka Ivan Matana na skupštini koja je trajala tri sata i 20 minuta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
ZAVRŠILA SKUPŠTINA

Za kraj su uslvojene dvije tehničke točke usklađenja sa izmjenjenim Zakonom o sportu, od danas je Hajduk sportsko a ne više športsko dioničko društvo, što je izmjenjeno i u Statutu kluba. Obje točke su usvojene jednoglasno, čime je nakon tri sata i dvadeset minuta završena Glavna skupština Hajduka.

USPOREDBE S DINAMOM

Uslijedila je točka s komentarom Nadzornog odbora vezanim uz stanje i poslovanje. Predsjednik Aljoša Pavelin pojasnio je odluke koje su donosili, najavio odluku o članovima uprave Ivanu Matani i Marinki Akrap krajem listopada kad im ističu ugovori. 

- Očekujemo jedan sasvim drugačiji Hajduk, očekujemo sustav, strukturu i timski rad. Jedino dobro je ovih osam dječaka koji su dobili minutažu, kao i da dva mlada igrača Sigura i Pukštasa vie ne gledamo kao mlade, što znači da ih je deset. Treneri koji su nas odbili u procesu izbora novog trenera odbili su nas uglavnom zbog manjkave infrastrukture. Hajduk posluje stabilno, mi ćemo nastaviti kontrolirati buduće poslovanje. 

Za riječ se ponovno javio Vedran Bukovac koji je konstatirao:

- Znači, ako ne uđemo u Europu opet ćemo kleknuti 8 milijuna Eura. Kale, nek ti Bog bude u pomoć... 

Denis Alajbeg je konstatirao kako je Hajduk trošio daleko manje nego Dinamo. Planirani rast je oko 1 milijun eura na 13 milijuna eura, a Dinamo troši preko 20 milijuna.

- Iskustva pokazuju da izazivač koji mora ugroziti tržišnog lidera je da nešto radi drugačije a ne isto. Moraju biti brzi, pametni, inovativni da bi ugrozili tržišnog lidera. I mi se moramo okrenuti drugačijim rješenjima, u razvijanju vlastitih igrača i trenera. Mi moramo imati najbolje softvere, najbolje platforme, najbolje ljude... Ja bih otišao i korak dalje, doveo bih najboljeg podatkovnog stručnjaka koji će pomoći izraditi sustav analize i pomogao obrazovati domaće analitičare... Zašto ne vidjeti kako to radi Benfica, naš klub prijatelj. Algoritmima možemo pronaći podcjenjene trenere i igrače. Mi u svaku sezonu ulazimo u bitku s Dinamom koji ima veliku financijsku prednost. Pitanje je možemo li mi baš toliko povećati prihode... 

Potom se javio Josip Tadinac koji je kazao: 

- Igrači koji su strpali u džepove 12 milijuna eura i 2.13 milijuna eura stožer a isporučili su nam mizernih 68 bodova, ispali iz Europe i postavili rekord od sedam poraza doma i jedan u Kupu, što je prilog tezi o karakternoj momčadi što su rekli bivši predsjednik i sportski direktor čudotvorac. Koliko su drastično iza Dinama po novcu, toliko su drastično ispred drugih, a opet smo ostali treći. Bivši predsjednik ostat će mi u pamćenju kao čovjek koji je kmečanje s foruma i interneta uveo u mainstram riječnik. 

I ova je točka usvojena velikom većinom uz svega jednim glasom protiv i dva suzdržana.

DESETA TOČKA

Deseta točka je financijska projekcija poslovanja kluba do kraja tekuće godine. Član uprave Ivan Matana je predstavio.

- Projekcija koju ste prikazali je s uključenim skupinama Konferencijske lige? A čak i s njom je minus od osam milijuna eura. Možete li mi prikazati procjenu prihoda i rashoda ako se ne plasiramo, dakle plan B – pitao je Denis Alajbeg. 

Miran Sušac iz udruge Naš Hajduk pozdravio je plan povećanja prihoda i da će klub poslovnu godinu završiti s pozitivnom nulom. 

- Planirate prihode od igranja u Europi a poprilično su realne šanse da se ne kvalificiramo u grupnu fazu kao prethodnih godina. Koja je strategija za zaraditi 3-4 milijuna eura ako se ne uđe u Europu? 

- Postoje samo dva načina, ili ćemo povećavati komercijalne prihode i rezati troškove, ili ćemo imati dodatni transfer ili zaduženje što nije u planu – odgovorio je Matana. 

Bojan Ivošević podsjetio je kako je klub imao već jednom istu situaciju i izrazio nadu da se to neće ponoviti. 

- Ovo što se gura u prvi plan je 0,001% vlasništva kluba i to kad se zaokružuje na veću decimalu. To je zato jer je Hajduk klikabilan, ali to ne traži ni najveći dioničar, niti drugi najveći koji predstavlja preko 100.000 čnanova, nego nositelji jedne ili dvije dionice. To treba jasno kazati.

I ova je točka usvojena velikom većinom.

BILIĆ O HNS-U

O odnosima s HNSom govorio je predsjednik Bilić.

- Vidjet ćemo što će bitti sa stranim povjerenikom za suđšenje. Mi ćemo angažirati Hajdučku zajednicu oko strategije odnosa s HNS-om. Nama je u interesu sudjelovati u radu Županijskog saveza, razmotriti našu nazočnost u tijelima Saveza sukladno renomeu kluba, ali ja sam tu kratko, o tome ćemo razgovarati naknadno. 

Za riječ se ponovno javio Vedran Bukovac. 

- U sezoni kad je Dinamo tonuo i trebalo ga je potpiti, što smo mi napravili, četiri puta smo se upucali u nogu. Jedno mjerilo je teren i rezultat a sve ostalo je kao i u autu – dodatna oprema. 

Predsjednik udruge Naš Hajduk Dino Marković je čestitao Ivanu Biliću na imenovanju. Dodao je kako se očekuje iskorak u sportskoj izvedbi. 

- Od uprave očeklujemo uspostavu sustava a ne rad na mišiće, sustavan rad a ne kratkoročan uspjeh, a kasnije što bude. Što se tiče četvrtog člana uprave zaduženoga za sport , tu osobu vidimo kao ključnu. Uprave Hajduka su spominjale često Udrugu prvoligaša, imate li kakva razmišljanja po tom pitanju?

- Ja bih naglasio da ćemo dobro promisliti o tome. Ona nije prekrižena, akoj e ona moguća i da ćemo kroz nju ostvariti neka htjenja bolje nego sada, mi ćemo biti za to. Ali moramo vidjeti kako na tu temu razmišljaju drugi prvoligaši. Nismo s nikim razgovarali na tu temu još – odgovorio je Bilić. 

Antonio Kuzmanić, predstavnik većinskog vlasnika, kazao je kako je projekt Stobreč pri kraju. 

- Sutra ujutro postavljaju se reflektori na Dalmatinca, planiramo širiti terene prema Spinutu i tu očekujemo pomoć države. Ako su dali ruku Dinamu, mogu i Hajduku dati 20-ak milijuna eura za rješenje tog projekta. Donedavno je 30% Poljuda bio nelegalna, dio prostorija nije bio u projektu... To smo sredili i to je bila jedna od prepreka o kojima nitko nije razmišljao. Pri kraju je izrada dokumentacije GUP-a za Brodaricu, to su preduvjeti za gradnju novog stadiona i prodajnog centra. Izrađena je studija isplativosti projekta. 
I točka devet je prihvaćena većinom glasova uz četiri glasa protiv.

'UBRZO ĆEMO IMENOVATI TRENERA'

Uslijedio je osvrt na poslovanje društva u tekućoj godini, koji je predstavio novi predsjednik Ivan Bilić, koji je taksativno navodio sve što se događalo u sezoni, ulazni i izlazni transferi, posudbe, uključivanje juniora u seniorsku momčad, smjene trenera i sportskog direktora, odnose s klubovima partnerima... Zanimljivo je da su skauti Hajduka otišli i na dva turnira u Afriku....

Članica uprave Marika Akrap govorila je o svom segmentu poslovanja i najavila dolazak novog tehničkog sponzora. 

- Prekinuli smo suradnju s Makronom koja je bila jako uspješna, vrijeme je za iskorak dalje. Naš rast je konstantan i najviše se generira kroz fan shop. Za prvih pet mjeseci ostvarili smo 69% više prihoda od prošlogodišnjeg.  

O infrastruktiri je govorio Ivan Matana: 

- Obnovljeni su tereni u Stobreču s kojim će Hajduk ući u partnerski odnos i preseliti dio Akademija na terene Primorca. Poboljšali smo rad na travnjacima, sade se nove sorte trave koje dobro podnose vrućinu, uređen je zatvoreni teren u dvorani. Dovršena je analiza stanja stadiona, što je podloga za raspisivanje e natječaja za obnovu Poljuda. Prihvaćena je ideja da se širi prostor kluba prema jugozapadu, prema Marjanu, gdje bi Hajduk dobio dodatna četiri terena, a što bi trebali podržati država i grad. 

Po pitanju HNS-a osvrnuo se predsjednik Bilić

- Nismo sudjelovali u radu HNS-a čiji su rad obilježile tri teme, jedna je VAR afera, druga uvođenje stranih sudaca a treća smjena čelnika sudačke organizacije. Što se tiče navijača imali smo rekordnu brojku i ja im se zahvaljujem. Ponosni smo da je naš klub pratilo rekordan broj članova, u svijetu smo 15. po broju članova... - kazao je Bilić i dodao: 

- Plan za sljedeću sezonu je da prva momčad pokaže što se može napraviti s radom i redom u svlačionici. Obećanja nećemo dati, ali ako budemo u prilici iskoristiti je. Želimo se plasirati u grupun fazu Konferencijske lige, momčad ima kostur koji može biti uspješan... U završnim pregovorima smo s trenerom koji bi trebao biti imenovan do kraja sljedećeg tjedna. Cilj je da ženski dio kluba također bude konkurentan za naslov, Akademija da se preseli u Stobreč, skauting širenje mreže u Africi, uključivanje mladih igrača u seniorsku momčad. Ciljevi u drugom dijelu 2024. je jačanje odjela sportske znanosti, širenje skautske službe na Južnu Ameriku, nastavak izrade vlastitog softvera, organizacije kampova u Sloveniji i Nigeriji, nastavak suradnje s klubovima i usavršavanja trenera. 

Marinka Akrap objavila je kako je novi tehnički sponzor Hajduka Adidas, koji će biti prezentiran krajem mjeseca te dodala kako su u planu otvaranja novih fan shopova, razvoj Hajduk Digitala, nadogradnja sustava oglašavanja, akcije "Sidi na moje misto", uspostava sustava bezgotovinskog plaćanja u krugu stadiona...

O obnovi sportske infrastrukture govorio je Matana. 

- Moguće je da ćemo jedan dio sezone igrati bez krova i sa smanjenim kapacitetom zbog skidanja leksan ploča s krova. Naša je želja da Hajduk ima kamp u gradu Splitu i po mogućnosti uz Poljud. Što se tiče stadiona na brodarici, u fazi je izmjena GUP-a, da se izgradi novi moderni stadion, na kojem bi imali i povećani komfor, prihode...

Komentari 91