Obavijesti

Sport

Komentari 2

Saga Mbappea u Realu traje od malih nogu. Čak ga je i Macron morao uvjeravati da ne ode...

Saga Mbappea u Realu traje od malih nogu. Čak ga je i Macron morao uvjeravati da ne ode...

Gotovo svakog ljeta jedna od glavnih priča u prijelaznom roku je potencijalni prelazak Mbappéa u Madrid. Ishod je dosad uvijek bio isti, ali izgleda da će se "match made in heaven" obistiniti ovo ljeto

VIDEO

Ako je vjerovati pouzdanom Fabriziju Romanu, gotova je saga o budućnosti Kyliana Mbappéa (25). Francuski nogometaš pridružit će se Real Madridu i to kao slobodan igrač, nakon što mu ističe ugovor u PSG-u. Mbappé je potpisao petogodišnji ugovor s prvakom Europe, a plaća će mu biti na razini one od Bellinghama i Viníciusa Júniora, koji su najplaćeniji igrači kluba. Osim toga, Mbappé će kroz pet godina dobiti 150 milijuna eura za potpis ugovora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Navijači Reala u Zagrebu slave 15. europski naslov 01:36

Očijukanje Real Madrida i francuskog nogometaša traje već dugo, gotovo deset godina. Davne 2012. Zinedine Zidane je pozvao mladog Kyliana i obitelj Mbappé da dođe pogledati klupsku infrastrukturu, a kasnije i utakmicu protiv Espanyola. Ne samo to, već je Mbappé i zaigrao za "kraljeve" u utakmici između dvije mlade selekcije španjolskog prvaka. Realov direktor za zapošljavanje u to doba, Paco de Gracia, potvrdio je da je mladi Kylian boravio u Realu u to doba.

- Fizički je bio nadmoćniji od svih, a i tehnički se isticao. Bila je to jedna od onih situacija u kojoj nije bilo sumnje koliko je kvalitetan - rekao je Gracia, pa zaključio:

- Obitelj nije htjela da on tako mlad napusti Francusku. Moj dio posla bio je napraviti izvješće i ono je bilo vrlo pozitivno. 

Poznato je da je Mbappé odmalena navijač Madriđana i da mu je san zaigrati za Real i krenuti putem svog uzora Cristiana Ronalda. 

Drugi put kada je Mbappé bio blizu prelaska u Real bilo je u ljeto 2017. kada je dres Monaca zamijenio onim PSG-a. Opet je obitelj Mbappé vagala i opet zaključila da nije vrijeme za odlazak u galaktički svijet Reala. Paris Saint-Germain platio ga je vrtoglavih 180 milijuna eura Monacu, a rođeni Parižanin vidio je Park prinčeva kao idealnu međustepenicu do Reala.

Monaco's Kylian Mbappe-Lottin

Priča o ljubavi "kraljeva" i francuskog nogometaša utihnula je do 2021. kada je Kylian Mbappé jasno dao do znanja čelnicima Pariza da želi otići u Real. Florentino Perez je spremio 200 milijuna i poslao ponudu, a madridska Marca već je objavila da je sve gotovo i da se dogodio veliki transfer. Ipak, veto na posao ovog puta nije stavila Mbappéova obitelj, nego predsjednik PSG-a Nasser Al-Khelaifi, koji je odbio pustiti Francuza. To mu prvi čovjek Reala nikad nije oprostio i od tada su odnosi dvojice čelnika vrlo hladni.

Susana Vera/Reuters/PIXSELL

 

Mudri Perez računao je na to da Mbappéu ističe ugovor s Parizom u ljeto 2022. i da će ga jednostavno dovesti kao slobodnog igrača. Međutim, kako se bližilo vrijeme odluke, rastao je pritisak na mladog igrača, u što se uključio i predsjednik Francuske Emmanuel Macron. Zajedničkim snagama, uz puno petrodolara, Al-Khelaifi i Macron uspjeli su slomiti Mbappéa i nagovoriti ga na ostanak u Parizu, uz slavodobitni smiješak prema Madridu i poruku "niste jači od nas". Pariški klub dao je igraču faraonske ovlasti, vrlo bogat ugovor i razne bonuse uz dvije godine trajanja suradnje, uz moguću aktivaciju treće. 

Računali su u Parizu da će Mbappé aktivirati i treću godinu potpisanog ugovora, ali prošlog ljeta je nogometaš jasno dao do znanja čelnicima kluba da neće produžiti ugovor. Al-Khelaifi je bio bijesan, izbacio je Mbappéa iz momčadi i zaprijetio mu da neće igrati ako ne pronađe klub koji će ga kupiti. Nipošto u Parizu nisu željeli izgubiti Mbappéa bez odštete i nadali su se da će Real zagristi mamac i iskrcati novac za usluge Kyliana. Međutim Florentino Perez nema 12 godina, nego 76; ostao je potpuno miran i nije nasjeo na igrice francuskog kluba.

LaLiga - Real Madrid v Cadiz

U uredima prvaka Francuske s vremenom su shvatili da bez Mbappéa ne mogu. Postignut je džetlmenski dogovor u kojem se nogometaš morao odreći bonusa za lojalnost u iznosu od 80 milijuna eura, a za uzvrat mu klub neće stvarati probleme po isteku ugovora. Ipak, Mbappé se na kraju nije odrekao novca, na što je Al-Khelaifi pobjesnio i sada se tim slučajem bave odvjetnici. 

FOTO Tata, opet si prvak: Evo kako je Modrić slavio s obitelji
FOTO Tata, opet si prvak: Evo kako je Modrić slavio s obitelji

S druge strane, Florentino Perez u sunčanom Madridu uživa u još jednoj tituli Lige prvaka, uz famozni "Here we go" o transferu Mbappea. Pariške kapije francuski će nogometaš zamijeniti zvjezdanom prašinom madridskog Reala, a travnjak Parka prinčeva onim Santiago Bernabeua. Mbappé se igrao s Realom 2022. i razočarao navijače, ali na kraju je u cijeloj priči pobjednik samo jedan. Navijači "los blancosa" nisu zaboravili 2022., ali su oprostili Mbappeu i razumiju pod kakvim je pritiskom bio. Osvojena Liga prvaka prvog dana lipnja i "comunicado oficial" nekoliko dana kasnije - lijepi dani za navijače Real Madrida...

Sapunica Mbappéa i Real Madrida:

  • 1. Mbappé kao klinac dolazi u Madrid s obitelji, igra u utakmici mladih selekcija Reala (prosinac 2012.)
  • 2. Mbappé i obitelj odbijaju ponudu Real Madrida i odlaze u PSG za 180 milijuna eura iz Monaca (ljeto 2017.)
  • 3. Nasser Al-Khelaifi odbija pustiti Mbappéa u "kraljevski klub" za 200 milijuna eura, nakon što je igrač zatražio transfer (kolovoz 2021.)
  • 4. Mbappé "izdaje" Real i produžuje ugovor s Paris Saint-Germainom na dvije dodatne godine (svibanj 2022.)
  • 5. Čelnici Pariza žele se riješiti Mbappéa nakon što je javno obznanio da neće aktivirati treću godinu ugovora potpisanog 2022.; Real ne šalje ponudu (srpanj 2023.)
  • 6. PSG i Mbappé postižu dogovor u kojem se igrač odriče novca bonusa za lojalnost, a PSG mu neće raditi probleme oko odlaska (kolovoz 2023.)
  • 7. Mbappé se ne odriče novca od Parižana, situaciju preuzimaju odvjetnici (svibanj 2024.)
  • 8. Mbappé potpisuje za Real Madrid (lipanj 2024.)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne