Obavijesti

Sport

Komentari 4

Rudeš najlošiji prvoligaš ikad! Ali nije primio najviše u sezoni

Rudeš najlošiji prvoligaš ikad! Ali nije primio najviše u sezoni
6

Rudeš se remijem protiv Dinama oprostio od HNL-a u sezoni u kojoj je oborio negativni rekord. Nijedan klub nije ostvario manje pobjeda u 33 sezona prvenstva Hrvatske, čak ni Varaždin kada je završio u stečaju...

VIDEO

Utakmicom Dinama i Rudeša u nedjelju okončana je 33. sezona Hrvatske nogometne lige. "Modri", koji su dva kola prije kraja prvenstva matematički potvrdili 25. titulu prvaka, izašli su na rasprodani Maksimir u izmiješanom sastavu, dok se Rudeš u sjajnoj atmosferi oprostio od prvog ranga hrvatskog nogometa nakon sezone koja je, statistički gledano, najgora sezona hrvatskog prvoligaša u povijesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Sažetak Dinamo - Rudeš

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Dinamo-Rudeš 01:33

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

U 33 HNL sezona svjedočili smo raznim formatima natjecanja. Od lige sa 16 natjecatelja, pa 12, do takozvane Lige A i Lige B, pa današnje 'Lige 10', baš nitko nije imao sezonu kakvu je Rudeš imao ove sezone. Čak ni Varaždin (bivši Varteks) u sezoni 2011/12. kada je prvoligaš sa sjevera Hrvatske završio u stečaju.

Rudeš jedva izbjegao najgori scenarij

"Zaronimo" u brojke. Rudeš je ove sezone odigrao 36 utakmica u HNL-u, a pobijedio je jednu, Goricu u ožujku 2-1. Golove su u tom slavlju Rudeša zabili Ante Ćorić i Riad Mašala, koji je zatresao mrežu u 93. minuti i time donio Rudešu sva tri boda. 

Rudeš i Gorica sastali se u 25. kolu SuperSport HNL-a

Spomenuta momčad Varaždina najbliža je negativnom ovosezonskom učinku Rudeša. Varaždin je tada pobijedio dvije utakmice, ali istaknimo kako je odigrao samo 24 od mogućih 30 utakmica i da je u HNL-u tada imao 16 klubova. Remijem s Dinamom Rudeš je osvojio deveti bod u sezoni i time izbjegao još jedan crni scenarij. 

Rudeš jedan od tri kluba s jednoznamenkastim brojem bodova...

Naime, Varaždin je sezonu 2011/12. završio s osam bodova. Istaknimo da su Varaždincima oduzeli jedan bod i kako su svojim rezultatima osvojili devet bodova, stoga, iz perspektive bodova osvojenih na travnjaku, Rudeš drži rekord zajedno s njima. Naravno, Varaždin je te sezone odigrao 24 utakmice, a Rudeš 36... Trebali bi spomenuti i sezonu 1993/94. kada je Radnik također osvojio osam bodova, ali je tada pobjeda u HNL-u nosila samo dva boda, umjesto današnja tri boda. Prema današnjoj dodjeli bodova Radnik bi u toj sezoni osvojio 11 bodova, što bi bilo više od Rudešovih devet...

VIDEO Pogledajte kako je Rudeš oteo Dinamu pobjedu u proslavi
VIDEO Pogledajte kako je Rudeš oteo Dinamu pobjedu u proslavi

Rudeš je završio sezonu s 22 postignuta gola i 85 primljenih. Samo je jedan klub u povijesti HNL-a primio više golova u jednoj sezoni. To je TŠK Topolovac, koji danas igra u 1. ŽNL Sisačko-moslavačkoj, a primio je čak 95 golova u sezoni 2001/02. TŠK je svejedno pobijedio četiri utakmice (u 30 odigranih) i završio sezonu s 14 bodova, pet više od Rudeša...

Zagreb: Poznati na tribinama nogometne utakmice između Rudeša i Istre

Nešto je širi popis klubova koji su pobijedili tri utakmice u sezoni. Otkako je Lige 10, to su uspjeli Inter (sezona 2019/20. u kojoj je osvojio 17 bodova), Rudeš (sezona 2018/19 u kojoj je osvojio 19 bodova), Split (sezona 2016/17., 18 bodova) i Zagreb (sezona 2015/16., 17 bodova). U formatu HNL-a sa 16 klubova tri su pobjede ostvarili Međimurje u dva navrata (sezona 2004/05. i 2007/08.), Kamen Ingrad (sezona 2006/07.) i Sesvete (sezona 2009/10.).

Rudeš promijenio tri trenera

Rudeš je ove sezone promijenio trojicu trenera. Nakon promocije iz 1. NL u HNL zagrebački je klub angažirao legendarnog "vatrenog" Roberta Prosinečkog. "Žuti", međutim, nije imao uspjeha na klupi. Rudeš je u sedam odigranih utakmica pod njegovom palicom osvojio tek jedan bod, u remiju 0-0 s Istrom 1961, a gol razlika kluba bila je -12 (5 postignutih golova, 17 primljenih). 

Zagreb: Rudeš i Gorica sastali se u 7. kolu SuperSport HNL-a

Klub je zatim preuzeo Toni Golem, koji je vodio klub u deset utakmica, osam u HNL-u i dvije u Kupu. Iako je Golem vodio Rudeš do najveće pobjede u sezoni u osmini finala Slaven Belupa od 3-1, u HNL-u je osvojio dva boda u remijima s Belupom i Varaždinom. U njegovoj je eri Rudeš primio 16 golova i zabio dva.

VIDEO Dinamo - Rudeš 3-3: 'Modri' remizirali za kraj sezone
VIDEO Dinamo - Rudeš 3-3: 'Modri' remizirali za kraj sezone

Na klupu Rudeša zatim se vratio Davor Mladina, koji je i odveo Rudeš u HNL. Mladina je vodio momčad u 20 utakmica do kraja sezone i ostvario pobjedu nad Goricom, koja je na kraju jedina pobjeda Rudeša u neslavnoj HNL sezoni 2023/24.

Nitko nije koristio više igrača

Koliko je lutanja bilo u klubu sa zapada Zagreba najbolje govori podatak o tome da su tijekom sezone u zapisniku imali čak 51 igrača. I to je apsolutni rekord HNL-a. Srušili su Rudešani Hrvatski dragovoljac koji je u kadru u sezoni 2021/22. imao 49 igrača. Od 51 igrača Rudeša nastupilo ih je 46, a svega 11 igrača nastupilo je najmanje 20 puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu
TOČI, JOŠKO

VIDEO Majstorija Gvardiola! Čudesan dribling pa fantastičan završetak. Pogledajte golčinu

Krasno je primio proigravanje Grealisha, Burna driblingom poslao u prošlost pa Tonaliju kroz noge zabio fantastičan gol u drugi kut. Joško Gvardiol opet je briljirao

Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'
NEVJEROJATAN JE

Maestralni Gvardiol zaludio je društvene mreže: 'Briljantan je! Mora postati jedan od najboljih'

Napadačke vještine su mu apsolutno sulude za čovjeka koji je i vrhunski obrambeni igrač, jedan je od hvalospjeva na račun hrvatskog reprezentativca koji je zabio spektakularan gol u remiju protiv Newcastlea
Pogledajte nemile scene sukoba trenera Istre i ljutitih navijača
NOVI OKRŠAJ

Pogledajte nemile scene sukoba trenera Istre i ljutitih navijača

Trener Istrana Paolo Tramezzani sukobio se s navijačkom skupinom Demoni nakon utakmice tijekom koje su ga ponovno gnjusno vrijeđali s tribine. Navijači Istre nisu zadovoljni igrom svoje momčadi