Obavijesti

Sport

Komentari 1

Preminuo je legendarni Toto Schillaci. Bio je najbolji strijelac SP-a 1990. i donio broncu Italiji

Preminuo je legendarni Toto Schillaci. Bio je najbolji strijelac SP-a 1990. i donio broncu Italiji

Schillaci je za Italiju odigrao tek 16 utakmica, ali je 1990. godine, na domaćem terenu, odigrao turnir za pamćenje nakon čega je ušao u legendu talijanskog nogometa

VIDEO

Legendarni talijanski nogometaš Salvatore Schillaci posljednjih nekoliko godina borio se s tumorom debelog crijeva. Prije deset dana stanje mu se pogoršalo zbog upale pluća pa su ga prevezli u bolnicu Civico u Palermu, no nažalost, pomoći mu nije bilo. Schillaci je preminuo u 60. godini života. Prije godinu dana talijanski nogomet ostao je i bez Gianluce Viallija koji je preminuo od raka gušterače. Obojica su bila dio talijanske reprezentacije koja je na SP-u 1990. u Italiji osvojila broncu.

Schillaci je nogometnu karijeru započeo u Messini, gdje je odigrao 219 utakmica i postigao 61 gol. Najveću slavu stekao je u Juventusu i Interu, gdje je igrao od 1989. do 1994. godine. Profesionalnu karijeru završio je u Japanu, postavši jedan od prvih europskih igrača koji su proširili nogometno tržište na Daleki istok. U Japanu je igrao za Jubilo Iwatu. U dresu Italije postigao je ukupno sedam golova u 16 nastupa.

U klupskom nogometu postigao je ukupno 181 gol, a najviše je ostao zapamćen po nastupu na Svjetskom prvenstvu 1990. u Italiji, gdje je bio najbolji strijelac turnira s šest golova i pomogao "azzurrima" da osvoje treće mjesto. Bio je to njegov turnir za pamćenje, postao je junak nacije, a baš nitko uoči SP-a nije računao na njega. Bio je tu samo da popuni mjesto na klupi. U prvom kolu Talijani su se mučili protiv Austrije, a onda je izbornik Azeglio Vicini pogledao u Tota i pokazao mu da se spremi za ulazak. 

Milan, Sky TG24 Palimpsests photocall

- Priznajem, bilo me strah, osjećao sam strašan adrenalin. No nisam se ni snašao, a već me Vialli pronašao u šansi. Zabio sam gol i počeo trčati. Nisam imao pojma kamo idem - rekao je Schillaci jednom prilikom.

Utakmica protiv Austrije bila je njegov debi za Italiju. Šansu je dobio na najvećoj pozornici i čvrsto ju je zgrabio. Nakon Austrije zabijao je i Čehoslovačkoj, Urugvaju, Irskoj...

- Ti Irci su bili opaki. Nikad nisam igrao protiv fizički snažnije momčadi. I zato taj gol protiv njih posebno pamtim - priznao je legendarni Talijan..

Milan,Italy Beijing Express 2023 photocall pairs conductors and competitors

U polufinalu je Italija išla na Maradoninu Argentinu. I opet je Schillaci zabio, ali zabili su i 'gauči'. O pobjedniku su odlučivali penali, no Toto Schillaci nije bio među izvođačima.

- Bolio me mišić. Ali nisam nikad ni bio baš neki izvođač penala. Drugi su to bolje radili - priznao je Schillaci.

I jesu, osobito Argentinci.

- Nakon tog poraza sam dva sata sjedio u svlačionici i pušio jednu cigaretu za drugom. Osjećao sam se kao da se ogromna zgrada srušila na mene - kaže Toto, koji je zabio i u pobjedi protiv Engleza u utakmici za treće mjesto. I postao prvi strijelac SP-a.

- Izborili smo penal u utakmici za treće mjesto. Roberto Baggio je rekao: 'Ajde, zabij ovo i bit ćeš prvi strijelac prvenstva'. Prihvatio sam ponudu, zabio šesti gol na turniru i postao 'Zlatna kopačka' - rekao je Schillaci i ušao u legendu talijanskog nogometa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!
ČUDO ZAGREBA

Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!

Kada treba, da se Danci ne ponadaju, digne se Srna, provuče se Glavaš, povuče Klarica, a onda Dibirov dvaput kazni Aalborgovih 7 na 6 preko cijelog terena. Hat-trick u 65 sekundi!