Obavijesti

Sport

Komentari 3

Preminuo boksač koji je pet puta pobijedio Matu Parlova

Preminuo boksač koji je pet puta pobijedio Matu Parlova

Vladimir Premuš ostao je jedini boksač koji je protiv Parlova imao pozitivan omjer (5-4). Radio je kao pekar i vozač kamiona, razvozio je kruh i braniteljima na prvoj liniji bojišnice tijekom Domovinskog rata

VIDEO

U Osijeku je u 82. godini, nakon kratke i teške bolesti, preminuo veliki hrvatski boksač, legenda slavonskog i osječkog boksa i sporta Vladimir Premuš, objavio je Hrvatski boksački savez. Rođen je 1943. godine u Daruvaru, cijeli je život proveo u Osijeku, a boksom se bavio od 1962. do 1974. godine i u tom vremenu nanizao je brojne pobjede i pothvate zbog kojih je opravdano tituliran kao boksačka legenda Slavonije i grada na Dravi.

U karijeri je imao 250 mečeva, a boksao je u BK Mladosti, pa najviše u BK Slavoniji, te potkraj karijere za BK Borovo. Premuš je oduševljavao osječke ljubitelje boksa tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se održavali momčadski ligaški mečevi.

U srednjoj kategoriji bio je višestruki prvak Hrvatske i Jugoslavije, a najveće uspjehe postigao je na tada vrlo kvalitetnim i prestižnim Balkanskim prvenstvima: 1966. godine donio je u svoj Osijek zlatnu, a godinu kasnije i srebrnu medalju.

Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini boksač koji je imao pozitivan omjer pobjeda i poraza (5-4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksača i ponajvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća. Tih pet pobjeda u devet žestokih mečeva s tada mladom pulskom zvijezdom Parlovom, koji je kasnije osvojio sve titule u olimpijskom i profesionalnom boksu, Premuš je objasnio:

- Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu. Ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?! Štoviše, taj jezičac na vagi dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-ogodišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu 1969. kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se ipak i tada našao na koljenima.

Skromni i među svojim Osječanima omiljeni Vlado vrijedno je radio i za kruh zarađivao kao pekar i vozač kamiona te je mirovinu dočekao u nekadašnjoj tvornici kruha i keksa "Slobodi", a sa sinom Zoranom redovito je volio šetati gradskim ulicama i trgovima i družiti se sa sugrađanima.

Kad je to bilo najpotrebnije, u ratnim danima agresije na Osijek 1991. godine, Vladimir Premuš je neumorno, svakodnevno "Slobodinim" kamionom razvozio kruh braniteljima na prvoj crti bojišnice. Za sve što je dao Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, Vladimir Premuš primio je 2022. godine Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije.

Posljednji ispraćaj Vlade Premuša bit će u četvrtak, 29. kolovoza 2024. u 14.10 sati na osječkom groblju Sv. Ane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Dinamo - Hajduk 0-1: Livaja šokirao Maksimir i doveo 'bile' na vrh prvenstvene tablice
6. KOLO HNL-A

Dinamo - Hajduk 0-1: Livaja šokirao Maksimir i doveo 'bile' na vrh prvenstvene tablice

DINAMO - HAJDUK 0-1 Pogotkom Livaje iz 70. minute Hajduk je odnio sva tri boda s Maksimira u dramatičnoj utakmici koja se igrala više od 100 minuta. Tako su 'bili' barem privremeno preuzeli vrh poretka HNL-a

Bivši dinamovac Koch ima rak: 'Ovo je moj posljednji intervju.  Osjećam da dolazi taj dan...'
BIVŠI DINAMOVAC

Bivši dinamovac Koch ima rak: 'Ovo je moj posljednji intervju. Osjećam da dolazi taj dan...'

Kad se osvrnem na trenutak kad mi je rečeno da imam još šest mjeseci života, moram reći da se danas osjećam pozitivno. Naravno, nije to slučaj svaki dan, rekao je bivši dinamovac Georg Koch koji boluje od raka