Dalić: Žao mi je što Olmo ne igra za nas. Modrić: Neka oni objasne kako će me zaustaviti | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 12

Dalić: Žao mi je što Olmo ne igra za nas. Modrić: Neka oni objasne kako će me zaustaviti

Dalić: Žao mi je što Olmo ne igra za nas. Modrić: Neka oni objasne kako će me zaustaviti

Zadnjih godina na svjetskim prvenstvima i Ligi nacija pokazali smo kako pripadamo vrhu svjetskog nogometa, na europskim prvenstvima nam je falio uvijek taj korak, puni smo samopouzdanja, rekao je Modrić

VIDEO

Pripreme su odrađene, Zlatko Dalić izbrusio je posljednje detalje, a u subotu kreće ono što iščekujemo mjesecima. Hrvatska će od 18 sati protiv Španjolske istrčati na travnjak berlinskog Olimpijskog stadiona pred barem 35 tisuća hrvatskih navijača. Tolika je barem procjena, a moglo bi ih se skupiti i još više.

Pokretanje videa...

Dečki iz Sibinja kraj Slavonskog Broda krenuli na utakmicu 01:20

Euforija je zahvatila sve Hrvate, vjeruju u pobjedu protiv 'furije' na otvaranju Europskog prvenstva, a utakmicu su najavili izbornik Zlatko Dalić i kapetan Luka Modrić.

Prvi je na pitanja odgovarao Luka. 

Kako komentirate izjave španjolskih reprezentativaca o tome kako vas planiraju zaustaviti?

-  Čudno pitanje. Ali to pitajte Španjolce, neka vam objasne kako to misle napraviti.

Kako biste usporedili ovu generaciju Španjolske s onom koja je osvajala EP?

- Ne volim uspoređivati generacije. One koje su osvajale dva EP-a i SP su bile posebne, jedna od najboljih generacija Španjolske u povijesti. Sigurno je i ova generacija puna talenta, imaju dobar miks mladosti i iskustva. Neki su navikli igrati ovakve utakmice i turnire, tako da vrlo dobra su momčad. Jako brzi, pogotovo na krilnim pozicijama, imam jako dobro mišljenje o španjolskoj reprezentaciji.

Rotterdam: Susret Hrvatske i Španjolske u finalu Lige nacija

Dojmovi uoči utakmice?

- Svi želimo igrati protiv velikih momčadi poput Španjolske. Veselimo se utakmici, igrali smo puno puta protiv njih, znamo da će detalji odlučivati. Moramo biti pravi u svakom trenutku, nikad nam ne dosadi igrati tako velike utakmice. Mi želimo veliki rezultat. Zadnjih godina na svjetskim prvenstvima i Ligi nacija pokazali smo kako pripadamo vrhu svjetskog nogometa, na europskim prvenstvima nam je falio uvijek taj korak, puni smo samopouzdanja.

Prve minute na velikom natjecanju ste odigrali za Hrvatsku ovdje 2006. na SP-u, 18 godina kasnije ste i dalje tu. Je li vam malo čudno kad i dalje neki na Hrvatsku gledaju kao na "dark horse" natjecanja?

- Uvijek sam vjerovao u sebe, ali da mi je netko dao papir i rekao što želiš u karijeri, u kojem smjeru da se ide, bilo bi me strah to i napisati. Nisam očekivao da ću toliko igrati, ali tu sam i dalje. Sretan sam, veselim se novom velikom natjecanju. Sjećam se atmosfere 2006. na ovom stadionu, možda i najbolja kojoj sam ikad prisustvovao. Nas ne smeta gleda li netko na nas kao "dark horse", što nas nitko ne stavlja kao favorite, nama je najbitnije što mi radimo, da smo fokusirani na sebe, da pokažemo zajedništvo koje nas je krasilo godinama.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako Zagrepčani prognoziraju rezultat utakmice protiv Španjolske?

Ova reprezentacija je malo drukčija, puno je novih igrača ušlo u prvi plan, Perišić se tek vraća. Koja je najveća snaga reprezentacije?

- Naše zajedništvo. Ostalo je dosta igrača na okupu iz Katra, došli su novi mladi, oni su pokazali u puno utakmica da se može na njih računati, da donose razliku. To smo i mi radili kad smo bili mlađi. To je plus za sve nas. Drago mi je što se Perišić vratio, polako dolazi u formu, naša najveća snaga je zajedništvo.

Malo o toj novoj Španjolskoj. Svi ističu Yamala i Pedrija, ova momčad igra drugačije nego prijašnje generacije.

- Baza je više prije bila Barcelona i Real, danas vidimo da su tu igrači iz svih klubova, izbornik daje priliku i drugima. To je njihova snaga, taj talent i raznovrsnost, mladost. Po onome što sam ih gledao, jedni su od favorita. Očekuje nas teška utakmica, nadam se da ćemo mi biti pravi, ako budemo takvi, možemo napraviti velike stvari, postići dobar rezultat - rekao je pa nastavio o svojoj dobi:

- Kad čujem ove stvari o sebi, osjećam se dosta staro, ha, ha. Godine nisu bitne, je li netko mlad ili star, najbitnije je ono na terenu. Yamal je ove godine pokazao nevjerojatne stvari, s pravom ga svi ističu kao veliku opasnost Španjolske. Strašan potencijal, pred njim je velika karijera.

ARHIVA - Zagreb: Vatreni i "maksimirska krtica" srušili su Englesku prije 17 godina - 2006.

Koliko ste napredovali od svog prvog velikog natjecanja s Hrvatskom?

- Od te 2006. sam napredovao kao igrač u svim segmentima, iskusniji sam. Uvijek mi je teško pričati o sebi, radije neka to rade drugi.

Je li ovo zadnja šansa za vašu generaciju da osvoji trofej? Kako se osjećate zbog toga?

- Grupa je dosta teška, možda i najteža na turniru. Ali želimo veliki rezultat, zadnjih godina smo igrali na visokoj razini, bili u rangu najboljih na svijetu, vjerujem da to možemo ponoviti i na ovom Euru - zaključio je Modrić.

Pred mikrofone je potom stao Zlatko Dalić.

Olmo je rekao kako Hrvatska ima veliki nacionalni naboj.

- Temeljni ključ naše igre je kvaliteta, ali i taj nacionalni naboj je važan faktor. Kad se igra za reprezentaciju, motiv je na najvišoj razini. Hvala Olmu na pohvalama, žao mi je što nije kod nas u reprezentaciji.

Neuruppin: Zlatko Dalić na konferenciji za medije hrvatske nogometne reprezentacije

O utakmici protiv Španjolske...

- Dobili smo najtežu moguću skupinu, to svi priznaju. Važan je start, sjetite se SP-a u Katru kad smo prvo igrali s Marokom, taj bod nam je puno značio za kasnije. Ne idemo s ciljem da remiziramo, želimo se pokazati u najboljem svjetlu, želimo pobijediti, nikoga se ne bojimo. Idemo dobiti, bit će teško, jako zahtjevno, ali kao uvijek, vjerujem u našu reprezentaciju.

Bili ste kao navijač 2006. u Berlinu, pamtimo i suze Cice Kranjčara. Sutra bi moglo biti i više naših navijača. Dosta obećavajuće izgledaju i vaše opcije s klupe, je li ovo po širini kadra najbolja reprezentacija u vašoj eri?

- Bio sam tu 2006., bio sam daleko kod semafora i navijao, uživao u ambijentu. Očekujem sutra još više naših navijača, to je nama obveza da damo maksimum zbog svih tih ljudi. Imamo kvalitetu, imamo zajedništvo. Bez kvalitete ne bismo mogli raditi te rezultate, imamo puno dobrih rješenja. Perišić se vratio, na svakom je treningu sve bolji, imamo 15-16 igrača koje možemo staviti u svakom trenutku.

Hoće li Joško Gvardiol biti spreman za Yamala?

- Joško je odigrao sjajnu sezonu u Manchester Cityju, on nam je jedan od ključnih igrača, pred njim je još bolja karijera. Sposoban je zaustaviti svakog napadača Španjolske, bit će spreman, vjerujem da će sam, ali i uz pomoć suigrača zaustaviti Yamala, Pedrija, Williamsa... Mi igramo kao momčad, ne kao pojedinci, vjerujem da Joško to može napraviti.

Split: Luka Modrić i Zlatko Dalić na konferenciji za medije uoči utakmice s Walesom

Španjolska je poznata po posjedu lopte...

- Posjed lopte je njihov stil igre, to je fenomenalno, posjed po 60-70 posto, tako su uništavali suparnike. Sad je mala promjena, sad su okomitiji, sad imaju brže igrače na boku u odnosu na Ligu nacija. Trebamo i mi čuvati loptu, igrati kako oni ne vole, a to je čuvati loptu.

Razmišljate li o osveti za poraze na prošlom Euru i u finalu Lige nacija?

- Mi nemamo želju za revanšom, Španjolska je na zadnjem Euru bila bolja, pogotovo u prvom poluvremenu. Liga nacija je bila izjednačena utakmica, dobili su nas na penale. Mi nemamo želju za osvetom, ali imamo želju za pobjedom.

Imate li dvojbe oko sastava? 

- Sastav znam odavno, načisto smo što i kako želimo. Imamo i široku klupu, tu možemo napraviti dodatan progres. Bit će sve bolji, nemam se pravo žaliti ni na što, nemam pravo biti pesimist, vjerujem u reprezentaciju, idemo dati sve od sebe.

Španjolske medije je zanimalo bi li Dalić volio da Olmo ovaj turnir igra za Hrvatsku.

- Si - odgovorio je Dalić na španjolskom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala? Ključni čovjek na putu do naslova produžio s Dinamom
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala? Ključni čovjek na putu do naslova produžio s Dinamom

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga