Obavijesti

Sport

Komentari 12

Poznati ukrajinski olimpijac poginuo u ratu, Splićani su u šoku: 'Pokušali smo ga izvući'

Poznati ukrajinski olimpijac poginuo u ratu, Splićani su u šoku: 'Pokušali smo ga izvući'

Dizač utega Oleksandr Pjelješenko poginuo je u napadu Rusije na Ukrajinu. 'Pisao mi je da je stanje katastrofalno, da su na izmaku snaga. Premještali su ih s jednog bojišta na drugo', rekao je Amar Musić

VIDEO

Rusija je napala Ukrajinu u veljači 2022. godine i od tada napadi ne jenjavaju. Hrabri Ukrajinci odolijevaju moćnijoj i brojnijoj ruskoj vojsci, ali pitanje je do kada. Brojni domovi su sravnjeni sa zemljom, žrtava je sve više. 

Brojni ukrajinski sportaši nisu ni sekunde razmišljali. Uzeli su pušku u ruke i stali u obranu svoje domovine, no nažalost, neki od njih su poginuli. Posljednji u nizu je poznati dizač utega Oleksandr Pjelješenko (30)

Ova vijest potresla je i splitske dizače utega jer je Ukrajinac često dolazio trenirati u grad pod Marjanom i tamo je stekao veliki broj prijatelja. 

- Čuli smo da je poginuo u nedjelju. Potreseni smo svi u klubu. To je bio momak ‘prva liga‘. Ništa mu nije bilo teško. Ne znaš je li bio bolji sportaš ili čovjek. Ovo je ogromna tragedija za svijet sporta - rekao je za Slobodnu Dalmaciju Boško Čavka, predsjednik kluba dizača utega Split. 

Split: Europsko prvenstvo u dizanju utega, finale muški do 85 kg

Prvi put je u Hrvatsku došao 2016. godine i od tada se zaljubio u Split. Dvije godine bio je član dizačkog kluba i često je dolazio, ali kada je Rusija napala Ukrajinu, više ga nisu vidjeli.

- Pokušali smo sve da ga izvučemo iz Ukrajine, ali nismo uspjeli. On je djelatna vojna osoba i nije mogao napustiti državu. Sudjelovao je u ratu od prvog dana kada je sve krenulo.

Bio je veliki prijatelj s Amarom Musićem, s jednim od najboljih hrvatskih dizača utega.

-  Čuli smo se posljednji put prije mjesec dana. Pisao mi je da je stanje katastrofalno, da su na izmaku snaga svi. Stalno su ih mijenjali, premještali s jednog bojišta na drugo. Dali bi im mjesec dana kući da se malo odmore, a onda natrag u borbu. Baš listam naše zajedničke fotografije i ne mogu vjerovati da ga više nema. Svi smo u šoku. Bio je tako ponizan momak - rekao je Musić za Slobodnu Dalmaciju.

Split: Europsko prvenstvo u dizanju utega, finale muški do 85 kg

Pjelješenko je predstavljao Ukrajinu na Olimpijskim igrača u Rio de Janeiru i osvojio četvrto mjestu u kategoriji do 85 kilograma. Najveći uspjeh karijere su mu dva europska zlata koja je osvojio 2016. i 2017. S splitskim dizačkim klubom bio je i prvak Hrvatske.

Pamte ga kao iznimno druželjubivu i pozitivnu osobu koja je obožavala Split i Jadransko more. Više ga nema, njegova smrt potresla je njegove splitske kolege koji su ga obožavali. Položio je svoj život za voljenu Ukrajinu.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO