Obavijesti

Sport

Komentari 4

Pozadina Xavijeva odlaska iz Barcelone: Odrekao se milijuna, presudio mu je Laportin šogor?!

Pozadina Xavijeva odlaska iz Barcelone: Odrekao se milijuna, presudio mu je Laportin šogor?!
6

Xavi nije tražio Barcelonu isplatu plaće za sljedeću sezonu na koju ima pravo, ali je to tražio za njegove pomoćnike koje su dobili otkaze. Hansi Flick naslijedit će Španjolca koji na dramatičan način ipak napušta klub

VIDEO

Krajem travnja slike jedinstva između Barceloninog predsjednika Joana Laporte, trenera Xavija Hernandeza i sportskog direktora Deca obišle su svijet. Laporta je ponosno objavio kako je nakon tri mjeseca, kada je Xavi objavio kako će otići s klupe Barcelone na kraju sezone, uspio nagovoriti legendarnog Španjolca da se predomisli i ipak ostane na klupi. Barcelona je u ta tri mjeseca značajno podigla formu, prvi put izborila četvrtfinale Lige prvaka nakon 2020. godine.

FC Barcelona Press Conference FC Barcelona Press Conference

Međutim, umjesto mira u svlačionici, ostanak Xavija odveo je Barcelonu u nemirne vode. Bolni porazi od Real Madrida i Girone narušili su dobru atmosferu u momčadi Barcelone, a kap koja je prelila čašu bila je rezultatski nevažna utakmica protiv Almerije 16. svibnja, u kojoj je Barcelona pobijedila 2-0.

Laporta se osjećao izdanim od strane Xavija

Prije te utakmice Xavi je izjavio sljedeće...

- Navijači Barcelone moraju shvatiti kako smo u teškoj situaciji, posebno s ekonomske strane. Naša financijska situacija nije ista kao prije 20 godina, kada je trener kluba mogao reći: 'Ja želim ovog, onog i tog igrača', a klub bi ih doveo sve. Navijači moraju shvatiti kako se moramo prilagoditi tome, ja se prilagođavam i to radimo zajedno u klubu. To ne znači kako se nećemo boriti za trofeje, dat ćemo sve od sebe - rekao je Xavi.

FILE PHOTO: LaLiga - FC Barcelona Press Conference

Te su riječi poput otrovne strijele devastirale njegov odnos s Laportom, koji se osjećao izdano od strane Xavija. Naime, Xavi je na ključnom sastanku, prije nego što se predomislio i ostao na klupi, predsjedniku Barcelone dao obećanje kako vjeruje u trenutačni sastav. 

Xavi je u novinama pročitao kako je bivši

Prema The Athleticu, nekoliko članova Barcelonine uprave bilo je iznenađeno što je Laporta zadržao Xavija. U upravi su smatrali kao Xavi nije pravi čovjek za budućnost Barcelone, a isti izvor navodi i kako su bili zadovoljni njegovim treninzima i kako se Robert Lewandowski u jednom trenutku čak požalio na slab intenzitet treninga. Neki u klubu smatraju kako Xavi i dalje previše razmišlja kao nogometaš, a ne kao trener.

A prošlog je tjedna Xavi izgubio strpljenje. Athletic piše kako je Laporta ovoga tjedna u ponedjeljak htio Xaviju poručiti kako ipak neće ostati na klupi Barcelone. Predsjednik Barcelone prošlog je tjedna odbio dva Xavijeva poziva za sastavak, ali je Xavi ostao bez strpljenja nakon što je u katalonskim novinama pročitao kako bi na kraju sezone klub trebao objaviti njegov odlazak i zamjenu u vidu Hansija Flicka.

FC Barcelona Press Conference

Xavi je tada shvatio kako su u klubu već odlučili da je bivši, unatoč dogovoru samo nekoliko tjedana ranije. A njegovom ostanku nije kumovala ni utakmica protiv Raya Vallecana, kada je Xavi, javlja katalonski RAC 1, primijetio da su igrači vrlo hladni i odvojeni od njega. Rekli su mu kako su razočarani kada su vidjeli popis igrača koji je htio prodati.

Xaviju je presudio Laportin šogor?!

Navodno je taj popis igračima dostavio šogor Joana Laporte, koji ni nema službenu funkciju u klubu. Navodno je to napravio kako bi narušio odnos Xavija i svlačionice, koji ionako nisu bili sjajni, pogotovo s Lewandowskim, kojeg je Xavi izvadio iz igre u šest od sedam posljednjih utakmica La Lige, kao i s Vitorom Roqueom (19), mladim Brazilcem koji je došao u Španjolsku kao velika nada. Xavi mu nije dao puno prilika u punoj momčadi, zbog čega su čak agent i supruga mladog Brazilca javno negodovali.

Xavijev posljednji čin u Barceloni je izuzetno nesebičan, posebno zbog načina na koji je klub postupio s njime. Naime, odrekao se svoje plaće za sljedeću sezonu od 11 milijuna eura kako bi pomogao klubu u teškoj financijskoj situaciji.

Xavi je ostavio milijune na stolu...

Od kluba je, međutim, tražio da isplate plaće u iznosu od ukupno četiri milijuna eura svim njegovim pomoćnicima koji su također dobili otkaze. Xavi također traži 2,5 milijuna eura od Barcelone kao kompenzaciju za njegov odlazak iz katarskog Al Shababa u 2021. godini. Tada je Xavi platio iz vlastitog džepa kako bi napustio katarski klub i prešao u Barcelonu.

LaLiga - FC Barcelona Press Conference

Da čelnici Barcelone nisu nagovorili Xavija na ostanak, njegov odlazak iz kluba ne bi koštao klub ni centa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne