Obavijesti

Sport

Komentari 33

Ova dva Španjolca zajedno su mlađa od Modrića i razlog zašto je 'furija' ponovno tako opasna

Ova dva Španjolca zajedno su mlađa od Modrića i razlog zašto je 'furija' ponovno tako opasna
5

Yamal i Williams donijeli su opasnost s krila i time 'razbili' dosadnu igru Španjolaca koja je bazirana na posjedu lopte. Njihova brojna dodavanja sad imaju smisao jer 'furija' ima igrače koji će stvoriti višak s loptom

VIDEO

Nico Williams ima 21 godinu, a Lamine Yamal 16 godina. Njih su dvojica zajedno mlađi od kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, Luke Modrića (38), koji će u rujnu proslaviti 39. rođendan. Upravo su ova dva mladića otkriće 'furije' i izbornika Luisa de la Fuentea na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dalić: ‘Sad je činjenica da ne funkcioniramo kao ekipa, za nas počinje knockout faza’ 00:57

Ako ste prije Eura imali ikakve sumnje oko Yamala, koji je ove sezone zabljesnuo i odigrao 50 utakmica za prvu momčad Barcelone i zabio sedam golova uz 10 asistencija, te su sumnje sada razbijene. Yamal je već sada, sa 16 godina, jedan od najboljih igrača svijeta na svojoj poziciji. To je pokazivao cijele sezone u snažnoj španjolskoj ligi, a na Europskom prvenstvu je to potvrdio sjajnim predstavama protiv dvije vrlo snažne reprezentacije, Hrvatske i Italije.

Španjolska - Italija 1-0: 'Furija' već izborila osminu finala, loša predstava Italije pred Hrvatsku
Španjolska - Italija 1-0: 'Furija' već izborila osminu finala, loša predstava Italije pred Hrvatsku

Iza Nica Williamsa je najbolja sezona u karijeri. Zabio je osam golova uz čak 19 asistencija u 37 utakmica za Athletic Bilbao u svim natjecanjima, a na protiv Italije je pokazao cijeloj Europi koliko je opasan. Giovanni Di Lorenzo (30), jedan od najboljih bekova talijanske lige i prvak Serie A s Napolijem 2023. godine, pored Williamsa je izgledao nemoćno i izgubljeno.

Statistika Yamala

Španjolska je na Svjetskom prvenstvu u Katru razočaravajuće ispala od Maroka u osmini finala. Luis Enrique otišao je s klupe nakon što je pomladio reprezentaciju i s njom bolno ispao u polufinalu prošlog Eura, a De la Fuente je preuzeo ono što je Enrique stvorio i tome dodao još jednu dimenziju.

Olmo izgubio mjesto u prvoj momčadi

'Furija' je tu utakmicu protiv Maroka imala 13 udaraca, preko 1000 dodavanja i čak 77 posto posjeda lopte... Ali lopta nije htjela u mrežu. Igra Španjolske bila je predvidljiva. Vezni red nije mogao stvoriti višak, a Alvaro Morata bio je izoliran u napadu. 

Tada su na krilima Španjolske bili Ferran Torres i Dani Olmo, koji su i danas s reprezentacijom, ali na klupi. Iako su obojica vrlo dobri igrači, radi se o potpuno različitim igračima u odnosu na Williamsa i Yamala. Olmo je na toj utakmici protiv Maroka imao četiri pokušaja driblinga uz dva uspješna. Ferran je imao isti broj pokušaja uz tek jedan uspješni dribling.

Golman Španjolske: Točno sam znao gdje će Petković pucati
Golman Španjolske: Točno sam znao gdje će Petković pucati

Yamal je na utakmici protiv Italije imao šest pokušaja driblinga, od čega četiri uspješna. Williams je čak deset puta išao predriblati protivnika uz šest uspješnih pokušaja. Radi se o nevjerojatnim igračima u situacijama jedan na jedan, zbog čega smo vidjeli kako na utakmici s "vatrenima" kako je jedan suigrač uvijek išao u pomoć Jošku Gvardiolu (22), iako je Gvardiol defenzivac svjetske klase.

Euro 2024 - Spain v Italy

Yamal i Williams donijeli su opasnost s krila i time 'razbili' dosadnu igru Španjolaca koja je bila bazirana na posjedu lopte i bezbroj dodavanja. Ta su dodavanja odjednom dobila smisao. Španjolci imaju nevjerojatan luksuz u momčadi s dva sjajna individualca u Williamsu i Yamalu te odličnim razigravačem kao što je Pedri koji će prenijeti loptu i povezati te strane.

Rodri neće igrati protiv Albanije jer je prekršio novo pravilo Uefe
Rodri neće igrati protiv Albanije jer je prekršio novo pravilo Uefe

I zato je Španjolska postala tako opasna. Da, Hrvatska nije dobro izgledala protiv 'furije', ali Italija je odigrala još lošiju utakmicu protiv trostrukog europskog prvaka. Iako je rezultat za Talijane ispao puno blaži, 'azzurri' su uputili samo jedan udarac prema golu u prvom poluvremenu i u cijeloj utakmici imali samo jednu veliku šansu. Španjolci su imali 20 udaraca i šest velikih prilika, od čega su Yamal i Williams stvorili dvije.

Euro 2024 - Spain v Italy

Ova dva mlada Španjolca 'furiji' su dodali dimenziju koja im je jako nedostajala. Jasno, kod velikih nogometnih nacija kao što je Španjolska samo je pitanje vremena kada će se takvi talenti pojaviti na velikoj sceni. A s obzirom na to koliko su Yamal i Williams mladi,  na njoj će još dugo ostati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Bayern - Dinamo 9-2: Debakl i najteži europski poraz 'modrih'! Nemilosrdni Bavarci zabili devet
TEŽAK PORAZ 'MODRIH'

Bayern - Dinamo 9-2: Debakl i najteži europski poraz 'modrih'! Nemilosrdni Bavarci zabili devet

Dinamo je živnuo početkom drugog dijela i smanjio na 3-2 i nakon toga se igra 'modrih' raspala. Nemilosrdni Bavarci nisu popuštali i zabili su čak devet golova, od čega je četiri zabio Harry Kane
Potpuni debakl u Münchenu: Obrana plivala na sve strane, a devetka u mreži je nedopustiva!
KOMENTAR

Potpuni debakl u Münchenu: Obrana plivala na sve strane, a devetka u mreži je nedopustiva!

Plus+ Bayern je za Zagrepčane drugi svijet, to se znalo i prije utakmice. Ali takvu nemoć na Allianz Areni nitko nije očekivao. I ova će rezultatska sramota ozbiljno odjeknuti u Europi. Nažalost...