Obavijesti

Sport

Komentari 109

Andy Murray završio karijeru, McIntosh (17) do treće medalje

Andy Murray završio karijeru, McIntosh (17) do treće medalje

Šesti dan natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu nije se proslavio treći hrvatski judaš, odgođen je plov za medalje braće Fantela, Damir Martin zapeo je u polufinalu, vaterpolisti sredili Rumunje, a dan je pobjedom karijere zaključila Donna Vekić

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre, 6. dan ,
Sortiranje događaja
SAŽETAK DANA

Šestog dan natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu podijeljeno je još 16 kompleta medalja.

Kanadska tinejdžerica, tek 17-godišnja Summer McIntosh već je izrasla u jednu od najvećih zvijezda Igara u Parizu, ona je u četvrtak osvojila svoju treću medalju, a drugu zlatnu na plivačkim natjecanjima u dvorani La Defense. McIntosh je u četvrtak slavila na 200 metara leptir s novim olimpijskim rekordom od 2:03.03 minuta odbivši u zavrpnici nalet Amerikanke Regan Smith (22) koja je stigla do srebra s novim nacionalnim rekordom od 2:03.84, dok je braniteljica naslova u ovoj disciplini iz Tokija otprije tri godine Kineskinja Yufei Zhang (26) osvojila broncu sa 2:05.09. McIntosh je ranije ovoga tjedna već osvojila zlato na 400m mješovito te srebro na 400m slobodno. Smith je, pak, i prije tri godine bila srebrna u ovoj disciplini. U utrci plivačica na 200 metara prsno Amerikanka Kate Douglass (22) uspjela je pobijediti braniteljicu naslova iz Tokija Južnoafrikanku Tatjanu Smith (27). Douglass je na cilj stigla u vremenu novog američkog rekorda od 2:19.24, dok je Smith plivala 2:19.60. Zanimljivo, Smith je u Tokiju bila zlatna na 200m i srebrna na 100m prsno, dok je u Parizu uzela zlato na 100m, a srebro na 200m. Do bronce je stigla aktualna svjetska prvakinja iz Dohe ranije ove godine Nizozemka Tes Schouten (23) sa 2:1.05. Australska ženska štafeta na 4x200 metara slobodno stigla je do zlata ponajprije zahvaljujući odličnoj posljednjoj izmjeni Ariarne Titmus koja se vrlo brzo odvojila od Amerikanke Erin Gemmell i na cilj stigla s olimpijskim rekordom od 7:38.08 minuta, odnosno 2.78 sekundi ispred srebrnih Amerikanki. Uz Titmus, za Australiju su još plivale Mollie O'Callaghan, Lani Pallister i Brianna Throssell, a za SAD su prije Gemmell nastupile Claire Weinstein, Paige Madden i Katie Ledecky. Broncu su sa 7:42.34 osvojile braniteljice naslova iz Tokija Kineskinje u sastavu Junxuan Yang, Bingjie Li, Chutong Ge i Yaxin Liu. Jedini muški finale večeri bio je onaj na 200 metara leđno u kojem je lanjski svjetski prvak iz Fukuoke Mađar Hubert Kos (21) u samoj završnici pretekao Grka Apostolosa Christoua (27), Kos je slavio sa 1:54.26, dok je Christou na kraju jedva stigao i do srebra sa 1:54.82 jer je do bronce sa 1:54.85 stigao Švicarac Roman Mitjukov (24).

Počela su i atletska natjecanja i to utrkama hodača. Ekvadorac Brian Daniel Pintado postao je olimpijski pobjednik na 20 km. Pintado je ciljnu crtu prešao nakon sat vremena, 18 minuta i 55 sekundi. Brazilac Caio Bonfim došao je do srebra s vremenom 1:19.09, dok je svjetski prvak iz 2023. Španjolac Alvaro Martin bio treći u vremenu 1:19.11. Kineskinja Yang Jiayu, svjetska rekorderka, osvojila je u četvrtak u Parizu svoj prvi olimpijski naslov na 20 km. Yang Jiayu (1:25.54), koja se odvojila nakon oznake od 5 km, pobijedila je Španjolku Mariu Perez (1:26.19) i Australku Jemimu Montag (1:26.25).

Hrvatska tenisačica Donna Vekić (28) plasirala se u finale olimpijskog turnira u Parizu koji se igra na terenima Roland Garrosa te tako osigurala najmanje srebrnu medalju, ona je u polufinalu uvjerljivo sa 6-4, 6-0 svladala Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu za sat i pet minuta igre. Vekić će u subotu u finalu igrati protiv Kineskinje Qinwen Zheng koja je ranije u četvrtak u prvom polufinalu iznenadila prvu igračicu svijeta i četverostruku pobjednicu Roland Garrosa Poljakinju Igu Swiatek sa 6-2, 7-5.

Dvostruki olimpijski pobjednik i trostruki osvajač "grand slam" naslova te bivši prvi tenisač svijeta, 37-godišnji Britanac Andy Murray u četvrtak je okončao svoju igraču karijeru porazom u četvrtfinalu olimpijskog turnira u muškim parovima. Murray, olimpijski pobjednik iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016., osvajač Wimbledona 2013. i 2016. te US Opena 2016., uoči Igara u Parizu najavio je kako će mu ovo biti zadnji nastup, a prijavio se za igru parova s Danielom Evansom. Taj je dvojac stigao do četvrtfinala u kojemu su bolji bili Amerikanci Taylor Fritz i Tommy Paul sa 6-2, 6-4. Fritz i Paul će u polufinalu igrati protiv Australaca Matthewa Ebdena i Johna Peersa, a pobjednici iz tog ogleda će u finalu igrati protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Rajeeva Rama. Krajicek i Ram su svoje mjesto u finalu osigurali već u četvrtak sigurnom 6-2, 6-2 pobjedom protiv Čeha Tomaša Machača i Adama Pavlašeka. U finalu mješovitih parova igrat će Česi Katerina Siniakova i Tomaš Machač te Kinezi Xinyu Wang i Zhizhen Zhang. Siniakova i Machač su u polufinalu nadigrali Kanađane Gabrielle Dabrowski i Felixa Auger-Aliassimea sa 6-3, 6-3, dok su Wang i Zhang sa 2-6, 6-4, 10-4 bili bolji od Nizozemaca Demi Schuurs i Wesleya Koolhofa.

Najpopularnija gimnastičarka današnjice, Amerikanka Simone Biles (27) po drugi je put u karijeri osvojila naslov olimpijske pobjednice u višeboju, a to joj je ujedno i šesto olimpijsko zlato u karijeri. Biles je za svoje četiri vježbe u finalu višeboja ukupno dobila 59.131 bodova, 1.199 više od srebrne Brazilke Rebece Andrade (25), odnosno 2.666 više od brončane sunarodnjakinje Sunise Lee (21), braniteljice zlata iz Tokija otprije tri godine. 

Rumunji i Novozelanđanke osvojili su zlatne medalje u dvojcu na pariće, a posada SAD-a u četvercu na veslačkoj regati. Rumunji Andrei Sebastian Cornea i Marian Florian Anache slavili su s vremenom 6:12.58 ispred favoriziranih Nizozemaca Melvina Twellara i Stefa Broenika, aktualnih svjetskih prvaka i olimpijskih viceprvaka (6:13.92). Irska posada Daire Lynch i Philip Doyle bili su treći (6:15.17). Novozelanđanke Brooke Francis i Lucy Spoors osvojile su zlatnu medalju u ženskom dvojcu na pariće s vremenom 6:50.45. Dvostruke svjetske prvakinje i olimpijske pobjednice iz Tokija Rumunjke Ancuta Bodnar i Simona Radis su uzele srebro (6:50.69), dok je Britankama Martini Byrne Hodgkins i Rebecci Wilde pripala brončana medalja (6:53.22). Amerikanci su osvojili zlatnu medalju u četvercu u finalu na olimpijskim igrama (5:49.03) dominirajući od početka utrke, posada Novog zelanda je bila srebrna (5:49.88), a Britanci su osvojili broncu (5:52.42). Zlatnu medalju u ženskom četvercu osvojile su Nizozemke, Velika Britanija je osvojila srebrnu medalju, dok su Novozelanđanke stigle do brončanog odličja.

Kinez Liu Yukun donio je u četvrtak svojoj zemlji četvrtu zlatnu medalju u streljaštvu u finalu puške trostav 50 metara. Liu Yukun je s 463,6 bodova, što je rezultat koji je slabiji od njegovog svjetskog rekorda od 468,9 bodova, nadmašio Ukrajinca Serhiya Kulisha (461,3) i Indijca Swapnila Kusalea (451,4, s hicem manje). S četiri zlatne medalje i dvije srebrne medalje u devet disciplina, Kina očekivano dominira ovom disciplinom, ispred Južne Koreje (dva zlata, dva srebra).

Talijan Giovanni De Gennaro (32) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u kajaku na divljim vodama. U vrlo zanimljivom finalu De Gennaro je zadanu stazu svladao za 88.22 sekundi, 20 stotinki brže od domaćeg favorita, tek 19-godišnjeg Francuza Titouana Castrycka koji je osvojio srebro te 65 stotinki od brončanog Španjolca Paua Echaniza (23) koji je nastup u finalu izborio kao posljednji, 12. iz polufinala. Štoviše, Echaniz, koji je krenuo prvi u finalnu vožnju, imao je najbrže vrijeme, ali je dodirnuo jedna vrata zbog čega je kažnjen s dvije sekunde i zato je pao s prve na treću poziciju.

Zelim Kocojev iz Azerbajdžana osvojio je zlatnu medalju u džudu do 100kg nakon finalnog slavlja protiv Gruzijca Ilje Sulamanidzea. Za Kocojeva je to premijerna olimpijska medalja, s tim da je u Pariz došao kao najbolji na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u ovoj kategoriji. Brončane medalje su osvojili Izraelac Peter Paltchik, koji je pobijedio Švicarca Eicha, odnosno, Uzbekistanac Muzaffarbek Turobojev, koji je u drugoj borbi za treće mjesto bio bolji od naturaliziranog Španjolca Šerazadišvilija. U četvrtak se džudaškim zlatnim odličjem na Igrama okitila i Talijanka Alice Bellandi koja je u finalnoj borbi do 78kg svladala Izraelku Inbar Lanir. Za 25-godišnju Talijanku  ovo je također premijerna olimpijska medalja. Bronce su u ovoj kategoriji osvojile Kineskinja Ma Zhenzhao, koja je svladala Njemicu Wagner te Portugalka Patricia Sampaio, koja je bila bolja od Japanke Takayame.

Predstavnice Sjedinjenih Američkih Država osvojile su zlatnu medalju u mačevanju, u ekipnom dijelu floreta, svladavši u finalu Italiju 45-39. Uoči natjecanja Talijanke (Errigo, Favaretto, Palumbo i Volpi) su bile glavne favoritkinje za pobjedu, pogotovo jer već dugi niz godina dominiraju u ovom dijelu mačevanja. U ekipnom dijelu floreta Talijanke su osvojile četiri zlata na posljednjih šest Igara. Međutim, Amerikanke (Dubrovich, Kiefer, Scruggs i Weintraub) su od početka finala bile u prednosti i na kraju slavile 45-39. Prije toga SAD-e su u četvrtfinalu pobijedile Kinu 45-37, dok su u polufinalu dominirale protiv Kanade pobjedom 45-31.

VEKIĆ U FINALU!

Hrvatska tenisačica Donna Vekić (28) plasirala se u finale olimpijskog turnira u Parizu koji se igra na terenima Roland Garrosa te tako osigurala najmanje srebrnu medalju, ona je u polufinalu uvjerljivo sa 6-4, 6-0 svladala Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu za sat i pet minuta igre.

Opširnije pročitajte OVDJE.

MAČEVANJE

Predstavnice Sjedinjenih Američkih Država osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u mačevanju, u ekipnom dijelu floreta, svladavši u finalu Italiju 45-39.

Uoči natjecanja Talijanke (Errigo, Favaretto, Palumbo i Volpi) su bile glavne favoritkinje za pobjedu, pogotovo jer već dugi niz godina dominiraju u ovom dijelu mačevanja. U ekipnom dijelu floreta Talijanke su osvojile četiri zlata na posljednjih šest Igara.

Međutim, Amerikanke (Dubrovich, Kiefer, Scruggs i Weintraub) su od početka finala bile u prednosti i na kraju slavile 45-39. Prije toga SAD-e su u četvrtfinalu pobijedile Kinu 45-37, dok su u polufinalu dominirale protiv Kanade pobjedom 45-31.

Italija je u četvrtfinalu svladala Egipat 45-14, a u polufinalu Japan s 45-39. U napetoj borbi za brončanu medalju na kraju su slavile Japanke koje su s 33-32 bile bolje od Kanađanki. Prije tri godine u Japanu u finalu su Ruskinje bile bolje od Francuske, dok su Talijanke tada bile brončane.

MURRAY ZAVRŠIO KARIJERU

Dvostruki olimpijski pobjednik i trostruki osvajač "grand slam" naslova te bivši prvi tenisač svijeta, 37-godišnji Britanac Andy Murray u četvrtak je okončao svoju igraču karijeru porazom u četvrtfinalu olimpijskog turnira u muškim parovima.

Murray, olimpijski pobjednik iz Londona 2012. i Rio de Janeira 2016., osvajač Wimbledona 2013. i 2016. te US Opena 2016., uoči Igara u Parizu najavio je kako će mu ovo biti zadnji nastup, a prijavio se za igru parova s Danielom Evansom. Taj je dvojac stigao do četvrtfinala u kojemu su bolji bili Amerikanci Taylor Fritz i Tommy Paul sa 6-2, 6-4.

Fritz i Paul će u polufinalu igrati protiv Australaca Matthewa Ebdena i Johna Peersa, a pobjednici iz tog ogleda će u finalu igrati protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Rajeeva Rama.

Krajicek i Ram su svoje mjesto u finalu osigurali već u četvrtak sigurnom 6-2, 6-2 pobjedom protiv Čeha Tomaša Machača i Adama Pavlašeka.

GIMNASTIKA

Najpopularnija gimnastičarka današnjice, Amerikanka Simone Biles (27) po drugi je put u karijeri osvojila naslov olimpijske pobjednice u višeboju na OI u Parizu, a to joj je ujedno i šesto olimpijsko zlato u karijeri.

Biles je za svoje četiri vježbe u finalu višeboja ukupno dobila 59.131 bodova, 1.199 više od srebrne Brazilke Rebece Andrade (25), odnosno 2.666 više od brončane sunarodnjakinje Sunise Lee (21), braniteljice zlata iz Tokija otprije tri godine.

Većina konačne razlike ostvarena je na posljednjoj spravi na parteru, uoči nje Biles je imala samo 0.166 bodova više od Andrade, ali je Brazilka za svoju izvedbudobila ocjenu od samo 14.033, a Biles 15.066.

Biles je prva četiri olimpijska zlata osvojila prije osam godina u Rio de Janeiru, kada je po prvi put u karijeri bila i najbolja u višeboju, da bi prije tri godine u Tokiju osvojila ekipno srebro i jednu pojedinačnu broncu. Potom je uzela pauzu zbog "mentalnog zdravlja" da bi u Parizu uslijedio pobjednički povratak, bila je članica zlatne američke ekipe, uzela je zlato u višeboju, a još ju očekuju i tri pojedinačna finala.

Za Andrade ovo je drugo olimpijsko srebro u višeboju, prije tri godine uspješnija je bila druga Amerikanka Lee.

REZULTATI:
1 Simone Biles (SAD)         59.131        
2 Rebeca Andrade (Bra)       57.932        
3 Sunisa Lee (SAD)           56.465
4 Alice D'Amato (Ita)        56.333
5 Kaylia Nemour (Alž)        55.899        
6 Elsabeth Black (Kan)       54.799        
7 Qiyuan Qiu (Kina)          54.766        
8 Helen Kevric (Njem)        54.598
24sata
Komentari 109