Obavijesti

Sport

Komentari 4

Nova pravila Fife: Suci će zbog rasizma prekidati utakmice...

Nova pravila Fife: Suci će zbog rasizma prekidati utakmice...

Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, objavio je HNS

VIDEO

Rasizam u sportu veliki je problem u cijelom svijetu i već godinama se na to žale zvijezde poput Lukakua i Viniciusa koji traže rigorozne kazne za počinitelje.

Za takvo što iskorijeniti, potrebni su veliki napori, a Fifa je konačno poduzela konkretne korake kojima će drastično kažnjavati one koji vrijeđaju igrače na rasnoj osnovi. Suci će čak imati mogućnost i prekinuti utakmicu ako dođe do incidenta.

Objavio je to Hrvatski nogometni savez čiji su predstavnici sudjelovali na 74. kongresu Fife u Bangoku. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. Hrvatski nogometni savez aktivirat će programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova Fife.

Trostupanjski postupak uključuje angažman službenih osoba na utakmicama, organizatora natjecanja, ekipa, igrača i svih drugih relevantnih strana, podsjećajući na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:
1. korak: sudac zaustavlja utakmicu
Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.
2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice
Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.
3. korak: sudac prekida utakmicu
Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti tra
jno prekinuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'
DIV MEKA SRCA

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'

Jučer sam na cesti ispred kuće na Borčecu našao ovu mrvicu kako izbezumljeno luta. Mješanac pinča vjerojatno. Nahranio sam je i odveo kod veterinara, ali čip nema, započeo je priču legendarni Mirko Filipović
Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića
PIŠU ŠPANJOLCI

Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića

Luka Modrić je, uz Danija Carvajala, jedini igrač koji je s Realom osvojio šest naslova Lige prvaka, što Carlo Ancelotti iznimno cijeni, a kapetana vidi i kao mentora ostalim igračima