Obavijesti

Sport

Komentari 25

Nebinarna osoba srušila rekord i plasirala se na Olimpijske igre

Nebinarna osoba srušila rekord i plasirala se na Olimpijske igre
3

Nikki Hiltz nastupit će u disciplini 1500 metara u Parizu nakon pobjede na američkim kvalifikacijama s novim najboljim vremenom toga natjecanja. Druga je nebinarna osoba u olimpijskoj povijesti

VIDEO

Sjedinjene Države šalju na Olimpijske igre transrodnog i nebinarnog predstavnika u utrci na 1500 metara. Vrijeme Nikki Hiltz (29) bilo je najbolje u ženskoj utrci na američkim kvalifikacijama za Pariz prošlu subotu u Oregonu, štoviše i rekord toga natjecanja od 3:55:33. Svih osam natjecatelja postavilo je osobni rekord, a za Hiltz će to biti prvi nastup na Igrama.

- Ovo je veće od mene. Zadnji je dan mjeseca ponosa, ovo je bilo za moju zajednicu. Svi LGBT ljudi, oni su me nosili zadnjih 100 metara, pratili su me njihova ljubav i podrška - kaže Nikki Hiltz.

Ranije ove godine ima i srebro sa Svjetskog dvoranskog prvenstva, a u vezi je s uspješnom sportašicom, također atletičarkom Emmom Gee.

Pravila Svjetske atletske federacije iz 2021. nisu strogo definirana za nebinarne osobe, ali oni koji su rođeni kao žene smiju se natjecati u ženskim kategorijama ako nisu primali hormonsku terapiju. Transseksualne sportašice koje su prošle kroz pubertet kao muškarci ne smiju se natjecati sa ženama, preduvjet za zeleno svjetlo je izjava o rodnom identitetu.

Prošle Olimpijske igre imale su nebinarnu osobu među osvajačima medalja. Kanadska nogometna zvijezda Quinn (nekad Rebecca) prva je javno priznala da je transrodna i nebinarna, a iz Tokija 2021. ima zlato. Među 11.319 natjecatelja bilo je najmanje 186 LGBTQ sportaša, a u Parizu će se natjecati prvi homoseksualac u judaškom turniru, Nijemac Timo Cavelius.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne