Obavijesti

Sport

Komentari 2

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka je igralo u postavi reprezentacije!

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka je igralo u postavi reprezentacije!
2

Izbornik Janko Zinaja je u ogled s Čehoslovačkom u Zagrebu startao s deset igrača Hajduka. Nije nastupio samo Talijan Otmar Gazzari, a umjesto njega je branio HAŠK-ovac Dragutin Fridrich.

VIDEO

Na današnji dan prije točno 100 godina deset igrača Hajduka nastupilo je u početnoj postavi reprezentacije tadašnje Jugoslavije protiv Čehoslovačke u Zagrebu, svi osim golmana Otmara Gazzarija koji je bio talijanski državljanin, pa je umjesto njega između vratnica stajao golman HAŠK-a Dragutin Fridrich.

POGLEDAJTE VIDEO: Stoti rođendan Hajduka 2011.

Pokretanje videa...

Stoti rođendan Hajduka 02:29

Tim povodom u Hajduku su se, izvacima iz tadašnjeg tiska objavljenima u klupskom mjesečniku Planet Hajduk prisjetili važnog događaja iz povijesti kluba, koji se odigrao 28. rujna 1924. godine u Zagrebu: 

"Godina je 1924. Započelo je drugo po redu prvenstvo Jugoslavije u nogometu, a igra se i Kup jugoslavenskih gradova gdje Hajduk nastupa kao reprezentacija Splita. Hajduk sastavlja izvrsnu standardnu jedanaestoricu: Otmar Gazzari, Janko Rodin, Petar Dujmović, Ante Kesić, Mihovil Borovčić Kurir, Veljko Poduje, Šime Poduje, Ljubomir Benčić, Mirko Bonačić, Ante Bonačić i Vinko Radić. Trener je naravno Luka Kaliterna.

U prvoj utakmici za Kup gradova reprezentacija Sarajeva pobijeđena je sa 6:0. Lanjski prvak države Građanski iz Zagreba prvi je protivnik Hajduka u novom prvenstvu. Ta maratonska i uzbudljiva utakmica ostala je zapisana u povijesti našeg nogometa kao jedna od najuzbudljivijih. Nadmoćniji domaćin  morat će se zadovoljiti remijem. Zbog mraka je odgođen nastavak. Sutradan u nastavku dva puta po 15 minuta opet remi. Odmah se igra nova utakmica i Hajduk velikom igrom pobjeđuje zagrebački Građanski 5:0. Navijači Hajduka kao i uvijek izbezumljeni od radosti i prvi put u Splitu čuje se: U kolo s njima!

Velika pobjeda odjeknula je senzacionalno, pa savezni kapetan reprezentacije Jugoslavije Janko Zinaja odlazi u Suboticu da prisustvuje Hajdukovoj utakmici protiv reprezentacije Subotice. Izvrsnim duhovitim kombinacijama Hajduk je deklasirao Subotičane sa 5:1. Prema pisanju tamošnjih medija Subotičani su gledali ponajbolje mađarske klubove, ali priznaju da takav nogomet još nisu vidjeli. Savezni kapetan Zinaja mogao je samo izustiti:

- To što izvode Splićani, to je opera, koncert. Kompletan tim Hajduka postavit ću u reprezentaciju.

naslovna fotografija: Momčad Hajduka (osim golmana) kao reprezentacija Jugoslavije koja je nastupila u Zagrebu protiv Čehoslovačke, 28. rujna 1924, snimljena neposredno pred početak utakmice:  Slijeva: savezni kapetan Janko Zinaja, Janko Rodin, Veljko Poduje, Šime Poduje, Ljubomir Benčić, Mirko Bonačić, Dragutin Fridrich (golman HAŠK-a), Ante Bonačić, Mihovil Borovčić Kurir, Ante Kesić, Vinko Radić i Petar Dujmović.

Kako se utakmice igraju iz nedjelje u nedjelju, a Hajdukovi igraču neprestano putuju, splitski tisak pametno upozorava da se Hajdukov tim izmjeni jer može lako doći do zasićenja i umora. Novo doba piše: "Eto već u nedjelju treba igrati prvenstvenu utakmicu sa SAŠK-om u Sarajevu, a druge nedjelje kompletna ekipa Hajduka, osim golmana Gazzarija koji je strani državljanin, nastupa u Zagrebu kao reprezentacija Jugoslavije protiv reprezentacije Čehoslovačke. Zar to nije i previše za naše mladiće?"

Iduće nedjelje 28. rujna u Zagrebu tada najbolja europska reprezentacija Čehoslovačka brani se na svojoj polovici. Hajduci u reprezentativnom dresu navaljuju, izmjenjuju se kombinacije pune mašte i ljepote, ali iskusan protivnik mudro se brani, čekajući da se Hajdukova vatra stiša i gasi. Uslijed velikog uzbuđenja promašen je niz najzrelijih prigoda, a čim su naši reprezentativci posustali Čehoslovaci preuzimaju igru u svoje ruke i pobjeđuju sa 2-0.

Najizgledniju šansu za Hajduk imao je Veljko Poduje nakon kornera, zatim dva puta dobro je tukao prema češkim vratima Ljubomir Benčić. Češki golman Štapolik krajnjim naporom obranio je i udarce Ante Bonačića i Vinka Radića. Zbog odlične i požrtvovne igre baš na ovoj utakmici Hajduk je stekao svoj najpopularniji i najdraži epitet - "Majstor s mora", od tada će to biti drugo ime za našega Hajduka.

Uspjesi Hajduka a posebno nastup Hajdukove kompletne momčadi u sastavu državne reprezentacije protiv Čehoslovačke, potaknuli su 1926. tada mladog skladatelja Ivu Tijardovića koji je uspio najprije raspjevati svoj rodni grad, a zatim čitavu Dalmaciju i državu, da komponira klupsku operetu Kraljica lopte, kao prvu  koju je dobio jedan klub. Te godine slavilo se 15. godina osnutka kluba, te je autor na poticaj braće Fabjana i Luke Kaliterne, napisao i uglazbio operetu iz sportskog života spomenutu Kraljicu lopte."

Momčad Hajduka 1925. ,snimljena na turneji na Malti. Ista ona osim golmana koja je nastupila kao reprezentacija. Stoje slijeva: član uprave Mirko Mihaljević, menadžer Joe Gasan, Janko Rodin, Ljubomir Benčić, Otmar Gazzari, Veljko Poduje, Petar Dujmović i trener Luka Kaliterna. Sjede slijeva: Šime Poduje, Mirko Bonačić, Ante Bonačić, Vinko Radić, Mihovil Borovčić Kurir i Ante Kesić.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...
OSMINA FINALA SP-A

Hrvatska - Argentina 0-2: Kraj SP-a za Hrvate. Dvije velike pogreške poslale nas kući...

Uz dvije velike greške na početku prvog poluvremena, odnosno drugog, Hrvatska je izgubila u osmini finala Svjetskog prvenstva od Argentine. Imali smo više udaraca od Argentinaca, ali slaba je to utjeha
FOTO Michael Ballack u vezi s prijateljicom preminulog sina
MIŠLJENJA SU PODIJELJENA

FOTO Michael Ballack u vezi s prijateljicom preminulog sina

Michael Ballack osvojio je četiri trofeja Bundeslige, jedanput Premier ligu, a dvaput je gubio finale Lige prvaka, te po jednanput finale Svjetskog i Europskog prvenstva s reprezentacijom Njemačke