Obavijesti

Sport

Komentari 20

Jarnijevi 'vatreni' izborili Euro! Debakl Šimunićeve generacije

Jarnijevi 'vatreni' izborili Euro! Debakl Šimunićeve generacije

Dva gola u razmaku od tri minute, koja je kreirao Tomas Baković, a zabijali njegovi suigrači iz Dinama Marko Zebić i Leo Rimac, Hrvatskoj su donijeli deveti nastup na završnom turniru u ovom uzrastu

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina plasirala se na završnicu ovogodišnjeg Europskog prvenstva! U trećem kolu elitne skupine kvalifikacija i izravnom sudaru za prvo mjesto u skupini 7 izabranici Roberta Jarnija pobijedili su Sloveniju 2-1 u norveškom gradu Frederikstadu.

Mladi "vatreni" kvalifikacije su završili bez poraza unatoč izostanku najboljeg igrača, Hajdukova seniora Luke Vuškovića, koji je otkazao zbog ozljede.

Nakon remija s domaćinima bez golova, u subotu su penalom dinamovca Antonija Kujundžića iz 94. minute pobijedili Belgiju, a onda pod pritiskom pobjede srušili i susjede. 

Zabili su dinamovci Marko Zebić u 54. i Leo Rimac u 57. minuti, a za oba gola asistirao je njihov klupski kolega Tomas Baković. U završnici je za Slovence smanjio Gabriel Sojer. Starter je bio član Hajdukove juniorske momčadi Noa Skoko, a Osijekov Filip Živković ovaj je put ostao na klupi.

'Dokaz sustavnog rada i selektivnog procesa'

- Čestitam dečkima na velikom rezultatu. Imali smo vrlo tešku skupinu, ali ipak smo uspjeli osvojiti prvo mjesto. Momčad je iz utakmice u utakmicu bila sve bolja, među nama je vladala fantastična atmosfera i to se moralo reflektirati na teren. Svi su susreti bili vrlo zahtjevni, ali bili smo homogeni i na kraju zaslužili plasman na Europsko prvenstvo. Uoči nastupa na Euru pokušat ćemo biti zajedno što je moguće više i dobro se pripremiti kako bismo spremno dočekali nove izazove - rekao je izbornik Jarni za HNS.

- Čestitam izborniku i dečkima na plasmanu na Europsko prvenstvo. Drago mi je da sam na licu mjesta mogao svjedočiti ovom zaista sjajnom rezultatskom ostvarenju koje smo, ovo je još jedan dokaz sustavnog rada i našeg selektivnog procesa, vjerujem da ćemo na Euru biti itekako konkurentni - kazao je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan.

Dvaput smo igrali polufinale

Hrvatskoj je to deveti plasman na Europsko prvenstvo u ovom uzrastu, prvi nakon šest godina, kad je bila domaćin i ispala u grupi.

Najbolji rezultat pamti iz 2001., kad je generacija kapetana Nike Kranjčara, Hrvoje Čale i Darija Krešića bila brončana, a polufinale je igrala i 2005. Tad su u sastavu, između ostalih, bili Dejan Lovren, Nikola Kalinić, Milan Badelj i Ivan Kelava.

Euro se igra od 17. svibnja do 2. lipnja u Mađarskoj, nastupa 16 reprezentacija, a pravo nastupa imaju igrači rođeni 2006. i kasnije.

Hrvatska U-17 koja je izborila Euro

  • Jan Hlapčić (Osijek)
  • Sergej Levak (Roma)
  • Niko Fridl (Hajduk)
  • Ljubo Puljić (Osijek)
  • Tin Miljak (Dinamo)
  • Ante Sušak (Dinamo)
  • Marko Zebić (Dinamo)
  • Marino Skelin (Hajduk)
  • Ante Utrobičić (Lokomotiva)
  • Tomas Baković (Dinamo)
  • Antonio Kujundžić (Dinamo)
  • Josip Cundeković (Gorica)
  • Marin Ćalušić (Hajduk)
  • Noa Skoko (Hajduk)
  • Leon Lalić (Salzburg)
  • Filip Živković (Osijek)
  • Leo Rimac (Dinamo)
  • Anton Matković (Osijek)
  • Toni Majić (Dinamo)
  • Sven Sopić (Dinamo)
  • izbornik Robert Jarni

Hrvatska U-19 nije uspjela

Dvije godine starija generacija, koju vodi izbornik Josip Šimunić, izgubila je šanse za plasman na završni turnir i prije posljednjeg kola i okršaja s domaćinom Portugalom nakon poraza od Češke (3-1) i remija sa Švedskom (1-1). Za kraj očajnog nastupa u Portugalu stigao je poraz od domaćina 3-0. Samo pobjednik svake elitne skupine ide na završnicu.

Hrvatska U-21 u Engleskoj

Izabranici Igora Bišćana pripremaju se za Europsko prvenstvo prijateljskim utakmicama tijekom ovog okupljanja. Nakon 0-0 protiv Izraela u Varaždinu, u utorak gostuju kod Engleske na Fulhamovu stadionu Craven Cottage od 20.45. 

Iako će kvalifikacije za idući Euro početi u rujnu, u ovom terminu već su odigrane dvije utakmice u skupini u kojoj su "vatreni", obje su završile remijem. Bjelorusija je prvo iznenađujuće odigrala bez golova kod kuće protiv Andore, a onda i 1-1 na gostovanju u Grčkoj. U našoj su skupini još Portugal i Farski Otoci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20
Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'
VIDEO: BITNA RAZLIKA

Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'

Neki gledatelji smatraju kako je komentar bio pomalo pristran, što opravdavaju činjenicom kako je burnije reagirao na neke udarce Salzburga nego golove Dinama
VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike
NEVJEROJATNI GOLGETER

VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike

Čuvaju Haalanda kao nikoga u šesnaestercu. Nema prostora, trojica stopera ga čuvaju. Svaki ga ubačaj grle, guraju, drže za dres, komentirao je Pep Guardiola
Navijači u deliriju: 'Da je došao Mourinho nakon Bayerna, ne bi uspio to što je napravio Bjelica'
TRENER HEROJ

Navijači u deliriju: 'Da je došao Mourinho nakon Bayerna, ne bi uspio to što je napravio Bjelica'

Kvaliteta i pristup. Karakter i stav. Promišljanje i htijenje. Sigurnost i samopouzdanje. Zasluženi dionici nogometne elite, piše u komentarima na društvenim mrežama Dinama nakon velike pobjede u Ligi prvaka