Obavijesti

Sport

Komentari 16

Lyles osvojio broncu na 200m pa šokirao svijet: 'Imam covid!'

Lyles osvojio broncu na 200m pa šokirao svijet: 'Imam covid!'
7

Noah Lyles istrčao je 19,70 na 200 metara i nakon svjetskog naslova na stotki uzeo broncu, a onda su ga u kolicima ispratili sa staze. "Nikad nisam bio ponosniji na sebe", rekao je

VIDEO

Bocvanski atletičar Letsile Tebogo novi je olimpijski pobjednik u utrci na 200 metara, dok je Amerikanac Grant Holloway slavio na 110 m s preponama. Tebogo je slavio s novim afričkim rekordom 19,46 ispred Amerikanca Kennetha Bednareka (19.62) i Noaha Lylesa (19,70).

Mladi Bocvanac je postao peti najbrži čovjek u ovoj disciplini, sa 27 stotinki sekunde sporijim rezultatom od svjetskog rekordera Jamajčanina Usaina Bolta (19,19). Za 21-godišnjeg Teboga to je najveći uspjeh u karijeri nakon što je na posljednjem SP-u u Budimpešti bio drugi na 100m i treći na 200m.

Athletics - Men's 200m Final

- Ovo je važna pobjeda, važna medalja za afrički kontinent i ljudi počinju shvaćati tko smo - kazao je Tebogo koji je postao prvi Afrikanac koji je osvojio olimpijsko zlato na 200 metara, nakon srebra Namibijaca Frankieja Fredericksa 1992. i 1996. godine.

Bednarek je bio drugi i u Tokiju, baš kao što je Lyles ponovo treći. Nakon što je osvojio zlato na 100 metara, Amerikanac Noah Lyles se nadao kako bi mogao slaviti i na 200 m. Posebno nakon što je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023). Međutim, ponovo nije uspio. Kao i u Tokiju bio je treći s rezultatom 19,70.

No pravo je iznenađenje nastalo nekoliko minuta nakon utrke. Lylesa su s tartan staze odveli u invalidskim kolicima nakon što je njegova majka molila odgovorne da mu pomognu, bio je vidno iscrpljen, a potom je u intervjuu za NBC s maskom na licu priznao:

- Dva dana prije utrke dijagnosticirali su mi covid. Probudio sam se u utorak oko 5 ujutro i osjećao se stvarno grozno. Znao sam da nije to samo od utrke na 100 metara. Probudio sam liječnike, testirali su me i nažalost pokazalo je da sam pozitivan na covid. Prva mi je pomisao bila da ne paničarim, pomislio sam da sam bio i u gorim situacijama. Trčao sam u gorim situacijama. Išao smo dan po dan, pokušao unositi tekućine koliko god treba, otišao u karantenu i to je uzelo maha. Ali nikad nisam bio ponosniji na sebe što sam mogao izaći ovdje i osvojiti broncu. Na zadnjim Igrama bio sam razočaran, ali ovaj put ne mogu biti ponosniji.

Athletics - Men's 200m Final

- Pokušao sam biti u izolaciji koliko god je bilo moguće, maknuti se od svih i dati sve od sebe. Da nisam uspio, netko bi drugi uzeo moje mjesto i to bi bio znak da nisam zaslužio biti u finalu - dodao je.

Za razliku od Igara u Pekingu i Tokiju, Igre u Parizu nisu obvezale sportaše na testiarnje na covid, a ne postoji ni službeni protokol u slučaju pozitivnih sportaša. Ranije takvi sportaši ne bi mogli nastupiti. Lyles ne zna hoće li moći nastupiti na štafetnoj sprinterskoj utrci, ali je bliži odluci da ga netko zamijeni.

Athletics - Men's 200m Final

Holloway pobijedio na 110 metara prepone

U utrci na 110m s preponama pobijedio je Amerikanac Grant Holloway s rezultatom 12.99.

Holloway je tri puta bio svjetski prvak (2019, 2022, 2023), međutim u Tokiju je osvojio srebro ispustivši pobjedu za pet stotinki sekunde.

No u Parizu je "dojurio" do medalje koja mu ne dostaje. Drugi je bio njegov sunarodnjak Daniel Roberts (13.09), a broncu je s osvojio Jamajčanin Rasheed Broadbell (13.09).

U bacanju koplja s novim olimpijskim rekordom pobijedio je Pakistanac Arshad Nadeem bacivši koplje 92.97m. Dosadašnji rekord držao je Norvežanin Andreas Thorkildsen koji je 2008. u Pekingu zabilježio rezultat 90.57.

Srebro je osvojio branitelj iz Tokija Indijac Neeraj Chopra sa 89.45, dok je bronca pripala Andersonu Petersu s Grenade (88.54).

U ženskom dalju zlato je osvojila Amerikanka Tara Davis-Woodhall skočivši 7.10 metara. Druga je bila Nijemca Malaika Mihambo sa 6.98, dok je broncu osvojila Amerikanka Jasmine Moore sa 6.96m.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti