Obavijesti

Sport

Komentari 13

Koliko u Hrvatskoj vrijedi zlato, srebro i paraolimpijska bronca?

Koliko u Hrvatskoj vrijedi zlato, srebro i paraolimpijska bronca?

Vlada je ove godine podigla premije za osvajače medalja na Olimpijskim, ali i Paraolimpijskim igrama i Olimpijskim igrama gluhih. Između tih natjecanja ne postoji razlika u visini iznosa

VIDEO

Hrvatska je završila Paraolimpijske igre u Parizu s četiri osvojene medalje. Nakon prvih tjedan dana natjecanja u kojem Hrvati nisu stajali na pobjedničkom postolju, redom su odličja osvajali Luka Baković (26) u bacanju kugle u kategoriji F46 (bronca), Anđela Mužinić Vincetić (31) u stolnom tenisu u kategoriji WS3 (zlato), Dino Sinovčić (32) u plivanju na 100 metara leđno u kategoriji S6 (bronca) i Deni Černi (31) u bacanju kugle u kategoriji F33 (srebro).

Pokretanje videa...

Paraolimpijka Anđela Mužinić 01:18

Černijeva medalja bila je jubilarna 30. za Lijepu Našu na Ljetnim igrama, a najuspješnije ostaju one prije tri godine u Tokiju sa sedam odličja. Hrvatska je nastavila kontinuitet osvajanja najmanje četiri paraolimpijske medalje u ovom stoljeću (u Londonu 2012. i Riju 2016. osvojila je pet). A četvero će medaljaša za veliki međunarodni uspjeh dobiti i nagradu države.

Uoči Olimpijskih igara u Parizu Vlada je podigla premije za medalje izjednačujući cifre za sportaše s medaljama osvojenim na Olimpijskim, Paraolimpijskim ili Olimpijskim igrama gluhih. Anđela Mužinić Vincetić tako će za zlato dobiti koliko i judašica Barbara Matić i veslači Martin i Valent Sinković, 41.000 eura, što je za 13.350 eura više nego u prošlom olimpijskom ciklusu.

Ovo su svi hrvatski osvajači medalja s Paraolimpijskih igara
Ovo su svi hrvatski osvajači medalja s Paraolimpijskih igara

Srebrnu medalju Denija Černija država će honorirati s 26.000 eura, 8700 eura više, a brončani Dino Sinovčić i Luka Baković dobit će po 18.500 eura. Sinovčić je za isti uspjeh na Igrama u Tokiju nagrađen s 12.250 eura.

Osim jednokratne premije, svi osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja, kao i osvajači medalja iz olimpijskih i paraolimpijskih sportova sa svjetskih prvenstava, odnedavno i njihovi treneri, imaju pravo i na trajnu novčanu naknadu. Ona kreće od 45. godine za sportaše i 55. za trenere, a iznosi od 40 do 100 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ovisno o osvojenoj medalji i natjecanju. Prije natjecanja u Parizu pravo je ostvarivalo 230 sportaša, što državu godišnje stoji četiri milijuna eura. Vrhunski sportaši imaju mogućnost i za subvenciju školovanja, na što godišnje iz proračuna ide oko 200.000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO