Obavijesti

Sport

Komentari 6

Katastrofalni uvjeti na F1 utrci u Katru: Jedan vozač povratio u kacigu, drugog izvlačili iz bolida

Katastrofalni uvjeti na F1 utrci u Katru: Jedan vozač povratio u kacigu, drugog izvlačili iz bolida
4

Nije mi bilo dobro u 15. krugu, dva kruga sam povraćao unutar kokpita. Onda sam rekao: 'Sr***e, ovo će biti duga utrka'. Obično mogu voziti dvije utrke,ali ovu utrku bilo je 80 stupnjeva u kokpitu, rekao je Esteban Ocon

VIDEO

Velika nagrada Katra pokazala se kao najizazovnijom utrkom u Formuli 1 koju smo gledali u posljednje vrijeme. Na utrci je po 14. puta ove sezone slavio novo-stari svjetski prvak, Max Verstappen, koji je u subotu na sprintu potvrdio treću titulu.

Na postolju su završili još McLarenovi Oscar Piastri i Lando Norris, a odmah po završetku utrke bilo je očito koliko je ona bila fizički zahtjevna za vozače. Naime, prije izlaska na pobjednički podij, vozači su imali nekoliko minuta odmora u sobi za odmor. Verstappen i Piastri tamo su doslovno legnuli od iscrpljenosti, a nisu jedini koji su patili.

Vozač Alpinea Esteban Ocon priznao je nakon utrke kako je povratio u kacigu od muke u 15. krugu utrke. Ipak, unatoč očitim tegobama odvozio je vrlo dobru utrku i osvojio sedmo mjesto te solidnih šest bodova. Isto se ne može reći za Logana Sargeanta iz Williamsa.

Verstappen usred sprint utrke obranio titulu svjetskog prvaka
Verstappen usred sprint utrke obranio titulu svjetskog prvaka

Američki 'rookie' nema sezonu za pamćenje, ali VN Katra za njega je među najgorima u 2023. Odustao je 15 krugova prije kraja utrke zbog dehidracije. Požalio se putem radija kako se ne osjeća dobro, a mehaničari su mu pomogli pri izlasku iz bolida jer nije imao dovoljno snage to učiniti sam, kao što to obično radi.

Svima je bilo teško u teškim uvjetima tijekom noćne utrke u Losailu. Temperatura zraka bila je nešto viša od 30 stupnjeva iako je bila večer, ali u kokpitu bolida Formule 1 temperatura može biti i viša od 50 stupnjeva! Vozači Formule 1 izgube nekoliko litara vode tijekom utrke u normalnim uvjetima, a možemo zamisliti kako im je onda bilo u zahtjevnim uvjetima u Katru.

Novom-starom prvaku svijeta Verstappenu 14. pobjeda sezone
Novom-starom prvaku svijeta Verstappenu 14. pobjeda sezone

Situacija je bila takva da su vozači krajem utrke podizali vizir na kacigi kako bi udisali malo svježeg zraka, iako je to potencijalno opasan potez, pa čak i protiv pravila. Mercedesov George Russell je u 51. krugu izvadio ruke iz kokpita dok je vozio više od 300 kilometara na sat na ravnici, a kompletno je podignuo vizor na svojoj kacigi dok je ulazio u boks. 

- Ovo je bila najteža utrka u karijeri svakog vozača u Formuli 1. Nema izuzetaka. Ne vjerujem onome tko kaže da nije bilo tako. Posebno je teško izdržati G sile kada ste tako dehidrirani. Možete piti vodu, ali osjećaj je kao da pijete čaj jer je više od 60 stupnjeva. Bilo je ekstremno teško popiti nešto vode.  - rekao je nakon utrke Ferrarijev Charles Leclerc.

Qatar Grand Prix

Russell, koji je i predsjednik udruge vozača, priznao je kako je skoro odustao iz utrke.

- Ovo je uvjerljivo najnapornija utrka koju sam odvozio. Osjećao sam kako sam blizu gubitku svijesti tijekom utrke, nikad prije nisam doživio nešto tako. Ne želite gubiti svijest dok vozite 320 kilometara na sat po ravnici, a tako sam se ja osjećao. Da je bilo išta toplije, mislim da bih se povukao iz utrke jer bi mi tijelo odustalo. Morao sam tražiti riječi ohrabnjenja od mojeg inženjera, često treniram pod visokim temperaturama u sauni kako bih istrenirao tijelo do samih granica, tako je nekako bilo na utrci. Otvorao sam vizor cijelu utrku, zrak je bio vruć, ali bolje to nego da uopće nemam zraka  - rekao je Britanac.

Qatar Grand Prix

Vozači F1 istrenirani su na velike vrućine i napore. Ovo je bilo potpuno novo iskustvo za njih.

- Nikad u životu nisam ovako teško osvojio bodove. Nije mi bilo dobro u 15. krugu, dva kruga sam povraćao unutar kokpita. Onda sam rekao: 'Sr***e, ovo će biti duga utrka. Pokušavao sam se smiriti, htio sam se podsjetiti kako je mentalna snaga u ovom sportu najvažniji dio tijela, uspio sam staviti situaciju pod kontrolu i dovršiti utrku. Ali iskreno, nisam očekivao da će ona biti tako teška. Obično mogu voziti dvije utrke, čak i u Singapuru. Moji mišići to mogu izdržati, imam kondiciju, ali ovu je utrku bilo 80 stupnjeva u kokpitu - rekao je Ocon.

Qatar Grand Prix

Vozači su nakon utrke dobrovoljno odlazili u medicinski centar kako bi primili pomoć. Ako išta, utjeha im je što će VN Katra iduće godine biti održana 1. prosinca, kada bi, barem u teoriji, trebalo biti nešto hladnije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

FOTO Sutkinja iz seks skandala ima novi posao! Nikad nećete pogoditi koji. Šalimo se. Hoćete
ZAOKRET U KARIJERI

FOTO Sutkinja iz seks skandala ima novi posao! Nikad nećete pogoditi koji. Šalimo se. Hoćete

Elif Karaarslan najavila je tužbu prema Turskom nogometno savezu koji ju je suspendirao nakon što se u javnost probila njezina snimka seksa s starijim turskim delegatom iz svlačionice

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'
DIV MEKA SRCA

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'

Jučer sam na cesti ispred kuće na Borčecu našao ovu mrvicu kako izbezumljeno luta. Mješanac pinča vjerojatno. Nahranio sam je i odveo kod veterinara, ali čip nema, započeo je priču legendarni Mirko Filipović
Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića
PIŠU ŠPANJOLCI

Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića

Luka Modrić je, uz Danija Carvajala, jedini igrač koji je s Realom osvojio šest naslova Lige prvaka, što Carlo Ancelotti iznimno cijeni, a kapetana vidi i kao mentora ostalim igračima