Jusup: Odigrali smo ove sezone 77 utakmica, imao sam samo pet dana odmora u dvije godine | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 3

Jusup: Odigrali smo ove sezone 77 utakmica, imao sam samo pet dana odmora u dvije godine

Jusup: Odigrali smo ove sezone 77 utakmica, imao sam samo pet dana odmora u dvije godine

Kad pogledate petorku Zadra bez Zadrana, pa nas.... postavlja se pitanje i nama trenerima. Pritisak je da moraš pobjeđivati, ali trebalo bi više vjerovati procesu. Moramo riskirati s mladim igračima, kaže Rimac

VIDEO

Ovo nam je 77. utakmica u ovoj sezoni. Zadnje dvije su bile vrhunske, momčad je reagirala najbolje kad je bilo najpotrebnije. Ovo je bila momčad koju su mnogi sa skepsom gledali, ali mi dominiramo, osvojili smo prvenstvo, Kup, imamo MVP-a i najboljeg trenera ABA lige. Ostajemo skromni, proveselit ćemo se i ići dalje, rekao je trener Zadra Danijel Jusup nakon pobjede u majstorici za prvaka Hrvatske protiv Splita 93-66.

Pokretanje videa...

Zadrani slave naslov, Božića bacali u zrak 00:53

Dvije ključne utakmice dobili ste na Gripama, i za Kup, i za prvenstvo.

- Ova momčad odigra najbolje kad je to najpotrebnije. Bilo nam je teško, večer prije utakmice s Lukom sam malo razgovarao, rekao mi je da nema šansi da izgubimo. Došao je i povukao nas, to može samo najbolji. Ovo je prvi put da smo obranili naslov, puno je teže obraniti ga nego osvojiti, jer kad si gore svi te žele srušiti i doći na tvoje mjesto. Svjestan sam toga, nisam godišnji odmor ni koristio, odmah sam počeo raditi i slagati ekipu nakon kraja prošle sezone. U dvije godine imao sam maksimalno pet dana odmora... Stvari su došle na svoje, znate kakav sam imao status i od vrhuške i od dijela novinara, ja sam ostao s dvije noge na zemlji, znao sam da radim pošteno. Vrijeme je pokazalo da svaka nepravda koja mi je rađena nije bila u redu i da mi neće pokvariti uspjeh. Drago mi je da sam ja u toj kategoriji. Tu sam se rodio, Zadar je moj klub, moja obitelj je tu, dajemo sve za Zadar. 

Možete li osvojiti i treći uzastopni naslov?

- Lani kad smo se rastali nakon zadnje večere, Aco Lakić mi je rekao da moramo nastaviti. Kasnije sam shvatio što je rekao. Nastavili smo raditi, nismo mijenjali model ponašanja i to nam se vratilo. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti raditi i boriti se.

Slaven Rimac je imao vodstvo 2-1 sa svojim Splitom u seriji, ali protiv ovakvog Zadra teško je igrati.

- Imam iskustvo igranja u Višnjiku, znam dobro koliko je teško ovdje igračima i sucima. Zaslužena pobjeda, ovo je odraz cijele sezone i s pravom im je pripala titula. Dosta stvari je išlo na njihovu ruku. Zna se da jako puno igraju leđima košu, utjerali su nas u bonus, nabili pod koš. I onda treća četvrtina, gubiš, krenu sa šest od šest trica... S tom su četvrtom utakmicom i pobjedom napunili samopouzdanje, nismo imali dovoljno mentalne snage da se vratimo u ritam.

Kako biste ocijenili sezonu?

- Ova momčad je nanovo sastavljena, ja sam kao novi trener stigao nakon rada vani i nisam imao sliku kao što imam sada. S obzirom na mogućnosti, da smo preslagivali momčad, napravili smo maksimalno i korektnu priču što se tiče ABA lige. Mogli smo imati i fenomenalnu, ali nisam uspio na mentalnom planu dići momčad na svim utakmicama koje su bile krucijalne. To je Kup doma protiv Zadra, četvrta utakmica doigravanja protiv Zadra i utakmica protiv Cibone koja nas je mogla odvesti u doigravanje ABA lige. Poraz je prevelik, ali Zadar je i danas, i u četvrtoj utakmici kad se sve pogleda bio dominantan. Ja sam zadovoljan onim što su mi igrači dali kroz sezonu, zadovoljan sam i mirno ću spavati. Znam koliko sam puno uložio.

Što dalje?

- U našim sredinama je dugoročna priča jako teška. Uvijek je pritisak rezultata. Mi smo generacija koja je dotakla puno bolje dane, kad je bilo više talentiranih igrača, više novca... Kad pogledate petorku Zadra bez Zadrana, pa nas.... postavlja se pitanje i nama trenerima. Pritisak je da moraš pobjeđivati, igraš s najboljima koji ti mogu donijeti pobjedu... Trebalo bi više vjerovati procesu, svi naši rezultati su ostvareni s domaćim igračima, kako Ćosiću, Gjergji, Komazecu, tako i Kukoču, Rađi... Tu moramo svi biti puno kvalitetniji ako želimo gledati bolju košarku, moramo riskirati s mladim igračima.

Zadrani su pokazali da su u ovom trenutku neusporedivo najbolja momčad u Hrvatskoj.

- Iscrpljujuća serija, dva puta smo se vraćali, na kraju smo uspjeli vratiti seriju u naš dom, odigrati vrhunsku utakmicu i osvojiti naslov prvaka. Lani smo ušli u seriju kao underdog, Split nas je dobivao puno puta, imali su i prednost domaćeg terena, ali mi smo odigrali vrhunsku seriju. Oni su nas iznenadili u Višnjiku u prvoj utakmicu, kad izgubiš prvu doma nije se lako vraćati. Na koncu smo se skupili i na karakter odigrali vrhunsku utakmicu i vrati seriju ovdje, gdje nije lako igrati ni puno boljim momčadima od Splita - prokomentirao je Karlo Žganec.

Luka Božić je bio najbolji igrač finala.

- Nevjerojatan osjećaj, najvažnije je bilo vratiti se nakon 2-1 za njih. Dosta ljudi nije vjerovalo u nas, ali ja sam nakon utakmice zvao majku i kazao joj da u nedjelju slavimo naslov prvaka. U čudu su me gledali ali evo, tu smo. Ove godine je bilo teže, obranili smo po prvi put naslov prvaka Hrvatske i drago mi je da sam dio povijesti. Iduća sezona? Ne znam. Proslaviti pa idemo dalje. Split je bio jako težak suparnik, bili su nadomak cilja, ali smo uspjeli - rekao je Božić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

UŽIVO Transferi: Josip Mišić na meti PAOK-a, Olić pozvao bivšeg 'vatrenog' za pomoćnika u U-21
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Josip Mišić na meti PAOK-a, Olić pozvao bivšeg 'vatrenog' za pomoćnika u U-21

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77: Kakva drama! Protiv Grčke borimo se za Pariz
KVALIFIKACIJE ZA OI

Hrvatska - Dominikanska Republika 80-77: Kakva drama! Protiv Grčke borimo se za Pariz

Hrvatska će igrati u finalu! U teškoj i dramatičnoj utakmici košarkaši su izborili dvoboj s Grčkom u nedjelju od 20 sati. Maestralni Zubac imao je 25 koševa (šut 10-10) i devet skokova