Obavijesti

Sport

Komentari 1

Jug odbio inicijativu Crnogoraca i hrvatskog saveza: Mi možemo igrati samo na svome Gružu

Jug odbio inicijativu Crnogoraca i hrvatskog saveza: Mi možemo igrati samo na svome Gružu

Bazen kotorskog Primorca nosi ime po čuvaru zloglasnog koncentracijskog logora Morinj gdje su mučili i zlostavljali Hrvate. Tražili su Crnogorci recipročno igranje na neutralnim bazenima, ali Jug to odbija

VIDEO

Iako su predstavnici Hrvatskog vaterpolskog saveza i vaterpolskog kluba Primorac iz Kotora krajem kolovoza dogovorili da će ovosezonske utakmice između tog i hrvatskih klubova igrati na neutralnim bazenima i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj zbog spora oko imena bazena toga kluba u Kotoru, tu su ideju odbili iz dubrovačkog Juga na sjednici uprave održanoj u srijedu.

"Uprava VK Jug Adriatic osiguranje na svojoj je sjednici, održanoj 11. rujna 2024. jednoglasno donijela odluku: Vaterpolski klub Jug Adriatic osiguranje neće igrati domaće utakmice protiv kotorskog Primorca u sklopu Regionalne vaterpolo lige na ”neutralnom” bazenu te domaćini možemo biti jedino na svom bazenu u Dubrovniku, u Gružu", napisali su u priopćenju dubrovačkog kluba.

Bazen Primorca do 2021. nosio je ime Nikša Bućin prema antifašistu poginulom u borbi s četnicima 1944., a potom je općinska skupština u Kotoru odlučila nazvati ga po Zoranu Gopčeviću Džimiju, jednom od najboljih crnogorskih vaterpolista u povijesti i osvajaču medalja na najvećim natjecanjima, ali i čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. gdje je počinio ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom. Preminuo je 2000.

>>> Više o zloglasnom logoru Morinj pročitajte OVDJE.

- Bio je zapovjednik straže u Morinju. Ispitivao je zatočenike, izdavao zapovijedi koga, što, gdje... Bio je nazočan kad su se tukli zatočenici. Nažalost, vidio sam to i osjetio na svojoj koži. Zbog uloge u Morinju, Gopčević nije dostojan da dobije takvu počast. Ponavljam, njegovo djelovanje osjetio sam na vlastitoj koži. Pustio bi njih trojicu, četvoricu, petoricu da me prebiju, a on bi gledao i uživao. I još bi me vrijeđao - govorio je bivši logoraš Zdenko Bulić.

Hrvatski su klubovi, dok su Crnogorci bazen spornog imena renovirali, gostovali u Budvi, a logorašima nikako nije prihvatljivo načelo reciprociteta.

"Zgroženi zbog pokušaja ucjene od strane VK Primorac iz Kotora, a zbog spremnosti naših klubova i HVS (?) da se utakmice regionalne vaterpolske lige odigravaju na neutralnim terenima, izražavamo i najoštrije osuđujemo ovakav vid sportskih dogovora i prodaje za judine škude", napisali su iz Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora.

U logoru Morinj mučili su i zlostavljali 312 logoraša iz Dubrovačko-neretvanske županije, još 40-ak iz drugih dijelova Hrvatske, i 50-ak iz Hercegovine. Najmlađi je imao samo 13, a najstariji 82 godine. Tamo bi boravili od jednog do devet mjeseci. Crna Gora je u međuvremenu logorašima isplatila između 10.000 i 15.000 eura odštete, a 2013. osuđena su četvorica na ukupno 12 godina zatvora.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić podržao je odluku Juga. Pitanje je hoće li mu se pridružiti i drugi hrvatski klubovi u regionalnoj ligi, splitski Jadran, zagrebačka Mladost, riječko Primorje i šibenski Solaris.

"Ne damo na dostojanstvo naših logoraša! U raspravama o igranju ili neigranju u bazenu Zoran Gopčević u Kotoru i reciprocitetu kao rješenju nikako ne smijemo zaboraviti da je taj lik - Gopčević ponižavao i premlaćivao naše branitelje i civile u logoru Morinj, a da grad Kotor (a onda valjda i klub Primorac), očito ne odustaje od veličanja toga lika pa tako valjda i njegova (ne)djela. I dalje mislim da hrvatski klubovi ne trebaju igrati u bazenu s tim imenom! Također mislim da ne treba pristati na reciprocitet, tj. neigranje na Jugovu i drugim bazenima hrvatskih klubova!", napisao je Dobroslavić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera
PRESUDIO MU BAYERN

Doznajemo: Sergej Jakirović je bivši, Dinamo smijenio trenera

Nakon dvodnevnog sasjedanja u Maksimiru su presudili Jakiroviću. Prvi favorit za nasljednika Niko Kovač za sebe i svoj stožer traži plaću kakvu nije zarađivao niti jedan igrač u Dinamovoj povijesti