Obavijesti

Sport

Komentari 25

Jakirović: Četvorica igrača bi mogla napustiti Rijeku ovo ljeto

Jakirović: Četvorica igrača bi mogla napustiti Rijeku ovo ljeto
4

Mišković na platnom spisku ima 30 igrača i taj će popis sigurno 'na dijetu'. S kojim kadrom Rijeka ulazi u sezonu? Koja su pojačanja već oduševila? Došla su osmorica, a u rubrici 'otišli' je 12 imena

VIDEO

Završile su sve pripremne priče, ocjene, procjene, utakmice, rotacije, testiranja, isprobavanja i kemijanja. Počeo je tjedan u kojem sve kreće - 100% službeno! Za Rijeku taj je start u subotu na Rujevici kad joj u 1. kolu HNL-a dolaze Rudeš i veliki Robert Prosinečki.

Na žalost, ono što još nije završilo i neće tako brzo jest: prijelazni rok. Taj će cirkus trajati do sredine rujna i do tada 99% trenera na svijetu spava budeći se svakih pola sata. 'Ko zna koga su mi prodali, dok se okrećem po krevetu'...

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Trener Rijeke Sergej Jakirović sa tim, kaže, nema problema:

- Prvo: popunili smo kadar, nadogradili osovinu stvorenu u drugom dijelu prošle sezone. Drugo: kad sam dolazio znao sam da je to sudbina svakog HNL-trenera u svakom prijelaznom roku, realna mogućnost da ostaneš bez jednog ili 2-3 najbolja igrača jer to je jedini način da klubovi budu samoodrživi. I treće: dobri smo! Na pripremama smo napravili sve što smo htjeli, nije bilo ozljeda, gotovo sva pojačanja došla su u prvih 10 dana priprema i Rijeka je spremna za 2023/24-u. 

Statistika Rijeke iz prošle sezone

Selahi i tri riječka dragulja

Tri riječka dragulja koji bi mogli do vrha napuniti klupski budžet su trojica reprezentativaca: fenomenalni mladi all-round veznjak Veldin Hodža, najskupocjeniji 'eksponat' i golgeter Matija Frigan, kapetan i 'vatreni' golman Nediljko Labrović te sjajni Rijekin borac Lindon Selahi.

- Istina. Oni su u gro-planu stranih, baš bogatih klubova koji već na stol stavljaju ozbilje i lukrativne ponude, a predsjednik Mišković i njegovi suradnici pregovaraju i zadnju će riječ dati vrh klupskih vrhova. E sad, kada...? To nitko živ ne može znati - priča Jakirović.

Mišković presjekao: Jakirović ostaje u Rijeci, to je sva priča
Mišković presjekao: Jakirović ostaje u Rijeci, to je sva priča

- Ja nazovem igrače koje želimo, sve se radi u dogovoru struke i uprave, ali dinamika izlaznih transfera je stvar klupskog vodstva. No kad god se te prodaje dogodile: mi zamjene imamo - spremne! Bilo da se radi o igračima koji su već u Rijeci, bilo da su u pitanju pojačanja koja već imamo 'u džepu' i izvući ćemo ih kada se dogodi konkretni odlazak.

Sjajni Ivanović, Radeljić i Fruk

Nije spominjao konkretna imena, ali 'off the record' pohvalit će fizičku spremu te kvalitetu i nove 'devetke' Franje Ivanovića i stopera Stjepana Radeljića te polušpice Tonija Fruka koji je u petak i subotu tj. u obje 'generalke' (2-1 s Belupom i 4-0 s Rogaškom) dobio značajno vrijeme na travnjaku da što prije akumulira konkretnu minutažu i uđe u optimalnu formu.

Od ostalih novih imena nije upitno koliko itko od njih može i zna, sve su to pojačanja, ali lakše ozljede malo jesu usporile projektiranog standardnog zadnjeg veznog Petroviča (došao iz bečkog Rapida) te povratnika iz Zrinjskog Ilinkovića no obojica pokazuju da bi već ovaj tjedan mogao biti taj u kojem će doći na 100%.

Taktička opcija 4-1-4-1

Od kadra s kojim je okončana prošla sezona značajni iskorak naprijed vidi se kod Naisa Djouahre koji djeluje kao neupitni starter na lijevoj polušpici tj. lijevom 'krilu' u Jakirovićevih 4-2-3-1. Ili 4-1-4-1! Jer upravo je u tom sustavu Rijeka igrala i baš dobro izgledala protiv Rogaške.

S pravim Petrovičem ispred obrane tih 4-1-4-1 daje veću slobodu Bandi i Liberu (ili Hodži i Selahiju, ako jedan od njih ostane), kako u kreaciji tako i u završnici.

Novi klubovi u igri: Saznali smo tko se 'tuče' za Frigana te istinu oko transfera golmana Vatrenih
Novi klubovi u igri: Saznali smo tko se 'tuče' za Frigana te istinu oko transfera golmana Vatrenih

Dok se čeka izlazni Friganov transfer nedvojbeni prvi napadač je Franjo Ivanović, za korak-dva ipak ispred Obregona. Kolumbijac je na pripremama odigrao dosta dobro, zabio 3 gola i izborio 3 penala, ali Ivanović je pak - oduševio i osjećajem za gol i driblingom i trkom te 'fajtom' kojeg kod Obregona ipak nedostaje u toj usporedbi (baš kao što je to bilo prošle sezone u usporedbi s Friganom).

Tandem Djouahra & Ampem

Na desnoj strani napada kod Marca Pašalića vidi se klasa no Prince Ampem je (dok ne ode tj. - ako ode) barem zasad prvo rješenje. Ganski majstor je najkonstantniji Ri-igrač, najbolji asistent, zna mu se 'dogoditi' i da zabije (prošle sezone 6 asistencija i 5 golova), a energija kojom rinta tom desnom stranom baš - oduševljava.

Rijeka: 24. kolo SuperSport HNL-a, HNK Rijeka - NK Istra 1961

Jednako kao preporođeni Nais Djouahra na kontra-strani. Ampem i Djouahra su sjajni bočni ofenzivci: u stalnom pokretu, uvijek dupliraju svoju stranu s 'bekovima', a imaju taj urođeni dribling i sposobnost da stvore višak igrača, da driblingom stvore kvalitetu više i donesu rješenja kad se protivnik zabetonira u svojih 30 metara.

Jedino što se ove sezone od Djouahre definitivno očekuje jest i - konkretna statistika. Voljni moment nije upitan, dečko se bori k'o da je rođen na Kvarneru, ali zasad ipak daleko više zuji nego što meda daje. Kad to popravi, stavit će širok osmijeh na lica suigrača, stručnog stožera, uprave i mora fenomenalnih riječkih navijača.

Koji je početni sastav?

Na posudbe su poslani najveći talenti juniorske squadre trenera Gorana Gajzlera (Niko Gajzler, Zadro, Bodetić i Simčić preko Rječine u Orijent, a Babić u Posušje i Dujmović u Šibenik).

Rijeka je predstavila novi dres, Frigan zbog transfera nije igrao
Rijeka je predstavila novi dres, Frigan zbog transfera nije igrao

S kojom će početnom postavom, dakle, 'Profa Jakir' u 1. kolu krenuti na Rudeš 'Velikog Žutog'? Još je pet dana do utakmice i Jakirović dotad može dobiti bogtepita koliko novih saznanja (i možda mu prodaju Frigana ili Hodžu ili Selahija ili Labrovića!), ali kad si se danas igralo onda bi to, vrlo lako moguće, izgledalo ovako:

Labrović - Veiga, Dilaver, Radeljić (Galešić, Mitrović), Čabraja (Goda) - Hodža, Banda (Petrovič) - Ampem, Liber (Fruk, Janković, Ilinković), Djouahra - Ivanović.

Veiga ispred Bogojevića

Daleko najveća 'gužva' je, dakle, na 'desetki'. Iz jednostavnog razloga što je onaj koji je dosad najviše pokazao (Toni Fruk) to napravio u najmanje vremena jer je došao najkasnije i sad je pitanje hoće li Jakirovićev rad tijekom ovog tjedna biti toliko blagotvoran da mladi Toni već u subotu zauzme svoje mjesto kao spona veznog reda i napada, kao onaj koji radi sve što Jakir od prednjeg veznog očekuje: taktičku disciplinu u trci prema natrag bez posjeda + povezivanje redova, asistencije i ulazak u završnicu tj. pogoci kad Rijeka napada (bilo kontinuirano, bilo iz kontre).

Dobre je pripreme imao i Bruno Bogojević, ali struka nekako više vjeruje Portugalcu Veigi koji sigurno jako puno dobroga donosi prema naprijed no u pitanju je pozicija 'beka' kojoj je obrambeni dio priče ipak prioritet, a tu je kod Veige još uvijek prisutan onaj dojam kako nikad ne znaš kad će ostaviti 'propuh' iza sebe i Dilavera, Galešića, Radeljića, Mitrovića, Smolčića... Da pokrivaju dijagonalu pa time ostavljaju ranjivijim onaj najdelikatniji prostor - ispred golmana.

Prijelazni rok... Zasad

Rijeka će, iz kola u kolo (nakon Rudeša čeka ju 2. pretkolo Konferencijske lige, vjerojatno s kosovskim KF Dukagjini) sigurno biti sve bolja, uigranija i jača (jamstvo se zove: Sergej Jakirović), a trenutačni kadar definitivno je neodrživo preglomazan s čak 30 igrača (!) i sigurno će na razumnu mjeru biti sveden izlaznim transferima i posudbama pa, uzročno-posljedično, i još pokojim novim imenom.

Evo trenutačnog učinka prijelaznog roka:

došli (8) - Fruk (Fiorentina), Radeljić (Sheriff), Pašalić (Borussia), Ivanović (Augsburg), Čabraja (Hibernian), Petrovič (Rapid), Janković (Dinamo), Ilinković (Zrinjski)

otišli (12) - Stanić, Alvarez, Djuričin, Vrančić, Merkulov, Braut (posudbe: Gajzler, Zadro, Bodetić, Simčić, Babić, Dujmović)

Ivanović, Pašalić, Fruk i Selahi za potvrdu: Rijeka je spremna
Ivanović, Pašalić, Fruk i Selahi za potvrdu: Rijeka je spremna

Još se mora riješiti pitanje trojice igrača na koje trener ne računa (Bušnja, M.Pavlović, Karrica), a ovo su ta tridesetorica koje Jakirović danas ima u kadru, a Damir Mišković na platnom spisku:

  • 3 golmana - Labrović, Zlomislić, Todorović
  • 6 stopera - Radeljić, Dilaver, Galešić, Smolčić, Mitrović, Krešić
  • 5 'bekova' - Veiga, Čabraja, Bogojević, Goda, Vukčević
  • 9 veznih - Banda, Petrovič, Hodža, Fruk, Liber, Selahi, Janković, Ilinković, Lepinjica
  • 4 'krila' - Prince, Djouahra, Pašalić, Grgić
  • 3 napadača - Ivanović, Frigan, Obregon
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne