Obavijesti

Sport

Komentari 15

Iscurio Fifin plan o reformi SP-a 2026.: Trajat će čak 39 dana?!

Iscurio Fifin plan o reformi SP-a 2026.: Trajat će čak 39 dana?!

Umjesto 16 skupina po tri momčadi, krovna nogometna organizacija trebala bi prihvatiti prijedlog s 12 skupina po četiri momčadi. Nakon čak 72 utakmice otpast će samo trećina sudionika

VIDEO

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru bilo je posljednje s 32 momčadi. Fifa će od idućeg izdanja u Kanadi, Sjedinjenim Državama i Meksiku 2026., gdje bi "vatrene" mogao voditi Zlatko Dalić, uvesti novi sustav. Sve bi već ovaj tjedan moglo biti i službeno nakon sastanka Fifina izvršnog odbora u Ruandi, gdje se nalazi i predsjednik HNS-a Marijan Kustić, a američki The Athletic otkrio je detalje.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Vatreni' kao mali

Pokretanje videa...

specka vatreni kada su bili mali 02:38

Umjesto formata sa 16 skupina po tri momčadi, nakon kritika medija i sportske javnosti (opravdanih jer bi u posljednjem kolu momčadi koje igraju međusobno mogle igrati na rezultat koji paše i jednima i drugima, a izbaciti trećeg), krovna nogometna organizacija odlučila se za promjenu.

Mundijal bi se trebao igrati s 12 skupina po četiri reprezentacije pa će, umjesto prvotno planiranih 80 utakmica, imati čak 104 (sad ih ima 64)! A tek će nakon njih 72 ispasti 16 momčadi. Više utakmica, naravno, znači i više novca za organizatore.

Više utakmica znači i kraće pripreme

U osminu finala proći će prve dvije reprezentacije iz svake od osam skupina, ali i čak osam od 12 trećeplasiranih. Sličan je sustav bio na zadnja dva Europska prvenstva 2016. i 2021., kad se kvalificiralo četiri od šest trećeplasiranih.

S obzirom na veći broj utakmica, prvenstvo bi trebalo trajati duže. Umjesto 30 dana, trajat će čak 39. Razliku će Fifa namaknuti tako što će skratiti izbornicima vrijeme za pripreme s tri na dva tjedna. Nije poznato kako će to utjecati na raspored utakmica. Prema prvotnome, SAD je trebao ugostiti 60 utakmica, a Kanada i Meksiko po deset.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'
DIV MEKA SRCA

Cro Cop spasio psa s ulice: 'Ako ju je neko smeće izbacilo iz automobila, neka se zna...'

Jučer sam na cesti ispred kuće na Borčecu našao ovu mrvicu kako izbezumljeno luta. Mješanac pinča vjerojatno. Nahranio sam je i odveo kod veterinara, ali čip nema, započeo je priču legendarni Mirko Filipović
Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića
PIŠU ŠPANJOLCI

Problemi u Realu: Ancelotti se sukobio sa sinom zbog Modrića

Luka Modrić je, uz Danija Carvajala, jedini igrač koji je s Realom osvojio šest naslova Lige prvaka, što Carlo Ancelotti iznimno cijeni, a kapetana vidi i kao mentora ostalim igračima