Hrvatska ima samo jedan poraz na otvaranju Eura, a u ovom terminu nikada nismo izgubili | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 2

Hrvatska ima samo jedan poraz na otvaranju Eura, a u ovom terminu nikada nismo izgubili

Hrvatska ima samo jedan poraz na otvaranju Eura, a u ovom terminu nikada nismo izgubili

Hrvatska reprezentacija na dosadašnjih šest nastupa na europskim prvenstvima ima četiri pobjede, remi i poraz. Jedini poraz "vatrenima" je nanijela Engleska na prošlom prvenstvu

VIDEO

Na dosadašnjih šest europskih prvenstava na kojima je nastupila, hrvatska nogometna reprezentacija je upisala samo jedan poraz u uvodnim susretima, na posljednjem Euru u od Engleske.

"Vatreni" su do sada nastupili na šest europskih prvenstava i u šest uvodnih susreta upisali su četiri pobjede, remi i poraz uz razliku pogodaka 6-2. Četiri puta smo prošli dalje, u Engleskoj (1996), Austriji i Švicarskoj (2008), Francuskoj (2016), te na zadnjem Euru (2020), dok smo u Portugalu (2004) i Poljskoj i Ukrajini (2012) zapeli u skupini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Berlin: Pored Fan zone blizu Brandenburških vrata počeli su se okupljati hrvatski navijači 02:40

"Vatreni" nisu nikada izgubili utakmicu na europskom prvenstvu koja je započela u 18 sati, barem kada je riječ o 90 minuta. U tom terminu do sada smo igrali sedam puta, a imamo dvije pobjede i pet remija. Jedan od tih remija bila je luda utakmica 2021. protiv Španjolske (3-5), kada su nam u produžetku presudili Morata i Oyarzabal.

Bordeaux: Euro 2016, skupina D, Španjolska - Hrvatska

U svom premijernom nastupu na europskoj smotri, u Engleskoj 1996. godine, Hrvatska je predvođena izbornikom Miroslavom Blaževićem u prvom kolu pobijedila Tursku sa 1-0, a pogodak odluke zabio je Goran Vlaović u 86. minuti. "Vatreni" su prošli skupinu i u četvrtfinalu ispali od kasnijeg europskog prvaka Njemačke.

Labrović za 24sata: Obožavam kvizove i metal! 'Potjeru' često pratim, ali teško bih uzeo novac
Labrović za 24sata: Obožavam kvizove i metal! 'Potjeru' često pratim, ali teško bih uzeo novac

Belgiju i Nizozemsku 2000. smo preskočili, a četiri godine kasnije EP u Portugalu smo otvorili susretom bez golova protiv Švicarske. Momčad je vodio Otto Bartić, a usprkos dominaciji nismo uspjeli slomiti Švicarce (0-0), a kasnije smo zapeli u skupini. EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine hrvatska vrsta, koju je vodio Slaven Bilić, je na otvaranju dobila domaćina Austriju sa 1-0, a pogodak je postigao Luka Modrić iz kaznenog udarca u četvrtoj minuti. "Vatreni" su dobili i preostale dvije utakmice u skupini (Njemačka, Poljska), a u četvrtfinalu ispali nakon velike drame od Turske (2-4 nakon jedanaesteraca).

Ponovno sa starim znancima

Na Euru 2012. u Poljskoj i Ukrajini uvodno kolo je donijelo sraz s Irskom i 3-1 pobjedu. Nažalost, to nije bilo dovoljno i Hrvatska je bila treća u skupini iza kasnijeg europskog prvaka Španjolske i doprvaka Italije. Momčad je i tada vodio Slaven Bilić. Europsku smotru u Francuskoj 2016. Hrvatska je otvorila pobjedom protiv Turske 1-0 na Parku prinčeva. Gol odluke zabio je Luka Modrić u 41. minuti. Skupinu su odabranici Ante Čačića zaključili na prvom mjestu, a u osmini finali izgubili od kasnijeg prvaka Portugala 1-0 Quaresminim golom u sudačkoj nadoknadi.

Slavonski Brod: 21.5.1986. ro?en Mario Mandžuki?

Na posljednjem Euru, 2021. godine, startali smo porazom od Engleske 1-0. Jedini gol na Wembleyju zabio je Raheem Sterling u 57. minuti. Odabranici Zlatka Dalića prošli su skupinu na drugom mjestu, a u osmini finala su izgubili smo od "furije".

24sata u Berlinu: Više od tisuću Hrvata ispred 'vatrenog' kafića, navijači razvili najveću zastavu
24sata u Berlinu: Više od tisuću Hrvata ispred  'vatrenog' kafića, navijači razvili najveću zastavu

Uvodne utakmice "vatrenih":

  1. EP 1996. Hrvatska - Turska 1-0 (Vlaović 86)
  2. EP 2004. Hrvatska - Švicarska 0-0
  3. EP 2008. Hrvatska - Austrija 1-0 (Modrić 4, 11 metara)
  4. EP 2012. Hrvatska - Irska 3-1 (Mandžukić 3, 49, Jelavić 43 / St Ledger 19)
  5. EP 2016. Hrvatska - Turska 1-0 (Modrić 41)
  6. EP 2020. Hrvatska - Engleska 0-1 (Sterling 57)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Transferi UŽIVO: Hrvatska špica u Katru, Šimić napušta Salzburg
PRATITE UŽIVO

Transferi UŽIVO: Hrvatska špica u Katru, Šimić napušta Salzburg

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Džeko i Raketa sve dogovorili s Hajdukom, čeka se samo jedno!
NAVIJAČI U DELIRIJU

Džeko i Raketa sve dogovorili s Hajdukom, čeka se samo jedno!

Neslužbeno doznajemo da je upravo Perišić kontaktirao Rakitića i Džeku kako bi ih nagovorio da navuku bijeli dres. A što se tiče interesa PAOK-a za Livaju, njegov agent nam kaže da 'ta priča ne drži vodu'