HNS je pokrenuo disciplinski postupak protiv Petkovića! | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 287

HNS je pokrenuo disciplinski postupak protiv Petkovića!

HNS je pokrenuo disciplinski postupak protiv Petkovića!

Nogometni se djelatnici trebaju u javnim nastupima suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije, priopćili su iz saveza

VIDEO

"Hrvatski nogometni savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca, Brune Petkovića, zbog počinjenja prekršaja iz članka 83. Disciplinskog pravilnika HNS-a, vezano uz točku V.1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova", stoji na web stranici saveza.

"Postupak je pokrenut uslijed Petkovićeve izjave na konferenciji za medije GNK Dinama uoči gostovanja u Sevilli protiv Betisa, u kojoj se osvrnuo na medijski istup tadašnjeg izbornika mlade hrvatske U-17 reprezentacije, Roberta Jarnija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

reel kontra navijači 00:55

Točkom V.1.6. Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova utvrđeno je da se nogometni djelatnici trebaju u javnim nastupima suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu navedenog Kodeksa", dodali su u savezu.

Petkovića je u četvrtak prijavio Mario Lolić, nadzornik niželigaša NK Mosora i predsjednik mjesnog odbora u Žrnovnici, inače član stranke Centar aktualnog splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Podsjetimo, Petković je izbornika U-17 reprezentacije Roberta Jarnija nazvao klaunom jer je ovaj kazao da će navijati za Betis protiv Dinama.

 

Što je rekao Jarni?

U intervjuu za Večernji list, u tiskanom izdanju od ponedjeljka, koji je isti dan objavljen na portalu, Jarni je izjavio:

- Pa nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam tko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam usto i hajdukovac u srcu.

Što je rekao Petković?

U srijedu, tijekom konferencije za medije u Sevilli uoči utakmice protiv Betisa, na pitanje kako komentira izjavu Jarnija da će navijati za Betis, Petković je rekao:

- Ako Jarni to misli, onda je klaun. Slobodno to napišite. Ovim putem poručujem Robertu da je običan klaun!

U četvrtak ujutro HNS se oglasio i smijenio Jarnija jer je otvoreno podržao suparnika hrvatskog kluba. On je poslije poslao priopćenje medijima u kojima je dodao kako Petkovićeva izjava pokazuje manjak kućnog odgoja i kako mu ne bi smetalo postati klaun da se malo više potrudio u karijeri.

Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

 

Kakva kazna prijeti Petkoviću?

Spomenuti Kodeks ponašanja nogometnih djelatnika i klubova u točki V.1.6, koji važi od 19. siječnja 2023., piše:

"Svi nogometni djelatnici osobito trebaju tijekom obavljanja nogometnih aktivnosti u javnim nastupima suzdržavati se od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu ovog Kodeksa".

U točki VI. stoji:

"Povreda odredbi ovog Kodeksa predstavlja disciplinski prekršaj reguliran Disciplinskim pravilnikom HNS-a."

Disciplinski pravilnik HNS-a u članku 83., važeći od 1. srpnja prošle godine, piše:

1) Nogometni djelatnici i klubovi na koje se odnosi Kodeks o ponašanju nogometnih djelatnika i klubova koji prekrše neku od odredbi Kodeksa, a to ne predstavlja neki drugi prekršaj opisan u ovom Pravilniku kaznit će se:

- igrač

- novčanom kaznom ili
- zabranom igranja do šest utakmica ili
- novčanom kaznom i zabranom igranja do šest utakmica 

- djelatnik

- novčanom kaznom ili
- zabranom obavljanja funkcije do šest mjeseci ili
- novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcija do šest mjeseci

- klub

- novčanom kaznom.

Koje bi utakmice Petković mogao propustiti?

Dobije li Petković minimalnu propisanu kaznu i ne bude li se žalio, propustit će utakmice protiv Varaždina ovu nedjelju na Maksimiru (17.10) i Rijeke 25. veljače. Eventualna kazna ne bi vrijedila za utakmice pod ingerencijom Uefe pa će Petković imati pravo nastupa i u uzvratnoj utakmici protiv Betisa u šesnaestini finala Konferencijske lige.

Nakon Rijeke i Betisa "modri" će odigrati i četvrtu uzastopnu utakmicu na Maksimiru jer im u goste u četvrtfnalu Kupa stiže Gorica 28. veljače,  a potom gostuju kod Osijeka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 287

VIDEO

Transferi UŽIVO: Karačić je opet 'lokos', Slaven vraća veznjake
PRATITE UŽIVO

Transferi UŽIVO: Karačić je opet 'lokos', Slaven vraća veznjake

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere

Marko Pjaca u Dinamu! U mega transferu s Rujevice ponovno je 'modri' nakon osam godina
POTPISUJE UGOVOR

Marko Pjaca u Dinamu! U mega transferu s Rujevice ponovno je 'modri' nakon osam godina

Krilni napadač će se vratiti u Dinamo prođe li liječnički pregled, klub u kojem je počeo njegov uspon u seniorskom nogometu. Na Rujevicu bi trebalo sjesti 1.5 milijuna eura iz maksimirske blagajne
Džeko i Rakitić poručili su Nikoli Kaliniću da žele doći u Hajduk! Pregovori su u završnoj fazi...
STIŽE JEDAN, MOŽDA I OBOJICA!

Džeko i Rakitić poručili su Nikoli Kaliniću da žele doći u Hajduk! Pregovori su u završnoj fazi...

Velika je vjerojatnost da će navijači jednoga ili obojicu sljedeće sezone gledati u bijelom dresu! Ozbiljne opcije su i Dion Drena Beljo, Eray Comert, Ricardo Rodriguez, Tonio Teklić...