Hajduk na liniji s Kluivertom, legendom Ajaxa! Bio je blizu, ali Kale još traži u Poljskoj i Italiji | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 95

Hajduk na liniji s Kluivertom, legendom Ajaxa! Bio je blizu, ali Kale još traži u Poljskoj i Italiji

Hajduk na liniji s Kluivertom, legendom Ajaxa! Bio je blizu, ali Kale još traži u Poljskoj i Italiji
1

Kad bi Nizozemac zasjeo na klupu, bilo bi to vjerojatno najveće strano ime koje je Hajduk ikad doveo. Patrick Kluivert je najmlađi strijelac u finalima Lige prvaka, zabio je za pobjedu Ajaxa 1-0 nad Milanom 1995.

VIDEO

Dok predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić obilaze Poljsku i Italiju u razgovorima s trenerskim kandidatima i napadačem-kapitalcem, doznajemo da je među kandidatima za klupu Hajduka i Patrick Kluivert (47).

Pokretanje videa...

Sažetak utakmice Lokomotiva-Hajduk 01:49

Veliko, ogromno ime svjetskog nogometa, najmlađi strijelac u finalima Lige prvaka i donedavni trener turskog Adana Demirspora. Kao i svi Nizozemci, preferira ultra-napadački stil. Osijek su, primjerice, u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu njegovi Turci bili pregazili 5-1! U prvih desetak kola, dok je Adana bila u formi, zabili su četiri Bešiktašu i Alanyji, po tri Pendiksporu, Hataysporu i Konyasporu. Kasnije su zaredali remijima i porazima i Kluivert je dobio otkaz. Tužio je Turke za 140.000 eura zbog neisplaćenih plaća i dobio spor. UEFA je pak kaznila Adanu. 

Ne samo kandidat, u jednom trenutku Kluivert je zaista bio vrlo blizu Poljuda! 

Kako doznajemo, akcije legendarnog Nizozemca stajale su prilično dobro i razgovarao je u nekoliko navrata s čelnicima Hajduka, ali imenovanje Nikole Kalinića promijenilo je dosta toga i sad je situacija "status quo". Kluivert želi doći. Naravno, ima svoju cijenu i uvjete, svoj tim, i pitanje je mogu li ih na Poljudu, žele li ih ispratiti. Ne čini se da je on Kalinićev favorit.

Bio je sportski direktor PSG-a i šef škole nogometa u Barceloni. Ogromno je nogometno ime, dao je gol u polufinalu SP-a Brazilu 1998. i ranije u četvrtfinalu Argentini. Kad mu je bilo 18 godina ušao je s klupe i odlučio finale Lige prvaka 1995. zabivši Milanu u 85. minuti. Na putu do tog finala Ajax je igrao četvrtfinale Lige prvaka s Hajdukom, Kluivert je igrao i na Poljudu (0-0) i u Amsterdamu (3-0 za Ajax). Ajax je s Van der Sarom na golu i Davidsom, Seedorfom, Rijkaardom, Litmanenom, braćom De Boer, Kluivertom, Finidijem... jednostavno bio prejak.   

Kalinić bi najradije Paula Sousu, ali...

Da je u mogućnosti, novi sportski direktor bi vjerojatno na klupu doveo Portugalca Paula Sousu, pod čijim je vodstvom igrao dvije odlične sezone u Fiorentini - u drugoj je zabio 20 golova! Sousa je ove sezone vodio Salernitanu koja je ispala iz lige, ali on je već na zimu dobio otkaz. Prema neslužbenim informacijama, u Salernitani je imao 1,2 milijuna eura na godinu. Obično ima svoj tim, koji također nije jeftin. Pitanje je bi li i došao u Hajduk nakon Fiorentine, reprezentacije Poljske, Flamenga... Tko zna. 

Florence: Europska liga, ACF Fiorentina -  B. Moenchengladbach, Badelj, Kalini?

Moguće da je Kluivert u križaljci predsjednika Ivana Bilića bio kandidat za obje pozicije, i sportskog direktora i trenera, što bi objasnilo zašto su pregovore s njim vodili prije Kalinićeva imenovanja za sportskoga direktora. I vodio ih je predsjednik Ivan Bilić. 

Šimundža dobro kotira na kladionici

Kalinićevo imenovanje promijenilo je, prema svemu sudeći, znatno odnos snaga na Poljudu. Općenito, Hajduk je u ovih mjesec i nešto dana otkako je klub preuzeo Ivan Bilić lutao, razmišljao o domaćim imenima poput Nenada Bjelice, koji je "izmislio" primjerice ozlijeđenog hajdukovca Mihaela Žapera u Osijeku, ali većina kandidata koji su su u Bilićevoj križaljci su stranci. Nizozemac je definitivno jedan od njih.

Uzvratni susret Osijeka i Adane u 3. pretkolu Konferencijske lige

U ponudi jedne hrvatske kladionice u srijedu se prvi put pojavilo Kluivertovo ime i ne kotira kao favorit jer to ovog časa i nije, trenutačno je najmanji koeficijent na Antu Šimundžu, bivšeg trenera Maribora, ali ni za njega ne možemo reći da je najbliži klupi. Njegov dolazak išao bi u prilog izjavi Nikole Kalinića da će se u svlačionici pričati hrvatski, primjerice, jer Šimundža je Slovenac, rodio se u Mariboru, ali obitelj je porijeklom iz okolice Sinja.

Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića
Kalinić: Ako bi Dalić bio treći s juniorima, neka na Euru stavi Baturinu umjesto Modrića

Ivan Jurić je trenutačno u Splitu kao trener bez posla, ali njegovo se ime spominje u kontekstu Seville. Sigurno će imati ponuda nakon nekoliko dobrih sezona u Torinu, Veroni i Genoi. 

Nenad Bjelica u jednom je času i na kladionicama bio prvi favorit, prema našim informacijama ozbiljno se razgovaralo o njemu na poljudskim hodnicima, ali iz nekog razloga više nije u krugu favorita. Još nema klub nakon razlaza s Union Berlinom, spominjalo ga se i kao kandidata za trenera mađarskog Ferencvarosa.   

Što Kalinić i predsjednik Bilić rade u Poljskoj?

Kad se saznalo da su predsjednik Ivan Bilić i Nikola Kalinić otputovali u Poljsku, krenule su kalkulacije o trenerima, pojačanjima, centarforima... Od poljskih trenera vjerojatno najbolji kandidat bio bi Marek Papszun (49), ali on je, pišu Poljaci, već dogovorio povratak na klupu kluba s kojim je napravio čuda, digao ga iz nižih liga i došao do naslova prvaka Poljske. Vodit će opet Rakow. 

Drugo ugledno ime je Maciej Skorza (52), do siječnja je bio trener japanske Urawe. U karijeri je osvojio četiri naslova prvaka Poljske, tri kupa i Azijsku Ligu prvaka. Vodio je sve najveće poljske klubove: Legiju, Lech Poznan, Wislu... 

Vodeći se logikom da je sam Kalinić na predstavljanju javnosti rekao kako Hajduk traži devetku, čistog centarfora koji bi igrao skupa s Livajom - za kojeg je rekao da ponuda nema - pročešljali smo i najinteresantnije centarfore Lige u kojoj je najvredniji igrač hajdukovac na posudbi, 17-godišnji Luka Vušković (sedam milijuna eura). Odskaču dvojica. 

Dovodi li Hajduk prvog strijelca poljske lige, bivšega igrača CSKA Moskve?

Od napadača najinteresantnije ime za Hajduk mogao bi biti 27-godišnji Erik Exposito. Ugovor kapetanu SLASK-a je gotov, dakle za koji dan slobodan je igrač. Problem je međutim što je 190 centimetara visoki Španjolac prvi strijelac lige s 19 golova plus šest asistencija i na stolu sigurno ima ponuda. Poljaci pišu kako ga želi Legia i da mu je spremna ponuditi plaću od 700.000 eura. Može li Hajduk to uopće "mečirati", s obzirom na plaće Livaje i društva?

Bjelorus Ilia Škurin (188 centimetara) drugi je strijelac poljskoga prvenstva sa 16 golova i pet asistencija u malome klubu Stal Mielec, 24 su mu godine i prema transfermarktu vrijedi dva milijuna eura. Puno? Kalinić je rekao da je njegova vizija Hajduk s par pravih pojačanja, ne igrača koji će se dovoditi da popune roster. Škurin bi mogao biti pojačanje, dovoljno mlad da Hajduk nakon jedne ili dvije prave sezone u bijelome dresu na njemu može i zaraditi. Bio je već u moskovskom CSKA, ali nije dobio pravu priliku - samo devet utakmica i tri gola. Nakon toga je bio na posudbi u Izraelu i za Maccabi Petah Tikvu zabio 14 golova. 

To su sasvim sigurno imena koja negdje potcrtana ima Hajdukova skautska služba. Drugo je sad pitanje hoće li novi predsjednik Ivan Bilić biti spreman potrošiti 35 milijuna eura za jednu sezonu, kao Lukša Jakobušić. Tu cifru je barem nedavno spomenuo predsjednik udruge Naš Hajduk Dino Marković. 

Hajduk se, kako smo već pisali, planira riješiti 14 igrača. A neki od onih koje bi htio zadržati, poput Josipa Brekala, igrača Fiorentine kojem ističe posudba, već su najavili da bi se htjeli izboriti za dres u Firenzi. Brekala dakle vrlo vjerojatno nećemo gledati iduće sezone u bijelome dresu, a nakon potpisa za menadžersku agenciju Andya Bare prilično je jasno da se čeka samo kupac za Rokasa Pukštasa. Kao zainteresirani spominju se Arsenal, West Ham, Aston Villa...

Ne baš pouzdani južnoamerički izvori spominju da je za Peruanca, 24-godišnjeg Franca Saraviju zainteresiran Hajduk, ali to je vjerojatno samo prvo ime kojim će se dućih mjeseci "bombardirati" kad je splitski klub u pitanju. Saravia je 189 centimetara visoki golman Alianza Lime i 2021./22. bio je s njima prvak Perua. Nikad nije bio u kadru reprezentacije i vrijedi oko 400.000 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 95

VIDEO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala? Beljo pojačava Rapid?
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Ajax se rješava Šutala? Beljo pojačava Rapid?

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Perišić potpisao novi ugovor s Hajdukom! Ali, ima jedna caka koja se neće dopasti navijačima
OSTAJE U KLUBU?

Perišić potpisao novi ugovor s Hajdukom! Ali, ima jedna caka koja se neće dopasti navijačima

Hajduk je izgubio prvu pripremnu utakmicu protiv Radomlja (1-0), a trener Gennaro Gattuso najavio je kako im trebaju pojačanja u napadu kako bi sve izgledalo bolje. Perišić bi trebao biti početak pojačanja...