Obavijesti

Sport

Komentari 126

Hajduk je prije pet godina ispao od amatera u Europi. Danas radi najveći transfer u HNL-u ikada

Hajduk je prije pet godina ispao od amatera u Europi. Danas radi najveći transfer u HNL-u ikada
7

Toga 18. srpnja 2019. dogodilo se nezamislivo, bijeli su ispustili tri gola prednosti protiv Gzire United, u međuvremenu su u Split stigli Kalinići, Subašić, Livaja, Perišić, sad i - Ivan Rakitić

VIDEO

Prije točno pet godina Hajduk je pretrpio najveću blamažu u povijesti, na Poljudu ga je svladala malteški Gzira United 3-1 i izbacila iz prvog pretkola kvalifikacija za Europsku ligu!? Malteški amateri doista su napravili čudo nad čudima. Danas radi čudo po pitanju transfera, proslavljeni hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić pred vratima je Poljuda, dogovorio je dvogodišnji ugovor.

Pokretanje videa...

Fabrizio Romano potvrdio: Ivan Rakitić novi je igrač Hajduka! 00:47

I bez obzira na to što je Hajduk u svojoj dugoj povijesti gubio i ispadao od slabašnih klubova poput Shelbournea, Dile Gori, Žiline..., na koncu i Debrecena koji je na Poljudu slavio s čak 5-0, sve su to bile puno ozbiljnije momčadi od Maltežana, koji su na uzvrat na Poljud doputovali s minusom od dva gola iz prve utakmice na Malti...

Prolaz Gzire bio je toliko iznenađenje da je uoči utakmice u Slobodnoj Dalmaciji osvanuo tekst s naslovom kako je veća vjerojatnost da ćete vidjeti NLO nego nego pobjedu i prolaz Gzire na Poljudu. I što je najgore, to uopće nije bilo pretjerivanje jer i kladionice su za prolaz Gzire postavile koeficijent 41, što je rekordno visoki koeficijent koji je jedan klub u povijesti Europske lige preskočio i prošao dalje!?

Spomenuti tekst trener Gzire Giovanni Tedesco pokazao je u svlačionici svojim igračima, koji su se u drugom poluvremenu poigrali s Hajdukom na užas 18.236 gledatelja, koji su došli vidjeti prvu utakmicu svojih ljubimaca u novoj sezoni.  

Nakon što je Jefferson poravnao u 57. minuti, nije bilo pretjeranog razloga za brigu, no kad je u 69. zabio Hamed Kone, vidjelo se da je vrag odnio šalu. Tadašnji trener Siniša Oreščanin nije imao pravih rješenja na klupi jer je mnoge prvotimce ostavio na tribinama, pa je susret otišao u neizvjesnu završnicu, u kojoj je Hajduku presudio malteški junak, 168 cm visoki Kone iz Obale Bjelokosti, koji je zabio gol u šestoj minuti sudačke nadoknade. Taj Kone već je tri godine bez angažmana, na leđima mu je 36.

Sažetak možete pogledati OVDJE.

Ogorčeni navijači Hajduka nakon zadnjeg sučevog zvižduka probili su ogradu na sjeveru, desetak ih se zaputilo prema igračima, no na sreću odmah su se povukli natrag jer bi Hajduk bio drastično kažnjen. Nakon utakmice uprava kluba i NO su se povukli na kat, a sutradan su se tadašnji predsjednik Marin Brbić, dopredsjednik Lukša Jakobušić, sportski direktor Saša Bjelanović i predsjednik Nadzornog odbora Benjamin Perasović ispričali navijačima i objavili kako je trener Siniša Oreščanin smijenjen.

Split: Nakon povijesnog ispadanja Hajduka, Torcida je utr?ala na travnjak da se obra?una s igra?ima

Jakobušić i Brbić tada su kazali kako njima ne treba krpa na sjeveru da znaju kad trebaju otići, odnosno da će sami otići ako ne ostvare cilj sezone, a to je najmanje drugo mjesto. Jakobušić je ubrzo odstupio, a Brbić je podnio ostavku kad je i matematički postalo jasno da Hajduk ne može biti drugi. U međuvremenu je Jakobušić postao predsjednik, danas je bivši. Zadužio je klub do granice stečaja, osvojio je dva Kupa, ali je sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom i doveo veličine koje su zadužile hrvatski nogomet.

Slagali su i aktualnu momčad koja je trebala jurišati na dvostruku krunu, ali umjesto utrke za trofejima kraj prošle sezone dočekali su potpuno devastirani, desetkovani ozljedama i opterećeni brojnim problemima. Koliko je za to odgovoran sam Nikoličius pitanje je na koje je teško dati konkretan odgovor, u prvom redu zbog toga što su nejasne granice njegove odgovornosti. Poznato je da je najveće angažmane, poput Lovre i Nikole Kalinića, Livaje, Subašića, Krovinovića, Perišića, Uremovića, Brekala, trenera Ivana Leke... dogovarao i realizirao sam Jakobušić, koji je svojim potpisom potvrđivao i sve ostale transfere.

Split: Ivan Rakiti? na konferenciji za medije hrvatske nogometne reprezentacije

Nikoličiusa je zamijenio Nikola Kalinić koji je iz kopački uskočio u ured. Prva mu je zadaća bila dovesti trenera, a nakon tjedana potrage po Europi i odbijanja Ivana Jurića, s kojim je praktički sve bilo dogovoreno, bivši "vatreni" izvadio je asa iz rukava i doveo vjerojatno najzvučnije ime u HNL, bivšega svjetskog prvaka Gennara Gattusa, i tako ušutkao kritičare. A prvo igračko pojačanje jednako je bombastično, možda i bombastičnije. Neki kažu, najveće u povijesti HNL-a.

Ivan Rakitić (36) bio je europski prvak i strijelac u finalu Lige prvaka s Barcelonom, osvojio je četiri La Lige i Kupa kralja, dvaput Europsku ligu, španjolski i europski superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo, bio svjetski doprvak s Hrvatskom... Još ima nekoliko godina dobrog nogometa ispred sebe, pokazivao je to prošle sezone u Sevilli, koja mu nije davala adekvatnu minutažu, a nakon odlaska u Saudijsku Arabiju ubrzo je požalio. Kalinić je uspio u naumu dovesti ga na Poljud pod uvjetima prihvatljivim za klub i tako otvoriti novu eru s Ivanom Perišićem, Markom Livajom i Gennarom Gattusom u napadu na titulu i europski iskorak.

Statistika Ivana Rakitića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 126

VIDEO

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'
IKONA HNL-a

Bivši 'vatreni' igrao za Dinamo i Hajduk, a danas vozi kamione: 'Kranjčaru sam pravio sendviče'

Danijel Hrman kaže: Besek nas je kažnjavao s 1000 maraka za ćevape, u Moskvi sam doživio bombaški napad, a USKOK je istraživao moj transfer, zbog čega me ispitivao i predsjednik kluba

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...
IZ FINALA 1983.

Misterij Draženova dresa: Dao mi ga je odmah nakon te utakmice. Sad je u Lausanni...

Plus+ Dolazili su nam kući svi živi fotografirati se s tim dresom, a ja sam u njemu godinama igrao na ulici, priča nam Milan Gega, čiji je otac Tomislav bio redar na utakmici Šibenke i Bosne