Golmansko čudo s Eura Dioga Costu podučavao bivši 'vatreni'! | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 3

Golmansko čudo s Eura Dioga Costu podučavao bivši 'vatreni'!

Golmansko čudo s Eura Dioga Costu podučavao bivši 'vatreni'!
11

Ne brinite za mog nasljednika, on je već u Portu i zove se Diogo Costa, kazao je prije šest godina Iker Casillas. Costa je obranio 13 od 42 jedanaesterca u karijeri, dakle gotovo svaki treći

VIDEO

Portugalski mediji prenose priču kako je Cristiano Ronaldo u ponedjeljak navečer u svlačionici stadiona u Frankfurtu zagrlio Dioga Costu i, kao kapetan i vođa reprezentacije, pred svima mu zahvalio što ih je obranama odveo u četvrtfinale Eura. I doista, bez obzira na dominaciju i čak 20 udaraca prema fantastičnom Janu Oblaku, upravo je Costa održao Portugal na životu.

Pokretanje videa...

Nekoliko stotina navijača na kiši u centru Ljubljane gleda utakmicu 01:48
Portugalac kao Livi i Subašić: Obranio tri penala Slovencima!
Portugalac kao Livi i Subašić: Obranio tri penala Slovencima!

Nakon što je dobro branio cijelu utakmicu, skinuo je zicer Benjaminu Šešku u 115. minuti, a onda u raspucavanju obranio sva tri penala, Iličiću, Balkovcu i Verbiču, i tako nesretne Slovence poslao kući, a Ronaldu dao još jednu priliku da zabije gol na njegovom šestom, po svemu i zadnjem Euru. Na pet prethodnih Ronaldo je zabijao, na ovom još nije, čak ni iz penala, koji mu je skinuo Oblak. Sada ih čekaju Francuzi....

FILE PHOTO: Euro 2024 - Round of 16 - Portugal v Slovenia

I dok je Costa veći dio utakmice proveo gledajući Oblakov šou na drugoj strani terena, u drugom produžetku je spasio Portugal, obranio je zicer za prolazak fantastičnom obranom, ispružio je lijevu nogu i odbio šut Šeška, s kojim se našao oči u oči, jedan na jedan, u 115. minuti.

- Pomislio sam 'Moram ovo zaustaviti', pokušao sam pročitati njegov govor tijela i, nasreću, uspio sam pomoći momčadi. To je dio mog posla - kazao je mirno Costa nakon utakmice i dodao:

Euro 2024 - Round of 16 - Portugal v Slovenia
Runje: Da sam radio to što i Barthez, završio bih u Haagu
Runje: Da sam radio to što i Barthez, završio bih u Haagu

- Bila mi je ovo vjerojatno najbolja utakmica u životu, a što se tiče raspucavanja, analizirali smo kako jedanaesterce pucaju suparnički igrači, ali igrači se mijenjaju, mijenjaju i način pucanja. Išao sam za instinktom i pogodio...

- Diogo je nevjerojatan golman, dobro čuvana tajna u Portugalu. Radio sam s nekoliko vrlo dobrih golmana, ali on je među najboljima. Zrelost i iskustvo koje ima jako nam puno znače i on će biti oslonac Portugala godinama - kazao je portugalski izbornik Roberto Martinez.

Champions League - Round of 16 - Second Leg - Arsenal v FC Porto
Runje bio junak protiv Brazila: U Manausu se jako teško diše
Runje bio junak protiv Brazila: U Manausu se jako teško diše

Golman Porta heroj je nacije, a vrlo važnu ulogu u njegovoj karijeri ima Vedran Runje (48). Tihi i samozatajni bivši hrvatski reprezentativac tri godine radi kao trener golmana Porta, a upravo je nakon njegovog dolaska Diogo dobio priliku i postao standardan.

Runju je u Porto pozvao njegov bivši suigrač iz Standarda, legendarni Sergio Conceicao. Trebao mu je pouzdani trener golmana u stožeru i pozvao je Runju, s kojim je dijelio svlačionicu.

AFP
Lens, mjesto lijepih sjećanja za Vatrene: Zauvijek uz V. Runju
Lens, mjesto lijepih sjećanja za Vatrene: Zauvijek uz V. Runju

Runje je u to vrijeme radio u Royal Antwerpu i odmah je prihvatio poziv, a u mladom Diogu Costi vidio je veliki potencijal. Odlučio je riskirati i dati mu priliku i... upalilo je.

Costa je dobro branio, Porto je rastao i mladi i talentirani golman je prije Eura dostigao cijenu od 40 milijuna eura. Nema sumnje kako će, nakon što je skinuo rekord europskih prvenstava s tri obranjena penala u raspucavanju, njegova cijena dodatno rasti i nije nemoguće da tog 24-godišnjaka, kojeg Porto plaća 1,5 milijuna eura godišnje, otkupi neki od bogatijih klubova.

Dalibor Urukalović

A da su penali Costina specijalnost potvrđuje i podatak da je obranio 13 od 42 jedanaesterca u karijeri, dakle gotovo svaki treći, a prije dvije godine obranio je tri jedanaesterca zaredom u tri utakmice Lige prvaka. Nikome prije njega nije to pošlo za rukom.

O Costinom talentu svojevremeno je govorio i Iker Casillas, bivši legendarni golman Španjolske i Reala, koji je klupsku karijeru završio u Portu.

- Ne brinite za mog nasljednika, on je već u Portu i zove se Diogo Costa. Budite strpljivi, on će biti vrhunski golman - kazao je prije šest godina Casillas.

Ivo Cagalj/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

UŽIVO Transferi: Como odustaje od Sučića i dovodi Arthura, Tomas preuzeo saudijski klub
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Como odustaje od Sučića i dovodi Arthura, Tomas preuzeo saudijski klub

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Rakitića je dočekalo 5000 ljudi! Pogledajte nevjerojatne scene
SVE O TRANSFERU LJETA

Rakitića je dočekalo 5000 ljudi! Pogledajte nevjerojatne scene

Bivši hrvatski reprezentativac dogovorio je dvogodišnji ugovor s Hajdukom, napokon će ostvariti želju i zaigrati u HNL-u uz bivše suigrače među "vatrenima" Ivana Perišića, Marka Livaju i Lovru Kalinića