Obavijesti

Sport

Komentari 0

Dvoje Hrvata nastupit će na Svjetskom prvenstvu u jahanju

Dvoje Hrvata nastupit će na Svjetskom prvenstvu u jahanju

Veliki je uspjeh završiti potrebne kvalifikacije koje su zahtjevne da bi se uopće moglo nastupiti na manifestaciji kao što je Svjetsko prvenstvo

VIDEO

Na Svjetskom prvenstvu u daljinskom jahanju u Francuskoj hrvatske boje branit će Istrijani Barbara Šošić na grlu Qadir i Stefano Osip na grlu Shagya Hajnal. Jahači KK Istra kao hrvatski reprezentativci natjecat će se zajedno sa 100 najboljih jahača svijeta. 

Svjetsko prvenstvo se održava od 4. do 9. rujna u francuskom gradiću Monpazier. Ovakav tip manifestacije je najviši rang natjecanja u ovom sportu te su kriteriji za završetak utakmice veoma rigorozni.  Dobrobit konja je na prvom mjestu te veterinari pregledavaju konja najmanje 7x tijekom utakmice i ništa ne prepuštaju slučaju, ako konj pokazuje znakova umora isti bude zaustavljen od daljnjeg natjecanja.

Veliki je uspjeh završiti potrebne kvalifikacije koje su zahtjevne da bi se uopće moglo nastupiti na manifestaciji kao što je Svjetsko prvenstvo.  To govori i sama činjenica da su oni jedini jahači iz Hrvatske koji će predstavljati lijepu našu.

Stefano Osip (26) najtrofejniji je Hrvatski jahač te je jahao  balkansko, svjetsko i europsko prvenstvo. Stefano se bavi daljinskim jahanjem od malih nogu te je u posljednjih devet godina jahao šest državnih prvenstava i na svakom je pobijedio.Prvu titulu državnog prvaka stekao je 2015. godine na grlu Wolf u juniorskoj konkurenciji u  Čazmi.
Njegova kobila Hajnal višestruko je nagrađivana za najbolje stanje konja na raznim utakmicama, osvojila je niz državnih prvenstava te je jedini konj iz Hrvatske koji se okitio zlatom na stazi dužine 160km s prosječnom brzinom većom od 16km/h.

Barbara Šošić (24) je mlada jahačica koja se bavi daljinskim jahanjem od 2018. godine, ali je velikim trudom i upornošću u kratkom periodu napravila velike rezultate. Aktualna je državna prvakinja u kategoriji seniora te je u protekloj godini nastupila na Europskom, Balkanskom i Svjetskom prvenstvu. Njen konj Qadir je također višestruko nagrađivan za najbolje stanje konja, osvojio je niz državnih prvenstava te je nizao medalje na međunarodnim natjecanjima.

Barbaru i Stefana do utakmice dijeli manje od tri tjedna te su pripreme u visokom intenzitetu. Intenzivni treninzi prije samog svjetskog prvenstva kreću  tri mjeseca prije same utrke. Jaše se četiri, pet puta tjedno pa onda svaka dva tjedna su posebni treninzi, brdski, galopski ovisno o vrsti staze za koju se konj sprema.

Pripreme i sam odlazak na natjecanja ovog ranga odraz su timskog rada, entuzijazma i znanja trenera Zorana Uravića te velikog iskustva i strasti koje Stefano i Barbara imaju za ovaj sport i konje!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U Hajduk stiže čovjek koji je otkrio Musialu i Daviesa? Bilo je razgovora i s Osijekovim Botom
NAPUSTIO BAYERN U TRAVNJU

U Hajduk stiže čovjek koji je otkrio Musialu i Daviesa? Bilo je razgovora i s Osijekovim Botom

Šuška se da se radi o njemačkom stručnjaku Marcu Neppeu (38). Karijeru je završio 2014. u Alemanniji Aachen te je odmah postao skaut Bayerna
Bilić tražio susret s igračima i Gattusom, no to je odbijeno. Dva su moguća scenarija zašto
NOVI PROBLEMI?

Bilić tražio susret s igračima i Gattusom, no to je odbijeno. Dva su moguća scenarija zašto

Nikola Kalinić u javnost je iznio kako predsjednik Hajduka Ivan Bilić ne priča s trenerom Gennarom Gattusom jer se nije držao obećanja vezanih uz dovođenje pojačanja ovog ljeta