Obavijesti

Sport

Komentari 46

Dinamove 104 minute nemoći: Obrambeni užasi u četiri čina

Dinamove 104 minute nemoći: Obrambeni užasi u četiri čina
1

PROBLEMI Dinamo će gotovo sigurno osvojiti naslov prvaka, ali ono što su pokazali u zadnjih pet dana prilično je loše. Slaven i Lokomotiva ogolili su slabosti 'modre' obrane koja je daleko od europskog nivoa

Plasira li se ovaj Dinamo u skupinu Europa lige, prvi Stadion ću komentirati samo u čarapama, napisao je na Facebooku Joško Jeličić u petak nakon remija 'modrih' kod Slaven Belupa (2-2).

U 104 minute igre protiv Slaven Belupa i Lokomotive Dominik Livaković primio je četiri gola bez da je imao šanse to spriječiti.


Mjesecima već HTV-ov analitičar detektira i upozorava na probleme Dinama. Koliko su očiti, svjedoče brojke:

>>> JESENSKI DIO PRVENSTVA (50 bodova / 20 utakmica)

Pobjeda: 15
Remija: 5
Poraza: 0

Gol razlika: 45:13

>>> PROLJETNI DIO PRVENSTVA (20 bodova / 14 utakmica)

Pobjeda: 6
Remija: 2
Poraza: 6

Gol razlika: 20:19

Dinamo je, poražavajuće, u 14 proljetnih ogleda primio šest golova više uz šest poraza više u odnosu na cijeli jesenski dio od 20 utakmica.

Istini za volju, nonšalancija igrača nakon sjajne rezultatske jeseni, ozljede i izostanci utječu na znatno slabiju sliku 'modrih' u 2018., no Nikola Jurčević migrenu dobiva pri samoj pomisli na obrambenu igru svojih pulena.

Daleko je to od one jesenske razine kad je Dinamo dobivao utakmice na 'mišiće' jer je obrana bila utegnuta. Danas je najslabiji dio...


U situaciji gdje im je bila potrebna samo jedna pobjeda kako bi ovjerili svoj 19. naslov prvaka, njihova obrambena igra djelovala je jako loše pa otud i tek jedan osvojen bod od mogućih šest.

Proslava naslova je odgođena! Lokosi su opet šokirali Dinamo
Proslava naslova je odgođena! Lokosi su opet šokirali Dinamo

Na kraju je Lokomotiva odgodila proslavu Dinamovog 19. naslova pobjedom 3-1 što znači da su budući prvaci u 180 minuta dobili pet golova. I to kakvih...

Da Amir Rrahmani i Filip Benković, prije svih, imaju ogromnih problema u posljednje vrijeme, pokazale su baš te dvije utakmice.

Posebno se po sporosti i lošem čitanju igre istaknuo Rrahmani kojeg je Dejan Radonjić u Kranjčevićevoj u pola sata - uništio u svakom smislu nogometne igre.

Jura je ostao sam i razočaran: 'Dinamo je bio baš paraliziran'
Jura je ostao sam i razočaran: 'Dinamo je bio baš paraliziran'

Toliko da ga je Nikola Jurčević morao izvaditi poslije prvog poluvremena i na njegovo mjesto staviti veznjaka Arijana Ademija.

Radonjić ili Messi? Rrahmani ne zna gdje je...

Pri prvom golu Lokosa Radonjić je sprintao 50 metara, prošao pored Rrahmanija kao na motoru i potom zakucao loptu u mrežu. 

Moglo se pretpostaviti da će Rrahmani imati problema s Radonjićem jer dovoljno je bilo pogledati partiju Lokomotivine 'devetke' protiv Rijeke gdje je također odigrao zapaženo i zabio gol.

Inteligentno se kretao i otvarao prostor suigračima, dobivao duele i čuvao loptu. Protiv Dinama igrao je samo 35 minuta zbog ozljede prepona, ali i u tih je pola sata bio enigma za goste.

Kosovar je otpao kao ratkapa Yuga u zavoju kad je pored njega, poput King Konga, protutnjao vješti Radonjić.

Čini se da to nije bilo upozorenje Dinamu, barem ne dovoljno jako...

>>> Gol Dejana Radonjića možete pogledati OVDJE

Radonjićeva 'copy-paste' akcija

Kod drugog gola Lokomotive u utorak slična stvar: Ponovno siloviti Radonjić radi glavni dio posla i namješta loptu Krstanoviću koji iz drugog pokušaja matira nemoćnog Livakovića. 

>>> Taj gol pogledajte OVDJE

Radonjić je iskreirao akciju iz istog koridora u kojem je došao do prvog gola u 4. minuti. Za desetak minuta učinio je 'copy-paste' i namjestio udarac Ivanu Krstanoviću.

Pa i kad je Benković to počistio s crte, Krstanović je ponovno ostao nečuvan i drugi put nije mogao pogriješiti.

Rrahmani ovdje niti lasom ne može uhvatiti Radonjića, a Petar Stojanović u tom trenutku vjerojatno misli da igra špicu jer zašto bi se on morao vraćati?

Fascinira postavka Dinamove obrane koja posve nezaštićena ostaje na kontru Lokomotive, a Lokosi su baš kontrama Dinamu utrpali šest komada u dva mjeseca. 

U redu, jedna utakmica se može izolirati kao loš dan Dinamove obrane, no kad se slične pogreške dogode u razmaku pet dana, onda je jasno da će Nikola Jurčević imati ozbiljne glavobolje za dva mjeseca kada krenu uvijek zahtjevne kvalifikacije za Ligu prvaka. 

U petak protiv Slaven Belupa Dinamova obrana izgledala je posebno kaotično. Neuredno, nesigurno, mlako... Belupova kombinacija Miloš Vidović - Mirko Ivanovski školskim je akcijama bušila šuplju defenzivu 'modrih'.

Tražili ofsajd pa dobili gol

Bile su to asistencije u stilu Xavija i Inieste, prvo je Vidović iz kruga centra prebacio Benkovića i Rrahmanija, a Ivanovski odradio lakši dio posla. Dinamov stoperski tandem uzalud je dizao ruku u zrak tražeći ofsajd... 

Događa se da protivnik ima sjajne dodavače pa se jednim potezom otvori obrana, to ide na račun genijalnosti individue. U ovim slučajevima zadnji vezni je taj koji svojom taktičkom igrom (logičnim kretanjem, anticipacijom i postavljanjem) i fizičkom moći opstruira pokušaje kreacije.

Miloš Vidović u ovoj akciji ima previše prostora i vremena da uoči Ivanovskog i zatim pokuša podvaliti loptu kroz obranu. Doumbia se ovdje trebao pobrinuti da do toga ne dođe. Nažalost po sve Dinamove pristalice, njegova obrambena igra ne pomaže stoperima koji ostaju na vjetrometini.

Pokušaj namještanja ofsajd zamke Benkovića i Rrahmanija tako je propao u startu.

Njihove kretnje jednostavno nisu sinkronizirane, kao da tu fali kemije, posebno ako moraju (a moraju često zbog napadačke postavke igre) igrati visoko.

Kompletni kolaps defenzive 3, 2, 1...

>>> Gol pogledajte OVDJE

Protivnik im se ušetava u zicer, Soudani defenzivac (?!)

Drugi gol u Koprivnici donosi još konfuzniju obrambenu reakciju Dinamovih stopera. Nitko nije znao što mu je činiti pa je Vidović uzeo ponuđeno. Čovjek se, vjerovali ili ne, praktički ušetao u gol.

I to tako da je povaljao zadnje ljude Dinamove obrane među kojima je bio Hilal Soudani, valjda jedini Dinamov igrač koji bi trebao biti donekle lišen defenzivnog krampanja zarad loptačke genijalnosti.

Tu je utakmicu, vidno nervozan od početka do kraja, igrao na desnom krilu pa je kao takav morao pomagati svom beku Stojanoviću, kojeg, pogađate, opet nema nigdje. 

Kao protiv Lokosa... Kaos! Pa se ti ljuti, dragi Hilale.

Zašto veznjaka Slavena nitko nije faulirao na 30-35 metara, odnosno zbog čega ga nitko nije pokušao zatvoriti na 16-20 metara pitanje je za neku drugu emisiju... Ne morate biti nogometni stručnjak da bi pogodili što ovdje fali; nedostaje obrambeni lider koji će biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i ovu loptu u ključnom trenutku napucati na obližnji parking ispred stadiona. 

>>> Taj gol pogledajte OVDJE

I dok se Filip Benković iskupio izjednačujućim golom za 2-2 u Koprivnici, Rrahmani je na popis 'grijeha' dodao i vrlo slabo izdanje protiv Lokomotive.

Sigali bolno fali, ovakav Dinamo nije za Europu

Kosovar očito nije rješenje za jače ambicije od jedvovitog osvajanja HNL-a, a ove Dinamove muke po obrani najbolje oslikavaju koliko im fali prekaljeni komandant Leonardo Sigali (30).

Dinamo minule jeseni nije oduševljavao lepršavom igrom, no barem nisu imali silnih defenzivnih nedaća kao sada.

Uostalom, obrana je garantirala stabilnost pa 'modri' na polusezoni nisu imali niti poraza. Povratkom Argentinca u domovinu izgubila se obrambena sigurnost pa zagrebačka momčad danas broji šest poraza, što je spomenuto odmah na početku teksta.

Uz prisutnost brzonogog Sigalija rijetko se događalo da Dinamov rival dobije priliku ušetati se u gol ili pretrčati cijelu obranu s centra. Bio je vođa obrane i s njim je i Benkoviću bilo lakše funkcionirati. Jurčević danas vođu obrane - nema.

Dinamo Zagreb

Čast Radonjiću i Krstanoviću koji su za HNL respektabilni napadači, no 'modri' će u Europi imati posla s još opasnijim centarforima. Trebat će im pomoć i ostatka momčadi, posebno zadnjih veznih.

Tu Dinamo također ima velikih problema budući da je destruktivac Tongo Doumbia izgubljen u vremenu i prostoru kao zlikovci iz klasika 'Sam u kući... 

- On je vidio da se 'desetke' dobro prodaju pa bi i on htio biti 'desetka'. Pajdo, uzmi lopatu i šljem i brani tranziciju. Pogledajte majstora gdje je kod kontre Slaven Belupa. Igra zadnjeg veznog, poziciju koja je vitalna da spriječi tranziciju. Pogledajte reakciju, tzv. intelektualnu obranu pogledom - rekao je Joško Jeličić u ponedjeljak u Stadionu.

I time precizno objasnio ionako jasnu situaciju... Ako se točno ovakav Dinamo pojavi u Europi, Jeličić će, nekom analogijom, u bundi komentirati novi slučaj 'Skenderbeu'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46
Hajduk - Lokomotiva 2-1: Sigur ispravio težak kiks Kalinića i 'bili' imaju sedam bodova 'fore'
FEŠTA NA POLJUDU

Hajduk - Lokomotiva 2-1: Sigur ispravio težak kiks Kalinića i 'bili' imaju sedam bodova 'fore'

Bila je to vrlo uzbudljiva i neizvjesna utakmica pred 22.784 gledatelja, a junak Splićana postao je Niko Sigur koji je zabio u 76. minuti nakon asistencije Melnjaka. Hajduk je pobjegao Rijeci i Dinamu