Obavijesti

Sport

Komentari 3

'Cibonine će utakmice biti pravi spektakl, puno više od same košarke! Planiramo i muzej...'

'Cibonine će utakmice biti pravi spektakl, puno više od same košarke! Planiramo i muzej...'
5

Cibona je prvi put dovela američkog trenera. O njemu, momčadi, plaćama, dugovima, preoblikovanju, odnosu s navijačima i legendama kluba te ambicioznim planovima otvoreno za 24sata govori direktor kluba Tomislav Šerić

VIDEO

Prvi put otkad sam ovdje sa sigurnošću mogu reći da ćemo sve riješiti! Da ćemo uspjeti! Zahvaljujući njihovom strpljenju i našoj inicijativi od prošle godine, svi će biti plaćeni do zadnjeg centa.

Dok nam to govori, stav Cibona direktora Tomislava Šerića je čvrst, samouvjeren. I ruši skepsu koja se javlja kod svih navijača i simpatizera Cibone, koji takav optimizam slušaju na početku svake sezone već godinama. Pa na kraju svake uslijede priče o nagomilanim (novim) dugovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Atmosfera uoči finala Kupa KK Zadar - Cibona 00:37

Što je ove godine drugačije, direktore?

- Kad sam došao na ovu poziciju, prije godinu i pol dana, račun nam je bio blokiran, nismo dobivali novac od Grada, neki radnici nisu dobili plaću po deset mjeseci, HKS nam je blokirao dovođenje igrača zbog dugova prema igračima i u sezonu smo ulazili gotovo u beznadežnoj situaciji. I s petoricom seniorskih igrača ušli smo u polufinale prvenstva i ostali u ABA ligi. Danas nam račun nije blokiran, još od 18. siječnja, puno smo dugova riješili, radna zajednica dobila je sve plaće, HKS nas je odblokirao tako da imamo pun sastav, a sukladno tome i ambicije su veće. Cilj nam je playoff ABA lige i borba za domaće trofeje.

Odakle takav obrat, odakle novac?

- Od domaćih sponzora, stranih investitora i Grada. Pri čemu dugujemo veliku zahvalu svima njima, kao i vjerovnicima na strpljenju. I svakako ne bismo uspjeli bez partnerstva s Gradom.

Zagreb: Druga utakmica polufinala FAVBET Premijer lige KK Cibona i KK Split

Koji vam je povećao izdavanja?

- Da, kao i svim ostalim sportovima, proporcionalno, ništa izvan toga nismo dobili. Prepoznali smo da je Gradu cilj pomoći sportu i brendu kakav je Cibona.

Ni oko dvorane više nema problema? Prošle su vas godine htjeli izbaciti iz Draženova doma.

- Ne, nema više tih problema. Čak i unatoč tome što je Dom sportova izvan funkcije...

Dobro, koliki je dug ostao?

- Prema revizorskom izvještaju, 6,5 milijuna eura.

A koliko su dali strani ulagači?

- Milijun i pol eura otkad su ušli u klub.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Košarkaški klub Cibona 02:00
Zagreb: Druga utakmica polufinala FAVBET Premijer lige KK Cibona i KK Split

Tko su oni? Koliko često komunicirate i s kojim su ciljem ušli u Cibonu?

- Komuniciramo redovito, tu su i pomogli su. I intencija im je sudjelovati u preoblikovanju. Dakle, ne naplatiti svoje ulaganje nego ga pretvoriti u dionice kluba. To su ljudi iz SAD-a, Tajvana, manji dio iz Indije.

Kako napreduje preoblikovanje?

- Skoro je sve spremno i sad je iskaz interesa Grada prvi korak za dalje.

Pa ima li Grad interes za to?

- Ima. I ne želi biti većinski vlasnik, to bi bili drugi investitori.

Kolika je Cibonina vrijednost? Kolika će biti nominalna cijena dionice?

- Cijena dionica je manje važna, ukupna vrojednost je bitna. Cibona nema imovinu, za nešto se bori u brojnim sudskim sporovima, ali to može potrajati. A vrijedi ovisno o ulaganju. Pola vrijednosti mora doći u novcu, ne može se sve ulaganje pretvoriti u dionice. Tako da ako netko uloži milijun eura, vrijednost kluba bit će dva milijuna, ako uloži pet milijuna, vrijednost će biti deset milijuna.

Jeste li smanjili broj bivših igrača kojima dugujete?

Zagreb: Konferencija za medije u KK Cibona

- Jesmo, značajno. Zahvaljujemo svima na strpljenju i razumijevanju. Naš cilj ostaje što prije podmiriti preostale obaveze.

Kako to da ste doveli, prvi put u povijesti, američkog trenera, Chrisa Thomasa?

- To je bila želja investitora. On je ujedno i sportski direktor.

Dakle, istina je i da njega i strane igrače investitor izravno i plaća?

- Je, to je bio jedan od njihovih uvjeta. Dva su stranca došla, čekamo još trećega.

A domaće igrače?

- Njih plaćamo iz svojih sredstava, redovito. I pregovaramo s velikim hrvatskim trvtkama zainteresiranima da uđu u Cibonu.

Ali on ne smije voditi utakmice hrvatskog prvenstva jer nema licenciju, s obzirom na to da u karijeri nije osvojio ni jedan trofej.

- Te će utakmice voditi Bariša Krasić, a njih su dvojica ionako svaki dan zajedno, skupa vode treninge, pripremaju momčad...

Kako strani igrači reagiraju na Cibonu? S jedne strane klub velike povijesti i ugleda, s druge i sami znaju da je godinama u financijskim problemima.

- Baš tako, vani u košarkaškim krugovima sve znaju. I opet im je izazov doći u Cibonu. Sad smo više-manje zatvorili roster i dovoljan nam je za naše ambicije. Pa lani smo igrali s petoricom igrača, ovo je preporod! I svi su ti momci odigrali svoju najbolju sezonu, koja im je jako koristila. Mogu biti ponosni na sebe. I dobili su dvostruko više plaća nego sezonu ranije.

Je li vas razočarao odlazak Dine Repeše u konkurentsku Cedevitu Junior?

- Nije, zahvalan sam mu na svemu i za njega imam samo pohvale.

Zagreb: Druga utakmica polufinala FAVBET Premijer lige KK Cibona i KK Split

U petak od 21 sat otvarate sezonu derbijem protiv Zadra. Čiji su navijači ljutiti na cijenu ulaznica od 20 eura.

- Ulaznice sad prodajemo u tri razdoblja. Najprije stoje 7,80 eura, potom 15 eura i na dan utakmice 20 eura. Svi imaju priliku kupiti ih povoljnije, na vrijeme. Što naši navijači i rade. Uskoro ćemo pustiti i godišnje ulaznice, još razmatramo cijenu. A za tu cijenu dat ćemo im veću vrijednost za novac - kaže i uvodi nas u novo poglavlje.

Cibonine bi utakmice, dakle, trebale postati zabava i puno više od košarke.

- Na jačim utakmicama organizirat ćemo cijeli program, od nastupa raznih pjevača, plenih skupina, voditelja koji neće samo izvještavati o tome koji je rezultat i tko je zabio koš... Želimo odmah pokazati da su naše utakmice zabava za publiku. Planiramo napraviti i 'Walk of fame', šetalište slavnih, u Ciboninu prolazu, potom klupski muzej...

U toj priči važni su navijači. Koji su ranije dosta žestoko istupali protiv čelnika kluba.

- Oni su nam važan partner, svi se borimo za bolju Cibonu, ja sam uvijek otvoren prema njima i imamo dobar odnos i njihovu podršku.

Privlači li Cibonina škola više ili manje djece nego ranije?

- Mi nemamo klasičnu školu nego najbolje selekcije svih generacija. Dobro stojimo i stajat ćemo još bolje. Lani smo bili na juniorskom Final Fouru ABA lige, a igrali su nam mlađi dečki, kadeti. Cibona uvijek daje šansu mladim igračima.

Pa i morala je, kad nije smjela registrirati seniore!

- I to je svima koristilo. A sad planiramo omasoviti Ciboninu školu, ne samo ograničiti je na selekcije.

Jesu li klupske legende uz klub? Plan Ace Petrovića da skupi novac za klub propao je i on se opet distancirao...

- Legende su uz klub, evo sad ćemo Željka Pavličevića HOO-u predložiti za nagradu za životno djelo, bivše igrače zovemo na utakmice, naše su namjere iskrene. Također, u petak ćemo održati i oproštaj Svena Ušića, legende hrvatske košarke, što dodatno pojačava značaj ovog događaja. I idealno nam je da je prva utakmica Zadar, da odmah zapalimo publiku, pružimo više od same košarke, da bude spektakl - naglasio je Šerić pa zaključio:

- Borba za Cibonu borba je za hrvatsku košarku, jer bez Cibone nema ni hrvatske košarke kakvu želimo i volimo, naš je klub najvažniji za našu košarku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Marko Marić: Novi trener može biti domaći ili stranac. Ako je vrhunski, onda ćemo ga platiti!
SPORTSKI DIREKTOR OTKRIO

Marko Marić: Novi trener može biti domaći ili stranac. Ako je vrhunski, onda ćemo ga platiti!

Nemamo nikakve ograničavajuće faktore, bilo da je riječ o domaćem ili stranom treneru. Svi kandidati su u igri. Kad pronađemo idealnog trenera, donijet ćemo odluku, rekao je sportski direktor Dinama Marko Marić