Obavijesti

Sport

Komentari 32

Boksačice izbacili s SP-a zbog sumnje u njihov spol, ali smiju nastupiti na Olimpijskim igrama

Boksačice izbacili s SP-a zbog sumnje u njihov spol, ali smiju nastupiti na Olimpijskim igrama

Na Svjetskom prvenstvu obje nisu zadovoljile kriterije podobnosti Međunarodne boksačke asocijacije. Testovi MOO-a pokazali su da obje imaju XY kromosome, a krajem tjedna očekuju ih borbe

VIDEO

Alžirka Imane Khelif i Tajvanka Lin Yu-Ting ipak imaju pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu. Inače, boksačice su diskvalificirali s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva za žene u New Delhiju zbog sumnji u njihov biološki spol, odnosno nezadovoljavanja kriterija podobnosti Međunarodne boksačke asocijacije.

Alžirka Khelif bila je diskvalificirana samo nekoliko sati prije borbe za zlatnu medalju. Također, brončanu medalju izgubila je i dvostruka svjetska prvakinja iz Tajvana Yu-Ting nakon što nije ispunila kriterije. Olimpijski odbor Alžira nakon diskvalifikacije izjavio je da je odluka dio 'zavjere' da ih se spriječi u osvajanju zlatnih medalja i da su visoki nivoi testosterona kod boksačica uzrokovani medicinskim razlozima. Na društvenoj mreži X svoje iskustvo s Khelifom podijelila je Meksikanka Tamara Brijanda.

"Njeni udarci su me jako boljeli, mislim da nikada nisam osjećala takvu bol u svojih 13 godina boksanja", napisala je Brijanda.

Za njihovo sudjelovanje na olimpijskom natjecanju naloženi su DNK testovi, no Međunarodni olimpijski odbor potvrdio je da obje boksačice ispunjavaju sve kriterije.

"Svi sportaši koji sudjeluju na boksačkom turniru Olimpijskih igara Pariz 2024. pridržavaju se uvjeta natjecanja i pravila prijave, kao i svih primjenjivih medicinskih propisa u skladu s pravilima 1.4 i 3.1 Boksačke jedinice Pariz 2024.", naveo je MOO u priopćenju.

Umar Kremlev, predsjednik IBA-e, izjavio je kako su testovi pokazali da boksačice imaju XY kromosome. Dodao je da su boksačice pokušale prevariti svoje kolege i glumiti žene. 

- Šokantno je što im je uopće dopušteno da dođu ovako daleko. Što se događa - izjavio je boksač iz Sjeverne Irske Beri MekGjuigen.

Inače, Svjetsko prvenstvo organizirala je IBA, koja više nije priznata federacija od strane MOO-a, a boksačko natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu organizira Paris Boxing Unit, ad hoc jedinica koju je osnovao Izvršni odbor MOO-a. Khelif će se u četvrtak u poluteškoj kategoriji suočiti s Angelom Carini iz Italije, dok će se Yu-Ting u petak boriti u perolakoj kategoriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Ubili mu djeda, bio je izbjeglica, a danas je svjetska nogometna legenda. Ovo je Modrićeva priča
SRETAN 39. ROĐENDAN, KAPETANE!

Ubili mu djeda, bio je izbjeglica, a danas je svjetska nogometna legenda. Ovo je Modrićeva priča

Luka Modrić na odlasku iz Dinama pjevao je s Boysima na ogradi i obećao da će se vratiti. Danas ima dvije nogometne želje: doživotni ugovor s Real Madridom i veliki trofej s 'vatrenima'

Hrvatska - Poljska 1-0: Kapetan presudio gostima za rođendan!
POBJEDA 'VATRENIH'

Hrvatska - Poljska 1-0: Kapetan presudio gostima za rođendan!

Potpuno zasluženo "vatreni" su stigli do tri osvojena boda u 2. kolu Lige nacija. Jedini gol zabio je Luka Modrić u 52. minuti iz slobodnog udarca. Na drugoj utakmici Portugal je okrenuo Škotsku i pobijedio 2-1
Sopić za 24sata: Skupina od 50 hrvatskih navijača prebila je pet-šest Poljaka od 60 godina!
MAKLJAŽA U OSIJEKU

Sopić za 24sata: Skupina od 50 hrvatskih navijača prebila je pet-šest Poljaka od 60 godina!

To su one situacije u kojima vam je neugodno što ste Hrvat. Neki klinci u crnim majicama prebili su Poljake i onda, naravno, pobjegli, otkrio nam je bivši trener Gorice i Rijeke detalje tučnjave kraj hotela "vatrenih"